30.11.2025 West Ham United - Liverpool FC

:joy::+1:
Popracuj jeszcze trochę bo do oryginału brakuje ale zadatki masz :blush:

Ja też mam rymowankę.

Nahorny! Co? Gakpo!!!

1 polubienie

W Canal + jest komentator, że jak go słuchasz to wyciągasz paralizator.
Szlag cię trafia na głos Nahornego, większego cymbała w sporcie nie ma drogi kolego :grimacing:

7 polubień

Mecz dość nudny, ale takie zwycięstwa też trzeba przepychać i pnąć się w górę tabeli (1 pkt straty do 5. miejsca). Cieszy przełamanie na wyjazdach i jeśli chodzi o bramki Isaka :soccer_ball: oby tak dalej, bardzo liczę na naszą dziewiątkę. Do szczęścia brakuje tylko gola Wirtza, dziś znowu był blisko. Braku Salaha nawet nie zauważyłam. Dobrze, że wrócił Gomez, tego Ramseya też mógłby nasz Slotinho dać choćby na ławkę. Cieszynka Gakpo po zdobytej bramce = :pink_heart:, dobrze, że chłopak nie czyta ile się tu czasami wylewa na niego hejtu. Nie jego wina, że sprzedano Diaza i nie ma żadnego zmiennika z prawdziwego zdarzenia. Czy Slot przekonał mnie tym zwycięstwem? Absolutnie nie, ale przecież nie będę kibicować przeciwnikom w starciu z nami. Może jeszcze coś będzie z tej drużyny, chociaż szkoda, że mając Isaka i Wirtza w składzie gramy taki nudny futbol. Progres jest taki, że nie przegrywamy. Jako jedyna drużyna w lidze ani razu nie zremisowaliśmy spotkania - taka ciekawostka.

2 polubienia

Zgadzam się że graliśmy z bardzo słabą drużyną, ale wcześniej z wcale nie lepszymi NF i PSV dostawaliśmy różnicą trzech goli i to grając u siebie. A teraz na wyjeździe wygrana, czyste konto i nawet bez celnego strzału przeciwnika, więc postęp jest chociaż gra nadal dziadowska.
Problem tkwił moim zdaniem w braku równowagi między obroną i atakiem. Z prawej strony występowali nie wracający Salah, nie umiejący bronić Frimpong, pomocnicy na pozycji PO. Z lewej Kerkez też będący bardziej wahadłowym niż obrońcą lub starzejący sie Robbo. Dodać do tego Konate będącego myślami już w innym klubie i coraz mniej pewnego Virgila oraz Gravena grającego wyżej i nie wspomagającego obrony i przepis na katastrofę gotowy. A jeszcze to wrzucanie napastników za obrońców w końcówkach przegrywanych meczów (udało się kiedyś w ten sposób coś osiągnąć oprócz straty jeszcze większej ilości bramek?).
Dopiero mając na szyi nóż w postaci prawdopodobnego ultimatum od zarzadu Slot zdaje się zauważył problem. Salah ława (może dzięki temu będzie miał siłę wracać do defensywy w środę?), na PO zagrał obrońca, Graven/Macca trochę niżej. Żadna wielka taktyka ale powrót do podstaw i poprawa balansu, coś na czym można rozpocząć odbudowę drużyny. W tym sezonie już i tak nic wielkiego nie ugramy ale awansujmy chociaż do tej LM, do 5. miejsce mamy tylko punkt straty.

sie czepiliscie tego Frimponga a on zdążył zagrać niecałe 100min w lidze

niech te angielskie zaczną punktowac w pucharach najpierw, bo narazie to słabo idzie

Widac, że nastawiliśmy się w tym meczu trochę spokojniejszą grę i mniejsze odsłonięcie, co bardzo dobrze zagrał. Tak jak parę osób pisało wróciliśmy do absolutnych podstaw. Parę rzeczy i opinii ludzi jednak mnie trochę dziwi:

• Kerkez - naprawdę w porządku spotkanie z jego strony, może bez jakiś fajerwerków, ale patrząc na to jak się kopał zwykle po czole, to moim zdaniem jest to spotkanie na którym można budować, natomiast wiele osób pisało, że najgorszy na boisku
  • Gakpo - gol, asysta, niezła gra w obronie, lepsza niż zwykle współpraca z Kerkezem, a tutaj ponownie ludzie jadą po nim jakby był najgorszy na boisku.
  • Wirtz - świetny moim zdaniem. Jak się obejrzy skrót jego zagrań, to ma się wrażenie, że koledzy nie nadążają. Napastnicy gdzieś się chowają w głębi zamiast wejść pomiędzy środkowego obrońcę a bocznego lub zejść na krótki słupek. Gdyby lepiej się zachowali, to IMHO ze dwie asysty mógłby mieć.
  • Macca - kolejne średnie spotkanie w jego wykonaniu

Moim zdaniem i to będzie kontrowersyjne najgorszy był Isak. Ciągle wygląda jak ciało obce w drużynie. Tak jak pisałem ani nie wychodzi na dobre pozycje ani nie bierze udziału w grze drużyny. Ludzie go bronią, bo strzelił niezła bramkę, ale po za tym gościa nie ma. Zwalnia grę, źle przyjmuje, nie pojawia się do podań. Widać, że ten okres bez trenowania to dla niego tragedia i tutaj wyjdzie boomer ze mnie, ale jak sobie pomyślę, jak wyglądał Suarez gdy wracał po zawieszeniach lub swoim strajku to nie ma porównania do Szweda. Natomiast nie mogłem uwierzyc jak sprawdziłem statystyki i Isak przez 68 minut 3(słownie: trzy) podania. Posiadanie piłki stracił 5 razy, także można wysnuć wniosek, że w grze go niewiele było.

Taka myśl mnie naszła, że zawodników nie kupiliśmy złych, ale kompletnie się nie nadają do grania z Salahem i co ciekawe wielu kibiców zadawało sobie identyczne pytania przed sezonem. Jak my chcemy grać skoro Kerkez jest mega ofensywny, Frimpong ofensywny, Wirtz będzie grał wysoko, a Salah nie broni. Przez co Kerkez jest zmuszony rozgrywać od tyłu, czego nie potrafi, a Frimpong nie może atakować za dużo. Niestety żeby system działał i abyśmy mogli wykorzystać potencjał tej drużyny trzeba się pozbyć Salaha, Wirtza ustawić bliżej lewej strony i w środku mieć 3 mocno walczących pomocników.

2 polubienia

Paqueta twierdzi, że to przez brak wsparcia psychicznego, po zarzutach wcześniejszych.

lata 20. XXI wieku, wszystko można zwalić na brak wsparcia, niezrozumienie, czy błędne kategoryzowanie xD

1 polubienie

Ciekawe czy by przeszło u buka postawienie 10 tys funtów ze otrzyma czerwo.

Nim zaliczył asystę i strzelił gola, to kopał się mocno po czole z przodu, ale fakt - z tyłu było go więcej. Nie zmienia to faktu, że na drużynę aspirującą do walki o mistrzostwo, to tu nie wiem czy jemu brakuje czy drużynie konkurencji na tej lewej stronie jak było rok temu Gakpo/Diaz (Rio to żadna konkurencja, bo po prostu nawet nie gra). W ogóle te forum tak lubi gloryfikować liczby, gdy Gakpo zaliczy pusty przelot, to nikt go nie broni, ale gdy zaliczy liczby z jedną z najsłabszych drużyn w lidze (i ten gol to taki rak obrony WHU, tyle czasu na przyjęcie i miejsca na strzał miał, że ja tu niczego ekstra nie widzę, ale brawo dla niego, że to wykorzystał - jak pisałem, on jest fizycznie zbliżony do Szobo, co daje mu ogromnego boosta gdy przeciwnik jest już przeorany, problem z tym że reszta drużyny u Nas też często tak wygląda i może lepiej byśmy go potrafili wykorzystać, gdyby cała drużyna więcej biegała i lepiej kondycyjnie wyglądała), to nagle chwalony pod niebiosa, gdzie mimo braku liczb to dużo bardziej podobał mi się Wirtz. Tu akurat można Gakpo pochwalić, bo szkoda że jego podania Niemiec nie wykorzystał.

I tu plan Slota się totalnie wali na uwolnienie Gravena. Na pozycji Alexisa powinien teraz grać Graven, a na DMie ktoś nowy i środek wyglądałby o niebo lepiej. Jones jest bezjajeczny by próbować go gry na DM, a Endo niech odcina kupony do końca kontraktu. Szkoda, że Guehiego nie ma, bo mógłby być spróbowany na tej pozycji (skoro Gravena można cofać na CB, to i CB można wypchnąć nieco do przodu :joy: a tak serio, to po prostu z eye testu jego gry można wywnioskować, że mógłby sobie poradzić, ale najpierw musiałby być plus to że ma predyspozycje nie znaczy, że by się sprawdził oczywiście, bo to zupełnie co innego niż gra w obronie. ale opcja by była).

Bo tak po prostu jest, ale Arne go dalej forsuje. Dlatego po czasie doceniało się to, jak Jurgen wprowadzał zawodników nawet przez parę miesięcy, a gdy zaczynali wchodzić, to wyglądali genialnie. Fakt, że to mniej dotyczyło graczy ofensywnych, ale obecnie Isak świetnie nadawałby się do takiego przygotowania za kulisami do gry, a nie forsowania na siłę. Jest Ekitike, jest Chiesa, nawet Salah może zagrać na 9. Tylko no jakoś Slot chyba tego nie widzi :smiley:

Żeby nie było: myślę, że z Gakpo w podstawie nie damy rady być naprawdę świetną drużyną. Widział to Klopp próbując zrobić z niego Firmino a nawet Giniego, widział to Slot, który preferował na tej pozycji Diaza. Jednak czasami trzeba go po prostu pochwalić. Wielu zawodników, którzy dowożą jakiekolwiek liczby nie mamy. Gakpo jako zmiennik, czasami grający w pierwszej 11 na taki West Ham jest ok, ale na dłuższą metę, to nie ma prawa się udać.

O tym samym pomyślałem. 3 rok, a my dalej będziemy inwestować w środek pomocy :slight_smile: To tylko pokazuje jak nie da się latami oszczędzać. Co roku powinien ktoś przychodzić by wzmacniać konkurencję w składzie. Obawiam się, że jak Virgil zakończy przygodę z LFC to będzie podobnie z obroną.

1 polubienie

Było to wczoraj mega zauważalne ze odwrócił zawodnikom role. Alexis się cofa i Gravenberg z zdaniami bardziej ofensywnymi.

Jest to spowodowane tym, ze dla Slota, Ryan jest ósemką i tylko w wypadkach awaryjnych grywał on na DM z czasów Ajaxu. Przypomnę tylko ze Gravenberg przed przyjściem do Bayernu pozamiatał Eredivisie, gdzie Slot prowadził Alkmaar i Feyenoord, i miał przyjemność się przekonać o jego talencie. W NL był on wówczas uważany za mega talent (wiem bo mieszkałem wtedy w NL, jeździłem na mecze), który ledwo co skończył 20 lat i przeszedł do Bayernu za €35M plus bonusy. A Bayern nie lubi przepłacać prawda za zawodników.

To ustawianie Klopp kontynuował można powiedzieć, po czym Slot w poprzednim sezonie wystawiał go tylko na DM. Wygraliśmy ligę.

Czyli tak jakby ani jeden ani drugi to nie typowy DM, ale lepiej chyba jak Ryan ma więcej zadań defensywnych w tej parzę. A najlepiej to byłoby kupienie nowoczesnego DM’a, który jest wybiegany z dobrym podaniem.
Transfer marzenie tutaj Wharton i powinniśmy pójść po niego all-in.

@ManiacK
oglądałem CP-MU i mówię wybiegany, bardzo dobre podania penetrujące co potwierdził w tym meczu. Nie wiele brakowało i mógł skończyć z golem.

1 polubienie

Pisałem o tym po pierwszej połowie CP:MU (tam ogólnie gra Orłów siadła totalnie po zejściu Sarra, bo nękał ich defensywę niemiłosiernie, Pino o ile był w formie, w tym meczu cienko, a Nketiah zgruzowany w tym meczu, sam Mateta nie podołał). Robił im całą grę w środku pola, rozegranie, defensywa, wszystko. Coś jak Graven właśnie rok temu.

Obaj obok siebie i uwolniony Graven do przodu byłoby czymś na wzór Zubi-Rice w Arsenalu, tylko wg mnie bardziej zbalansowanym, bo tam przy trzecim Eze wygląda to często zbyt defensywnie, dlatego mieli taki problem z Chelsea wyjść z jakąkolwiek akcją nim Caicedo nie zszedł.

1 polubienie

Narazie PL jest na 1 miejscu za ten sezon w Rankingu UEFA choc z tylu zaledwie o 1 oczko (rankingowe) czaja sie Wlosi;Niemcy,Hiszpanie,Portugalczycy oraz nasza Ekstraklasa sic! a takze Cypryjczycy :rofl:

Lecz nie przesadzajmy-brak naszego LFC w top4 to bylby jakis blad matrixa i pisze to w pelni swiadomie.