Liga Konferencji Europy

To po kolei:

• brawa dla Śląska :clap: za wygraną ale nagana za brak dyscypliny zawodników choć sędzia oczywiście się pogubił
  • na pochwałę zasłużyła Wisła :muscle:i jestem ciekaw czy postawią się Cercle z Brugii
  • Legia… no cóż w kiepskim stylu awansowali ale w play-off nie mają prawa odpaść!

Summa summarum : Jaga i Legia powinni zagrać w LKE no chyba że Krakusy zaskoczą pozytywnie i dołączą do tej dwójki :poland::soccer::muscle::joy:

Klub o wartośći Miliarda konta kopciuszek ze szwajcari
Skład tez ciekawy Nkunku Caicedo Neto na takich drwali i ten chłop KUTESA xD

Takiego gola jakiego straciła Wisła na 2 do 0 nie widziałem od lat. xdd

Obejrzalem 10 minutowy skrot meczu Jaga-Ajax po…holendersku :rofl: i niestety nasuwa mi sie tylko jedno stwierdzenie " z czym do Europy?".
To byla roznica klas a “nasz” Hendo wygladal jak mlody Bog przy tych pilkarzykach w pasiastych koszulkach.
I taka jest niestety roznica miedzy liga slaba/bardzo przecietna a dobra.
Ostatecznie Mistrz Polski wyladuje tam gdzie mozna bylo sie tego spodziewac czyli w LKE i oby tam zaprezentowal sie lepiej co oznacza najpierw szczescie w losowaniu.

Po Wisle przejechal sie walec z Brugii choc to nie byla najlepsza druzyna z tego miasta,no z Krakowa tez nie :grimacing:

Dobrze przynajmniej,ze Legia poradzila sobie z amatorami z Kosowa i dolozyla 0,250 pkt do Rankingu UEFA-mysle,ze w rewanzu nie dadza sobie wydrzec awansu bo to bylby blamaz!

Dokładnie, różnica w meczy Jaga - Ajax była dość widoczna niestety. Wisła mimo tego lania myślę, że nie ma się czego wstydzić jeśli chodzi o to gdzie zaszła jako drużyna z drugiego poziomu rozgrywkowego. Na pewno fajnie, że dołożyli jakieś punkty do rankingu dochodząc aż do 4 rundy bo ja od nich oczekiwałem zdecydowanie najmniej. Szkoda, że Śląsk nie dał rady bo też byli blisko.
Kiedy w ogóle ostatnio mieliśmy 3/4 drużyny w fazie play-off? Myślę, że to całkiem udany sezon jak na realia polskich drużyn pod tym względem i sporo punktów wpadło. Liczę teraz, że Legia się nie zbłaźni w ostatnim meczu i będziemy mieć 2 drużyny w Europie i tych punktów będzie jeszcze więcej. Wczoraj spoglądałem trochę na mecz Legii i nie wyglądało to zbyt dobrze ale jest przewaga przed rewanżem. (Jest tu swoją drogą jakiś fan Legii i może napisać coś więcej o Kapustce? Wczoraj wydawał się momentami mocno zagubiony)

Co robi Dynamo Mińsk w 6 koszyku? Już dopuścili białoruskie kluby do rywalizacji?

1 polubienie

Panie Ministrze,pan sie nie musi bac kibicow poniewaz ci ludzie o ktorych pan wspomina to nie sa zadni fani tylko (w zdecydowanej wiekszosci moim zdaniem) zwykli bandyci.
I teraz parafrazujac pewna ich przyspiewke stwierdze " jazda z przestepcami… do pierdla!"

1 polubienie

Kretyn? Bo mówi prawdę? Ten program jest na cele promocji Polski. Ani Legia ani inne kluby piłkarskie raczej nie robią tego w dobry sposób. Abstrahując już od sympatii klubowych.

Czy to Lech czy Jaga czy Legia - robią w Europie chlew bo duża część ludzi, którzy jeżdżą na wyjazdy robi awantury.

Już wolę, żeby ta kasa poszła dla np. drużyn siatkarskich , piłkarzy ręcznych czy (o ile to możliwe) żużlowców, a nie kopaczy.

1 polubienie

Wywalone w legie, ale tekst, że promują wizerunek Polski w sposób szczególny jest zajebiście celny :smiley:

1 polubienie

I piszesz to na forum klubu piłkarskiego. Nice.

Eeee Tam ja jeszcze kiedyś ekstraklape oglądałem, teraz na ten twór patrzeć nie mogę.
Bycie kibicem jakiegoś klubu ( do tego angielskiego) nie ma nic do tego żeby zaraz wspierać wszystkie ligi świata.

Umówmy się, jeśli jednym z warunków jest brak kary od UEFA w ostatnich 6 miesiącach i jest to warunek nie do przeskoczenia dla polskich klubów, to o jakiej promocji kraju my tu mówimy.

I o ile rozumiem argument klubów, że ostatecznie odbiorcą środków nie są kibice tylko klub, tak jeśli klub nie robi nic, by tę swołocz na swoich stadionach - hucznie zwaną kibicami - jakoś wyizolować i nie przeszkadza im płacenie kar od UEFA, to niech nie wyciągają rączek po publiczne pieniądze, bo nie o takie promowanie kraju chodzi, by polski kibic kojarzył się z wandalizmem i gburowatością.

1 polubienie

W Polsce jest dziwna niechęć do wykładania pieniędzy na piłkę nożną ze względu na brak osiągnięć w reprezentacji czy klubowych w europejskich rozgrywkach. Myślę, że problemem jest nie sam fakt, a to gdzie i na co się wykłada. Brak jakiegokolwiek planu w rozwoju szkolenia i infrastruktury. Potęgą to nawet przy dobrych działaniach byśmy nie byli, ale poziom Belgijski czy chociażby Chorwacki lub Skandynawski, czyli regularnie drużyny w LM i co roku w LE/LK po paru reprezentantów powinno być normą, a nie punktem do oceny czy przyznać jakieś miliony z jakiegoś funduszu. Tu po prostu powinien być oznaczony dla danych rozgrywek poziom, który zależnie od wyników przyznaje dodatkowe gratyfikacje, jak np. awans do LM, a w przypadku LE/LK wyjście z grupy.
No i przede wszystkim płacić za reprezentantów młodzieżówek w kadrach, jeśli owa kadra osiąga wyniki - czyli np. regularne awanse na turnieje i wyniki na nich. Nie chcę gadać o pierwszej drużynie, ale tutaj powinno od młodego odpowiednie prowadzenie i zachęcanie drużyn do tego, by ich rozwijać i by selekcjonerzy chcieli brać do kadry zawodników, za których można potem dostać niemałe benefity. Sytuacja win-win, kluby dbają o odpowiedni rozwój młodych, by raz żeby grali w tych młodzieżówkach i dwa pokazywali odpowiedni poziom, a za to zgarniać kasę. Potem tacy zawodnicy łatwiej by mieli wchodzić do pierwszej kadry klubowej, a i scouting zagraniczy wyławiałby ich i pozwalał na lepsze wyszkolenie za granicą (Zalewski jest najlepszym przykładem, że im młodszy zawodnik zacznie szkolić się za granicą, tym lepiej dla niego - ogólnie w wielu dużych klubach mamy swoich młodzieżowców, ale skala tego jest póki co zbyt mała, by później z nich wychodzili klasowi zawodnicy, ale podoba mi się co roku sporo plotek o wyławianiu młodych U14-17 z polskich klubów przez takie kluby jak np. Juventus czy kluby angielskie).

I duże :clap::clap::clap: dla Legii za pokonanie Betisu! oraz dla Jagiellonii za wygraną w Kopenhadze :blush:
Świetny początek obu klubów co daje podstawy aby myśleć, że włączą się w walkę o play-off :poland::ok_hand:

Pięknie polskie kluby pograły, najtrudniejsi rywale pokonani. Jaga na wielkim farcie, ale Legia dobry mecz rozegrała, a 1:0 to najniższy wymiar kary dla Adriana i spólki.

W tym sezonie uzbieramy rekordową ilość punktów. A w przyszłym sezonie ogień 4 mocne ekipy, mam nadzieję, że Jaga na stałe dołączy do ekstraklasowej czołówki bo widać że fajny projekt tam tworzą.

1 polubienie

Nie chce hamowac Twojego optymizmu ale do rekordu punktowego jeszcze daleko.Wynosi on 7,750 pkt a aktualnie mamy na koncie 4,375 pkt co oznacza roznice 3,375 a to przeklada sie na zdobycie 14 oczek meczowych czyli 3,500.
Aby to uzbierac to w fazie ligowej w pozostalych 10 meczach Legia z Jaga musza na przyklad wygrac 6 razy i 2 spotkania zremisowac.
Tutaj przypomne,ze w Rankingu UEFA za zwyciestwo ciagle dostaje sie tylko 2 pkt a za remis 1

To jest naturalnie mozliwym do zrealizowania ale jednoczesnie trudnym zadaniem.

Do boju nasi :poland: :grinning:

Ta Jagiellonia to najbardziej wkurzający typ drużyny cały czas się wywalali i udawali kontuzję, a na koniec jeszcze strzelili zwycięskiego gola z kontry :sweat_smile:

Można jeszcze punktować w fazie play off.

Ja liczę na minimum 8 pkt.

Ważne jest tez budowanie współczynników punktowych oraz to żeby za rok w pucharach reprezentowały nas te same kluby co roku.