La Liga

Myślałem że ma kontrakt do końca następnego sezonu, teraz sprawdziłem i ma do 2026 faktycznie, moja pomyłka.

Hahaha

“zaangażowanie w poprawę łączności i wymiany kulturalnej” xD
Jedyna poprawa i wymiana jaka tu nastąpi to poprawa przepustowości rurociągu z hajsem i wymiana ropy na piłkarzy.

Oficjalne: FC Barcelona zaprezentowała nowego trenera. Znamy szczegóły (wp.pl)

W ogóle niewymieniany w tej całej medialnej karuzeli Flick nowym trenerem Barcy. Dobry wybór dla nich moim zdaniem. Bezpieczny.

Mbappe zawodnikiem Realu.

Szybko się ogarnęli z dokumentami i podpisem. Real niestety rośnie w siłę.

Kto ich teraz pokona?

Vinicius Mbappe Rodrygo

Camavinga Tchouameni Bellingham

Davies Nacho Rudiger Carvajal

Brakuje im tylko wymienić Carvajala na Trenera, który sam chce tam iść oraz kupić dwóch SO i może jeszcze przeciągną Maca do siebie.

Liga Hiszpańska za parę lat będzie jak Francuska, jeden hegemon, a reszta gra praktycznie w inną grę. Jak jeszcze przyjdzie tam Alonso za Ancelottiego to oni zaraz będą dobijać do 20 wygranych LM.

130 mln za podpis oraz tygodniówka 500k €.
Dużo? Mało? Co sądzicie?

Wg mnie bardzo rozsądne ruchy ze sprowadzeniem Bellinghama i Mbappe. Dwóch najlepszych piłkarzy obecnego pokolenia ściągniętych za niewiele większe pieniądze niż to co kluby z premier league rzucają na prawo i lewo za byle średniaków.

3 polubienia

A to ich wina, że Barceloną zarządzali od lat krętacze i oszuści? Zresztą ten obecny też krętacz.

Adekwatnie

Bellingham podjął najlepszą decyzję w życiu, że poszedł do Madrytu :face_with_diagonal_mouth: my jak byliśmy na absolutnym szczycie to bawiliśmy się w transfery jakiś Minamino. To są właśnie te ‘detale’

7 polubień

Dziś za Mbappe z kontraktem trzeba byłoby dać 200+, do tego za podpis itp też trzeba byłoby poprawić. Więc nawet te 130 nie robi jakiegoś wrażenia, 500k tygodniówki to chyba mniej niż Haaland i sporo mniej niżby dostał w Arabii.

W sumie Mbappe to najgorętsze nazwisko w futbolu na ten moment, a poza nazwiskiem umiejętności też są najwyższych lotów. Teraz w poważnej drużynie to może pokazać jeszcze więcej. Na samym marketingu Realowi się sporo wróci, a jak do tego będzie grał to tylko plus. Jak się nie sprawdzi(co jest niemal niemożliwe) to Arabowie go chetnie za 150-200 baniek przytulą za 2 lata

1 polubienie

Oni po wygraniu LM kupują Mbappe, Endrick, rok wcześniej Bellinghama.

My po wygraniu LM poszliśmy po Minamino.

Details

3 polubienia

Dlatego Real wygrywa seryjnie ligę mistrzów, a my zbieramy żniwa tych wielkich ruchów, jakich dokonaliśmy będąc na szczycie :sweat_smile:

a kto to jest Endrick?

Wonderkid z Brazylii, coś jak Vini parę lat temu i też chyba dużo kosztował. Nawet już parę bramek w dorosłej reprze strzelił, ciekawe czy jest powołany na CA.
@kuczq ale ja nie piszę, że odpali, tylko wyjaśniłem, kto to i skąd się wziął :wink:

1 polubienie

Ma powołanie, jeszcze 18tki nie skończył, a to już jego 4. Sezon będzie w dorosłej piłce. Ma już 2 bramki w kadrze i to z Anglią i Hiszpanią.
Ogólnie to snajper i pewnie przyszły R9, czy ktoś podobnego kalibru

@kuczq dla porównania Vini zadebiutował w kadrze mając 19 lat i do dziś ma 3 bramki.

W takim wieku łatwo przehajpowac i też może ogólnie chłopak zabłądzić, ale jak Real odpowiednio o niego zadba i zdrowie pozwoli, to pewnie niejeden rekord pobije strzelecki.

Reiniera też za 30 milionów ściągnęli kilka lat temu i nic z tego nie wyszło. Te transfery z Brazylii to jest ruletka. Rodrygo wyceniany jest na ponad 100 milionów, ale za 50 bym go nie chciał. Strasznie przeceniany piłkarz. Vinicius im wyszedł choć charakter gość ma paskudny

Narazie to zasłynął głównie ze swojej cieszynki po strzeleniu gola, w której parodiował… małpę. Nie wiem jak taką cieszynkę przyjmą Vini i Rudygier :joy:

Z Rodrygo ten problem, że to też lewy napastnik, a gra na prawej, bo Vini ma pierwszeństwo (i gra jeszcze gorzej od Rodrygo na prawej). Kolejna sprawa, że nawet jak im jeden Brazylijczyk za 30-40mln siądzie z trzech/czterech transferów, to przebije wartością wszystkie transfery, a pozostałych dadzą radę sprzedać za niewiele mniejsze pieniądze, bo sprzedawać akurat potrafią (patrz sprzedaże do United, wyszli genialnie na tym).

Oczywiście mają łatwiej z prowadzaniem tych zawodników do składu, bo inne prawo niż te angielskie i przede wszystkim warunki do życia podobne do tych w Brazylii, po Portugalii najlepszy kraj dla latino players, więc i aklimatyzacja lepsza, szybsza. No i język (patrz taki Darwin, który dalej się uczy - mam nadzieję - i ma problemy po tak długim czasie, brazylijski/portugalski i hiszpański to jeśli dobrze kojarzę bardzo podobne języki.

1 polubienie

Gdzie masz info, że Trent chce iść do realu? Ja się nie spotkałem z tym. Może źle patrzę…

Czyli jednak nie Liverpool.

https://www.realmadrid.com/en-US/news/football/first-team/latest-news/comunicado-oficial-mbappe-03-06-2024