Hokej na lodzie

Gramy o powrót do Elity :ice_hockey::poland::muscle::smile:
Ino Polska!

Po zwycięstwie nad Samurajami :jp: :smile: przyszła dzisiaj niestety porażka z synami Italii :it: :pensive:
Aby awansować musimy teraz koniecznie pokonać Ukrainę :ukraine: oraz W. Brytanię :uk:

Do boju Polacy :ice_hockey::poland::muscle::smile:

I niestety nici z awansu :pensive:

A w NHL juz cwiercfinaly.Marzy mi sie czysto kanadyjski final czyli starcie Winnipeg Jets kontra Toronto Maple Leafs :canada: bo pora zakonczyc trwajaca juz zbyt dlugo serie wygranych Pucharow Stanleya przez amerykanskie kluby.

Jak kanadyjski klub po Stanley cup to tylko Canadiens :grin:, szkoda ze trafili na Washington i Ovechkina.

Myślę ze wygra ktoś z dwójki Golden Knights / Capitals.

Juz niestety odpadli :grimacing:

A idz Ty gdzies z tymi Amerykancami :rage: :wink:

1 polubienie

Jets to najwięksi chokerzy w NHL od lat. Oni prawie odpadli z Blues, które rzutem na taśmę w ogóle do PO weszło. Nie daje im dużych szans z Stars, tym bardziej, że Scheifele i Morissey mogą nie grać, a Hellebuyck jak to On - kozak w RS, kasztan w PO.

A Leafs? xd Czy ktoś zna większą frajernie w PO niż ten zespół? Oni na ostatnie 10 postseasonów, tylko dwa razy przeszli 1 rundę, z czego jeden raz, to ten sezon, gdzie w I rundzie grali z młodą i niedoświadczoną Ottawa. Florida powinna ich ograć, już w Game1 mimo fatalnej postawy Barkova, Reinharta i Boba w bramce byli blisko wygrania.

Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie wierzę w ten zespół. Szykuję się ciekawa seria z Canes.

Wg mnie Stanleya obronią Panthers. O ile zdrowie dopiszę i liderzy nie będą mieć jakiś wielkich wahań formy.

I narazie jest pieknie :smiley:
Oilers i Leafs prowadza po 2 : 0 w swoich konfrontacjach :muscle:
Go Canada go ! :canada:

Edmonton już w finale konferencji! :smile:
Leafs z ogromną szansą na to, oby pokonali Florydę u siebie w decydującym 7 meczu :muscle:
Dawać Winnipeg - doprowadzić do ostatniego starcia :smiling_face:

Go Canada go! :canada::sunglasses:

No i niestety Jets odpadli :pensive:

I dupa blada niestety :man_facepalming: czyli tylko jak w poprzednim sezonie Oilers dzierza wysoko kanadyjska flage.
Lecz skoro polegli w poprzednim finale to jezeli dojda do tegorocznego to beda jak…LFC co z porazki przeciwkom Realowi wyciagnal wlasciwe wnioski i wygral druga decydujaca potyczke.
Trzymam kciuki za Edmontion ! :smiley:

Kanada przegrała z Danią 1:2 w ćwierćfinale MŚ-koniec świata! :grimacing:
Zwycięska bramka… gdzie była kanadyjska obrona? :grimacing:

W półfinałach pojedynki Szwajcaria - Dania oraz USA-Szwecja.
Liczę na finał Helweci kontra Jankesi ale coś czuję wygraną nudnych Szwedów :man_facepalming:t2:

Oglądałem i akurat mówię, kurde ta Dania nieźle gra na ich tle patrząc na to co grali w fazie grupowej. Po golu dla Kanady poszedłem się umyć, wracam a tu już koniec… Ominęło mnie najlepsze :rofl:

A nie zauważyłeś że drabinka jest dziwnie ułożona w półfinałach grali by oczywiście jakby Kanada ograła Duńczyków zwycięscy grup Szwajcarzy i Kanadyjczycy gdzie standardowo powinni się spotkać w finale…. Szwajcaria od lat zachwyca i rozwój hokeja u nich jest niesamowity wielu zawodników w NHlL takich Słowaków Niemców leją od jakiegoś czasu, grali już w finale MŠ i IO a pamiętam w latach 80 tych jak gr A była 8 drużynowa to Polska Szwajcaria i Austria grały o awans z gr B do A i później by się utrzymać kosztem RFN wówczas myśmy zostali w czarnej d…. a hokej we Włoszech Francji Wielkiej Brytanii Słowenii Węgrzech poszedł mega do przodu do tego kraje post Radzieckie i rozpad Czechosłowacji,od niedawna Dania Norwegia też w gr A szkoda że u nas nie ma zainteresowania tą dyscypliną

Drabinka po cwiercfinalach jest na nowo ukladana i gdyby Kanadyjczycy wygrali z Dania to zagraliby z USA a Helweci z Trzema Koronami-tak to powinnoby wtedy wygladac wedlug moich informacji.

Szwajcarzy zrobili z hokeja praktycznie sport narodowy i wladowali w niego niesamowita kase.
W ogole to lata 90-te to poczatek stawiania na hokej i jego rozwoj na Zachodzie w krajach,ktore kiedys nasza reprezentacja ogrywala jak chciala.Kto wczesniej slyszal o Dunczykach,Norwegach itd
I tutaj jest niejako pies pogrzebany-jak wiadomo ta piekna dyscyplina sportu wymaga wysokich nakladow finansowych a tych u nas po transformacji niestety zabraklo,ze wezme jako przyklad upadek mojej wielkiej Polonii :cry:
I tak nam nawet nie scisla elita ale i byle “kopciuszki” odjechali.
Aby dzis wyrownac nasze szanse to musialby powstac specjalny program na ktory lozonoby duza kase i wykazac sie cierpliwoscia bo jakies pierwsze spektakularne sukcesy typu ciagla gra w Top Division podczas MS przyszlyby tak za…15 lat moim zdaniem.
To sie niestety nie wydarzy a ambicja to my w hokeju nie nadrobimy a co najwyzej od czasu do czasu wejdziemy do Elity by zaraz z niej spasc.

Smutna prawda :pensive:

dziwne z tą drabinką bo ja jak sprawdzałem to faktycznie USA kanada miał być półfinał dziwne zmiany!
No w PL jakiejś dużej firmie łatwiej wejść w siatkówkę koszykówkę ręczną hala wynajmowana z miasta 12 zawodników i jazda lodowisko to potężny koszt do tego 26 graczy u nas w lidze to i tak połowa to obcokrajowcy, pamiętam jak w koniec lat 80 tych do Sanoka przyszedł bronić Fatikow gość był niesamowity duet Rosjan czy Białorusinów w Unii Oświęcim wtedy zdominowali ligę na 5-6 lat później Grabowski trener w Podhalu. To że Dania Norwegia postawiły na hokej to jestem w stanie zrozumieć ale W.Brytania Węgry ???Włosi Francuzi Szwajcarzy to postawili na Kanadyjczyków z moźliwością paszportu teraz to już mają swoich zresztą liga szwajcarska jest mocna po Niemczech chyba najsilniejsza w europie do tego mają 10 ludzi z NHL.

Pamietam jakby to bylo dzisiaj jak nasza repka przegrala po raz pierwszy w hokeja z W.Brytania-to byl niemalze koniec swiata i zdziwienie,ze Brytole to w ogole maja pojecie o tej grze a nie tylko…polo czy cus :crazy_face:

No i Edmonton z cennym zwycięstwem na wyjeździe w Dallas :muscle::smile:
Go Canada go :canada:

I w hokeju sezon “cudów”!
Jankesi po 65!!! latach zagrają o :1st_place_medal: MŚ.
Ich zwycięstwo na turnieju w Squaw Valley podczas ZIO 1960 było równoznaczne z tytułem mistrza świata.
Miracle on Ice z 1980 roku już takim nie było.

Jezu! Jacy ci Szwajcarzy są nudni,tylko murować,hokej do porzygania :face_vomiting:
Jankesi jebnijcie im w końcu bramkę bo tego nie da się oglądać!

Jeeeeeeest! USA po 65 latach mistrzem świata w hokeju na lodzie :ice_hockey::blush:
Zasłużona wygrana gry na tak :muscle: a nie pierdolonej destrukcji na nie :rage:

1 polubienie

I bardzo ladnie :smiley:
Edmonton podwyszyl prowadzenie w finale konferencji na 3:1 i jest bliski wielkiej rozgrywki o Puchar Stanleya :ice_hockey:

Go Canada,go ! :canada: :smiley:

I mamy powtorke zeszlorocznego finalu czyli Emdonton Oilers kontra Florida Panthers.
Mam nadzieje,ze tym razem ze szczesliwym zakonczeniem dla teamu z Kanady :muscle: :canada: :smile: bo wystarczy juz tych jankeskich zwyciestw a hokej grany na Florydzie to jest jakas aberracja tej dyscypliny :crazy_face:

I udany poczatek druzyny z Kanady :muscle: :smiley:
Mimo,ze przegrywali juz 1:3 to ostatecznie wygrali po dogrywce 4:3.Cieszy te zwyciestwo odniesione na wlasnej tafli bo moim zaniem podstawa do tego aby myslec o przelamiu “klatwy” klubow :canada: jest wykorzystanie przewagi gier u siebie.

Cóż trzeba się otrząsnąć po porażce w dogrywce drugiego meczu i koniecznie raz wygrać na Florydzie aby przywrócić przewagę własnego lodowiska :blush:
Go Edmonton, go :canada:

No sorry moi mili ale jak bedziecie odstawiac taka “kaszane” jak w 3 meczu to Floryda was rozjedzie w nastepnych dwoch pojedynkach i bedzie po sprawie :worried:

2 polubienia

Nie, nie, nie i jeszcze raz nie :grin:. To Pantery mają obronić puchar :trophy:. Mają gwiazdorski skład i najlepszego fachowca za trenera, a Alex Barkov to teraz jeden z najlepszych hokeistów świata. Dodać do tego transfer Marchanda, który wyraźnie odżył i robi fantastyczną robotę dla Florydy w play-offach. Skoro mojej ukochanej reprezentacji Finlandii znowu nie poszło na IIHF 2025, bo wszyscy Finowie walczyli w finałach konferencji, to teraz niech kilku z nich zdobędzie Stanleya chociaż :wink:.
Piękne 6-1 w trzecim meczu :ice_hockey::goal_net::goal_net::goal_net::goal_net::goal_net::goal_net:. Teraz zrobić przewagę w serii, wygrywając czwarty mecz, a potem na spokojnie dokończyć dzieła w dwóch podejściach w Edmonton.
Go Panthers, Go :muscle::clap:

Niesamowicie dobrze zbudowany zespół, coś ala Oklahoma w NBA. Draftem i wybitnymi trejdami zrobili taką pakę, że tam w każdej formacji jeździ gość, który w każdej chwili może się odpalić. W dodatku każdego ich centra z trzech pierwszych (Barkov, Bennett, Lundell), można spokojnie dać w najmniej w top10 broniących atakujących w lidze. Barkov wiadome TOP1.

Jak to dobrze finansowo rozegrają, to tutaj jest krajobraz na sporą dynastię.

YES;YES;YES !!!
I mamy wyrownanie w serii i to Oilers znow z przewaga wlasnego lodowiska :muscle:

Go Canada,go ! :canada: :ice_hockey: :smiley:

1 polubienie

Nie będę narzekał :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Niestety stało się. Coś czuję, że teraz ciężko będzie powstrzymać McDavida, Draisaitla i spółkę.
Walczyć Pantery !:muscle::ice_hockey::blue_heart:
Co by się nie działo, to w dwóch następnych meczach w Edmonton na trybunach będzie ogień :fire:. Niezwykłe widowiska się zapowiadają. Pozdro dla wszystkich fanów hokeja :ice_hockey::goal_net:

1 polubienie

:disappointed_relieved: Porażka u siebie boli i to bardzo.
Chyba znów się :canada: zespołowi nie uda choć obym się mylił i doszło przynajmniej do tej 7 konfrontacji.
Walczyć Oilers! :muscle::grinning:

2 polubienia

A u mnie odwrotnie :grin:. Myślałem, że po ostatniej porażce w Sunrise ciężko będzie zatrzymać Nafciarzy, ale się udało :muscle:. Trochę nie pomagają im obaj bramkarze i chyba wychodzi mankament Edmonton z przed roku, czyli kłopoty w obronie. To, że atak mają prawdopodobnie najlepszy w lidze to wiadomo. To seria wciąż może się skończyć w każdy możliwy sposób. Oby udało się wygrać Stanleya :trophy: drugi rok z rzędu. Trzeba tylko przymknąć lekko oko na fakt, że Floryda staje się stolicą hokeja w Ameryce północnej​:wink:. Kanada długo czeka na puchar, to może jeszcze poczekać aż Montreal lub Ottawa będą gotowe :ice_hockey:.
Let`s go Panthers :fire::blue_heart::finland:

1 polubienie