Temat poświęcony o rozgrywkach Ligi Konferencji Europy w sezonie 2021/22.
Bodoe/Glimt- AS Roma 6:1…jakiś Erik Botheim 3 bramki i 3 asysty. Cóż za klęska Mourinho.
Kamil Grabara w 9. minucie czerwona kartka za zagranie piłki ręką poza polem karnym w meczu Kopenhaga - PAOK Saloniki.
Mourinho się już skończył. Nie wiem czy po drugiej kadencji w The Blues czy po raczej przeciętnej przygodzie z Manu (chociaż trzeba mu oddać, ze wygrał LE i FA Cup) ale według mnie już nigdy nie wrócili do poziomu jaki kiedyś był jego normą. Jest wstanie dać jakaś chwilową zwyżkę w wynikach ale obecnie jego klątwa 3 sezonu rozpoczyna się o wiele wcześniej niż po 2/3 latach.
To samo Bodo/Glimt juz w zeszłym sezonie prawie sensacyjnie wyeliminowało Milan z LE. Potem od razu Milan wykupił Hauge za 8 milionow euro z tego norweskiego klubu.
Kamery uchwyciły jak Gianluca Mancini przed treningiem z Bodo mówił, że są tu za gównianą grę w zeszłym sezonie. I właśnie tak zagrali, jak za karę. Oni tam nie chcieli przyjeżdżać by grać w trzeciorzędnym pucharze. Widać Haaland i norweskie kluby to nie przypadek.
Ja mam wrazenie, ze Mou po prostu zatrzymal sie w czasie. Kiedy inni trenerzy robili postepy, cala pilka zmieniala sie pod katem taktycznym, on tkwil w przekonaniu o swoim jedynym slusznym stylu. Na sile ciagle stara sie grac to samo co 10 lat temu, Klopp czy Guardiola sa juz lata swietlne przed nimi i stary dobry Jose kojarzy mi sie z takim wujasem, ktory z rozrzewnieniem wspomina piekne czasy i powtarza “kiedys to bylo” nie potrafiac zrobic kroku w przod. Dodajmy do tego trudny, szorstki charakter i zapatrzenie w siebie, ktore nie pomaga w momencie gdy chyba pierwszy raz w historii psychologia i relacje z pilkarzami oraz pracownikami klubow sa tak wazne, a powstanie nam obraz marazmu i wypalonego trenera.
Wedlug mnie rowniez Mou juz nigdy nie wroci na “swoj” wysoki poziom. Zbyt jest zatwardzialy w swoim podejsciu i przekonaniach.
No tak :D. Wszyscy tu jadą po Jose a jakoś dalej chłop prowadzi czołowe kluby w czołowych ligach. Czyli co? Osoby zatrudniające ich to de#ile, a my jesteśmy ekspertami? Chyba Jose w każdym klubie potrafi zrobić niezle wyniki. Nawet z Totkami głównie dzięki niemu zagrali w finale FA Cup. Może nie bądźcie dla niego tacy krytyczni bo jednak dalej jest w grze i nie prowadzi Watfordu albo chińskiego klubu tylko Romę - jeden z najmocniejszych klubów włoskich. I niezle mu idzie, bo walczy z nimi o scudetto.
Na ta chwile to troche tak jakby powiedziec - nie skreslajcie Crystal Palace bo twardo walcza o Mistrzostwo EPL. Strata do lidera podobna. Takze w Romie nic nie osiagnal i na razie nic tego nie zapowiada. W Tottenhamie osiagnal fatalna atmosfere i problemy. W Manchesterze United blisko 5 lat temu udalo mu sie wygrac Lige Europy i Puchar Myszki Miki. Ostatnie bardzo znaczace trofeum to Mistrzostwo Anglii zdobyte w sezonie 14/15. Wiadomo, ze nie jest to trener najnizszej kategorii jednak do najwyzszej polki bardzo duzo mu brakuje. Trudno byloby porownywac go do Kloppa czy Guardioli, ale w przecietnych klubach walczacych o male trofea jak Spurs, Roma czy Manchester United pewnie jeszcze dlugo bedzie miec prace. Moze moja wypowiedz troche zle zabrzmiala, dla mnie Mou obecnie to po prostu przecietny trener, klase albo dwie nizej od wspomnianego Kloppa.
1/16 finału
Olympique Marsylia - Karabach Agdam
PSV Eindhoven - Maccabi Tel Awiw
Fenerbahce - Slavia Praga
FC Midtjylland - PAOK FC
Leicester City - Randers FC
Celtic FC - Bodo/Glimt
Sparta Praga - Partizan Belgrad
Rapid Wiedeń - Vitesse/Tottenham
Pierwsze spotkania 17 lutego, rewanż 24 luty. Losowanie następnej rundy 25 lutego 2022.
Rapid Wiedeń - Vitesse*
Tott na 90% odpadnie, walkower.
Chyba na 99%, z tego co czytałem to decyzja już właściwie zapadła a wątpię żeby Spurs się odwoływali, pewnie jest im to nawet na rękę.
Walkower 3:0 dla Rennes w nierozegranym meczu z Tottenhamem, Vitesse gra dalej.
Olympique Marsylia - Karabach Agdam 3:1 Dwa gole Milika w odstępie 3 minut w pierwszej połowie
PSV Eindhoven - Maccabi Tel Awiw 2:1
Fenerbahce - Slavia Praga 2:3
FC Midtjylland - PAOK FC 1:0
Leicester City - Randers FC 4:1
Celtic FC - Bodo/Glimt 1:3
Sparta Praga - Partizan Belgrad 0:1
Rapid Wiedeń - Vitesse 2:1
1/8 finału
Olympique Marsylia - FC Basel
Leicester City - Rennes
PAOK Saloniki - KAA Gent
Vitesse - AS Roma
PSV Eindhoven - FC Kopenhaga
Slavia Praga - LASK Linz
FK Bodoe/Glimt - AZ Alkmaar
FK Partizan - Feyenoord Rotterdam
Ćwierćfinały:
Bodo/Glimt - AS Roma (grali już w grupie, było 6-1 i 2-2)
Feyenoord Rotterdam - Slavia Praga
Olympique Marsylia - PAOK Saloniki
Leicester City - PSV Eindhoven
Półfinały:
Leicester/PSV – Bodo/Glimt/Roma
Feyenoord/Slavia Praha – Marsylia/PAOK
Finał w Albanii - 25 maja w Arena Kombetare w Tiranie.
Najbardziej jestem ciekaw postawy holenderskich klubów i angielskiego zespołu - czyli pary Leicester - PSV i Feyenoord - Slavia (mimo, że sympatyzuję z Ajaxem).
Leicester wyciągnęło 2-1 z PSV na wyjezdzie, przygrywali na kwadrans przed końcem 0-1.
Ciekaw jestem jak Roma sobie poradzi z Bodo/Glimt.
Roma wyjaśniła, a Zalewski świetny mecz. O Zaniolo nic nie piszę, bo wynik bramkowy odzwierciedla jego grę.
W finale zagra Feyenoord z Romą, mimo, że w lidze holenderskiej wolę Ajax, to jestem za Holendrami w tym finale.
Pany dajcie jakiś stream na final
Jakby ktoś szukał to coś nie coś znalezłem. Roma – Feyenoord. na їywo / Piłka nożna. Liga Konferencji Europy / 25 Maj / LiveTV