W USA jedni umierają na ulicy bo nie stać ich na ubezpieczenie, a drudzy obracają milionami bo urodzili się w lepszej rodzinie, jeśli już miałbym szukac jakieś moralne i etyczne państwo to USA byłoby raczej gdzieś na końcu listy
jak tam na ulicach jest tyle bezdomnych, że jaaa. Europa jaka jest to jest ale pod względem moralności… daleko przed USA według mnie.
U nas psioczymy na rozdmuchany social (no bo jest) ale tam wystarczy że powinie Ci się noga, lądujesz na ulicy i nikogo to nie grzeje.
USA to kraj wielkich dysproporcji, ale sugerowanie, że losowy miliarder z USA ma tak duży wpływ na sytuacje kraju jak 21 wieczne dyktatury w krajach arabskich to lekko mówiąc- żart.
Noale niektóre będą robić wszelkie fiołki, byleby tylko wyszło na ich stronę.
Oczywiście nie każdy miliarder z USA jest zły, Gates na przykład ogromną część majątku przeznaczył na cele charytatywne, a Microsoft zawsze działał w miare etycznie.
Natomiast przykładowo Musk i Bezos to obrzydliwe świnie które dorobiły się majątku na wykorzystywaniu biedniejszych ludzi, jeśli chodzi o takich miliarderów z USA to ja już zdecydowanie wole kogoś z bliskiego wschodu
A ty wiesz, że niektóre kraje się nie nadają do demokracji. Wiesz, że świadomość ludzi i szeroko pojęta socjologia geograficzna to nie wymysły? Jak długo utrzymała się młoda demokracja w Afganistanie? Zabierz im szejka i daj “wolny” hamerykański wybór to pogrążysz na dziesiątki lat kraj w chaosie i wojnie domowej w której z dużym prawdopodobieństwem władzę prędzej czy później przejmą ekstremiści religijni.
Ja takiego Fazze to bym jako kibic przyjął z otwartymi ramionami. Ludzie lubią widzieć wszystko zero jedynkowo ignorując kompletne, że żyjemy w kompletnie innej kulturze. Araby takie złe a np. od kilku lat pracują nad zalesieniem pustymi. Brzmi na szalone? To sobie o tym poczytajcie. Jaki hamerykanin podjął by się takiej inwestycji z której na dobrą sprawę będzie miał same straty? Nie ma co wgl dyskutować, nasz krąg kulturowy (kultura zachodnia) jest najbardziej rozwinięty pod względem praw człowieka, swobód jednostki i relacji międzyludzkich natomaist ignorujecie kompeltnie fakt, że nie ma jednego słusznego ukłądu świata. Wbijcie sobie to do głów zwłaszcza, że nasza zachodnia cywilizacja jest w powolnym odwrocie i prawdopodobnie będziemy mieli powolny zalew skośnookich i ich kultury.
Nie jestem jakimś rasistą, żeby twierdzić, że jacyś ludzi są zbyt głupi na coś tak powszechnego jak demokracja.
Casus w Afganistanie pokazał tylko, że niedojrzała państwowość nie jest w stanie sprostać brutalnej sile, ale bynajmniej Afgańczycy (przynajmniej nie wszyscy) nie przyjęli Talibów z otwartymi rękami. Co najwyżej załamały się siły wojskowe rządu.
Anyway masz przykłady z arabskiej wiosny, ze ludzie w okolicach Bliskiego Wschodu, Turcji czy Iraku są gotowi oddać życie za demokrację albo przynajmniej polepszenie swojego losu.
ty jesteś zwyczajnie niedoukiem albo ignorantem. Ja Ci przedstawiam naukowe tezy z dziedzin geograficznych a ty mi insynuujesz rasizm xD
Mieli pozostawione tyle sprzętu po amerykanach, całą infrastrukturę, wieloletnie skzolenia a oddali kraj w kilka dni.
Raczkująca państwowość brutalną siłę to zatrzymała w 1920. Ci byli przez kilkanaście lat przygotowywami przez wuja Sama do poradzenia sobie z talibami.
Te naukowe tezy z dziedzin geograficznych to z jakich książek czy od których ludzi nauki?
Czy dopisałeś sobie do swoich rasiolskich bajdurzeń termin „naukowy” i uważasz, że to już wystarczy?
Zaręczam Ci, że najwięksi amerykańscy bogacze - Gates, Bezos, Zuckerberg, Musk - mają wpływ nie tylko na sytuację w USA ale i na całym świecie. Nie są politykami ale ich ogromne majątki pozwalają im na kształtowanie narracji w wielu kwestiach w całym zachodnim świecie. Mają wpływy w mediach, sponsorują kampanie polityków itd. a to, że USA to kraj dysproporcji to jasne. Ale to w prawie każdym kraju tak jest. Tylko u nich to bardziej razi bo oni są największym mocarstwem
jesteś debilem. Obraziłeś mnie bardzo mocno w tej chwili. Robię drugi kierunek na geografii obecnie, jeśli bardzo potrzebujesz mogę poszukać po starych wykładach co to były za publikacje czy książki na których podstawie przygotowane były materiały na zajęcia.
Niepozdrawiam
Nie każdy miliarder jest zły ale akurat Gates na pewno jest. Jego filantropijna działalność jest na pokaz. A w interesach był i jest bezwzględny. Dzięki covidowej panice (którą podgrzewał) i lockdownom znacznie powiększył swój majątek kosztem małych i średnich firm. Wcześniej nie był uczciwy wobec swoich wspólników. Ja nie mam zamiaru bronić szejków. Tylko jeśli już mają inwestować kasę w sportowy projekt i dawać komuś puchary - to bądźmy to my a nie inni. Czysty pragmatyzm.
1.Napisz wiadomość, którą można skrócić do tego, że „brązowy człowiek za głupi na demokrację i daj przykład Afganistanu, chociaż masz kilkanaście innych wokół, które temu przeczą.
2.Ktoś wytyka ci ten rasizm.
3.Nazwij tę osobę ignorantem i niedoukiem i swoje twierdzenia nazwij naukowymi, bo tak
4. A potem jeszcze nazywasz tę osobę debilem.
Ewentualnie jeszcze się obraz i powiedz, że ktoś strasznie Cię obraził
Bo mnie obraziłeś a już wsadzanie tego stwierdzenia w moje usta “brązowy człowiek za głupi na demokrację” to już szczyt chamstwa. Taki zarozumiały Europejczy jak ty, nie zrozumie tego, że oni (zdecydowana większość) nie chcą demokracji. Tu nie chodzi o poziom intelektualny (chociaż np. Aborygeni z Australii faktycznie są określani jako bardzo ograniczeni intelektualnie. Tylko, że oni nie mają nic wspólnego z narodami Arabskimi)
podaj mi te przykłady.
a teraz:
gdzie tu jest rasim czy pogarda w mojej wypowiedzi? Raczej wręcz podziw na który taki julek z twittera jak ty znowu podniósł by wielki krzyk
Żaden z was nie ma racji. Na bliskim wschodzie demokracja się nie utrzymuje bo to inna cywilizacja, inna kultura. Oni są inni od nas i nie można oczekiwać, że w krótkim czasie się to zmieni. Zmiany kulturowe wymagają powolnej ewolucji która trwa dekady albo i stulecia. Świat zachodni jest inny, świat arabski inni, Azja też jest inna. Nie możemy patrzeć na świat w ten sposób, że my jesteśmy najmądrzejsi a inni to mają się na nas wzorować. Oni uważają, że to ich cywilizacja jest lepsza od naszej. Tak to działa
Przeciez czerwonybartek wlasnie to napisal xD A przyglup standardowo robi z siebie przyglupa i wymyśla jakies dziwne teorie.
Chociażby Irak i Iran (pomimo tego, że jest wykrzywiona w jakimś stopniu)
A do tego kilka krajów, które zbrojnie obaliły rzadu autorytarne- jak chociażby Tunezja.
Anyway te Twoje kolejne wycieczki i zmienianie sedna tego co napisałeś to tylko potwierdzenie tego, że absolutnie Ty nie masz pojęcia o czym piszesz.
Skup się lepiej ma studiowaniu tej geografii, tylko teraz pilniej niż obecnie.
Nie napisałem czegoś podobnego tutaj?
Ale generalnie są takie prawa, że jedna z kultur przeważnie jest tą dominującą. Zachodnia swój peak miała w latach 90. Niektóre prognozy (oczywiście opierające się na teoretycznych założeniach) zakładają, że zbliża się światowa dominacja Chin i innych państw dalekiego wschodu.
@AquerdationLFC winny to powinieneś się czuć za insynuowanie mi rasizmu. W ramach nikomu niepotrzebnej ciekawostki z mojego życia musze ci powiedzieć, że bardzo chciałbym się w przyszłości przeprowadzić do Turcji bo fascynuje mnie ten tygiel kulturowy. Poza tym mam wielką słabość do śniadej urody a jak byłem małym chłopcem to marzyło mi się że poznam Arabską księżniczkę kiedy dorosnę (tak, wiem przekroczyłem poziom szczerości w tym momencie xD ) .
wchodzić na tą strone to jak mieć syndrom sztokholmski
Czuję się delikatnie winny za kolejny offtop Admin znowu będzie miał robotę z usuwaniem.
Jest tu jakis moderator…