29.10.2025 Liverpool - Crystal Palace (Carabao Cup)

Środa 19:45 :united_kingdom: / 20:45 :poland:

Round of 16 - czy stać nas na więcej?

Po 4 porażkach w rzędu w Premier League, następuje “chwila oddechu” dla Liverpoolu i mecz w krajowych pucharach. Mecze pucharowe rządzą się swoimi prawami, więc jest to kolejna szansa na odkupienie win, która nie zamaże plam zebranych w lidze, ale może sprawić, że wciąż będą nadzieje na w miarę udany sezon.

W zeszłym sezonie doszliśmy do finału, gdzie polegliśmy z kretesem. Na co nas stać obecnie? Gramy na Anfield, więc nie ma absolutnie żadnych wymówek, że to Crystal Palace, które przegrało tylko dwa mecze wyjazdowe w obecnym sezonie (z Evertonem 2-1 i Arsenalem 1-0).

Co ciekawe, Palace nie wygrało w żadnym z ostatnich 4 spotkań. Mieli dwa mecze wyjazdowe w PL, do tego mecz u siebie z będącym w bardzo dobrej formie Bournemouth (3-3), oraz zaliczyli wpadkę z AEK Larnaca w Lidze Konferencji (zespół ten zajmuje obecnie 6 miejsce w lidze Cypryjskiej).

Zdaje się, że oba zespoły szukają sposobu na powrót na zwycięskie tory, jednak to Liverpool zdecydowanie bardziej porzebuje tej iskierki nadziei na lepsze jutro (w tym wypadku tym “jutrem” będzie mecz z Aston Villą w sobotę).

Dlaczego warto powalczyć o awans?

Do 1/4 finałów może awansować aż 7 zespołów z Premier League. Już teraz wiadomo, że będzie ich minimum 4. Może nam się trafić jakiś szlagier na Anfield. Poza tym, gramy niczym ligowy średniak, a takie zespoły muszą traktować Carabao Cup poważnie! Już nie wspomnę o tym, że odpaść u siebie nie wypada.

Czy Slot ma ból głowy przed meczem?

Oj, i to jaki. Nie zazdroszczę mu doboru składu przy tylu kontuzjach i tak słabej formie. Na pewno nie zagrają Alisson, Frimpong i oczywiście Leoni.

Niepewny jest też występ Isaka, Gravenbercha i Jonesa, choć o tego ostatniego martwię się najmniej - w końcu schodził z boiska o własnych siłach, więc miejmy nadzieję, że to nic poważnego, bo opcje w pomocy nam maleją.

Nie wiem, czy jest sens stosowania jakiejś głębszej rotacji, skoro głębii składu tak na dobrą sprawę nie mamy. Być może Slot wystawi coś takiego jak Graven będzie sprawny:

----------------- Mama
Bradley - Konate - VVD - Robbo
----------- Gravenberch
-------- Szobo — Mac Allister
– Salah — Ekitiké — Gakpo

Ewentualnie, w przypadku nieobecności Holendra myślę, że to zdecydowanie Szobo powinien być naszym defensywnym pomocnikiem na ten mecz.

Ciekaw jestem jakby to funkcjonowało gdybyśmy przeszli na ustawienie 4-4-2 z Ekitiké po lewej stronie ataku i Salahem po prawej. Wówczas Wirtz grałby na prawym skrzydle, Gakpo na lewym, Szobo i Mac Allister lub Jones w środku. Próbowaliśmy już pary Ekitiké & Isak, jednak Szwed za wcześnie dostał pierwszy skład, więc nie za bardzo się wykazał.

Gdzie w tym wszystkim miejsce dla Rio Ngumoha?

No właśnie. Generalnie, “logika” którą podobno (bo w to nie wierzę) kieruje się klub podpowiada też, że skoro jesteśmy tak inteligentni, że uznaliśmy, iż niepotrzebne było zastępstwo dla Díaza, to powinniśmy zrobić tak jak głosiliśmy - nie blokować Rio drogi do pierwszego składu i wystawić go na Palace. Jak na razie Slot wykorzystuje go tylko w akcie desperacji, co nie ma nic wspólnego z wprowadzaniem młodego do składu.

Ankiety

Jak daleko zajdziemy w Carabao Cup?
  • Finał
  • Półfinał (1/2)
  • Ćwierćfinał (1/4)
  • Odpadniemy z Crystal Palace…
0 głosujących
Jaki będzie wynik meczu?
  • Wygrana LFC
  • Remis + wygrana LFC w karnych
  • Remis + wygrana CP w karnych
  • Wygrana CP
0 głosujących
Ile goli strzelimy w regulaminowym czasie gry?
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • Więcej niż 3…
0 głosujących
Ile goli wbije nam Palace w regulaminowym czasie?
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • Więcej niż 3…
0 głosujących
Czy po ewentualnej przegranej Slot może być pewny swojej posady?
  • Tak
  • Nie
  • Nie wiem
0 głosujących

Nie zebym sie czepial :sweat_smile: ale czy w Carabao mozna grac w 12 bo tylu zawodnikow uwzgledniles w swoim skladzie ?

2 polubienia

Nie wiem czy przepisy nie zabronią nam takiego ustawienia.

Ja bym chciał zobaczyć kilka rotacji. Gramy straszną kichę i nadzieja w tym, że rezerwowym i młodym się bardziej będzie chciało biegać, walczyć i może uda im się czymś zaskoczyć.

Woodman - Bradley, Gomez, Konate, Robbo - Endo, Nyoni, Mac Allister - Chiesa, Ekitike, Rio

1 polubienie

Tutaj jest błąd i nie ma opcji 0 do wyboru

1 polubienie

Bramkarz obojętnie kto

Bradley-Gomez-van Dijk-Robbo

Graven-Macca

Wirtz

Chiesa-Ekitiki-Gakpo

Szobo niech odpoczywa i ewentualnie w drugiej połowie na prawą obronę.

Niby Mama jest rezerwowym ale nie wiem czy nie lepiej byłoby zobaczyć też nominalnie naszego trzeciego bramkarza, nic o nim nie wiem. Mecz na przełamanie jak znalazł choć Crystal Palace to nie jest jakiś pierwszy lepszy przeciwnik, już nas pokonali w tym sezonie.

Bo tylu nam potrzeba, żeby wygrać mecz? :sweat_smile: :joy:

Dobra, już poprawiłem. Dzięki za spostrzegawczość. :eagle:

Zdjąłem Wirtza. Najwyżej zagramy w osłabieniu!

Racja, dodałem. W sumie to w naszych meczach to rzadko kiedy ktoś ma zero, więc nawet mi taki scenariusz nie przyszedł do głowy, wyobraź sobie.

Od kilku dni już wiadomo, że zagra Woodman sooo…

Wystawienie Gakpo i Salah w pierwszy składzie jednocześnie to poddanie tego meczu.

Jezeli “gorsza” jedenastka zagra znaczenie lepiej od “pierwszej” to w ogole mi rece opadna

Ponoć ten gagatek ma wrócić na prawą.

Idealna okazja by pokazać jakieś odważne ustawienie i wnieś trochę rotacji. Bo znowu będzie w sobotę pierdzielić ze grał 3 razy w tygodniu…

W sumie to dwa razy jeśli liczyć Community Shield.

W meczach na Anfield też nam Palace nie specjalnie leży, bo ostatnie lata to: 1-1 (maj 2025), 0-1 (kwiecień 2024), 1-1 (sierpnień 2022), a ostatnia wygrana LFC z CP na Anfield to 3-0 z września 2021 roku (tam wtedy bramki strzelali Mané, Salah i Keita).

Wszystko wskazuje na to, że będziemy się okrutnie męczyć.

2 polubienia

Ja idę grać w planszówki i nawet nie oglądam tego, CP od pewnego czasu to nasze Nemezis i w obecnej formie pewnie nas upokorzą na naszym terenie tak jak MU.

5 polubień

Calvin Ramsay ma być podobno dostępny na mecz, więc spróbowałbym nim zagrać na prawej obronie. Najlepszy w ataku z tych wszystkich, których posiadamy, czyli jednego Bradleya.

Szczerze to już wolałbym kogoś z Akademii kto tam występuje, albo Gomeza.

Ramsey rocznik Bradleya, Na żadnym wypożyczeniu się nie sprawdził. Ciągle kontuzjowany. W takich piłkarzy po prostu nie opłaca się inwestować. Zagra jeden mecz (pewnie słaby) i znowu wypadnie, a po sezonie odejdzie za paczkę fajek o ile ktoś się po niego zgłosi. Lepiej dać grać młodemu to może to zaowocuje w przyszłości.

2 polubienia

Za czasów Jurgena z kryzysów pomagali wychodzić 18 letni Bajcetic czy 30 letni Endo. Kto wie może Ramsay okaże się taka iskra i da sygnał do walki. Niewiele więcej Slotowi pozostało.

Mecz obejrzę, to jest czysty masochizm. Ale jak zaakceptujesz porażkę z góry to mniej się człowiek denerwuje

1 polubienie

Nie jest tak źle. Forma pójdzie w górę akurat na okres 10 do 21 listopada - idę o zakład, że w tym czasie nie przegramy żadnego meczu! Terminarz jest bardzo korzystny. A później od 22 znowu ciężary…

1 polubienie

Powtórka sprzed roku - 2-0 z City i Realem?