Liga Konferencji Europy

Wychodzę z założenia, że w fazie play-off będzie dla naszych bardzo ciężko o punkty stąd te moje wyliczenia.
Oczywiście życzę obu klubom wyjścia z “grupy” jak i dotarcia w LKE jak najdalej :poland::muscle:

Powtarzalność drużyn będących naszymi przedstawicielami w Europie to dla mnie podstawa!
A im wyższy ranking tym naturalnie lepiej😃

Powoli robi się ciekawie w rankingu, gdy wypadnie punktacja z sezonu 2020/21, nasza ekstraklapa wreszcie może wejść w europie na wyższy poziom.

"Celem jest osiągnięcie 15. miejsca, które pozwala wystawić dwa kluby w eliminacjach Ligi Mistrzów, jeden w eliminacjach Ligi Europy i dwa w eliminacjach Ligi Konferencji.

Ciekawiej wygląda sytuacja w rankingu UEFA od 2021 roku. W nim PKO Ekstraklasa zajmuje od czwartku właśnie 15. miejsce. Wyprzedziła w nim ligę izraelską. Utrzymanie tej pozycji pozwoli zwiększyć pulę pucharowiczów od 2026 roku."

Coś jak Arsenal grając przeciwko czołowym drużynom

W fazie PO wcale nie jesteśmy bez szans, oczywiście wszystko w zależności od drabinki jaka się trafi/wylosuje. W tych rozgrywkach jest może kilka zespołów, których możemy się bać.

Co do naszego 15 miejsca w rankingu to nie może to też nastąpić za szybki, bo najpierw trzeba zbudować też współczynniki klubowe, żeby nie było sytuacji gdzie mamy 5 klubów, które i tak odpadają w eliminacjach, ponieważ będą nierozstawione (przykład Serbia).

Pamietajcie o tym,ze w sytuacji kiedy bedziemy mieli 5 druzyn w europejskich pucharach to wtedy wspolczynnik do Rankingu UEFA powstaje przez dzielenie punktow meczowych przez wlasnie 5 a to podwyzsza skale trudnosci.

Prosty przyklad: 20 zebranych oczek przez nasze druzyny w konfrontacjach z rywalami teraz daje 5,000 pkt a w przypadku kwintetu zepolow juz tylko 4,000 pkt

Dlatego potrzebne sa nam silne kluby,ktore powtarzalnie graja rok w rok w LM i tak dalej a nie coroczne wymiany uczestnikow.

N ten moment mamy tylko 5 zespołów w sumie co mają jakąś strategię, budżet:
Lech Poznań
Legia Warszawa
Raków Częstochowa
Pogoń Szczecin
Jagiellonia Białystok
Te zespoły widzę co roku grające w europejskich pucharach.

Osobiście bardzo chętnie widziałbym w tym gronie Górnik Zabrze ponieważ to drużyna z “mojego” Górnego Śląska mająca wielkie tradycje (ten finał Pucharu Zdobywców Pucharów :poland::muscle:) odpowiednią bazę (stadion a konkretnie 4 trybuna na ukończeniu) i duże zaplecze kibicowskie .

Problemen są rządzący aktualnie tym klubem także tylko ich wymiana (Podolski i spółka :thinking:) może popchnąć sprawę do przodu.

a nie Szombierki Bytom?

Problem z Górnikiem jest taki, że to aktualnie klub miejski. Dotacje z miasta wypaczają sportową rywalizację w lidze, gdzie inni muszą pozyskać finansowanie od sponsorów albo po prostu zarobić poprzez transfery lub wynik sportowy. Zabrze zawsze może dosypać pieniążków. Dodatkowo jest to klub zadłużony.
Czekam na sprzedaż klubu inwestorowi zewnętrznemu.

Chyba masz na myśli Polonię Bytom :large_blue_circle::red_circle::muscle: ale gdyby to były Szombry to też bym przeżył :rofl:

1 polubienie

Ale ja to właśnie zakładam. Jaga i Legia wyjdą z fazy grupowej. Myślę że obie realnie wywalczą 12-15 punktów. Ograli najtrudniejszych rywali, teraz będzie lżej.

Pogoń? Strata czasu. Tam jest dziadostwo i brak kasy. Ale stadion i akademię mają na dobrym poziomie.

Jestem naprawdę mocno zbudowany postawą Jagiellonii i Legii w fazie ligowej LKE.
4 mecze = 8 punktów czyli 2 do Rankingu UEFA

:clap::clap::clap: :poland:
Oby tak dalej to będziemy mogli poprawić swoją pozycję!

EDIT:

:clap::clap::clap: Legia i Jaga :poland::soccer::muscle::blush:

Co za tabela!

Tak jak pisałem Legia jak i Jaga wyjdą z fazy ligowej LKE i będą dalej grały. Myślę że razem uzbierają co najmniej 30 punktów.

W sumie to one JUŻ SĄ PEWNE gry w dalszej fazie pucharowej. Ale lepiej być rozstawionym i ominąć tzw. baraże. Poza tym więcej hajsu i punktów do rankingu. Także do roboty!

A tak się śmiali na tej stronie, że mistrz z przypadku, że wstyd w Europie, że tylko Lech i Raków i Legia powinny grać w pucharach
XD

2 polubienia

Pięknie, uzględniajac tylko ten sezon to polskie ekipy punktują na 10 miejscu. W dodatku wszystkie kraje przed nami pogubily punkty, juz ten sezon jest niemal tak dobry punktowo jak poprzednie dwa. A on dopiero sie rozkręca, dwóch dobrze grających ekip to dawno nie mieliśmy.
Edit. Ciekawe, że w LM i LE jest 8 , a w LK tylko 6 spotkań w fazie ligowej. A potem tak samo baraże 1/16 a ósemka od razu do 1/8.

swoją drogą to Jaga ładnie punktuje w tym roku. Nie to co za Probierza puchary to pocałunek śmierci.

Aktualnie sytuacja przed nastepnym sezonem kiedy odpadnie nam slaby wspolczynnik za kampanie 20/21 czyli tylko 4,000 pkt przedstawia sie nastepujaco:
- 11 Dania 26,950 pkt
- 12 Norwegia 26,750 pkt
- 13 Austria 26,300 pkt
- 14 Grecja 26,150 pkt
- 15 Szwajcaria 26,050 pkt
- 16 Polska 25,625
- 17 Izrael 23,625

To oznacza,ze w obecnym sezonie mamy realna szanse albo wypracowac sobie bardzo dobra pozycje do ataku na miejsce 15 w Rankingu UEFA co oznacza 5 druzyn w europejskich pucharach badz nawet juz ta pozycje zajac a pozniej za rok ja utrzymac :muscle: :poland: :grinning:
Ponadto mozemy zaliczyc rekordowy wynik punktowy w tym piecioleciu gdzie mamy na dzis 6,375 pkt a najlepszy rezultat w danym okresie to 7,750 pkt za kampanie 22/23

I o taka Ekstraklase w Europie ja walczylem :wink: :rofl:

2 polubienia

Wszystko dobrze wygląda, ale za rok trzeba zrobić kolejny krok do przodu czyli przynajmniej 3 drużyny w pucharach w fazach ligowych z czego minimum jeden w LE.

Co do 15 miejsca i 5 klubów w eliminacjach, to pytanie czy posiadamy piąty klub który mógłby powalczyć o awans do fazy ligowej? Występy w stylu Śląska z tego roku mnie nie zadowalają.

1 polubienie

Tak. Lech, Raków, Jaga i Legia to mus w Europie. 4 silne kluby z jakimś pomysłem na rozwój. Piątym klubem będzie albo Pogoń albo Cracovia która też kroczy ciekawą drogą rozwoju, młody trener i stawianie mocno na nastoletnich wychowanków.