27.09.2025 Crystal Palace - Liverpool FC

Jeden z dwóch najtrudniejszych wyjazdów ligowych

Kto Twoim zdaniem wygra mecz?
  • Crystal Palace
  • Będzie remis
  • Liverpool
0 głosujących

W sobotę o godz 16:00 :poland: / 15:00 :united_kingdom: czeka nas bez dwóch zdań jeden z najcięższych wyjazdów w Premier League.

Nie jest to najlepszy moment na grę na Selhurst Park. Raz, że jesteśmy osłabieni przez brak Ekitiké. Dwa, że Palace we wszystkich rozgrywkach w tym sezonie nie przegrało jeszcze żadnego meczu zaliczając łącznie 6 remisów i 2 wygrane (po 90 minutach).

A jeśli liczyć naszą przegraną po rzutach karnych w Community Shield do statystyki meczów wygranych przez Palace, to mają łącznie 5 remisów i 3 wygrane w obecnym sezonie. Całkiem nieźle!

Co prawda w Premier League najtrudniejszy zespół z jakim się mierzyli do tej pory to Chelsea w pierwszej kolejce. Zarówno Forest, Aston Villa jak i West Ham zajmują kolejno 15, 18 i 19 miejsce w lidze, więc można śmiało założyć, że zdobycze punktowe z tymi przeciwnikami były zdecydowanie w zasięgu drużyny Olivera Glasnera.

Tak na dobrą sprawę mecz z Liverpoolem to będzie dla nich drugi (po wyjeździe na Stamford Bridge) poważny sprawdzian w lidze. Forma obu zespołów jest obiecująca i zwyżkowa. Interesujące będzie śledzenie rozwoju meczu po którym może zostać już tylko jeden niepokonany zespół w lidze. Miejmy nadzieję, że będziemy to my! :red_circle: :flexed_biceps:

Statystycznie nie takie straszne Selhurst Park, jak je malują!

Wbrem pozorom, Liverpool ma całkiem dobre osiągnięcia po wyjazdach na mecze z Palace. Od lutego 2015 roku na Selhurst Park zaliczyliśmy 11 wygranych i tylko 1 remis.

Wyniki ostatnich spotkań wyjazdowych:

• paźdz 2024: CP v LFC 0-1, PL (wygrana bo golu Joty w '9 minucie)
  • grudz 2023: CP v LFC 1-2, PL (wyciągnęliśmy wynik ze stanu 0-1 po bramkach Salaha w '76 i Elliotta w 90+1)
  • luty 2023: CP v LFC 0-0 (Patrick Vieira v Klopp na ławkach trenerskich)

Mimo wszystko, ekipa Glasnera jest bardzo dobrze poukładana i naprawdę nie należy ich lekceważyć. Myślę, że Slot tego nie zrobi pamiętając lekcję, jaką dostał na Wembley zaliczając drugi przegrany finał pucharowy w roli trenera LFC.

Slot vs Glasner - 1W (PL), 1D, 1L (Community Shield)
Klopp vs Glasner - 0W, 0D, 1L (PL)

• Palace pozostaje niepokonane od 17 meczów we wszystkich rozgrywkach.
  • W obecnym sezonie stracili tylko 2 gole w PL w 5 meczach (tyle samo co Arsenal i o jeden gol mniej od Newcastle i Spurs)
  • Dean Henderson ma na koncie 8 obronionych strzałów w 5 meczach ligowych (przy 11 strzałach na ich bramkę), co świadczy o zwartej grze obronnej Palace.

W Liverpoolu sporo powodów do optymizmu

Myślę, że zdecydowanie jedziemy powalczyć o 3 pkt. Są duże szanse, że to my wyjdziemy pierwsi na prowadzenie. W końcu pierwszy skład powinien być wypoczęty po wolnym, jakie dostali na mecz Carabao Cup. Chciałbym zobaczyć ostrą grę i wysoki pressing od pierwszych minut i nieco mniej zachowawczego wymieniania podań.

Musiałyby się wydarzyć jakieś wylewy w defensywie lub tymczasowe odcięcia prądu, żebyśmy oddali wypracowaną przewagę w kolejnym meczu - niestety, patrząc na historię naszych dotychczasowych spotkań, nie jest to niemożliwe (odpukać!). :grimacing: Dlatego też dobra gra w obronie będzie kluczem do sukcesu, bo powinna nam zapewnić solidną pozycję wyjściową.

O ofensywę nie powinniśmy się martwić, ponieważ przy takiej sile rażenia z pewnością wypracujemy sobie okazje bramkowe. W zasadzie jedyną niewiadomą jest to, jak zagra Wirtz i czy w końcu jego obecność na boisku przełoży się na asysty lub bramki. Dla mnie osobiście, tak długo jak wygrywamy, pozostaje to sprawą drugorzędną. Uważam, że Florian potrzebuje czasu do stycznia, aby powoli wejść na wyższy poziom.

Isak wygląda na głodnego gry i tylko czeka aż koledzy obsłużą go dobrym podaniem w pole karne. Sam też potrafi sobie stworzyć miejsce do strzału będąc przy piłkce, więc spodziewam się, że będzie miał co najmniej jedną lub dwie dogodne okazje na strzelenie gola (np przy 45-60 minutach gry).

Chiesa może okazać się wartością dodatnią z ławki, jak będzie trzeba zdjąć Isaka, który niemal na pewno nie rozegra pełnych 90 minut.

Frimpong i Bradley powinni obaj dostać swoje minuty w tym meczu. Kerkez zaczyna wyglądać coraz pewniej na lewej stronie. Konate również nie sprawia wrażenia tykającej bomby.

W zasadzie to można zadać sobie trudne pytanie - kto z wyjściowej XI może okazać się najsłabszym ogniwem w naszym zespole? I czy naprawdę możemy mieć o to jakieś wielkie obawy?

Ankiety - wybieramy wyjściowy skład

W obronie Slot postawi na…
  • VVD
  • Konate
  • Gomez
  • Robbo
  • Kerkez
  • Frimpong
  • Bradley
  • Szobo
0 głosujących
W pomocy zagra trójka…
  • Gravenberch
  • Endo
  • Mac Allister
  • Jones
  • Szobo
  • Wirtz
0 głosujących
W ataktu zagrają…
  • Gakpo
  • Rio Ngumoha
  • Isak
  • Chiesa
  • Danns
  • Salah
0 głosujących
7 polubień

Na start to dzięki @Smuggler7 , że wkładasz serducho w tworzenie zapowiedzi!

A co do meczu to liczę tylko na 3 pkt, ale nastawiam się na remis…

Cieszy, że w końcu zobaczymy Isaka w lidze od 1minuty, chyba , że Slot nas czymś zaskoczy.

Największa zagadka to pomoc, w końcu nasz trener ma pozytywny ból głowy.

Pewniakiem jest Grav, ale pozostałe 2 miejsca ciężkie do wyboru.

Szobo fajnie prezentuje się na początku rozgrywek i szkoda byłoby marnować jego formę.

Wirtz sobie odpoczywał, a z Isakiem naprawdę fajnie się dogadywał.

Na koniec nasz profesor Alister który nie jest jeszcze w optymalnej formie i nie wygląda aż tak super jak w końcówce zeszłego sezonu, ale też sobie odpoczął i też dobrze jakby łapał wiatr w żagle.

Osobiście postawiłbym na środek Szobo- Grav - Wirtz , ale dać dosyć szybkie zmiany już w 60 minucie.

Tak czy inaczej jaram się meczem i nie mogę się doczekać.

Chciałbym zobaczyć walecznego Włocha od 1 minuty w miejsce Gakpo, ale wiem, że to niemożliwe.

2 mecze z rzędu Włocha od 1 minuty to SF, a sam Gapcio odpoczywał i jest pupilkiem trenera, więc skład ma pewny.

3 polubienia

Z Crystal Palace ostatnie mecze nie należą do latwych, mam nadzieję, że na Selhurst Park rywale zagrają w sposób bardziej otwarty i będziemy mieli wiecej przestrzeni niż na Burnley.

Alisson
Kerkez - Van Dijk - Konate - Frimpong
Gravenberch - Szobo - Wirtz
Gakpo - Isak - Salah

Chętnie zobaczyłbym Chiesę na lewej w miejsce Gakpo, ale to raczej nierealne. Mac Allister na ławce, Szoboszlai prezentuje się świetnie, szkoda go odstawiać, a Wirtz może zaprezentuje się lepiej mając z przodu Isaka.

Bez Ekitike obawiam sie, że może nam nieco brakować ognia z przodu. Gakpo musi być w lepszej dyspozycji niż ostatnio, bo Isak dopiero się wdraża i na pewno nie zagra 90 minut, a Salah też nie jest w wybitnej formie. Dlatego tak ważne będzie zagrać czujnie w obronie, może wtedy coś wpadnie i to wystarczy. Tak czy inaczej trudny mecz i mimo pozytywnej historii na Selhurst, nie zdziwię się jeśli stracimy punkty.

CP bardzo dobrze broni, do tej pory tylko 2 bramki stracone i żadnej przegranej, też my wiecznie wygrywać nie będziemy, więc obstawiam jakieś 0:0 1:1

Ali

Frimp-Konate-Dijk-Kerkez

Grav-Macca

Szobo

Salah-Isak-Chiesa

Wirtza wpuścić w drugiej połowie na zmęczonego rywala. Przyda się fizyczność i atletyzm Szobo od początku. No i Pan Piłkarz Chiesa za bezbarwnego Gakpo.

2 polubienia

CP ma udany początek sezonu ale spójżmy na kalendarz i przeciwników jakich do tej pory mieli.

Pierwsze dwa mecze zremisowali, tam nic specjalnie nie pokazali moim zdaniem. Obrona, obrona i jeszcze raz obrona. Tam Chelsea miała chyba ponad 70% posiadania piłki.

Przełamanie nastąpiło w trzeciej kolejce w meczu z Aston villa na Selhurst Park, trafili na idealnego przeciwnika ponieważ The Villans zaliczają jeden z najgorszych startów sezonu w PL, i Marco Bizot puścił aż 3 gole z 4 strzały celne. Tak, ten słynny Marco Bizot :grinning_face:,ulubieniec Unaia.

W następnej kolejce bezbramkowy remiz u siebie z beniaminkiem. Sunderland w tym meczu nie zaliczyli ani jednego strzału celnego i zaledwie 0,36 wypracowanego xG.
W piątej kolejce wyjazd do wschodniego Londynu i przeciwnik, który po 4 kolejkach miał bilans meczów 1-3, i bramki na poziomie -7. Wygrana Palace 2-1 po golu T.Michella.

Mecz z nami to będą mieć zupełnie na innych obrotach. Wharton nie raz pokazał ze potrafi zniknąć jak gra przeciwko nam, zostaję Hughes, którego Ryan weżnie na karuzele w środku pola.
Slot myślę ze zapełni chłopakom dodatkową motywację ze względu na postawę trenera CP w ostatnich godzinach letniego okna transferowego.

Nic tylko 3 punkty!

Trzeba roznieść ten Pałacyk w pył i pokazać Guehiemu do jakiej drużyny może przyjść.

Ja bym postawił na Chiese w miejsce Gakpo. Gakpo jest bez formy i chyba za pewnie sie poczuł w składzie po odejściu Diaza. Albo Rio też mógłby grać. Nie chcę po prostu jutro Gakpo.

6 polubień

Isak prawie na pewno nie zagra całego meczu, jestem ciekaw czy lepiej mieć go od początku a potem żeby zszedł czy może Gakpo na początek a potem Isak wejdzie na zmęczonych rywali.

Jeśli wyjdzie od początku i nie uda się strzelić z nim na boisku to może być ciężko po jego zejściu. A Crystal Palace na bank się będą bronić głęboko od początku meczu.

Myślę, że 60 minut dostanie. Później Chiesa na 9, a na lewe wpuścić świeżego Gakpo.

polecam obejrzeć konferencję prasową Slota, gdzie mówi jasno, ze on osobiście uważa ze Isak nie jest gotów na 90 minut, ale to wszystko zależy od tempa i rozwoju meczu.

Mam nadzieję że Slot zaskoczy i wstawi w miejsce Gakpo, Wirtza.

ja za gakpo zobaczyłbym chiese, wybiegał sobie szansę moim zdaniem. a cody powinien odpocząć bo ostatnio kreatywność leży i to aż bardziej niż zwykle

4 polubienia

Cos czuje ze jutro zagramy w pewnym momencie jak zejdzie isak po np 60 minutach i wejdzie chiesa to dwie 10 na środku będą :wink: chiesa na lewą szobo i wirtz na środku :wink: tak ich załatwimy

Jakby Slot miał jajca do ziemi to

Wirtz Isak Chiesa

Szoboszlai

Mac Allister Gravenberch

Kerkez Van Dijk Konate Bradley

Alisson

Mógłby spróbować dać szansę Mamardaszwiliemu, bo wygląda mi na kogoś w lepszej formie niż Ali. Ali to już powoli przestaje być bramkarzem, który broni wszystko.

Przypomnij ostatniego babola Alissona.

5 polubień

Daj spokój, przecież to następny jakiś pseudokibic jakiegoś śmiesznego klubiku. Będzie tylko gorzej z nimi.
Mama w formie a Alisson z babolami :joy:

3 polubienia

Ale co takiego Alisson przepuścił, co powinien był w 100% obronić? Pytam w odniesieniu do tego sezonu.

Skład, który zaproponowałeś bardzo ciekawy. Będę w szoku (pozytywnym), jak Chiesa zagra w pierwszym składzie. Na pewno należy mu się szansa w którymś meczu o większą stawkę (np PL/CL).

Myślę jednak, że Slot postawi na Gakpo. Raz, że mu bardziej ufa. Dwa, że Cody będzie miał świeższe nogi, niż Chiesa po meczu z Soton, a to też trzeba brać pod uwagę. Trzy, że Chiesa nie strzelił dla nas aż tylu ważnych bramek co Gakpo, więc nic dziwnego, że Slot będzie na swojego rodaka stawiał częściej (i tu w zasadzie kółko się zamyka).

Fede zaczyna walkę o skład od pozycji zawodnika rotacyjnego i tutaj gole strzelone z Soton niewiele zmienią. Będzie musiał pokazać znacznie więcej, a przede wszystkim konsekwentnie zaliczać dobre występy.

Gakpo na swój sposób jest przewidywalny i nieco jednowymiarowy, ale dopóki zespół wygrywa, to nie widzę powodów (innych niż konieczność rotacji), dla których Slot miałby zacząć wystawiać Chiesę w wyjściowej XI - piszę w odniesieniu do preferencji Slota w oparciu o podejmowane dotąd wybory.

Ale nie napisałem, że Alisson robi babole tylko, że nie daje niczego ekstra. Kiedyś potrafił wyciągnąć najtrudniejsze piłki. Ostatni jego wielki mecz to dwumecz z PSG. Ale teraz jest co najwyżej dobry. Na pewno nie ma różnicy między nim, a Mamardaszwilim. Salah jest lepszym zawodnikiem niż Chiesa, ale to Chiesa jest aktualnie w dobrej formie. Ale znając życie to będzie grał Salah, Alisson, Gakpo.