Arne Slot

Za nami pierwsze 10 spotkań pod wodzą Arne, 9 wygranych, stracone jedynie 4 bramki. Niezły początek nieprawdaż? Natomiast sezon jest długi, kontuzji będzie więcej, brakuje trochę głębi w środku pola, Mac Allister i Graven potrzebują zmienników, Szobo bez formy, mimo to jest niezwykle ciekawie :slightly_smiling_face:.

2 polubienia

Po obecnej przerwie na reprezentacje, przyjdzie odpowiedź na pytanie w jakim miejscu znajduje się klub. Chelsea, Arsenal czy Bayer Leverkusen to mecze które ostatecznie zweryfikują naszą jakość pod kontem walki o najwyższe cele.

2 polubienia

No właśnie. O pomoc obawiam się najbardziej. Brak jakościowych zmienników. Przy tak napiętym terminarzu to się niestety musi odbić z czasem na wynikach

2 polubienia

Arne dzisiaj przeszedł chrzest angielski. Jak do tej pory zdarzały się jakieś mniejsze pomyłki tak dzisiaj sędziowie idealnie się przedstawili. Niestety ale raczej skończyło się rumakowanie i będziemy teraz dostawać właśnie takich klaunów do sędziowania.

Za trenera Slota jest dobrze wykonana robota! :muscle::blush:
My tu o piłkarzch (w sumie słusznie) ale trzeba docenić to co daje nam Arne i tak krótko:

• nie boi się posadzić kogoś na ławce jak dany zawodnik akurat jest pod formą
  • świetnie rotuje składem patrz PL i Carabao
  • doskonale czyta grę i reaguje na wydarzenia boiskowe czyli zmiany w odpowiednim czasie
  • jest chłodnym analitykiem na linii - tak to widzę

Po 10 grach w PL, 3 meczach w LM i 2 występach w Pucharze Ligi jestem mega zadowolony z naszego nowego trenera, Wy chyba też albo? :smiley:

13 polubień

Holender przekracza najśmielsze oczekiwania. Jeśli klub zimą wzmocni linię pomocy to mamy szansę na mistrzostwo biorąc pod uwagę że City będzie grać bez Rodriego przez wiele miesięcy.

2 polubienia

Zdecydowanie holender jeśli chodzi o początek przerasta moje oczekiwania. Sam sądziłem że będziemy się bili o mistrza, ale raczej na tym się skończy. Ten początek stawia nas wręcz w roli faworytów. Pozwolę sobie moje obserwacje napisać:
Plus:
Gra w defensywie wygląda o niebo lepiej. Poprawa gry tsimikasa, konate Arnolda, a i w tym tygodniu świetna gra gomeza w obu meczach.
-rozwoj gravena
-kapitalne szacowanie lewym skrzydłem gdzie w zeszłym sezonie mieliśmy średniego diaza i pogubionego gakpo. Tak teraz mamy tak 2 gości grających świetnie dzięki rotowania.
-celne zmiany
-unikanie urazów po przez pracę sztabu jak i mądre rotowanie czy zmiany
-poprawa stałych fragmentów gry w ofensywie.

Minus
-rozwoj młodych. Nie musi być to wina samego słota, ale quansah wygląda strasznie. Bradley zawalił mecz z NF i też nie widać żeby wyglądał lepiej niż jak wchodził. Elliott złapał uraz, ale początek sezonu zdecydowanie nie należał do niego.
-mniejsza kontrola nad meczem, więcej długich piłek wraz z większą ilością spotkań (może to być też spowodowane lepszymi rywalami,ale taki jest fakt)

6 polubień

tutaj to się nie zgodzę, za Jurka bardzo często gralismy lage na Mane, Salaha, Nuneza. I liczylismy, że wyprzedzą obrońcę i coś wyczarują.

Nie doprecyzowalem bo nie chciałem za długiego postu robić. Chodziło mi o początkowe mecze słota z ostatnimi*

Slot w przeciwieństwie do Jurgena ma w tyłku nazwiska. Myślę, że teraz będziemy grać Tsimikasem i Gomezem w obronie. Chłopcy na to zasłużyli.

8 polubień

Slot potrzebuje prawdziwego DM żeby odzyskać większą kontrolę nad meczami. Ale i tak jest dobrze bo poprawił defensywę mocno, Trencika w defensywie nie poznaje, a do tego skuteczność ofensywy się poprawiła, może mniej strzelamy na bramkę ale celniej.

1 polubienie

Pozostaje się modlić, że oprócz fanów również exelarze mają takie wnioski w swoich tabelkach

1 polubienie

Nie jest takim sentymentalnym betonem jak Klopp. Nie boi się zmienić Salaha, Trenta czy Robbo. Żadnych świętych krów, ale podchodzi z szacunkiem do naszych weteranów.
Jestem ciekaw jego pierwszego okienka transferowego. Klopp przez swój sentyment ograniczał ten klub w dalszym rozwoju. Ciekawe jak Arne sobie poradzi i czy będzie bardziej pragmatyczny i bezlitosny dla wypalonych elementów.

1 polubienie

Salah został na 10 meczy 3 razy zmienony w PL. Z czego najszybsza zmiana była w 73 minucie. W LM został zmieniony raz na 3 mecze, zmiana miała miejsce w 63 minucie. Oczywiście rozpoczął każde spotkanie.

W zeszłym sezonie Salah jak był zdrowy
w lidze - był 6krotnie zmieniany, najwcześniej 67. minuta
3 spotkania zaczynał na ławce na 32 spotkania, na które był dostępny.

W LE zaczął tylko 3 spotkania, zagrał 90 minut raz, na 9 spotkań na które był dostępny.

Jakl zwykle fakty nie przeszkadzają, w tworzeniu legend…

Pozostałych już mi sie nie chce sprawdzać, ale nasi boczni obrońcy trochę kontuzji mieli w zeszłym roku, więc i tak grali mniej.

6 polubień

Mi na razie najbardziej u Slota się podoba, że on naprawdę potrafi reagować na to co się dzieje na boisku i jego zmiany w większości meczów mają pozytywny efekt.

U Kloppa nie było planu b, a zmiany były standardowe czyt Gakpo za Diaza Jota za Nuneza i tyle.

Holender wczoraj wrzucił Diaza trochę pomiędzy formacjami pomocy i napadu i zadziałało genialnie i Brighton miało problem z śledzeniem, gdzie dokładnie będzie się poruszał Kolumbijczyk. On i Curtis zmienili dynamikę naszej gry.

Już w pierwszych meczach dosyć szybko zmienił obrońcę (Quansaha) bez kontuzji, takich sytuacji u Kloppa nie pamiętam.

Fajnie, że ostatnie 3 mecze były z niewygodnymi przeciwnikami I mit o łatwym terminarzu upadł.

Teraz ciekawi mnie czy znowu będziemy mieli w drugiej części sezonu zadyszkę czy większe ilości kontuzji i jak sobie z tym poradzi nasz nowy trener.

3 polubienia

A co uważasz o sposobie w jakim rywale ustawiają się na boisku? O straconym pierwszym golu z Arsenalem i Chelsea? O tym jak lepsi rywale rozpracowali sposób na Slota?

Chyba nikt się tutaj nie spodziewał tak dobrego wejścia Slota w szaty Bossa. Nie licząc Nottingham to jesteśmy prawie bezbłędni.

W związku z tym hurraoptymistycznym początkiem Arne niektórzy, trochę stracili pamięć. Z Kloppem zaliczyliśmy w cholerę comebacków z czego w wiele wyszarpanych w ostatnich minutach. Chcecie powiedzieć, że Jurgen nie reagował z ławki tylko cały czas grał na oklep to samo i jakoś się udawało. Przecież Niemiec w ostatnich sezonach też zmieniał Gakpo-Diaz, Jota-Nunez. A w dalszej przeszłości jak nie szło to korzystał i Origiego czy Stu. Była też kiedyś zmiana obrońcy po pierwszej połowie ale jest różnica kiedy zmieniasz Lovrena na Gomeza w tamtym bloku obronnym a zmieniasz Quansaha na Konate. Mam wrażenie, życie ludzie pamiętają ostatnie pół roku Jurgena a zapomnieli jak na przestrzeni lat wykorzystywał rezerwowych typu Shaqiri albo Origi, żeby zmieniać przebieg meczu. Owszem miał swój stały pion drużyny, który z czasem zamęczył ale mówienie, że nie reagował albo, że jest betonem to już konkretny odjazd z peronu.

9 polubień

Klopp był mistrzem robienia łamaków mówiąc językiem bukmacherskim. Można się tylko cieszyć że Slot tez potrafi odwracać wyniki. Chcieliście godnego następcy niemieckiego cudotwórcy? To macie. Brakuje mu tylko brody i czapki na głowie. Ten kto pierwszy zaproponował Slota na następcę jest pie#dolonym geniuszem.

2 polubienia

Raczej brak odpowiednich zawodników, gol z Arsenalem na konto starego Robertsona, a o kupnie nowego lewego obrońcy chyba już wszyscy wiedzą od roku oprócz Edwardsa i spółki :wink::stuck_out_tongue:

Na razie mimo wszystko to może być efekt nowej miotły i Slota chyba trzeba będzie rozliczać w następny rok jak w końcu dadzą mu popracować w okienko.

@josif no ale bramka padła po jego błędzie, a nie, że za szeroko byliśmy ustawieni.
Jakby Robertson potrafił biegać szybciej niż 10km na godzinę i był zwrotniejszy niż statystyczna feministka to lekko by to skasował.

Wniosek prosty, albo zmieniamy cały system i trenera , albo jednego obrońce.

Jeżeli byłbym właścicielem to wybór jest dość prosty i oczywisty.