Fenway Sports Group (FSG)

Chciałbym być takim biedakiem :smiley:

1 polubienie

Boże ale trzeba być ignorantem żeby chcieć szejków w Liverpoolu

Po pierwsze prawa człowieka i etyka związana z ich działalnością (tu nawet nie mam siły się rozpisywać bo i tak dostanę odpowiedź że wielkie korporacje robią wyzysk i to prawda z tym że wyzysk w korpo =/= niewolniczym pracom w takim katarze np xd. Nie cierpię wyzysku, niestety jego nie da się niestety faktycznie uniknąć w miliardowych biznesach, a jest to mimo wszystko mniejsze zło niż to co się dzieje w krajach arabskich)

A po drugie samo podejście do piłki. Co fajnego jest w polityce polegającej na: kupujemy wszystko i wszystkich bo tylko w ten sposób osiągniemy sukces. Co fajnego jest w podejściu że za mogą posiadać każdego. Czemu nikt nie zauważa że drużyny posiadane przez szejków tracą jakikolwiek charakter i kojarzone są tylko z górą kasy i przekrętami.

Czy naprawdę tego chcecie dla Liverpoolu?

2 polubienia

Tak

<dodatkowe 17 znaków>

Mi tam takie City kojarzy sie z ogromnymi sukcesami, swietnymi pilkarzami, charyzmatycznym i genialnym trenerem.

1 polubienie

xD no dobrze to tylko świadczy o was

1 polubienie

A niby Haaland, De Bruyne, Ederson, Bernardo Silva (jaki jest to wiemy, ale pilkarzem jest bardzo dobrym), Ederson, David Silva, Kompany, Toure, Aguero i wielu innych to nie sa lub nie byli klasowi pilkarze? Guardiola czy Mancini to nie sa klasowi trenerzy? Zdobycie 6 tytulow mistrza kraju w ostatnich 10 latach to nue sukcesy?

Naprawde wierzysz, ze w fabrykach szyjacych dla Nike daleko w Azji nie zatrudnione sa dzieci?

Mozna zapytac co fajnego hest w odnoszeniu sukcesow. Przeciez my tez wznieslismy sie na najwyzszy poziom pobijajac rekordy transferowe za ŚO i GK. Tak samo wykorzystalismy fakt placenia bajonskich sum za piłkarzy przy sprzedazy Coutinho. Krytykowanie innych za drogie transfery to wyzszy poziom hipokryzji. Nasz problem polega na tym, ze FSG nie siega glebiej do portfela, przez co nie jestesmy w stanie odpowiednio wzmocnic kulejacych u nas pozycji. Dlatego najlepszy Liverpool od 50 lat zdobyl zaledwie parę pucharów. Gdyby podejscie wlascicieli bylo właściwe, to należałoby bdorabiac dodatkowa polkę, aby pomiescic wszysykie zdobyte puchary

1 polubienie

Nie cierpisz wyzysku, a godzisz się na to, że taki Salah zarabia tyle, że w zamian 50 tys. (pewnie dużo więcej) dzieci w Afryce miałoby co jeść i jeszcze nowego smartfona? Jak to godzisz? Czy to nie jest - dla lewicowej duszy - okradanie tych dzieci?
Mówisz “mniejsze zło”, a masz jakiś wzór do obliczania tego? Wyliczysz na przykładzie Arabtec Construction [L.L.C] vs Apple vs Gazprom? Albo: trudniejsze zadanie: Apple vs Novartis vs Volkswagen Group.

“Co fajnego jest w podejściu…”. To jasne, że nie ma nic fajnego. Ale dzisiejszego świata to już nie obchodzi. I żeby być konsekwentnym trzeba zrobić tak, jak część kibiców MU, którzy w 2005 r. założyli nowy klub FC United of Manchester, który gra gdzieś w najniższych ligach (sprawdziłem: siódmy poziom). Inaczej bajdurzenie o wyzysku i mniejszym złu, jest zwykłym konformizmem. Coś na kształt: na znak buntu nie będę już chodzić na mecze, tylko będę je oglądać w TV.
To już lepiej zrobić tak, jak jakiś dziennikarz Krytyki Politycznej (też wrażliwy na wyzysk), który powiedział, że nie będzie oglądał MŚ w Katarze, choć jest zapalonym kibicem.
To jak?

2 polubienia

Ale ty wiesz że nie każdy człowiek urodzony na bliskim wschodzie i majacy troche ciemniejszy odcien skory to krwiożerczy morderca i terrorysta?
Szejk z Dubaju ma tyle wspólnego z wyzyskiem w Katarze, co przeciętny Polak z atakiem Rosji na Ukraine.

https://twitter.com/AnfieldEdition/status/1590298671006244865?t=x_Hyv7unAZT9G_c-P4pItA&s=19

Plotki.

Co ci mogę powiedzieć no boli mnie to że Salah tyle zarabia i jakie pieniądze się kręcą aktualnie w piłce

Staram się jednak aż tak o tym nie myśleć i skupić się po prostu na sporcie, bo to dla niego oglądam Liverpool
Jednakże objęcie przez szejków byłoby dla mnie już czymś zbyt dużym i miałbym spore problemy w oglądaniu meczów Liverpoolu

A co do argumentu z oglądaniem mundialu, sam rozważam czy nie olać wszystkich meczy, wspomniałem to w innym wątku

A przypadkiem nie ma jakiejś zasady, która zabrania mu kupna Liverpoolu kiedy ma już Atalante?

Czemu uważasz, że jak ktoś nie chcę niemoralnego właściciela to ma lewicową duszę? To już 2 taki komentarz z Twojej strony. Ja np. uważam że ludzie powinni pracować, nie jestem za rozdawnictwem i nie zaglądam ludziom w kieszeń więc nie obchodzi mnie też ile zarabia Salah itd a mimo to wolałbym żebyśmy mieli innego właściciela. Czy lewicowa dusza w Twoim mniemaniu jest dobroduszna? Socjalizm/komunizm zabił miliony ludzi więc uważam że pisanie w tym przypadku o lewicowej duszy jest nie na miejscu.
Nie jestem oderwany od rzeczywistości, wiem jak w fabrykach w krajach 3 świata dzieci są wykorzystywane, ale panowie szejkowie robią to jawnie i się z tym wręcz nie kryją. Myślę, że wyrządzają większą szkodę+dodatkowy zarzut do nich, to oni zniszczyli rynek piłkarski przez wpompowanie pieniędzy. Co ja w związku z tym mogę robić? Narzekać sobie i tyle, jak Liverpool przejmie szejk to ja przecież nie odwrócę się od klubu, będę musiał pożyczyć kręgosłup od Kukiza i żyć dalej. Mam też pytanie, co jeśli teraz chciał przejąć nas jakiś rosyjski oligarcha? W związku z tym, że sytuacja na Ukrainie jest świeża to będziemy hipokrytami i jemu powiemy nie, ale pieniążki szejków to już chętnie?

5 polubień

Mam nadzieję że ta saga długo nie potrwa, i trafimy w ręce kogoś kto umie zarządzać dużym przedsiębiorstwem. Mimo wszystko, FSG zrobiło kapitalną robotę, mogliby zrobić jeszcze lepsza gdyby nie żałowali tak kasy na transfery. Czekam na jakieś konkretne informację, bo niektórych komentarzy po prostu szkoda czytać…

3 polubienia

I z Sasinem na miejsce Edwardsa i Warda?

Jak dla mnie to mogą być nawet szejki. Jeśli chcemy mieć sukcesy to wręcz muszą przy tej kasie która jest w City i Newcastle. + żeby być dalej w grze to musimy wydać spokojnie z 250 w lecie.
FSG do 2019 uznawałem za genialnego wodza. 10/10. Liverpool został zbudowany. Ale od tego czasu nie wykorzystalismy miejsca w którym jesteśmy. W sumie już w okienko 2019 wiedziałem jak to będzie, bo niekupienie nikogo do składu po wygraniu LM to była rzecz straszna :stuck_out_tongue: FSG w pełnej krasie. Potem też transfery na odwal się - Jota,Thiago, Konate, Diaz - swietni gracze ale przychodzili o rok za pózno. Coś jak teraz Belingam czy byle kto na pewnym pułapie ale potrzeba była - oni to odwlekali - problemy się piętrzyły bo za rok już potrzebny był nie 1 a 2 graczy i tak zawsze nam kogoś brakowało. Jurgen nigdy nie miał pełnej kadry. Chce żeby miał. Wszystko mi jedno kto to będzie.

1 polubienie

I cyk 70 milionów na transfer który się nie odbył. W sumie teraz widać jaka jest różnica miedzy państwowym, a prywatnym, w prywatnej instytucji byłoby to niemożliwe żeby wydać 70 milionów bezkarnie. Ale do rzeczy…

Głównym czynnikiem jest tutaj FFP… Nie ma dla mnie różnicy czy pieniądze będą z zatoki czy z zza oceanu, różnica polega na tym, że normalny biznesmen nie będzie dokładał do interesu i w takiej właśnie sytuacji jest teraz FSG. Klub znajduje się w takim miejscu, że żeby utrzymać się na szczycie trzeba wydawać ponad przychód, gdyby FFP funkcjonowało tak jak powinno, każdy miałby równe szanse, i futbolowe rozgrywki byłyby ciekawsze, a tak… kilka drużyn gra „na kodach”

W każdym razie szejka nie chce z dwóch powodów. Pierwszy to Klopp, wątpię, żeby Niemiec na to poszedł, a bez niego nie ma takiego Liverpoolu jaki jest. Po drugie stracimy to z czego jestem dumny jako kibic i to dlaczego w ogóle nim zostałem, dużą cześć tożsamości klubowej. Mówcie co chcecie, ale ja wole walkę o 2. miejsce ale na Anfield i z Liverbirdem na piersi, niż miażdżenie rywali na Qatar Airlines Stadium z jakims okrągłym logiem.

3 polubienia

Ta ciekawe czy piłkarze są zadowoleni z 2 miejsca czy to z Realem czy ManC. Pewnie nigdy nie brałeś nigdy w życiu udziału w zawodach sportowych i nie wiesz jak ciągłe porażki bolą zawodników. Bije się w pierś, ale dla mnie, żeby rywalizować z takim memunited czy city trzeba mieć majętnego właściciela. Nie chcę już tu czytać jak kibice narzekają na brak transferów na forum, a tak to niestety wyglądało parę sezonów pod wodzą FSG. Chce żeby to był właściciel, który chce dobro dla klubu i kibiców. Chcialbym, żeby wydatki były współmierne do wyników, żeby bilans wydatków był na poziomie top6, a nie 10-15 miejsce klubów które wychodzą na 0 netto i to nawet nie jest regułom, bo kluby z dolnej części tabeli również coś dokładają i często są na - w netto

1 polubienie

Bez obrazy. :slight_smile: “Lewicowy” w moich komentarzach to taki epitet. Raczej opis mentalności niż faktycznych sympatii politycznych. Nie lubię lewicowości rozumianej jako zestaw: polityczna poprawność, postępowość społeczna, oburzenie na bogactwo, prawa człowieka na sztandarze itp. Oczywiście jeszcze bardziej nie lubię lewicowości w znaczeniu politycznym. Ale tu chodziło o tę pierwszą.
Sam się sobie dziwię, że spodobał mi się pomysł z szejkiem-właścicielem LFC. Kiedyś nie do pomyślenia dla mnie. Choć z innych powodów, niż te, które podajesz. Chyba po prostu jestem już zmęczony tym przegrywaniem o włos (a czasem więcej).
A z tym rosyjskim oligarchą to mnie zastrzeliłeś. W sensie pozytywnym. Tego bym jednak nie zniósł. Są granice. Nawet dla sfrustrowanego fana. :slight_smile:

1 polubienie

W świecie futbolu w którym Katar przekupując ponad połowę członków Fifa, aby otrzymać organizację MŚ i City, które za każdym razem kiedy dostaje kary za nieprzestrzeganie zasad fair play, jakimś cudem dostaje zniesienie kary i tematy błyskawicznie cichną na prawdę liczę, że białe tuniki zostaną ekskluzywnie w Newcastle i City i będą się trzymać jak najdalej od Liverpoolu.

Na szczęście kibice najbliżej klubu, którzy mają kontakt z tym co się dzieję w środku dali znać, że nie chcą sprzedaży klubu do niewłaściwych rąk i liczą na kooperację w tym aspekcie i utrzymanie w miare dobrych relacji z FSG do końca ich panowania w klubie.

Serio dla niektórych wygrywanie i wydawanie setek milionów na najczęściej przereklamowanych piłkarzy jest tak ważne, że nawet Ci, którzy jechali po szejkach jeszcze pare miesięcy temu, nagle mówią, że w sumie to spoko :joy:

Hipokryzja pokazująca jak właśnie działa ludzka natura, najczęściej tam, gdzie pojawiają się pieniądze.

7 polubień

Czyli co, mamy być tą ostoją uczciwości w piłce i czekać na mistrzostwo kolejne 28 lat? Skoro już płacimy bardzo dużo za paliwo to niech te pieniądze idą na sukcesy naszego ukochanego klubu a nie innych

1 polubienie

A właściwie dlaczego nie? Ostatnie lata pokazały że można w uczciwy sposób konkurować z szejkami, oligarchami i korupcją, chociaż nie jest to łatwe ale przy odpowiednim zarządzaniu i zebraniu właściwych ludzi możliwe. Kilka trofeów a do tego kilka kolejnych przegranych o włos tego dowodzą. A gdyby nie błędy popełanione dwa lata temu i w tym sezonie z uzupełnianiem braków kadry to mogło być ich więcej. Zresztą jakoś petrokluby nie wygrywają co roku LM.
Bardzo możliwe że FSG nie chce sprzedać klubu, tylko szuka kolejnego udziałowca żeby za pozyskany kapitał solidnie wzmocnić skład bo zorientowali się że bez inwestycji nie utrzymają go na topie. A własnej kasy nie mogą lub nie chcą wykładać bo zbierają na kolejną akwizycję w Stanach. Być może zamiast właściciela w turbanie czeka nas nowe, lepsze FSG pod którego władaniem taki Mbappe czy Bellingham to nie będą tylko mrzonki? Czas pokaże, ale myślę i widzę po wypowiedziach że akurat ten klub ma wielu kibiców, którzy nie popierają podejścia “nieważne skąd i jakie pieniądze byle dużo”.

9 polubień