Arne Slot

Dla mnie niezrozumiałe decyzje, zaczynamy bez Diaza, który jest graczem meczu z Wilkami, pierwszy raz w takim ustawieniu pytam sie po co??? Wracamy do gry, Trent strzela gola i go zmienia w takim momencie, Jota haruje za trzech bliski strzelenia gola, też go zmienia w kluczowym momencie i wstawia bez formy Nuneza, a Diaz dalej na ławce… W zasadzie tymi zmianami zabił mecz, szkoda bo to mimo wszystko był mecz do wygrania.

2 polubienia

Arne popełnia i będzie popełniać błędy, to jest tylko człowiek. Ale wykonuje bardzo dobrze swoją pracę. Sądzę że on i tak najmniej może sobie zarzucić. To zawodnicy grają i to oni narobili sobie sami problemów.

1 polubienie

Niepotrzebnie dzisiaj kombinował z ustawieniem, niepotrzebnie ściągał Trenta i Jotę. Ma dzisiaj Slot trochę na sumieniu. Piłkarze grali, ale z jakimi siłami ? Czemu nie korzysta z Eliotta ? Czemu wystawia Jonesa ?

1 polubienie

Dla mnie niezrozumiała zmiana Trenta. Stwarza zagrożenie, strzela gola, napędza drużynę i jest ewidentnie w gazie i schodzi. Za niego bardziej defensywnie usposobiony Bradley… przy wyniku 2:2

5 polubień

Decyzja zmiany Trenta była podyktowana bardzo słabym graniem przed golem, nie mogłem już na niego patrzeć. Gol trochę zamazał Ci obraz jego gry. Bradley w kilka minut zagrywał dobre piłki w tym jedną prostopadłą meczową i całkiem znośnie w defensywie.

Kiedy Trent strzelił gola coś się ruszyło, poszedł sygnał, że gramy o zwycięstwo. Slot mógł tą zmianę wstrzymać i ew dokonać jej później. Za szybko to zrobił.

2 polubienia

“If you don’t have quality on the ball you can forget playing here in Liverpool”

Tymczasem Darwin :rofl:

1 polubienie

Akurat Darwin ma umiejętności, tu przede wszystkim głowa nie dojeżdża. W każdym razie dzięki za podrzucenie filmiku

1 polubienie

Moim zdaniem jego zdolności są typowo fizyczne (bardzo szybki przy dobrej siłę i skoczności, bardzo dobre zdrowie i końskie kopyto).

Technicznie jest surowy jak boczek i potrafi palić w co drugiej sytuacji.

1 polubienie

Dokładnie tak jak Kajojoek napisał, Darwin “off the ball” jest naprawdę dobry, doskok, pressing, ogólna siła.

Ale to co on czasami robi z piłką przy nodze to jest dramat, te jego kwadratowe dryblingi, o strzałach już nawet nie wspominając.

2 polubienia

No, czyli podsumowując - Darwin to najwiecej daje kiedy trzyma się z daleka od piłki. To może być problemem biorąc pod uwage, że jest piłkarzem. xD

10 polubień

Patrzymy na każdą pozycję i na drużynę jako całość. Mówiliśmy to wiele razy tego lata: Richard [Hughes, dyrektor sportowy], ja i inni nie zrobiliśmy dużo, bo chcieliśmy zobaczyć, jak ci piłkarze odnajdą się w pracy ze mną, nowym menedżerem. Teraz mamy o tym dobre pojęcie, i myślę, że to jasne, że nie powiem, wam o jakich pozycjach myślimy, ale jest też jasne, że oceniliśmy skład i wiemy, co można poprawić, i właśnie to postaramy się zrobić latem. Teraz jednak przed nami ważne dwa lub trzy miesiące. Musimy się zająć sytuacjami kontraktowymi, więc na zapleczu jest dużo pracy do zrobienia, ja skupiam się głównie na mojej obecnej drużynie.

Arne Slot potwierdza to co już było dawno wiadomo dlaczego były mało ruchu w lato. Chyba, że jakiś hejter wyskoczy, że Henry każe Slotowi kłamać. :smiling_face_with_tear:

1 polubienie

No już się zajmują od lipca i skończyć nie mogą. Nic nie powiedział, czego się nie mówiło od lata, z tym, że mamy już prawie wiosnę a śpiewka ta sama. No może poza tym, że dał do zrozumienia, że wie gdzie są potrzebne wzmocnienia. Tylko pytanie co z tym zrobi…

Gdyby palił w co drugiej to mielibyśmy z piętnaście punktów przewagi, a nie 8.

1 polubienie

Napisałem w sumie dość długi komentarz, pod ostatnią wypowiedzią Carraghera dot. rezerwowych (Carragher: Slot nie ufa rezerwowym), stwierdziłem, że zrobię Wam to i podzielę się tym na forum, rzadko tu wchodzę, ale zapraszam do dyskusji:

To jego pierwszy sezon, więc nie można było się dziwić, na jego początku, że był zachowawczy, a i tak potrafił zmienić reagować na niedziałające pomysły w połowie meczu. Teraz gdy można byłoby pomyśleć, że z przewagą jest luźniej, bywają mecze, gdzie musimy walczyć o życie, więc liczenie na to, że ktoś z ławki odwróci mecz, jak cały zespół zawodzi się nie kalkuluje. Trochę ciężko mówić o dominacji, gdzie na początku sezonu były dwa mecze, które wygraliśmy przewagą więcej niż dwóch goli, raptem jedna (!) strzelanina z Tottenhamem i tak okupiona stratą trzech bramek, bo skuteczność w tym sezonie woła o pomstę do nieba, a stało się nawet, że pozwoliliśmy sobie na połowę meczu BEZ ODDANEGO strzału. Nie wiem jaka naprawdę jest atmosfera w szatni, nie będę umniejszać Slotowi, bo w pierwszym sezonie taki wynik, bez transferów to nie lada wyczyn, ale na tym etapie sezonu, ciężko nie odnieść wrażenia, że Holender musi się jak najszybciej odnaleźć w pozycji lidera najsilniejszej ligi, ostatnie mecze mentalnie to ciągną może 1-2 kluczowych zawodniców i Salah, który wyciąga niewyobrażalne liczby, przy tym jaki potrafi być frustrujący. Że Arsenal wygląda jak wygląda - można było się spodziewać, że City Guardioli kiedyś się skończy - też, ale czy na pewno? Mówi się, że szczęście sprzyja lepszym, więc musimy wierzyć na ten moment, że nie dawanie minut Elliotowi, to dobra decyzja, mimo tego, że bardzo nad tym ubolewam.

Dziękuję za możliwość rzadkiego skorzystania z możliwości wyrażenia swojej opinii, a co do samych słów Carraghera, z całym szacunkiem, ale powiem tyle - są ludzie, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to - milczą.

PS. też czytając wypowiedzi Carraghera się Wam czasami nóż w kieszeni sam otwiera? mam wrażenie, że nie waha się rzucać Slotowi medialnych kłód pod nogi, może taka rola dziennikarza, ale nie wiem, czy Carra nie jest winien innej perspektywy…

https://x.com/FabrizioRomano/status/1894341818361254319

Nie wiem, czy to trochę z braku słownictwa, czy trochę wyolbrzymienie i w kogo tu próbował Slot uderzyć. Ale takie nieco niefortunne wyrażenie :smiley:

“If you want to play at this club, you need to be at Salah level, or you are almost useless to play at this club”.

Nie chcę tego negatywnie oceniać, ale wg mnie Slot powiedział to tak, jakby nie znał realiów LFC. Bo na poziomie Salaha jest tylko Virgil no i może Alisson. Czyli mówiac o wąskiej grupie zawodników którzy są określani najlepszymi zawodnikami na danej pozycji w tym sporcie.

Reszta to jest tak naprawdę tło dla tych najlepszych. Jesteśmy aż za bardzo uzależnieni od tej wąskiej grupy piłkarzy. Tym bardziej nie rozumiem przy okazji calej tej sytuacji kontraktowej i “vabankowe” podejście klubu.

A jeśli już Arne wymaga od każdego takiego poziomu to rozumiem że tacy zawodnicy jak Diaz będą sukcesywnie wymieniani na lepszych?

A no i zapomniałbym. Nie wiem czy Arne jest swiadom tego że finansowe zarządzanie klubu przez FSG lekko uniemożliwia ściąganie zawodników którzy wskoczą na poziom Salaha. My zazwyczaj nie kupujemy tego kogo chcemy z 1 miejsca na liście, tylko alternatywki.

Moze to trzeba odbierac tak, że Arne wymaga od każdego z osobna najlepszej wersji samego siebie? Wspiąć się na wyżyny swoich możliwości? Zagrac najlepiej jak się potrafi?

Tak. Podpisał kontrakt z klubem bez wiedzy. Hughes przyleciał do Holandii, przystawił mu pistolet do łysej glacy i kazał podpisać.

:man_facepalming:

Przecież to była ironia…

Chyba chciał zmotywować resztę zawodników, by grali jak najlepiej potrafią.

Slot na mecz z Manchesterem City po raz kolejny zaskoczył, zrobił coś nowego i zdało to egzamin. Gdy zobaczyliśmy składy, to każdy myślał, że Jones zagra tak jak z Aston Villą, a Diaz będzie środkowym napastnikiem. Trochę mi się to nie spodobało, bo pomyślałem, że powinniśmy na Rico Lewisa wystawić atakującego z dryblingiem, który będzie wykorzystywał jego ofensywne usposobienie i być może Lewis będzie słabym punktem, którego stroną można by atakować.

Tak jak na Aston Villę mieliśmy coś nowego, tak samo z City było inaczej, bo Diaz jednak zagrał na skrzydle, a my graliśmy bez dziewiątki, która i tak nie była konieczna, a świetne ofensywne wejścia miał Szoboszla, który był dziewiątką, dziesiątką, ósemką równocześnie.

W drugiej połowie zaprezentowaliśmy jeszcze jeden numer w naszym repertuarze - skuteczne catenaccio. Imponujący jest ten wachlarz możliwości taktycznych Slota, jest naprawdę świetny.

1 polubienie