Przez pracę nawet zapomniałem, że dzisiaj finał, cieszy wygrana West Hamu, jakoś darzę ich sympatią w lidze angielskiej, ktoś może powiedzieć podwórkowy puchar ale w grupie i dwumeczach byli lepsi. Brawo, w nagrodę LE.
Też zapomniałem o finale kurde przez robotę przy domu.
Cieszy mnie że WHU wygrało.
Ja tam bym chciał wygrania LKE, ale tylko ze względu, że zaje*iście podoba mi się ten puchar za jej wygranie
Oczywiście nie życzę klubowi tak złych wyników by grać w tych rozgrywkach bo brakiem LM jestem załamany no ale jeśli by nam przyszło grać już w tych rozgrywkach to fajnie by było wygrać. Może spadek z LE do LKE gdybyśmy grali rezerwami w LE?
Choć LE też fajnie było by wygrać bo finał na fajnym stadionie ![]()
Ciekawostka:
Fiorentina grała w finałach we wszystkich obecnie istniejących rozgrywkach europejskich - PE/LM 1957, PU/LE 1990 i teraz LKE 2023 i nie wygrała żadnego
Jedyny wygrany europejski puchar to nieistniejący już Puchar Zdobywców Pucharów wygrany w 1961 ale też przegrali w finale rok później ![]()
Aston Villa w grupie LK z Legią Warszawa !
Co z perspektywy czasu sądzicie o Lidze Konferencji? Z początku byłem sceptycznie nastawiony do tych rozgrywek, poprzednie dwie edycje w całości odpuściłem, ale teraz zacząłem się interesować LKE i jestem pozytywnie zaskoczony. Mecz Zrinjskiego Mostar z AZ Alkmaar pokazał piękno futbolu. Bośniacy na własnym terenie do przerwy przegrywali 0:3, by ostatecznie wygrać 4:3. 3/4 bramek dla gospodarzy było naprawdę przedniej urody.
Co ciekawe, Zrinjski gra w grupie z Legią, która pokonała Aston Villę 3:2. Myślę, że będzie co oglądać w tym sezonie w LKE.
Wiesz, tak już jest, że jak są jakieś zmiany to wzbudzają one oburzenie w części społeczności. A tak po prawdzie obecnie nie ma jakiś tam rozgrywek które kiedyś były.
Chociażby, czy moglibyście mi przybliżyć co to był za puchar zdobywców pucharów? I on chyba zniknął nie dostając w zamian innego zamiennika nie?
CzerwonyBartek
PZP to był puchar jak sama nazwa wskazuje drużyn, które w swoich krajach wygrały puchar krajowy o ile nie zdobyły mistrzostwa albo miejsca premiowanego udziałem w LM.
Np. wygrywałeś FA Cup albo Puchar Króla (w Hiszpanii) a nie zająłeś miejsca premiowanego grą w LM to grałeś w Pucharze Zdobywców Pucharów. Prestiż był mniej więcej podobny do pucharu UEFA.
Kiedyś w PZP grała Lechia Gdańsk (1982 rok chyba, wówczas trzecioligowa), trafili na Juve z Bońkiem i było 0-7. Ale z drugiej strony mieli mecz z Juventusem, z mistrzami świata w składzie.
PZP miał najmniejszy prestiż, bo graly tam najsłabsze drużyny, ale jednak rozgrywki były jak dla mnie bardzo fajne.
@Maciek21095 Do LKE miałem na początku obojętne podejście, miałem wrażenie ze to szukanie na siłę przez UEFA pieniędzy, ale po pierwszym sezonie zmieniłem zdanie. Niby grają tam zespoły przeciętne z punktu widzenia kibiców Liverpoolu, ale jednak dla tych klubów to wielka sprawa. A wygrana jest okazją do świętowania, niezależnie od rangi pucharu.
Można powiedzieć, ze LKE wypełniła lukę po PZP, dając szansę gry słabszym klubom, które normalnie odpadłyby w otchłani kwalifikacji LE.
Ogólnie to ciekawa sprawa z tymi reformami. Bo to już reforma Platiniego była pierwszym krokiem.
Z plusów niewątpliwie jest to, że nie ma już totalnie słabych lig. Przedstawiciele lig takich jak Bośniacka, Czeska, Polska czy Azerska potrafią dojść daleko w europejskich pucharach (LKE czy LE) dzięki czemu zarabiają pieniądze i się rozwijają.
Z minusów - LM w fazie grupowej to nuda. Niestety ale ta łatwiejsza droga mistrzoskanpowoduje, że grają ogórki, które w ogólnym rozrachunku nie mają szans na awans. Już po losowaniu, z dużą dozą pewności, można obstawić drużyny które awansują.
Wydaje mi się, że największym przegranym tych reform są ligi średniaków - portugalska, holenderska, szkocka, grecka, turecka… Przed reformami zdarzało się, że 2-3 drużyny z tych lig grały w w LM I często wychodziły ( w szczególności por i hol). Aktualnie, te ligi mają straszny zjazd. Raz na 4-5 lat jedna drużyna sprawi niespodziankę jak np Ajax czy Benfica. Ale próżno szukać aby kolejne drużyny coś zdziałały w LE czy LKE.
Brawa dla Legii za powrót do meczu, 3-0 po pół godzinie może podłamać, a Legia się nie poddała. Awans sprawą otwartą.
A co do Molde - jak ktoś ich określa mianem paziów to chyba nie bardzo się orientuje w futbolu.
No nie no xd. Jak on tego nie strzelił?

Fatalna Legia jest jak narazie oddalona od awansu jak my od Jowisza🤦🏻♂️
Do przerwy “pazie”
leją “mocarza” 2:0!
KOMPROMITACJA!!!
Nie dziwne, jak w bramce stoi taki ręcznik.
Akurat dzisiaj bramki na konto obrońców, ale faktycznie dziwne, że Legia ma tak słabego bramkarza.
Jak dla mnie pierwsza bramka to Jego spory udział.
Union Saint Gilloise blisko awansu w LKE, w sumie fajnie byloby, gdyby i Aleksis, i Kevin Mac Allister wygrali europejski puchar.
druga chyba też mógł być lepiej ustawiony.
Dzisiaj finał LKE Olympiakos kontra Fiorentina. Za kim jesteście?
Oba kluby są mi w sumie obojętne ale lepsze wrażenie zrobili chyba Grecy, odrobienie strat z Maccabi oraz pokonanie w niezłym stylu Aston Villi w półfinale przemawia chyba na ich korzyść.
Nie opowiadam się jednoznacznie w Grecji za którymś klubem Panathinaikos - Olympiakos. Mają zawrotną odległość 12 km w linii prostej od swojej siedziby, mecz odbędzie się na stadionie AEK-u Ateny.
Nawet nie wiedziałem , że dzisiaj jest finał tak bardzo mnie obchodzą te rozgrywki ![]()
Będę w pracy to pewnie obejrzę , bo nic innego lepszego nie będę miał do roboty.
Tak jak i Tobie obydwa kluby trochę obojętnie, ale kciuki pewnie będę trzymał za Greków.
Słabsza liga, plus Włosi już w Europie coś wygrali.
“zdecydowanie” za Violą bo tam gra człowiek, który na boisku nie zaistniał co prawda ale za to z laską/nauczycielką opanował angielski
czyli “nasz” Arthur.
A na serio: obojętnie kto wygra byleby było fajne spotkanie ![]()
EDIT: historyczny sukces Olympiakosu i greckiego futbolu klubowego! ![]()
![]()
![]()
Co za mecze dzisiaj. Wow