Na jakiej pozycji go widzicie? Z tego co wiem może on zagrać na 10 w 4231? Dla mnie z tego co widziałem na mudnialu i w tych 3 meczach to go jedynie ta 10 może uratować. Ani z niego 9 ani nie jest szybki jak Diaz czy Nunez na skrzydło. Na szybkości zawsze bazowaliśmy na skrzydłach. Nasza bolączka 1 vs 1 też ma marne.
W sumie to mój pierwszy duży transfer za Kloppa który mi się nie podoba. Keita niewypał ale nic na to nie wskazywało wczesniej że sobie nie poradzi. Wygląda na trasfer w stylu MU. Bez ładu i składu a potrzeby są wieksze na innych pozycjach. Chodz znowu te kontuzje na lewym skrzydle ale skrzydłowy na Anglie bez szybkości?. Może troche marudze i za wczesnie by go oceniac ale taki jakiś nijaki mi się wydaje. Nunez dużo wiecej biega i ma miliard sytuacji, Diaz miał od razu kurwiki w oczach i lota do przodu. Co myślicie o nim?
Też mi się wydaję trochę 10, trochę fałszywa 9tka. Takie określenie było Second Striker, to wydaje mi się, że pasuje do jego roli. Możliwe, że będziemy coś kombinować z formacją, bo mamy kilku zawodników co by pasowali do takiej roli, opróćz Gakpo - Salah, Eliott, Firmino.
Myślę, że w tej roli mogliby się sprawdzić pozostali napastnicy także- Diaz, Jota, Carvalho
Juz kiedyś pisałem o takim rozwiązaniu. Wtedy wahadłowi pełnią role oskrzydlającą i raczej preferowana byłaby 3 z tyłu. Przynajmniej ja to tak bym widział.
Weźmy też pod uwagę, że Gakpo przyszedł do nas w bardzo trudnym momencie, kiedy cała drużyna gra bardzo słabo więc na pewno ma bardzo ciężkie wejście do nowego klubu/ligi. U nas już od długiego czasu nie funkcjonuje 4-3-3 gdzie w środku pola gramy na jedną ,6" i dwie ,8" ale Klopp uparcie trzyma się tego systemu, i tutaj najlepszą opcją na Gakpo jest mimo wszystko lewe skrzydło. Gdyby jednak Klopp w końcu spróbował 4-2-3-1 z dwiema ,6" w środku pola i cofniętym napastnikiem je wspomagającym to wtedy wydaje mi się że Cody mógłby pełnić rolę tego cofniętego napastnika na zmianę z Bobbym.
Gra może krótko, ale to wystarczy żeby ocenić jego podstawowe atrybuty. Na pewno nie jest demonem szybkości, bardzo słabo wygląda w pressingu, gra 1x1 też raczej średnio. Jego atuty to technika, gra kombinacyjna, niezłe wykończenie, podania. Klopp będzie musiał go ostro podszkolic w kwestii pressingu żeby w przyszlosci mógł grać na fałszywej 9, na skrzydlo może sie przydac w meczach w ktorych obrona rywala bedzie gleboko cofnieta, akurat mial pecha, że trafil na 2 mecze w ktorych raczej bylisny cofnieci i oddalismy pole gry, warunki stworzone pod Nuneza i kto wie czy Klopp nie bedzie chcial ratowac reszty sezonu, grajac bardziej cofnieta obroną i nastwiając sie mocniej na kontry. Niemniej jednak szału Gakpo nie robi, i przy pełnej obsadzie ataku póki co max ławka, dużo pracy przed Kloppem, a że miał liczby w eredivisie wielu je miało Bergwijny, Jansseny, Depaye i cała masa graczy, one w PL znaczą dużo mniej.
Jestem ciekawy opinii tych orlow, ktorzy twierdzili, ze Gakpo (lewy skrzydlowy xD) z miejsca posadzi Nuneza na lawie. Jezeli ten drugi ma slabe wejscie to Gakpo ma tragiczne.
Na moje to jest za wcześnie żeby go oceniać , ale jak na razie przypomina mi trochę Divocka, w tym jak się porusza itd. Jest młody, może niedługo zacznie dokładać bramki. Na ławkę jest ok. Po powrocie Diaza i Joty będzie ok żeby ich odciążyć w pucharach czy w meczach z rywalami z niższej półki.
Mają teraz przynajmniej doskonały kontrast na przemyślenie swojego hejtu (bo w dużej części to był hejt a nie konstruktywna krytyka pod adresem Urugwajczyka) względem Nuneza. Komuś naprawdę się wydawało, że może Darwin jest winowajcą całej tej padaki w klubie. Gdyby cały zespół był w niegdysiejszym gazie to taki Darwin pewnie strzeliłby kilka bramek więcej a Ci którzy wieszają na nim obecnie psy pisali by pieśni o tym jaki on nie jest piękny…
Tak to niestety wygląda. Urugwaj również nie zachwycił na MŚ to i retoryka znalazła poparcie, że Darwin psuje, że Darwni nie umi. Za to Cody sobie pyk pyk na mistrzostwach i pyk pyk x2 w ogórodivisie. To też tym co diabła widzą w Darwinie Gakpo wydawał się zbawicielem.
Cody na moje oko wydaje się być bardzo uniwersalny. Natomiast z oceną wole jak już pisałem poczekać. Nie ma takiej szybkości, siły i nieszablonowości jak Darwin, żeby robić coś z niczego. On nie zatuszuje biegającego z ekmo Hendersona czy człowieka który stracił chyba sens istnienia: Fabinho (bo gra jakby był pogrążony w jakimś niekończącym się śnie). No i na moje to absolutnie nie jest napastnik. Zawodnik ofensywny ale na pewno nie napastnik. Ewentualnie SS jak już pisaliście wcześniej.
Gakpo koszt 50 milionow i to na promocji, Nunez koszt jakies 80 milionow i powiedzmy dodatki. Roznica miedzy nimi w cenie nie jest jakas ogromna ale jednak Nunez juz od pierwszych meczow cos pokazywal mimo wiekszej presji. To tez pokazuje skale jego talentu. Nie jest to jakis przypadkowy gosc.
Gakpo na razie nie zachwyca, ale to dopiero kilkanaście dni w klubie, gdy zespół gra dramatycznie słabo, widać brak zgrania z kolegami.
Na pewno jest za wolny na skrzydło, tam Nunez albo zdrowy Diaz, natomiast niezły jest technicznie, trochę mi przypomina Bobby’ego, raczej jako cofnięta 9, z Nunezem i Salahem grającymi bliżej bramki niż dotychczas.
Ciekaw jestem, jak by sie prezentował z Nunezem na skrzydle, jak juz złapie wiecej zgrania z zespołem.
Nie krytykujmy po 2-3 meczach, z których każdy w innym zestawieniu personalnym w ataku i pomocy.
Te znakomite liczby w PSV nie wzięły się znikąd…
Ryan Babel byl tylko trochę lepszy.
Dawac Nuneza na ratunek bo chlopina jest tragiczny, musi dostac znacznie wiecej czasu na wejscie do zespolu.
Glupio musza sie czuc Ci eksperci co twierdzili, ze Gakpo momentalnie posadzi Nuneza. Albo chociaz mam nadzieje, ze sa na tyle swiadomi, ze glupio sie czuja.
przecież Gakpo gra na zupełnie inne pozycji niż Darwin. O jakim sadzeniu tu piszesz? W każdym razie, Holender powoli się rozkręca. Moim zdaniem na razie najlepszy występ od momentu transferu.
Obrońcy Nuneza, najgłośniej krzyczący że Darwin potrzebuje czasu, jadą Gakpo po dwóch czy tam trzech rozegranych meczach. Obrońcy Nuneza, oskarżający wszystkich na około, że zrobiono z niego kozła ofiarnego, właśnie robią to samo z Gapko.
Logiczne
W sensie kto gdzie? Nie spotkalem sie.
Gakpo jest po prostu slaby, szkoda, ze Nunez zlapal kontuzje i tyle. Ale to zupelnie inny poziom zawodnikow wiec z drugiej strony trochę glupio ich porownywac faktycznie.
Szapo ba klopp za wypchnięcie Nuneza na skrzydlo, a granie Gakpo na napadzie. xD Mozna sie pocieszac tylko tym, ze Darwin juz bedzie zdrowy wiec Gakpo usiadzie tam gdzie powinien i bedzie dawal cos wchodzac z lawki (za jakis czas).
Abstrahując od faktu, że nie ma co tego Gakpo wieszać póki nie pogra sezonu, to Nunez zapakował bramkę w pierwszym meczu z City zdobywając pierwsze i zapewne jedyne trofeum w tym sezonie a Holender to póki co potyka się na piłce.