Mówisz nieprawdę, więc sprawdź sobie przepisy gry i zobaczysz, że wpływ rezerwowych Argentyny nie ma znaczenia, jeśli chodzi o to, czy zgodnie z przepisami gol powinien być uznany.
Właśnie dlatego L’Equipe protestowało po meczu i krytykowało Marciniaka. Dlatego w tej sytuacji masz gdzieś przepisy gry w piłkę, a przy ręce Arsenalu się na nie powołujesz.
Nie musisz mnie przekonywać, że według przepisów to jest rzut karny, bo ja doskonale znam przepisy, a cały czas mówię o ich interpretacji zgodnie z duchem gry. Gdyby miała miejsce zacytowana sytuacja, to podyktowałbym rzut karny, bo ręka Gabriela wynikła z tego, że po prostu bramkarz mu źle zagrał / Gabriel popełnił błąd techniczny. Natomiast w rzeczywistej sytuacji po prostu chciał wznowić grę.
@kuczq Twoją argumentację rozumiem, a mój tekst oznacza, że Gabriel nie uratował Arsenalu przed groźną sytuacją, w żaden sposób Arsenal nie odniósł korzyści z tej ręki, tylko chciał sam wykonać ten rzut z bramki. Warto zauważyć, że Raya bardzo często ustawia piłkę na środku, a następnie ręką podaje do boku, żeby jednak Gabriel wznowił grę. Może nie zauważył, że tym razem dostał podanie nogą? Tu po prostu Arsenal nie ma ani złych intencji, ani żadnych korzyści.
Żeby już się ciągle nie powtarzać, wy uważacie, że powinien być rzut karny i zgodnie z przepisami gry macie rację. Sędzia, VAR i ja uważamy, że należy machnąć ręką na te przepisy w tej sytuacji, bo to był dziecinny błąd, z którego Arsenal nie odniósł żadnej korzyści, wg nas to decyzja zgodna z duchem gry, a przepisy gry czasami są łamane, sędziowie na to przymykają oko i nikt z tym nie ma problemu.
Co ciekawe, The Atheltic cytuje Christinę Unkel, która twierdzi, że w przepisach też jest coś o duchu gry.
However, as FIFA match official and rules analyst Christina Unkel told CBS Sports, there is a time and place where “common sense” should prevail.
“If you are arguing for this to be a penalty kick, with all due respect, you hate football,” said Unkel. “Here, we have to use common sense and (the so-called) Law 18. At no point was any advantage taken away from Bayern in this situation and, most importantly, it was just an honest and legitimate mistake. There was no reason why the defender would have picked up the ball and placed it, aside from the fact he never heard the whistle in the first place.”
There is no Law 18 in IFAB’s Laws of The Game, but in the introduction it says: “Referees are expected to use common sense and to apply the ‘spirit of the game’ when applying the Laws of the Game.” For that reason, the use of common sense has become almost an unwritten law — hence Unkel referring to Law 18. On this occasion, it comes to Arsenal’s rescue. Gabriel is under no pressure from Musiala or Kane, who are both positioned outside the 18-yard box, and the Brazil international has time and space to find a pass. He makes no progression with his return pass to Raya (in fact, he returns the ball to the six-yard line and passes square), a pass he could easily have made before handling the ball.