Liga Konferencji Europy

Przez pracę nawet zapomniałem, że dzisiaj finał, cieszy wygrana West Hamu, jakoś darzę ich sympatią w lidze angielskiej, ktoś może powiedzieć podwórkowy puchar ale w grupie i dwumeczach byli lepsi. Brawo, w nagrodę LE.

Też zapomniałem o finale kurde przez robotę przy domu.
Cieszy mnie że WHU wygrało.
Ja tam bym chciał wygrania LKE, ale tylko ze względu, że zaje*iście podoba mi się ten puchar za jej wygranie :smiley: Oczywiście nie życzę klubowi tak złych wyników by grać w tych rozgrywkach bo brakiem LM jestem załamany no ale jeśli by nam przyszło grać już w tych rozgrywkach to fajnie by było wygrać. Może spadek z LE do LKE gdybyśmy grali rezerwami w LE? :smiley: Choć LE też fajnie było by wygrać bo finał na fajnym stadionie :slight_smile:

Ciekawostka:
Fiorentina grała w finałach we wszystkich obecnie istniejących rozgrywkach europejskich - PE/LM 1957, PU/LE 1990 i teraz LKE 2023 i nie wygrała żadnego :slight_smile: Jedyny wygrany europejski puchar to nieistniejący już Puchar Zdobywców Pucharów wygrany w 1961 ale też przegrali w finale rok później :stuck_out_tongue:

Aston Villa w grupie LK z Legią Warszawa !

Co z perspektywy czasu sądzicie o Lidze Konferencji? Z początku byłem sceptycznie nastawiony do tych rozgrywek, poprzednie dwie edycje w całości odpuściłem, ale teraz zacząłem się interesować LKE i jestem pozytywnie zaskoczony. Mecz Zrinjskiego Mostar z AZ Alkmaar pokazał piękno futbolu. Bośniacy na własnym terenie do przerwy przegrywali 0:3, by ostatecznie wygrać 4:3. 3/4 bramek dla gospodarzy było naprawdę przedniej urody.

Co ciekawe, Zrinjski gra w grupie z Legią, która pokonała Aston Villę 3:2. Myślę, że będzie co oglądać w tym sezonie w LKE.

1 polubienie

Wiesz, tak już jest, że jak są jakieś zmiany to wzbudzają one oburzenie w części społeczności. A tak po prawdzie obecnie nie ma jakiś tam rozgrywek które kiedyś były.
Chociażby, czy moglibyście mi przybliżyć co to był za puchar zdobywców pucharów? I on chyba zniknął nie dostając w zamian innego zamiennika nie?

CzerwonyBartek

PZP to był puchar jak sama nazwa wskazuje drużyn, które w swoich krajach wygrały puchar krajowy o ile nie zdobyły mistrzostwa albo miejsca premiowanego udziałem w LM.

Np. wygrywałeś FA Cup albo Puchar Króla (w Hiszpanii) a nie zająłeś miejsca premiowanego grą w LM to grałeś w Pucharze Zdobywców Pucharów. Prestiż był mniej więcej podobny do pucharu UEFA.

Kiedyś w PZP grała Lechia Gdańsk (1982 rok chyba, wówczas trzecioligowa), trafili na Juve z Bońkiem i było 0-7. Ale z drugiej strony mieli mecz z Juventusem, z mistrzami świata w składzie.
PZP miał najmniejszy prestiż, bo graly tam najsłabsze drużyny, ale jednak rozgrywki były jak dla mnie bardzo fajne.

@Maciek21095 Do LKE miałem na początku obojętne podejście, miałem wrażenie ze to szukanie na siłę przez UEFA pieniędzy, ale po pierwszym sezonie zmieniłem zdanie. Niby grają tam zespoły przeciętne z punktu widzenia kibiców Liverpoolu, ale jednak dla tych klubów to wielka sprawa. A wygrana jest okazją do świętowania, niezależnie od rangi pucharu.

Można powiedzieć, ze LKE wypełniła lukę po PZP, dając szansę gry słabszym klubom, które normalnie odpadłyby w otchłani kwalifikacji LE.

Ogólnie to ciekawa sprawa z tymi reformami. Bo to już reforma Platiniego była pierwszym krokiem.

Z plusów niewątpliwie jest to, że nie ma już totalnie słabych lig. Przedstawiciele lig takich jak Bośniacka, Czeska, Polska czy Azerska potrafią dojść daleko w europejskich pucharach (LKE czy LE) dzięki czemu zarabiają pieniądze i się rozwijają.

Z minusów - LM w fazie grupowej to nuda. Niestety ale ta łatwiejsza droga mistrzoskanpowoduje, że grają ogórki, które w ogólnym rozrachunku nie mają szans na awans. Już po losowaniu, z dużą dozą pewności, można obstawić drużyny które awansują.

Wydaje mi się, że największym przegranym tych reform są ligi średniaków - portugalska, holenderska, szkocka, grecka, turecka… Przed reformami zdarzało się, że 2-3 drużyny z tych lig grały w w LM I często wychodziły ( w szczególności por i hol). Aktualnie, te ligi mają straszny zjazd. Raz na 4-5 lat jedna drużyna sprawi niespodziankę jak np Ajax czy Benfica. Ale próżno szukać aby kolejne drużyny coś zdziałały w LE czy LKE.

Brawa dla Legii za powrót do meczu, 3-0 po pół godzinie może podłamać, a Legia się nie poddała. Awans sprawą otwartą.
A co do Molde - jak ktoś ich określa mianem paziów to chyba nie bardzo się orientuje w futbolu.

No nie no xd. Jak on tego nie strzelił?
Zrzut ekranu 2024-02-22 205421

Fatalna Legia jest jak narazie oddalona od awansu jak my od Jowisza🤦🏻‍♂️

Do przerwy “pazie” :rofl: leją “mocarza” 2:0!

KOMPROMITACJA!!!

Nie dziwne, jak w bramce stoi taki ręcznik.

Akurat dzisiaj bramki na konto obrońców, ale faktycznie dziwne, że Legia ma tak słabego bramkarza.

Jak dla mnie pierwsza bramka to Jego spory udział.

2 polubienia

Union Saint Gilloise blisko awansu w LKE, w sumie fajnie byloby, gdyby i Aleksis, i Kevin Mac Allister wygrali europejski puchar.

druga chyba też mógł być lepiej ustawiony.

Dzisiaj finał LKE Olympiakos kontra Fiorentina. Za kim jesteście?
Oba kluby są mi w sumie obojętne ale lepsze wrażenie zrobili chyba Grecy, odrobienie strat z Maccabi oraz pokonanie w niezłym stylu Aston Villi w półfinale przemawia chyba na ich korzyść.

Nie opowiadam się jednoznacznie w Grecji za którymś klubem Panathinaikos - Olympiakos. Mają zawrotną odległość 12 km w linii prostej od swojej siedziby, mecz odbędzie się na stadionie AEK-u Ateny.

Nawet nie wiedziałem , że dzisiaj jest finał tak bardzo mnie obchodzą te rozgrywki :grimacing:
Będę w pracy to pewnie obejrzę , bo nic innego lepszego nie będę miał do roboty.
Tak jak i Tobie obydwa kluby trochę obojętnie, ale kciuki pewnie będę trzymał za Greków.
Słabsza liga, plus Włosi już w Europie coś wygrali.

“zdecydowanie” za Violą bo tam gra człowiek, który na boisku nie zaistniał co prawda ale za to z laską/nauczycielką opanował angielski :rofl: czyli “nasz” Arthur.
A na serio: obojętnie kto wygra byleby było fajne spotkanie :soccer:

EDIT: historyczny sukces Olympiakosu i greckiego futbolu klubowego! :trophy::greece::grinning:

Co za mecze dzisiaj. Wow