Cody daje w tym sezonie i to dużo. Jak już się czepiać kogoś z przodu to Diaza, Jote i Nuneza. Gakpo w przeciągu całego sezonu gra dużo lepiej niż powyższa trójka.
Być może minimalnie jest lepszy.
Jednak w zeszłym sezonie to Diaz był dużo lepszy. Wql jest tu jakas nagonka na diaza przy jednoczesnym wychwalania gakpo. Obaj panowie statystycznie wyglądają podobnie. Diaz więcej biega i pomaga w konstruowaniu akcji na własnej połowie. Gakpo ma kapitał e wykończenie i strzela pod bramką.
Ja pamiętam jak w zeszłym sezonie gakpo 3/4 kopal się po czole a do tego nie biegał co Diaz robi zawsze.
Obaj panowie prezentują podobny poziom jednak że względu na wiek i kontrakt sprzedałbym diaza.
Pytanie czy w lato mnie będzie za dużo do wymiany i pytanie na kogo.
To chyba oczywiste że w przypadku Gakpo nie można porównywać poprzedniego sezonu do tego obecnego. W poprzednim Klopp rzucał go po prawie całym boisku, grał najczęściej na szpicy, ale też na LS i w środku pola. W tym Slot ustawił go wreszcie na jego ulubionej pozycji czyli LS. Przy czym początek sezonu nieco ominął już nie pamiętam czemu (kontuzja lub rywalizacja z Diazem, nie pamiętam), teraz znowu kontuzja. Gdy grał, wyglądał świetnie. On ma jakość której potrzebujemy. Na palcach jednej ręki można wyliczyć mecze w których nie dowiózł (Goodison).
Jestem przekonany że Gakpo będzie naszą wiodącą postacią w przyszłym sezonie, jeśli będą omijały go kontuzje. Diaz piłkarsko jest półkę niżej, warto mieć takiego piłkarza w składzie do rotacji i jako jakościowego zmiennika, ale on nigdy nie wejdzie na poziom np. Mane, który jest jak najbardziej osiągalny dla Gakpo (chociaż to zupełnie inny typ piłkarza). No i jeszcze chyba ma DNA Barcelony
Wiele razy byłem tu atakowany o to że nie uważam diaza za ogórka i ze nie uważam że gakpo jest lepszy od niego. Czy dzisiejszy skład po raz kolejny nie pokazuje że slot również tak uważa?
Jestem trochę zaskoczony bo luis miał dużo dalszy wylot, a minęło sporo czasu od kontuzji Cody. W tym czasie Diaz nie imponował. Jestem ciekaw bo wydaje się to najrówniejszą rywalizacja
Nie, nie pokazuje. Czemu pytasz?
Lucho ma swoje wady ale energie to on ma jak 3 latek jak trzeba iść spać, więc wcale mnie to nie dziwi, że Arne wystawia go od początku. Wiele razy tak bywało, że Kolumbijczyk męczył swoich rywali tak bardzo, że Gakpo wchodził na ledwo żywych obrońców i mam nadzieję, że teraz będzie podobnie.
Najwięcej wygranych pojedynków dzisiaj 8/10.
Najwięcej udanych dryblingów dzisiaj 5/6.
W kategorii “stworzonych szans” dzisiaj też najwięcej ze wszystkich na boisku, sześć. Tylko Robertson miał więcej niż jedno.
Asysta wpadła na konto Diaza, chociaż 95% gola to zasługa Joty.
Dobry mecz Diaza.
To był naprawdę udany występ Lucho
W reprezentacji grał 26 marca o 1 nocy naszego czasu, więc miał tydzień przerwy, gdybyśmy grali w weekend to co innego.
Świetne statystyki za wczoraj, choć na moje oko to po prostu grał dobrze, a nie świetnie. Nie wiem skąd się wzięły te sześć stworzonych szans, ale poza wrzuceniem na głowę Salaha (o ile to był on), to reszta nie była klarownymi sytuacjami.
Ale dobry występ.
Trzeba powiedzieć że Diaz był najlepszy na boisku wczoraj. To prawda że ma mnóstwo zalet których się często u nas na forum nie dostrzega.
Ja jednak miałem do niego trochę żalu e pierwszej połowie bo salah był podwajany i licho często dostawał piłkę 1na 1 z tym kółkiem z Irlandii który nominalnie gra na cb. I miałem odczucie że Diaz wycisnął za mało z tego. W drugiej połowie dal asystę więc ogólnie bardzo dobry występ, ale po prostu w meczach z takimi murarzami trzeba od skrzydłowego s sytuacjach 1na 1 oczekiwać więcej.
Z Diazem mam taki problem, że z jednej strony irytuje mnie jego boiskowy egoizm i częsta niemoc w pojedynkach 1 na 1, a z drugiej strony uważam, że potrafi fantastycznie pressować, gra z dużym zaangażowaniem, nierzadko jeżdżąc na dupie, ma zdrowie (odpukać) i wydaje się nie do zajechania w trakcie meczów. Też niewątpliwie plus, że ma tę cechę charakterystyczną dla dobrych skrzydłowych - może mu nie wyjść 10 dryblingów, ale kiedy jest okazja spróbuje wejść po raz 11 w pojedynek z obrońcą i to może okazać się kluczową akcją meczu.
Jakie to zalety których forum nie dostrzega?
Głównie jest chwalony za zawziętość, dostępność, nieustępliwość I dobry drybling chodź nie efektywny.
Serio jestem mega ciekaw co on ma czego ja nie widzę .
Podania ma bardzo słabe, myślenie na boisku też nie jest jego mocną stroną, gra głowa bez szału, wykończenie średnie, strzał z daleka raz na ruski rok.
Naprawdę będę wyczekiwał odpowiedzi
Te cechy o których mówisz jak najbardziej. Do tego świetna technika. I on nie ma słabych podań! On podaje celnie. To bardziej problem kreatywności że nie umie zagrać nieszablonowo itp.
No właśnie grę głową ma dobrą bo jak na swoje warunki i że rzadko jest w polu karnym to nawet kilka goli strzelił. Jednak właśnie zbiór tych cech sprawia że jest to w skali Europy jeden z lepszych skrzydłowych a u nas jest traktowany jak 5 koło u wozu czasami. Ja tu nie twierdzę że to geniusz, ale też nie jest byle grajkiem bo brakuje mu ostatniego podania.
Z resztą kto w tym sezonie premier league na jego pozycji jest lepszy?
on ma własnie dramatyczne podania. Nie dość, że zazwyczaj metr obok albo nie w tempo. Co z tego jesli to jest zaliczone jako celne, jak powoduje, że partner albo musi zwolnic albo wrecz zmienic kierunek biegu.
że raz na jakis czas się mu uda, to nie jest żaden wyznacznik.
Widziałem przy bramce wczoraj.
A tak na poważnie to obaj pewnej oglądaliśmy go aż za dużo żeby wyrobić sobie zdanie, ty masz takie, a ja takie
Tak na szybko - Luis Diaz:
Plusy
- presing i nieustępliwość
- wytrzymałość i kondycja
- technika i drybling
Minusy
- gra kombinacyjna
- podania, zwlaszcza progresywne lub ostatnie dogrania
- strzały z dystansu (chociaż raz na parę miesięcy potrafi przyłożyć)
- efektywność - nawet jak minie rywala rzadko kończy się to wykreowaną sytuacją
- slaby przegląd pola
- czytelne podania, raczej brak nieszablonowych zagrań
Z Evertonem dobry mecz, znakomite zachowanie przy golu - odpuszczenie akcji w pierwszym etapie gdy był na spalonym i włączenie się w idealnym momencie
Czemu właściwie w 3 podpunktach napisałeś o jednym?
Gra kombinacyjną
Podania
Potem piszesz brak podań nieszablonowych
W tym sezonie również można dodać wykończenie.
Ogólnie przy dobrej ofercie można sprzedać w lecie.
@MG75 jeśli chodzi o sprzedaż to myślę tak samo jak ty.
Bo to różne elementy gry.
Sprzedać, najlepiej razem z Nunezem.
Pozbyłbym się trzech graczy: Nunez, Jota, Diaz - w takiej kolejności.