Tak, bo on marnuje potencjał tej drużyny i naraża ją na straty. Mamy arcytrudną sytuację w lidze, nie mamy szans na LM. Bo bądźmy szczerzy, PSG nas rozwalcuje.
FA cup podobnie. Tu już jest tragicznie. Już dawno go nie powinno być.
Wygląda na to, że idea drugiego klubu upadała, a Edek zastanawia się nad przyszłością w klubie.
@elnino8 do rozwijania młodych talentów. Kluby idą w tym kierunku i Liverpool też chciał do tego dołączyć.
Tak wgl to po co mu ten drugi klub i taki model? Mało to problemów mamy w jednym…
Akurat to był świetny pomysł. Chodzi o produkowanie piłkarzy i ogrywanie ich na najwyższym możliwym szczeblu jak się tylko da. Przez co moglibyśmy “wypożyczać” by się ogrywali, a potem ewentualnie sprzedawać, a sam też klub dodatkowy by produkował piłkarzy których moglibyśmy wziąć.
Nie no ja rozumiem i pomysl jest ciekawy wiadomo
Co do produkowania patrząc na to co nasza akademia produkuje w ostatnim czasie to mogło by być ciekawie xD
Tak wygląda ławka w meczu arsenal-city. Obie drużyny nie ogly skorzystać z trzech zawodników. Niestety to jeet przepaść i rqczej tłumaczenie ze nie mozna mieć dwóch opcji na pozycji w tej sytacji nie działa. Piłkarze którzy sa tam na ławkach u nas mogliby grać w pierwszej jednastce szczególnie z city.
Nie widzę tam nikogo na pierwszy skład. Może Donnarumma. Reszta dość przeciętna.
Dosc przeciętna to jest nasza podstawa z salahem gakpo i elektrykiem Konate. Niestety oni grają bo w ich miejsce sa o wiele slabsi piłkarze. Ale dalej można zakłamywać rzeczywistość i podniecać się wydaną kasą na status piłkarzy a nie na ich realny wpływ na drużynę.
Dlatego uważam, że podobne transfery jak w zeszłym okienku musimy zrobić najbliższego lata… PO nawet i do 1 składu, a taki Frimp jako zmiennik PO czy prawego skrzydła. ŚO albo w miejsce Konate albo do rotacji
( arsenal pokazuje, że można mieć więcej niż 4 ŚO). DM do rotacji w miejsce Endo. PS to chyba ktoś w miejsce Mo, bk coś czuję, że to jego ostatni sezon u nas. Przy odejściu Mo, kolejny skrzydłowy w sumie w miejsce Chiesy, bo ten też pewnie na wylocie jest. Co i tak daje nam praktycznie 1 do 1. Ale jeżeli będą to konkretne ruchy na tej pozycji to może być. Pytanie co z Ngumoha i Gakpo na lewym skrzydle? Niby jest 2, ale jak pokazuje ten sezon nie ma ani 1…
Środek ataku to już bez ruchów.
Czy z LM czy bez musimy te transfery zrobić sensowne.
@boczeklfc. Jeżeli przyszłoby jak wspomniałem 2 PS w miejsce Mo i Chiesy oraz PO, to chyba można by uznać, że prawa strona byłaby ilościowo zabezpieczona.
Jednak ja wiem jak to będzie wyglądać. Na PO nie przyjdzie nikt, bo będzie Frimp, wróci Bradley oraz może tam zagra Szobo… Jonesa nie liczę, bo jego przyszłość także jest niepewna.
Dlatego to wrzucam żeby uświadomić ze nie może byc tak ze frimponga jest i prawym obrońca i zmiennikiem na prawumy skrzydle. Dwóch zawodników na pozycji kotrzy rywalizują i takie przesunięcia są możliwe gdy sa kontuzję i trzeba rotować. Nie kanibalizujmy rywaliAcji. Salah zostanie sprzedany tak czuję. Dużo kosztuje jego utrzymanie za mało daje prawie nic. Ale jego nie zastapi jeden zawodnik i nje może byc zamiennikiem Chiesa. Dlatego tp jest spóźniony transfer jeden zawodnik juz powinien być taki semenyo. Gość mógł byc alternatywą na obu skrzydeł. Wtedy Rio jest zamiennikiem niwego zawodnika a semenyo to alternatywa jak na lewej cos się źle dzieje. Niestety taki ruch przekraczal możliwość klubu. Na cale szczęście w lato mają byc lepsze opcję, tylko nas nie będzie w LM. Wtedy to moze jeden skrzydłowy wystwrczy na skrzydło. Skoro mieliśmy grac w tym sezonie LM i ligę z salahem i Gakpo to dsmy radę bez rezerwy.
Może nie będzie nas w LM (ciągle jest nadzieja dzięki słabej postawie konkurentów do piątego miejsca) ale będziemy w LE albo w LKE i będziemy w dwóch pucharach. Jeden skrzydłowy na skrzydło to za mało nawet grając tylko w Anglii.
Jesteśmy w takim położeniu aktualnie w lidze, że zaczynamy kwestionować wszystko. Tak jest i ze mną, więc zapraszam do dyskusji. Czy Edwards i ekipa są naprawdę tak świetnymi specjalistami w budowaniu drużyny jak sądzimy? Ja długo tak sądziłem, ale obecnie zaczynam się wahać.
Jest rok 2015, przejmuje nas Jurgen. FSG jest już w klubie 5 lat i w drużynie jest 5 napastników i żadnego prawdziwego skrzydłowego. Nawet Jurgen o tym wspominał.
https://www.youtube.com/shorts/GDx2uhEySPw
Przecież już wtedy Edwards i Graham pracowali w klubie od jakiegoś czasu. Był ten niesławny Komitet transferowy i mieliśmy kompletnie nie zbalansowaną drużynę. Czy obecna sytuacja nie jest trochę podobna do tego co mieliśmy? Może tandem Klopp - Edwards kliknął i wszystkie klocki się poustawiały na odpowiednie miejsca, a teraz już tego brakuje z dwóch powodów:
- Slot jest trenerem i nie ma chyba tak dużego wpływu na transfery. Jak inaczej wytłumaczyć sciągnięcie dwóch obrońców, ktorzy są na wskroś ofensywni i nakazanie im grania bardziej z tyłu (przynajmniej Kerkez miał tak grać)
- Slot jest kiepskim trenerem i motywatorem.
Bo te ekipy są budowane przez lata, a do tego wydają więcej. My rebudujemy ekipę dopiero właściwie pierwszy rok.
W następnym sezonie jeśli uda nam się wymienić skrzydła i dorzucić dmf stopera to z dobrym trenerem mamy najlepsza ekipe w Anglii.
Slot ma w składzie chyba 6 czy 7 piłkarzy uznanych za najlepszych graczy zeszlego sezonu. Skoro jesteśmy na granicy awansu do LM/LE/LKE to dla mnie sprawa jest jasna.
Oczywiście można zarzucić niedociągnięcia związane z transferami jak brak Guehiego latem czy brak ruchów zimą (Guehi, Semenyo), ale co by nie mówić - skład jest mocny na papierze, na walkę o tytuł, a nie o awans do LM z piątej pozycji.
To nie działa tak, że trener idzie do zarządu i mówi: „chcę grać takim a takim systemem, bo jakieś tam sensowne powody, ale brakuje mi do niego skrzydłowych o takim profilu (…). Według mnie najlepiej pasują X i Y. Poza tym trzeba wzmocnić obronę i pozbyć się zawodników Z, Q i C bo nie widzę ich w moich planach” i teraz reszta leży po stronie scoutingu i dyrektora sportowego, którzy penetrują rynek niczym dowolna drużyna PL naszą obronę w tym sezonie i wracają do trenera z informacją, kto jest realnie dostępny i wspólnie podejmują ostateczną decyzję?
Bo jak nie, to to jest turbo patologia - przecież nie może być tak, że trener ma lepić z tego, co się komuś innemu przyśni, że pasuje do zespołu. To wygląda tak, jak gdyby kupieni zawodnicy zupełnie nie pasowali do tego, co chcielibyśmy mieć na boisku. Oni ze sobą nie rozmawiają w ogóle? Nikt tam nie ogarnął przed sezonem, że mamy braki w skrzydłowych i wąską ławkę, więc przewalanie kasy na Isaka to jest głupota i powinno się te pieniądze zainwestować w coś inngo? Przecież nawet gdyby Isak był zdrowy i jakimś cudem w formie to z kim miałby grać? Naprawdę ktoś tam spojrzał na tablicę z zawodnikami i pomyślał, że Isak ze starzejącym się Salahem po prawej i Gakpo po lewej będzie maszyną do strzelania goli? Przecież i jeden, i drugi wysyłali sygnały, że nie dowiozą: Salah zaliczył zjazd od marca zeszłego roku, Gakpo jako skrzydłowy nigdy nie przekonywał (jak dla mnie to nie przekonywał nigdy na dowolnej pozycji, na której grał). Nikt nie spojrzał na ławkę i nie pomyślał, że tam razie kontuzji nie ma kto grać? Że to są zawodnicy w stylu opon dojazdowych, żeby może dograć nimi 15 minut do końca spotkania, ale nie do regularnej gry?
Mnie to wygląda, jak gdyby Edwards i minionki próbowali forsować (albo po prostu kupowali zawodników pod) ofensywne 3-5-2, gdzie mamy 3 środkowych obrońców (1 cofnięty), dwóch wahadłowych, 1 cofniętego środkowego pomocnika, dwóch ofensywnych i dwóch napastników, bo nasz aktualny podstawowy skład wydaje się być idealnie skrojony własnie pod takie ustawienie:
– Isak/Gakpo – Ekitike/Salah —
—– Wirtz/Mac Allister – Szoboszlai —–
– Gravenberch/Mac Allister(?) —
– Kerkez ———————– Frimpong –
–– Van Dijk —— Konate —–
— nie wiem, ktoś: Joe? Może VVD, a Joe do przodu? —
— Alisson —
Tylko że im dalej w las, tym więcej problemów: poza zmiennikami w ataku, na ławce nikt więcej nie pasuje do tego systemu, a Arne zdaje się stawiać na nieco bezpieczniejsze ustawienia. Jestem ciekaw, czy to dlatego, że gdy dołączył Isak, było za mało czasu na testowanie i ogrywanie nowego ustawienia, czy dlatego, że Slot w ogóle nie chce grać w ten sposób. Bo tak naprawdę to trudno powiedzieć, kto jest teraz winien aktualnych wyników:
- Slot, bo chciał konkretne nazwiska i jak je dostał to jego plan nie działa? (pomijam kontuzję Isaka - nie może być tak, że jedna kontuzja, nawet kluczowego zawodnika, kładzie grę całego zespołu)
- Edwards i reszta, bo nie słuchali Slota i kupowali pod własną wizję składu?
- obie strony?
Jak dla mnie, ktokolwiek podjął decyzję o transferze Isaka, jest winny aktualnej sytacji klubu:
- jeśli ten transfer był podyktowany chęcią przejścia na 3-5-2 to było za późno, żeby drużyna zdążyła się go nauczyć + nie mieliśmy zmienników
- jeśli chcieliśmy grać jednym napastnikiem albo dwoma, to ten transfer miał sens tylko wtedy, jeżeli optymistycznie zakładaliśmy, że naprawdę mamy pełnoprawne skrzydła, ale nie czarujmy się, one istniały tylko na papierze i każdy to widział.
Nikt z nas nie był na takich naradach, ale slot wielokrotnie mówił że najwięcej rozmawia z Richardem. Raczej nie chce się doradzić w sprawie taktyki.
Od kiedy kerkez to wahadłowy?
Druga sprawa to u nas się z piłkarzy debili robi.
Frimpong może grać jak najbardziej na boku obronny z reszta nie ma większych zastrzeżeń do jego gry w defensywie.
Po prostu drużyna padła fizycznie to każdy drobny element też wygląda żałośnie. Gdyby chcieli przejść do 3-5-2 jak sugerujesz to nie dali by gakpo takiego kontraktu bo to skrajny skrzydłowy. Nie nadaje się na 10
Problemem jest nie tyle sam skład, ile forma zawodników i gra drużyny.
Gdybyśmy mieli jednego czy dwóch dodatkowych graczy to wcale by nie oznaczało, że Liverpool by wymiatał w PL. Po prostu drużyna leży jako całość i dodatkowo niemalże każdy zawodnik z osobna przez większość sezonu ledwo zipie i kopie się po czole, poza Szobo, który czasami samodzielnie pcha ten wózek.
Zarzuty o wyniki przede wszystkim wobec Slota, gdzieś tam dalej można wrzucić kilka kamyków do ogródka Hughesa czy Edwardsa.
Jeśli w lato odejdzie duo Edwards & Hughes + ewentualne zwolnienie Slota, to w pionie sportowym czekają klub większe szarady niż te związane z kadrą drużyny.
Ciekawe też jak to wpłynie na ewentualne transfery z i do klubu, bo ktoś musi tym dyrygować podczas okienka. Zapowiada się ciepłe lato.
Mam takie pytanie. Przez lata naczytałem się tu ataków na fsg ze to skapcy itp.
Nawet w ta zimę byla z duża ilością osób ktore uwazaly że klub chce wypychać robertsona z klubu dla jakiś drobnych, a nie dlatego że mogą go puścić ze względu na szacunek i jego prośbę.
I teraz pytanie. Jak wam się to dodaje że puszczamy salaha za darmo rok przed końcem kontraktu?
Jasne ma on olbrzymia pensje ale umówmy się czekając z tą informacją do lata moglibyśmy liczyć na to że jakiś klub z Arabii rzuci nawet te 20m (a jeśli całą 4 z funduszu chciała by po niego ruszyć to cena mogła by jeszcze skoczyć).
Takim ogłoszeniem klub zamknął sobie jakąkolwiek możliwość zarobienia na salahu.
Wychodzi na to że zrobili to z szacunku do Mo
Jak to się dodaje tym wszystkim którzy przez lata atakowali ich nazywając skapcami? Chyba że ja czegoś tu nie dostrzegam
Co jak co, ale FSG potrafi dodawać i odejmować. Na pewno nie będą stratni na darmowym puszczeniu Salaha. Co my możemy wiedzieć o tym co dzieje się na zapleczu, jak wyglądają finanse i wiele drobnych spraw? Ile jest osób na forum, które prowadzą nawet mała firmę? Co my możemy wiedzieć o działaniach i prowadzeniu wielomiliardowych biznesów?
Gdyby dać kogoś z forum na stołek Johna na miesiąc, to albo taka osoba narobiłaby w spodnie ze strachu przed działaniem, albo doprowadziłaby Liverpool do ruiny.
Wielkość tych biznesów jest po za naszą nawet wyobraźnią.