Zdecydowanie “Robimy hałas”. Przy “Romansie z Liverpoolem” mocno się nudziłem.
A czyja jeszcze?
Odświeżylem sobie temat, akurat we wrześniu mam urlop i zacznę Ludową Historię Polski, zobaczymy ile tak tej ultra lewicowości.
W Polsce akurat jest lekko przesunięty w prawo dyskurs, czyli centro- prawicowość uchodzi u nas za centrum, więc nawet to co i środku może się nie którym wydawać lewackie
Odpisałeś niestety po tym jak wyszedłem już z empiku ![]()
Mieli tylko “Mój romans z Liverpool’em” i wziąłem ale zamówiłem też “Robimy hałas” i mam już na półce. “Mój romans z Liverpool’em” kończę za 2 rozdziały i faktycznie nie porwała. Mam wrażenie, że dowiedziałem się z niej więcej na temat autora Anthony’ego Quinn niż na temat Jurgena.
Dokładnie “Mój romans z Liverpoolem” to takie bardziej przemyślenia autora o klubie i swoim kibicowaniu niż książka o Kloppie. “Robimy hałas” to biografia Kloppa - nie natrafiłem na razie na lepszą książkę o nim.
Ogólnie najgorsze w tych książkach o Kloppie jest to, że to są Biografie, a nie autobiografię. I nie mamy jego perspektywy, tylko kogoś z boku.
I jak książka ? jakieś kolejne ciekawostki ?
Książka wiele wyjaśnia. Np cały rozdział o pobycie Rodgersa to wątek czysto humorystyczny i nawet jeżeli Graham go starał w tej ksiazce bronić to nadal bawiło. Ostatni raz mnie coś tak rozbawilo jak odkryłem serial Chłopaki z baraków. I w sumie o Kloppie też jest ciekawie. Jako jedyny z kandydatów przedstawil wizję bez konieczności pełnej przebudowy składu itp. Ale to wszystkiego nie będę zdradzał. Ja ją polecam każdemu kto chce zagłębić się w życie Liverpoolu od środka w tych okresach.
Chyba zakupię, bo widziałem że też jest sprzedawana w polskich księgarniach.
Ktoś może polecić jakieś fajne książki o tematyce sportowej? Autobiografie, czy inne o ciekawej tematyce. Czytałem książki Ibry, Peszko, Gerrarda czy Jańczyka, i bardzo dobrze się to czytało, aczkolwiek biografie Jurgena Kloppa już tak średnio. Może ktoś coś ostatnio dobrego czytał i może polecić? Nawet niekoniecznie o tematyce sportowej, taka która mocno wciąga i człowiek jest tak ciekawy że przeczyta ją przez jedną noc ![]()
Ze swojej strony mocno polecam biografie Roberta Enke, bardzo ważna książka w kontekście zdrowia psychicznego ![]()
Jeśli coś lżejszego to osobiście jeszcze nie czytałem, ale przymierzam się do biografii Van Bastena, podobno naprawdę dobrze napisana. O piłkarzu, który gdyby nie kontuzje byłby dziś wymieniany w ścisłej czołówce gości, którzy kopali w gałe na tym globie ;p
Autobiografia Robbiego Fowlera jest naprawdę ciekawa szczególnie dla fana, polecam jeśli ktoś nie czytał. Jest dostępną polska wersja gdzieś na stronie lfc.pl
E: o, znalazłem. Przy okazji, dziękuję droga redakcjo lfc.pl za umilenie mi lotu
Freddie Mercury autorstwa Lesley-Ann Jones ![]()
Najlepsza książka na jego temat moim zdaniem.
Ozzy (Osbourne) autor Chris Ayres-uśmiejecie się ![]()
Peter Crouch - Jak być piłkarzem, całkiem lekka zabawna książka. Zawsze lubiłem poczucie humoru Croucha i książka też mi się spodobała.
Dwie poświęcone polskim trenerom:
“On, Strejlau” - w formie wywiadu, lubię Strejlała, z przyjemnością przeczytałem.
“Piechniczek. Tego nie wie nikt” - dobra książka, wiem, że jest jeszcze inna biografia Piechniczka.
Z innych, związanych już z ligą angielską:
“Peter Schmeichel. Numer jeden” - warto przeczytać, nawet z perspektywy kibica The Reds.
“Mourinho. Prosto w oczy” - skupiająca się na okresie pracy trenerskiej Mou, mniej więcej od okresu pierwszej Chelsea.
Cześć,
Planuję budowę domu i szukam naprawdę dobrej, aktualnej książki lub e-booka, który przeprowadzi mnie przez cały proces – od zakupu działki, przez fundamenty, instalacje (kanalizacja, elektryka, ogrzewanie), aż po wykończenie wnętrz i odbiory.
Zależy mi na czymś obszernym, konkretnym, opartym na aktualnych przepisach i realiach – najlepiej, żeby książka zawierała praktyczne wskazówki, listy kontrolne, na co zwrócić uwagę, jak nie popełnić typowych błędów i gdzie można zaoszczędzić bez straty na jakości.
Jeśli ktoś z Was czytał coś wartościowego i może szczerze polecić – będę bardzo wdzięczny. Może być wersja papierowa lub e-book. Chciałbym dobrze przygotować się do tego procesu i uniknąć późniejszych rozczarowań.
Z góry dzięki za każdą podpowiedź! ![]()
Chyba najbardziej odszernym źródłem jest strona Jak się wybudować. Znajdują się tutaj książki, ebooki, kursy itp. Na facebooku jest grupa, która wymienia się listą fachowców tych polecanych jak i nie polecanych. Niestety jak próbowałem kupić działkę, to był rok 2021 i było szaleństwo na rynku, więc mam od developera. Także nie jest w stanie wyrazić pogłębionej opinii.
Czy jakieś polskie wydawnictwo planuje tłumaczenie i wydanie autobiografii Roberto Firmino?
Dostałem ją kiedyś. To opis najważniejszych meczów za Kloppa i dużo zdjęć. Nie jest to jakaś wielka lektura, ale to fajna podróż sentymentalna. Warto mieć na pamiątkę i do wspominek.
W wakacje wychodzi druga część tylko pt Arne Slot człowiek który w kilka miesięcy zmienił Liverpool