Co Dom ma power do biegania to głowa mała, ten sprint za rywalem w 93` ahh. Jeśli tylko będzie regularnie dokladał liczby w kanadyjce (jak robi to w ostatnim czasie) to biorę w nowym sezonie jego koszulkę
Najlepsze co na dziś pochodzi z Węgier
Fizyczność Węgra to jakaś obraza dla innych. Ten facet ma silnik jak z maybacha. Wszyscy nasi pomocnicy przy nim wyglądają jakby nie biegali:joy:
Do tego jak zauważyliście zaczął z przodu grać bardziej odważnie. I nie chodzi mi tylko o gola, a było też kilka sytuacji gdzie przełożył sobie rywala na zamach. Topowy występ
Dobry występ okraszony bramką. Jednak w pierwszej połowie brakowało mu zdecydowania i odwagi pod bramką. W presingu świetny, jak tylko doda pewność siebie przy strzałach i szybsze decyzje to będzie super. Z resztą widać było ile ta bramka mu dała radości
Najlepszy zawodnik w 2025, czy przesada?
@Marcos71 więc kto, Salah raczej nie miał wybitnego miesiąca, Van Dijk, Gakpo chyba tyle?
Za 2025, oj nie dogadamy się
Oczywiście że przesada… xD
Salah, Gakpo, Gravenberch, Mac Allister, Van Dijk, Becker - wybierz sobie
Szkoda, że Bence nie podał ile miał wczoraj strat. Ja generalnie mam problem z tym zawodnikiem tzn. mam wrażenie, że jest mocniej hajpowany niż powinien być. No okej, biega dużo, natomiast znika w meczach z mocnymi rywalami. W ostatnich 10 meczah overal rating >7 miał tylko w meczach z słabym w tym sezonie Tottenhamem oraz z Ipswich
No ale jak na razie pomoc z Szobo daje radę i mam wrażenie to najlepszy środek od czasów tego betonowego rozjeżdżającego rywali z Hendo, Milnerem, Ginim i Fabinho.
Jak czytam o tym bieganiu to pierwsze skojarzenia Henderson. Może po prostu Szobo jest takim Slotowym Hendo. Z lepszą techniką, lepszym strzałem, bez płaskostopia i z twarzą modela
No fakt, jak coś działa to działa, nie ma co szukać dziury w całym, natomiast nie zgodze się, że to zawodnik 2025 so far
Szobo solidny , wybiegany z dobrym uderzeniem. Najbardziej brakuje mi u niego przeglądu pola.
Przeglądu pola i decyzyjności - to po pierwsze. Po drugie, co z tego, że ma dobre uderzenie, skoro go nie widzimy - wczoraj miał dwie okazje, żeby oddać strzał z pola karnego w pierwszej połowie. Solidny to póki co najlepiej go opisujące określenie
Wolę określenie “niezastąpiony”. Żaden nasz pomocnik nie ma takiego wpływu na pressing jak on. Ten motor w dupie jest niepojęty. Oczywiście, szłoby ten aspekt łatwo zastąpić, ale mało który piłkarz odpowiadający za ten aspekt jest również tak dobry piłkarsko. Slot musi mu wyhodować większe jaja co do decyzji o strzale, bo jest tu z czego przywalić, z tej małej węgierskiej stópki lecą soczyste strzały.
Świetny jest, mam wrażenie, że trochę większy się ostatnio zrobił i dość posturą zaczął przypominać bardziej klasycznych pomocników B2B jak Gerrard, KDB czy Lampard. Oczywiście jeszcze liczb mu brakuje, ale powoli je dokłada. I też mam wrażenie lepiej się ustawia, przez co nie traci tyle siły na bieganie szczególnie na sprinty mimo że biega dużo.
Musi zacząć wykorzystywać częściej swoje uderzenie owszem, tylko na ile to też efekt tego jakie ma wymagania Slot bo w zeszłym sezonie znacznie częściej tego próbował, ogólnie za Slota bardzo mało oddajemy strzałów z dystansu mimo piłkarzy których mamy.
A co do przeglądu pola, no to się nie zgodzę, po Salahu i TAA najwięcej kreuje. Gorzej że dużo tych sytuacji niestety nasi napastnicy zmarnowali.
A w pressingu jest niezastąpiony.
Może nie najlepszy zawodnik tego roku, ale takie top3/4 i forma rośnie.
Jak poprawi przyjęcie piłki oraz decyzyjność, nauczy się od Gravena szybkiego odejścia z piłką by jej nie stracić zaraz po przyjęciu, to będzie prawdopodobnie nowym KDB.
Był już nowym Gerrardem, ma być nowym KDB.
Na moje niech Sobo będzie sobą.
Dużo daje serducha, niech będzie trochę odważniejszy i dorzuci liczby , a zacznie tworzyć swoją markę.
Mi najbardziej Szoboszlai przypomina Hendersona z sezonu 13/14. Wiadomo, że futbol od tego czasu się zauważalnie zmienił, ale podobieństw jest co najmniej kilka. Pierwsze co się rzuca w oczy to fakt bycia płucami zespołu zarówno przez Jordana wówczas, jak i Dominika teraz. Obaj pokonują kilometry, których zespół potrzebuje. Rola obu jest nieco niedoceniana, również ze względu na to, że nieco niżej w w pomocy w nowych rolach kapitalnie odnaleźli się inni zawodnicy. Wtedy wiele się mówiło o nowym życiu dla “skończonego” Gerrarda, a teraz w buty DMa kapitalnie wszedł Gravenberch. Wiadomo, że za liczby w obu zespołach odpowiadali inni zawodnicy, głównie Suarez i Salah. Jednakże nieco tych udziałów Henderson w 13/14 i Szoboszlai w sezonie obecnym dorzucili. I pod względem liczb na koniec sezonu może wyglądać to podobnie, Szoboszlai ma 5 goli i 4 asysty na ten moment. Henderson cały sezon skończył z 5 golami i 7 asystami, ale wówczas nie graliśmy w ogóle w Europie. No i na koniec, Henderson w tamtym sezonie strzelił dwie bramki Spurs, tak jak i w tym zrobił to Szoboszlai.
Zobaczymy co będzie miał do zaoferowania Szobo, jeśli Salah odejdzie (zresztą tyczy się to również innych ofensywnych zawodników) - póki co chyba tylko Gakpo oferuje to co powinen, reszta (Diaz, Nunez, Jota, Chiesa, Szobo) punktują za mało. Salah odpowiada pewnie za jakieś 50-60% g/a w zespole - reszta ofensywnych graczy musi zacząć dostarczać liczby. Szobo nie może być tylko trochę lepszym prime Hendersonem, jeśli myślimy o jakieś rzeczywistości “po Salahu”
Ale wiesz, że to, że ktoś daje liczby, to nie znaczy, że jak byśmy go zabrali, to by na pewno nie było tych liczb?
Mam na myśli to, że oczywiście Salah strzela, asystuje i jest Worldclassem generalnie, ale gdybyśmy go wyjeli ze składu, to nie byłoby -21 bramek i -13 asyst. Ma taką pozycję w drużynie, że strzela karne oraz w kluczowych momentach najczęściej podają do niego. I gdyby grał ktoś za niego, to mogłoby się to inaczej rozłożyć.
Uprzedzę tylko oczywiście, że zajebiście doceniam Salaha i niektóre bramki wyczarowuje sam z niczego.
Czasami też obecność takiej najważniejszej gwiazdy przytłacza innych i nieraz po jej odeściu pozostali się odblokowują, przełamujai zaczynają brać większa odpowiedzialność. A Salah akurat nie raz był naburmuszony jak nie strzelił, albo jak był ściągnięty z boiska.
Do tego zmierzam. Jeśli Salah odejdzie, nie damy rady zastąpić go 1 do 1, więc powiedzmy “równowartość” jego liczb, będzie musiała się rozlać na innych zawodników - osobiście w takim scenariuszu oczekuje znacznie więcej po 9tce i ofensywnym pomocniku
No pewnie zobaczymy prawdziwą jakość naszych ofensywnych piłkarzy. Jak CR7 odszeł z Realu, Benzema złapał forme konia. Jak Messi odszedł z Barcelony, to nagle ofensywny potencjał mocno siadł
Jeśli nie kupimy jakiegoś absolute wonder zastępstwa za Salaha (nie widzę za bardzo tego) albo killera na 9 (też się nie zanosi) to w przypadku odejścia Egipcjanina na ten moment ofensywę będzie ciągnął Gakpo, który nawet teraz robi fajne liczby, a potem ewentualnie może przejąć więcej tego, co teraz robi Salah. Będziemy pewnie więcej atakować lewym skrzydłem, Jota/Nuñez, Szobo i nowy prawoskrzydłowy (Chiesa, Doak? XD) jako uzupełnienie