Ja osobiście cieszę się z tego, że Premier League wraca do CANAL+.
Zgadzam się, że pod względem opakowania tej ligi, Viaplay spisało się naprawdę na medal, ale pod względem jakości transmisji niestety nie było już tak kolorowo. W mojej ocenie nie ma co sugerować się tym, jak wyglądało opakowanie Premier League w CANAL+ przed utratą praw, bo teraz najpewniej wiele się zmieni.
Przede wszystkim, od tamtej pory miną trzy lata, a więc CANAL+ na pewno skorzysta z doświadczeń Viaplay w kwestii opakowania meczów. Zresztą, nawet w tym komunikacie prasowym możemy przeczytać, że CANAL+ pokaże wszystkie mecze w sezonie i że będą one okraszone studiem przed i pomeczowym. Ponadto, zarówno mecze, jak i magazyny dotyczące Premier League, będą do obejrzenia, zarówno w kanałach liniowych, jak i w aplikacji CANAL+ Online, a to daje ludziom realny wybór, a nie jak dotychczas, narzucony z góry streaming
Co do pakietyzacji, uważam, że Premier League wyląduje w pakiecie Super Sport, obok Ligi Mistrzów i gal KSW, a więc na kanałach CANAL+ Extra. Oczywiście 1-2 meczów w kolejce poleci pewnie, jak dotychczas, w CANAL+ Sport, ale reszta będzie zapewne w pakiecie dodatkowo płatnym.
Nie sądzę, żeby pod Premier League tworzyli kolejny pakiet, bo mogłoby im się to aż tak nie zmonetyzować, a poza tym byłoby technicznie trudne do realizacji. Pamiętajmy o tym, że pojemność na satelitarnych transponderach nie jest z gumy, a CANAL+ pod tym kątem ma w ostatnich latach duży problem.
Myślę też, że nie bez powodu CANAL+ od samego początku nie chce schodzić abonentom poniżej 20 zł/msc. za pakiet Super Sport - może to wynikać z faktu, że już wcześniej chcieli pobierać opłaty na poczet, nie tylko Ligi Mistrzów, ale też Premier League, którą dopiero pozyskają.
Reasumując, uważam, że po wyjściu Viaplay z Polski, powrót Premier League do CANAL+ to najlepsza możliwa opcja