Luźne dyskusje odnośnie Liverpoolu

No jak? Przecież wiele osób tutaj pisało, że klub nie przedstawił całej trójce jeszcze żadnej propozycji kontraktu. Więc jeżeli tak pisali, bez żadnego chyba/moim zdaniem/przypuszczam, to znaczy, że to jest pewna informacja, prawda?

Myśle, ze nie krylby klub się z tym, z powodow takich, że potrzebujemy wlasnie takich malych sukcesów. 99,9% nikt nie podpisał, a pewnie opierasz te teorie na podstawie zyczeniowych komentarzy na X, czy gdzies :smiley:

W ogole co Mo ma chodzić jak pokemon i powtarzac “kontrakt, kontrakt”?

@Spectre śmiem wątpić w jego tajemną wiedzę :smiley:

Speaking to Amazon Prime, Fowler said: "I do have a little theory. I don’t know if this is so far from the truth. I just think two of them have signed already. Maybe one hasn’t. But then the simple fact is the club can’t come out and say ‘you two have signed’ as it makes the other one look worse.

“I think there’s a possibility that may have happened. If two sign and the club come out and say, it puts so much pressure on the other one.”

tu jawnie widac, ze to tylko gdybanie

Na podstawie teorii Robbiego Fowlera. A on raczej jest blisko klubu i wie co nieco od środka.

@hoster dwa sezony Charliego Adama przed transferem do Liverpoolu to był kompletny kosmos. Trzeba tu pamiętać, że nie grał jako napastnik a jako środkowy pomocnik. Tu wszystko wydawało się, że musi zagrać. Zawodnik ostukany w angielskiej lidze i z niesamowitymi statystykami. Aż dziw bierze, że u nas razem z Downingiem, Colem i Carrollem dorobił się statusu transferowego mema. Kto wie, może tak samo jak ta ć*pa Carroll (ciekawe ile jeszcze razy będzie płakał w mediach, że Newcastle zmusiło go do transferu i chciał uciec z helikoptera) cierpiał z powodu transferu życia o jakim marzyłby każdy normalny zawodnik…

2009/10

2010/11

Hej,
piszę z ogromną prośbą! Szukam starej kompilacji wideo o Charlie Adamie, która w 2011 roku była wrzucona na Waszą stronę – dokładnie pod tym linkiem: https://lfc.pl/42168/Charlie_Adam_-_kompilacja. Niestety, filmik już nie działa, a jest on dla mnie bardzo sentymentalny.
Jeśli ktokolwiek z Was ma ten filmik zapisany, pamięta, kto go zrobił, albo wie, gdzie go można znaleźć, będę mega wdzięczny. Nie ukrywam, że z większą lub mniejszą regularnością szukam tego filmu od ponad 10 lat.
Proszę, pomóżcie!

Tylko właśnie jak widać pierwszy był w championship. Większość bramek i asyst zdobywał z czego kojarzę ze stałych fragmentów, miał niezłe kopyto w lewej nodze.

edit. O jak widać pamieć mam dobrą

8 karnych (7 w lidze) i 2 wolne to już tak nie robi wrażenia, bo wychodzi, ze z akcji 3 bramki :smiley:

Dlatego ważny w życiu jest kontekst :smiley:

2 polubienia

I pisze jak półanalfabeta. 700 mil zamiast mln. A to tylko jeden z wielu kwiatków.
@CzerwonyBartek
Tak, plotki o Niuniezie to creme de la creme. Jeszcze hejt na edwarta jest dobry. A o co chodzi ze staskielem?

Czego ty od niego chcesz? Zawsze ma coś ciekawego do napisania o Niuniezie czy wrzuca i debatuje nad plotkami transferowymi jedynie z rzetelnych i sprawdzonych źródeł.

A wgl gdzie jest @staskiel7 ? Spodziewałem się jakiegoś mocnego hejtu w moją stronę od niego i teraz sobie przypomniałem, że czekam i czekam i za ch*j nie mogę się doczekać

1 polubienie

To co myślisz ty to jedno.
Jak możesz mi wmawiać skąd biorę swoje info?
Myślałem że powiedział to warnock ale tak jak poprawił mnie @Spectre to był fowler. I napisałem że jest to teoria więc nie bardzo rozumiem cały komentarz.

Kwestia jest tylko czy ktoś bierze na poważnie słowa jednej z największych legend tego klubu która jest ciągle blisko niego czy …twoje. cóż.
I powtórzę ja napisałem że to tylko teoria!!

@Loku64 no bo jeśli klub podjął decyzję np że nie chce tego ogłaszać, ale fowler się jakoś dowiedziała to przecież nie może powiedzieć że tka właśnie jest tylko raczej z eon tak uważa. Inaczej żadna to byłaby tajemnica.

Osobiście w to nie wierzę, jednka rok czy 2 lata temu nie wierzyłbym że można z 3 najlepszymi graczami być tak długo bez wyjaśnionej przyszłości takze już mnie tu nic nie zdziwi

1 polubienie

Po prostu napisałem, że uwazam, iż klub by się z tym nie kryl. A Fowler nie jest raczej osobą co wie coś więcej. Jeszcze ta wypowiedz byla w stylu, ze to jego teoria, a nie , że "coś slyszal, coś wie:.
Tylko na zasadzie " tak sobie pomyslalem " - dlatego w pierwszje kolejności jak to przeczytałem, to pomysłałem, ze jakas teoria spiskowa z komentarzy.
Poza tym z czego kojarzę to już nie jest związany z klubem w żaden sposób Fowler.

1 polubienie

Klub byłby pełen dyletantów jeśli by nie zrobili nic z umowami. Fowler trochę się zająknął w pewnym momencie gdy powiedział “ja wiem…”. Coś tam wie mi się wydaje.

https://youtube.com/clip/Ugkx7TBXU7LDzNjX4sbRXKihArkZF3wVLHwy?si=q0LXcdSaWl5I7yjI

po prostu widac, że to przemyslenia Robbiego, nawet szuka u Fostera zrozumienia

W necie zrobiła się lekka konsternacja związana z ostatnim raportem deloitte money league odnośnie Liverpoolu jako, że ma najmniejszy sens i jest trochę sprzeczny z czym widzimy w innych klubach i ogólnymi oczekiwaniami. Sam przejrzałem raport ten raport i trochę się zdziwiłem. Oczywiście to tylko ogólny wycinek tego co mamy.

W skrócie raport jest to raport za 2023/2024 czyli za sezon, w którym Liverpool wypadł z rozgrywek Champions League (czemu to ważne o tym później).

Liverpool zajął 8 miejsce ( przed nami w kolejności od 1 do 7 - Real, City, PSG, United, Bayern, Barcelona, Arsenal). Uzyskaliśmy rekordowy przychód rzędu 714 mln EUR, co jest wielkim sukcesem zwłaszcza, że jest to sezon bez Champions League z którego przychody są bardzo duże. Dla przykładu siódmy Arsenal z Champions League ma przychód 716 mln EUR. Zasługą tutaj jest wzrost głównie z zakresu nowych umów, reklam itp (342 mln).

Nie jest tajemnicą również, ze zyski związane z Champions League oznaczają też premię dla zawodników co przekłada się w raporcie. I tak w przypadku Arsenalu cały budżet płacowy wzrósł na przykład do 53% ogólnego przychodu, w przypadku Manchesteru United wzrósł do 56% przychodu, mimo ogólnego wzrostu przychodu za ten rok obu klubów.

Tak samo spodziewany jest spadek budżetu płacowego w klubach które wypadły z Champions League w tym wypadku oprócz Liverpoolu jest to Tottenham i Chelsea. Widzimy u nich spadek budżetu placowego do 42% w przypadku Tottenhamu i 72% w przypadku Chelsea. W obu przypadkach widzimy tez spadek ogólnego przychodu za ten rok.

Teraz wjeżdża Liverpool rekordowy przychód mimo braku Champions League i jednocześnie niespodziewany wzrost ogólnego budżetu placowego wynoszący 63% przychodu, taki sam jak rok wcześniej z Champions League ( co oznacza premie) i mniejszym ogólnym przychodem. Jest to sezon tez, gdzie klub opuścili zawodnicy, którzy byli w topie zarobków( Henderson, Firmino, Fabinho,Milner, Keita, Ox). Do klubu przybyło tylko 4 zawodników (Szobo, Alexis, Endo i Ryan), były tez nowy kontrakty Alissona, tsimikas, Bradleya).

Powinniśmy widzieć spadek, a mimo tego widzimy wzrost i w żaden sposób nie spina to się z oczekiwaniami i określane jest jako nietransparentne i nie mające zbytnio sens. W takim wypadku może to oznaczać, że Liverpool przy takim zarzadzaniu nie będzie stać na odnoszenie sukcesów i najzwyczajniej nie stać na wyższe kontrakty.

Co ciekawe w przypadku ogółu kosztów związanych z wynagrodzeniem piłkarzy - Arsenal, UTD, Chelsea, City płacą więcej w skali roku niz Liverpool. Miedzy 4 Chelsea a 5 Liverpoolem jest dość duża różnica (różne źródła). Oznacza, to ze Liverpool płaci znaczącą więcej na wynagrodzenia pozostałych pracowników klubu (dyrektorów, zarządu, szeregowych pracowników) w porównaniu do wyżej wymienionych klubów. Może mamy więcej pracowników, może płacimy więcej za expertów, może Liverpool do dobre miejsce pracy dla Kowalskiego, a dla anty-fanow FSG jest to pretekst to stwierdzenia, że właściciele wypłacają sobie duża kasę - jako ze informacje nie są jawne.

1 polubienie

Czy powyższy post ten post został wygenerowany przez CzatGPT? AI przejmuje forum to forum?

Już odpowiadam na Twoje pytanie - tak właśnie się stało.

1 polubienie

Trzeba zrobić czystkę personelu jak w United, pozbyć się sprzątaczy itd skoro dużo idzie na ich budżet. Redukcja jest potrzebna

Raczej pensja przeciętnych pracowników nie jest wyzsza niz w innych klubach. Podejrzewam ze roznica tkwi w pensjach dyrektorów i osób powiązanych z FSG. Nje mamy szerokiego składu a jak spojrzymy tylko na wydatki zawodników to blizej nam do Newcastle czy Aston Villa niz klubow z manchesteru, Chelsea oraz Arsenalu. Cos tutaj grubo wyciąga kasę.

1 polubienie

Przejrzalem sobie ten raport faktycznie dziwna sprawa z tym wzrostem funduszu płac, który powinien być dużo niższy.
Nie było wypłacanych premii za LM czy mistrzostwo, znaczących opłat za przedluzenie kontraktów, odeszlo wielu dobrze zarabiających zawodników, ktoś nawet tutaj wrzucał zestawienie ile klub oszczędzil na tym w skali roku a tymczasem koszty płac … wzrosły.

Więcej pewnie dowiemy dopiero w marcu, gdy klub opublikuje oficjalne sprawozdanie finansowe. Co do wynagrodzeń zarządu i dyrektorów to akurat jest to wyszczególnione w spr.fin., kiedyś z ciekawosci posprawdzałem to i porównalem z innymi klubami (ARS, MU, CFC), powklejałem tu też wybrane screenshoty (post pewnie większość zlała i utonął w forumowym bagienku) ale wniosek był taki, że nasi krawaciarze pobierali z klubowej kasy znacznie mniejsze wynagrodzenia względem naszych rywali. Być może to się zmieniło albo ten wzrost jest wynikiem np. płac pracowników związanych z przebudową stadionu, w sensie, że byli zatrudnieni bezpośrednio przez klub a nie firmę zewnętrzną. Może Mati2020 się wypowie, bo podobno bral lekcje finansów od tego Glapińskiego z NBP :wink:

Edit. Jeszcze jest opcja, że ten wzrost (a mówimy o 14 mln) -przynajmniej częsciowo - jest związany z odejściem Kloppa i jego sztabu, i to chyba najbardziej prawdopodobna opcja.

2 polubienia

Pamiętam, że jeszcze w 2019 czy 2020 roku chyba roku było mówione o tym, że my wypłacamy dosyć pokrętnie te pensje - na zasadzie niższych stawek podstawowych (wysokich premii i bonusów). To po tym jak w jednym roku bardzo mocno zbliżyliśmy się w pensjach do City.

Nie zdziwiłbym się jakbyśmy mieli też jakieś zapisy na zasadzie dodatkowych środków wypłacanych po czasie - jako np. forma zabezpieczenia danego zawodnika - spędzisz w klubie X to dostaniesz ekstra Y.

Ale ciekawe to jest faktycznie.

Ogólnie trafiając na takie posty zachodzę w głowę w sumie jak bezsensowna jest moja opinia na temat zarządzania klubu bez informacji od środka :sweat_smile:.

Jakby człowiek miał pełne informacje jak to wszystko działa i za co trzeba płacić , to wtedy można by rzetelnie ocenić czy tam wykonują dobra czy lipną robotę.

Tak śmiało można pisać, dziadują na transfery,FSG złe czy tam dobre , ale serio kij to wie.

Może wewnątrz klubu szeregowi pracownicy są zadowoleni, bo mają dobre płacę, a może prezesy sobie biorą pieniądze za pierdzenie w stołek.

Nam chyba zostaje tylko oceniać rezultaty czyt zdobyte trofea.