Witamy na pokładzie !
stylem gry przypomina Cou. Oby wniósł dużo świeżości do linii pomocy.
On jest ostatecznie Portugalczykiem czy Anglikiem? Na transfermarkt pisze, że grał dla obu reprezentacji młodzieżowych.
Portugalczyk. Ostatecznie wybrał reprezentowanie kraju z półwyspu iberyjskiego.
Potrzebujemy jeszcze jednego pomocnika, Tchouameni najlepiej.
Fabio od 2013 roku mieszka w UK, dlatego mógł grać dla ang młodzieżówek, jak i reprezentacji seniorskiej.
Thiago - Fabinho - Carvalho?
Fabio sporo może się od Thiago nauczyć. Nie zmienia to jednak faktu, że - tak jak wspomina @Mude - nadal potrzebujemy klasowego pomocnika na już. Dość już pomocników, którzy albo w ogóle nie grają, albo kiedy grają, to nie ma z nich żadnego pożytku. Statystów zatrudnia się w filmach, a nie w klubie piłkarskim.
Świetnie, że jest oficjalka z Carvalho. Doskonałe uzupełnienie składu, z czasem jego rola powinna wzrastać.
Kiedy Liverpool zaczyna przygotowania do kolejnego sezonu?
Widzę większość tutaj klasyfikuje Fabio jako piłkarza do środka pola, nie oglądałem go w akcji, ale patrząc po składzie Fulham z tego sezonu to czy Carvalho nie grał jako jeden z trzech ofensywnych zawodników? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jak dla mnie to on będzie pełnił rolę Minamino/Origiego czyli głębokiego rezerwowego, ale do ofensywnej formacji jako opcja nr 5/6, a nie jako gracz środka pola.
Fabio może od zaraz wbić do skladu. Będzie na pewno sporo szans dostawać bo to talent czystej wody i gotowy tak jak Elliott do gry
Nie oglądałem całych meczów Fulham, nie wiem gdzie najczęściej był wystawiany, ale ja go kojarzę ze środka pola, a nie jako skrzydłowego, więc raczej obok Fabinho i Thiago, niż np. wymiennie z Salahem.
Transfermarkt klasyfikuje Fabio jako ofensywnego/środkowego pomocnika, wartość rynkowa 12 mln.
Grał jako 10 za napastnikiem. Klopp jednak potrafi przerzucić zawodnika na inną pozycję więc pewnie raz zagra tu a raz tam. Środek, skrzydło, może nawet zrobi z niego Firmino(9)
Ciekawe jaki pomysł będzie miał na niego Klopp. My nie gramy systemem z “10”, więc mam nadzieję, że szybko sztab znajdzie mu odpowiednią rolę na boisku i będzie się tego trzymać. Jak zaczną go przerzucać z pozycji na pozycję, to może niewiele wyjśc z jego talentu
Pewnie zrobi z niego defensywnego pomocnika po takich kwiatkach jak ustawianie na sile Origiego na skrzydle albo Elliotta na pomocy mimo że jest urodzonym skrzydłowym ;]
Jeżeli dobrze wejdzie w zespół to taktycznie Klopp będzie miał mnóstwo opcji, może nasza gra skrzydłami zostanie trochę odciążona.
Myślę, że będzie pełnił podobną rolę co Elliott i to z nim będzie rywalizował o minuty na boisku. Mam tutaj na myśli grę w środku pola jako ten najbardziej kreatywny ze “środkowej trójki” (taka pozycja pomiędzy 8, a 10), albo jako zmiennik dla jednego ze skrzydłowych (raczej lewego, żeby mógł schodzić kreować do środka).
Nie oczekuję od niego w pierwszym sezonie za dużo. Wszystko oczywiście zależy od tego jakim składem będzimy dysponować od września0, ale myślę, że jeżeli dostanie minuty w połowie spotkań to będzie należało to uznać za dobre wejście do zespołu.
Co ciekawe Elliott i Carvalho znają się z akademii Fulham. W sezonie 2018/2019 razem grali w zespole U18:
Elliott: 12 spotkań, 5 bramek, 3 asysty
Fabio: 19 spotkań, 8 bramek, 6 asyst
Obaj też dostawali wtedy minuty w Premier League 2 oraz w Pucharach. Elliott wtedy zaliczył też dwa epizody w Premier League (a jest rok młodszy od Carvalho).
Elliott gra na skrzydle, a Carvalho w środku. Z tym, że u nas z prawego skrzydła nie schodzi Salah z obawy, że straci minutę w której mógłby strzelić bramkę do rankingu albo się obrazi.
Generalnie fajna sytuacja bo LFC jest obecnie w posiadaniu dwóch dużych talentów na ŚPO. Czyżbyśmy chcieli wychować sobie własnego De Bruyne ciekawe bardzo jak się to wszystko potoczy. Niejeden gigatalent zdążył się już spalić w przeszłości (tak na ciebie Woodburn patrzę). Tutaj napewno pomaga, ze tak to ujmę polityka zamkniętych drzwi. W sensie, ze nie bierzemy piłkarzy którzy w przeszłości pracowali z Jurkiem ale się na niego wypieli. Gdyby klub działał życzeniowo względem niektórych kibiców, zamiast młodych zdolnych mielibyśmy w klubie wrak piłkarza Goetze czy krnąbrnego Coutinho (analogiczne pozycje)
duzo zaplacili? nie lepiej bylo shaqirego zostawic na 1 sezon wiecej
W tych meczach Fulham które oglądałem to zauważyłem że Carvalho atakował lewa strona boiska w ustawieniu z trójką ofensywnych pomocników. Chociaż ustawiany niby na papierze jest w centralnej części boiska. Czyli świadczy to o tym że nie będzie miał problemu u Kloopa ze zmianami pozycji i rotacją z Diazem , Mane i Jota. Salaha nie biorę pod uwagę bo jest mocniej przyklejony do prawego skrzydła .
Cześć, nie oglądałem meczów Fulham, tyle co wiem to po kompilacjach z yt, które wiadomo jakie są.
Kogo wg was Carvalho przypomina jeżeli chodzi o grę?
Coutinho? Mylę się czy nie?