Koszykówka 🏀

Taaa, ja kiedyś - jeszcze w czasach studenckich - zagrywałem nocki I oglądałem na chińskich transmisjach NBA a wcześniej to może czywiscie ok NBA :heart_eyes:. ale od czasów Golden State to jest liga której się nie da oglądać. Tak jak przedmówcy wskazali - zero obrony o tylko wymuszane rzuty za 3.

Dobrze, że już zmieniono przepisy dot. Fauli, które nabijał Harden…

Co do możliwości zmian to ja się nie zgodzę, że liga nie może nic zrobić. Zaczynając od tego, że można np. Usunąć rzuty za 3 pkt… Z tego co kojarzę gdy liga powstawała to takich rzutów nie było. Dodatkowo definicja fauli powinna być zdecydowanie mniej liberalna by zaostrzyć grę.

Jak ja tęsknię za meczami lat 90…

Ależ bomba w nba dzisiejszej nocy. Lakers pozyskują Lukę Doncicia w zamian oddając Davisa. Sam nie wiem czy Lakers wyjdą na tym dobrze. Podobno to Mavericks zapoczątkowali rozmowy gdyż nie do końca odpowiada im tryb zdrowotny Luki. Mnie zastanawia jak Luka i Lebron będą grać razem. Obaj lubią mieć piłkę w ręce. Sam Lebron również ma być zaskoczony tą sytuacją. No ciekawe, co się tam wydarzyło, że i Lakers tak oddało Davisa, który swoją drogą z urazami również miewa problemy.
Lakers myśli już o przyszłości bez Lebrona, i nie wykluczone, że dojdzie do tego już najbliższego lata.

@Kijoraptor Moim zdaniem jak już to Lebron zmieni zespół, nie wydaje mi się aby szykował się na emeryturę. Wspomniał coś o jeszcze 3 latach gry. Przewijają się informacje jakoby chciał zagrać jeszcze w 1 zespole ze Stephem C. Na ile w tym prawdy? Wie chyba tylko LeBron.

@Pippen No właśnie tu jest największe zaskoczenie, że zostają bez centra. Dla mnie dziwny ruch, dodatkowo w środku sezonu. Rozumiałbym lato, ale teraz? Chyba, że Lakers kogoś jeszcze dołożą w miejsce Davisa, ale nie ma szans na kogoś takiego jak on. Stracą bardzo dużo pod koszem, ale może zyskają za 3pkt? I bardziej w pod ten styl pójdą? Czas pokaże. Moim zdaniem to jest szykowanie nowego zespołu na przyszły sezon, bez LeBrona w składzie.

Doczytałem własnie, że Davis nie chciał grać jako środkowy ale w Lakers musiał tak grać ze względu na dziurę na tej pozycji, natomiast w Dallas ma zająć pozycję silnego skrzydłowego na której mu zależało. No ciekawe jak to w Lakers będzie teraz funkcjonować i zarówno w Dallas.
W Dallas podchodzą do tego w ten sposób, że chcą defensywą spróbować powalczyć o tytuł. Co myślą w Lakers?

I to właśnie wydaje mi się kluczowe. LeBron szykowany jest do emerytury i potrzeba kogoś w jego miejsce.

Ja myślę,że LBJ sam mógł moczyć w tym palce bo przecież od kilku lat w Lakers on stanowił warunki i decyzyjność za kurtyną teraz Lakersi muszą znaleźć centra i jakąś obronę bo to moim zdaniem drużyna zbyt ograniczona defensywnie. Co do Mavericks poszli All In może to powód spięcia na linii zarządu z Donciciem ale moim zdaniem Dallas wzmacnia obronę i musi liczyć na to,że umiejętności nowej trójki Klay Irving AD nie przedawnią się zbyt prędko

Tyle że transfer Klaya powiem szczerze nie wiele daje drużynie, Luka bodaj za 2 sezony kończy kontrakt i będzie chciał maxa ok 345 mln, ja osobiście chce zobaczyć duet Luka/LBJ w akcji bo obydwaj lubią piłkę. Dallas ma Antonio trochę szklanego ale konferencja zachodnia jest bardziej wyrównana i jako całość mocniejsza więc jak dla mnie to chyba Dallas chciało wypchać Lukę. LAL bez picków bez centra i bez obrony ale marketingowo to się w Hollywood sprzeda koszulki gadżety itp ale więcej niż 1 runda PO to ich nie widz. Dallas to już ich w ogóle nie widzę jak w ub sezonie finał był dla mnie zaskoczeniem to teraz Antonio Irwing i Klay to nie wiedzę tego kompletnie …

No jak szykują nową pakę na nowy sezon to trzeba było ten dograć tym co jest bo Antonio nawet grał i w tabeli na razie są wysoko a experci szykowali ich na miejsca 6-10 a jest jeszcze do kwietnia trochę grania. Ja czytałem że chcieli Sabonisa ew Foxa z Sacramento ale Luka??? dlatego chce zobaczyć jak będzie sobie z Lebronem piłkę wyrywał kto ma i co grać :rofl: LAL nie mają za bardzo co dawać w wymianie picków brak a LBJ to chyba u nich skończy karierę bo nie wierzę by szedł do Goldenów bo tam salary mocno przekroczone a jak odejdą młodzi to on z Curą to sobie mogą …

Przypominam,że Butler jest jeszcze do wyjęcia i czeka na przysłowiowego „głupa”

chyba po tej wymianie juz tyle nie będzie mógł dostać. Dziwny ruch ze strony LAL, bo to praktycznie pozycja LBJ. Dallas podobno nie chcieli tyle umoczyc w kontrakcie ze względu na kontuzje. Swoją droga w amerykanskich sportach z punktu widzenia włascicieli to jest słabe, że nawet jak ktos skonczy kariere to i tak dostaje kase - Washington 2x sie tak wkopali z szklanych graczach - Arenas i Wall.
Swoją drogą to dziwne, że Lakersi od tylu lat nie mogą zebrac fajnego składu.

O takich Butlerów to jest kilku w innych klubach , Beal w Suns z kontraktem na maxie na ostatnie sezony tylko Butler to już od dawna niewiele daje Head to jako team są mocni a Suns Durant Brooker i Beal zawalili cały salary i brak ludzi na ławkę i zadaniowców a jeszcze może być tak że się do play inn nie chwycą w co wątpię bo Goldeni grają totalny dramat. Dzisiaj w NBA to kasa i kolega chce grać z kolegą jak w LAC Keshii Paul i Broda i co im z tego wyszło, podobnie wcześniej w 76 i Brooklynie. Fajną drużynę ma Orlando i na zachodzie Oklahoma i Houston które wcześniej o PO mogło marzyć, drużyny młode bez gwiazd Oklahoma drużyna zbudowana z wyborów z draftu, pełno picków do wymian … można? ale za 2-3 sezony im się skończą kontrakty i albo kasa albo handel.

On ma bodaj jeszcze 2 sezony kontraktu i i bodaj ostatni to on decyduje więc albo mu LAL da kasiorę albo pójdzie do nowej drużyny … tylko gdzie na zachodzie takiej kasy jak LA i samych profitów nikt mu nie da a na wschodzie to może być Heat, NYK, 76 ale musieli by się pozbyć wcześniej Embida ew Georga no i może Celtics ale tu podobnie Tatum Brown i obecna paka i tam Luka ? więc Tatum lub Brown na wymianie bo oni mają kontrakty na maxie i się nie spina

no Shai to chyba jedna z najwiekszych gwiazd zaraz będzie, więc tak nie do końca się zgodzę.

tutaj masz pełną rację, fajnie to sobie zaplanowali i fajnie im to wyszlo. Bo w Cleveland tak kolorowo nie było mimo, że oni #1 picki trafiali.

Dwie najważniejsze postacie u mistrzów też prosto z picków trzeba mieć ten „łeb do interesów”

Jakby Lakers zatrzymali Davisa i ściągnęli Doncicia to byłby postęp. A taka wymiana niewiele pomoże

Nie oszukujmy się ale to byłoby niemożliwe ta drużyna skończyłaby wtedy jak Suns emeryt LBJ-Durant,zawodnik kontuzjo bierny niedogadujący się z drużyną Beal-Doncic,I zawodnik ciągnący wózek w niektórych meczach lecz niestabilny AD-Booker

Teraz do kompletu brakuje im innej bałkańskiej gwiazdy - środkowego Jokicia z Nuggets :grin:

No ja kibicuję Celtics i jak Tutama brali z “3” to też jaki deal był z 76 za Fultza który szedł z “1” bo Boston bardzo chciał Tatuma do tego fajnie przygarnęli Holidaya z Buck i Whitea ale mnie osobiście żal było oddanie trenera Udoki który poszedł do Rockets bo to rzucanie za 3 Celtów aż mnie rozp … w ub sezonie się udało bo w każdej rundzie przeciwnikom ktoś wylatywał ale w tym sezonie już tak różowo nie jest a Udoka pokazał swój warsztat w Houston i też z picków zrobił fajną drużynę na która nikt nie stawiał a tu kręcą się 2-3 miejsce na zachodzie

Shai mi osobiście mega się podoba ale w ub roku też z 1 weszli w PO na zachodzie ale zdziwiłem się jak odpadli z Dallas oglądałem ich niedawno mecz w weekend jak grali w domu z Celtics i to co zagrali w 3 i 4 kwarcie w obronie to bajka dawno tak Celtów bezradnych nie widziałem … mi podoba się u nich budowa drużyny bez wielkich handli i wymian a picki kiedyś też mięli mega fajny duet Westbrook Durant Harden i odeszli do innych drużyn ale może teraz się uda!

Przecież cały ten skład Thunder to na wymianie jest zrobiony. Ta wymiana z 2019, gdzie dostali Shai’a i worek, jak nie dwa, picków od Clippers za George’a to był złoty deal Oklahomy i Presti’ego (GM OKC).

Jak Thunder zdobędą mistrza, co jest mocno realne, bo tak szczerze, to Oni mają taką pakę, że bez kontuzji, to raczej nikt w tej lidze ich w serii nie ogra, to nagrodę MVP Finałów Shaiowi powinien wręczyć ten GM Clippers, który Go oddał do Oklahomy.
Za parę lat okaże się, że gość im dynastię zbudował.

Dla Lakers ten trade z Dallas z perspektywy tego sezonu nic nie znaczy. Ale opcja budowania składu wokół TOP3 gracza ligi, jakim jest Doncic, jest ogromna. LeBron zapewne odejdzie po sezonie, o ile Lakers zaraz go nie przehandlują, to będzie dla LAL mocne wyluzowanie salary. Jakby wzieli Turnera z Pacers, to jako tako brak AD w obronie by sobie odbili. Jak dla mnie przed Lakers wiele możliwości teraz, w tym sezonie nic nie ugrają, bo duet LeBron i Luka to nigdy nie zagra tak dobrze, żeby wygrać tytuł, ale nadciągająca era Doncicia w Kaliforni zapowiada jest bardzo ciekawie.

Nie wiem jak można być aż tak głupim i oddać takiego koszykarza jak Doncic za tak mało XD .

Mi bardziej chodzi że skład budowany jest na wymianie picków a nie wielkich wymianach typu Antonio-Doncic lub tego typu te nazwiska się dopiero budują ale ich gra i jak piszesz jak się nie posypią kontuzjami to na zachodzie powinni wygrać i być w finale.

Takie wielkie wymiany to zdarzają się bardzo, bardzo rzadko. Ogólnie takich zawodników jak Luka się nie wymienia, chyba że sami tego żądają. Długofalowo to jest tragiczny ruch Dallas imo.

1 polubienie