Byliśmy mistrzem, więc naturalnie dostaliśmy najwięcej z tego tortu. Po tegorocznym paździerzu już tak kolorowo nie będzie, szczególnie jak wypadniemy z awansu do LM.
Tak jak mówisz dostalismy najwiecej,bo akuart premie mamy mega wysokie za sukces,teraz one też znikną i mniej wydamy na to:) wiec troche to sie zsumuje
Dzisiaj urodziny, a Kenny, znając jego wrażliwość, pewnie jeszcze dochodzi do siebie po wczorajszym meczu.
Dzisiaj mocno popije i w ogóle zapomni o tym, że zagraliśmy taką padlinę z Wolves. A w sobotę już będzie wiedział, że flaszeczka musi być zmrożona i przygotowana… bo na trzeźwo się jednak nie obejdzie. ![]()
All the best Kenny. ![]()
Mam zdjecie z kennym pod anfield
3/4 sezonu za nami wiec pora na male podsumowanie tego co prezentuja nasze letnie nabytki:
- Mama: wczoraj swietny wystep moim zdaniem choc widac brak rytmu meczowego.Nowy trener,o ile bedzie,musi powaznie przemyslec sprawe numeru 1 w LFC.Ocena-pozytywna
- Milos:bylo ostatnio pare meczow gdzie wygladal niezle ale ogolnie to niestety przecietnie i nie ma wartosci dodanej.Ocena-szalu nie ma a przy odejsciu Robbo i Tsimikasa zakupic rywala do gry w pierwszej 11
- Jeremie:podatny na kontuzje jak sie okazuje,taki troche “strusio pedziwiatr/jezdziec bez glowy” ale widze w nim wiecej potencjalu niz w koledze z Wegier po lewej stronie.Ocena:trzeba go jeszcze “ulozyc” i moze byc z niego duzy pozytek
- Giovanni:za mala probka aby cokolwiek wyrokowac
- Florek:niby juz byl postep,zaczal pokazywac swoja “magie” pojawily sie liczby ale jakos mnie to wszystko nie przekonuje a jego anemiczne ba! wrecz fatalne strzaly absolutnie mnie irytuja.Ocena:tutaj trzeba szkoleniowca/szlifierza co te jednak dobre zadatki przerobi na conajmniej brylancik
- Hugo:zdecydowanie pozytywna postac,rozwojowy napastnik (szczegolnie gra glowa!) jest szansa na to abysmy mieli goleadora na lata.Ocena:duzo +++++++
- Alex czyli moj “kumpel”
obym sie mylil ale ja tego jakos nie widze i mam obawy,ze to bedzie najdrozszy flop w naszej historii.Ocena:niech wraca do zdrowia i udowodni swoja klase(tego mu oczywiscie nie odmawiam) i pokaze ynwa19 ze nie mial racji
W ten weekend kończy się Ramadan - ciekawe, czy wpłynie to na zakończenie sezonu. Przypominam, że nie tylko piłkarze z okolic Arabii są muzułmanami (Salah).
Jak dobrze rozumiem, Konate i Ekitike również są muslimami, kogoś pominąłem?
Serio uważasz że ramadan wpływa na formę ? Naczytacie się tych głupot ekspertów
Raczej wpływa, skoro dajmy na to dzisiaj nie mogą jeść ani pić wody od 6:18 do 18:23. Nawadniać należy się przez cały dzień, więc na pewno powstrzymywanie się od picia wody przez tyle godzin nie jest optymalne, zwłaszcza że w trakcie dnia trenuje i się poci. Trzeba uzupełniać płyny. Z jedzeniem może być trochę inaczej, ale jeśli się budzi wcześniej, by najeść się pod korek, to też zaburza sobie regenerację. No chyba że idzie o 21:30 spać, to może się budzić o 6.
Ramadan to forma postu przerywanego. Jeśli piłkarz jest w stanie zjeść swoje zapotrzebowanie w dwóch posiłkach to nie powinno mieć to wpływu. Tylko, że piłkarze jedzą w okolicach 3500-4000 kcal i może byc problem, żeby zmieścić tyle kalorii w dwóch posiłkach trzymając się zdrowego jedzenia.
Zresztą o czym my tu dyskutujemy. Salah i inni mają sztab ludzi od żywienia i oni na pewno wiedzą lepiej, jak dopasować dietę i żywienie w tym czasie.
Ja tam nic nie czytałem, ani nie napisałem, że coś uważam. Pytałem tylko, czy ktoś jeszcze obchodzi taki event…
Tylko na poście przerywanym nikt nie układa tego w taki sposób, by jeść z samego rana, później robić przerwę na cały dzień i następnie jeść wieczorem. Ustala się okienko czasowe, w którym się je, np od 12 do 18. W tej metodzie na pewno nie chodzi o to, by jeść o 6 rano, a kolejny posiłek o 18:30. Na pewno też nie chodzi o to, by nie pić wody cały dzień, jak każdy Ci powie, że trzeba się nawadniać regularnie.
Rozmowa jest o tym, czy ramadan wpływa na formę zawodnika. Biorąc pod uwagę, że powstrzymywanie się od picia i jedzenia przez cały dzień nie jest optymalną formą żywienia - na pewno jakiś wpływ to ma.
Wychodzi na to samo. Jaka jest różnica między okienkiem, załóżmy, 19-5, a 10-20? Jedyna różnica, że w tym pierwszym przypadku większość czasu śpisz. Jednak w obu przypadkach masz 10 godzin jedzenia i 14 godzin postu.
Post przerywany to tylko czas, a godziny są elastyczne. Najpopularniejszy jest model 8:16, ale można to dowolnie ustawić.
To akurat narzuca ramadan. Nie można nic pić.
Kiedyś czytałem jakiś artykuł o piłkarzu FC Koeln, że dawali go do pociągu, bo w podróży nie obowiązuje go post i wtedy uzupełniał płyny i posiłki. Religia jak religia, mają takie zasady, niektórzy ich przestrzegają, niektórzy nie. Ostatnio też w którejś lidze były jakieś przerwy dla muzułmanów, w trakcie których jeśli chyba jakieś żele i uzupełniali płyny. Trzeba by zapytać Salaha jak on to robi🤪
Jeśli jesz między 10 a 20, to masz stały dopływ energii z pożywienia w trakcie dnia i nie jesteś głodny. Jeśli jesz między 19 a 5 rano, to niszczysz sobie regenerację, bo w nocy to się śpi, a nie je, idziesz spać z pełnym żołądkiem, co sprzyja powstawaniu refluksu no i w trakcie dnia odczuwasz głód. Spróbuj obie wersje, to zobaczysz różnicę.
Ogółem to ich religijny wybór i ja to szanuję. Czysto teoretycznie zastanawiamy się jednak, jaki ma to wpływ. Generalnie ktoś kiedyś wykazał, że Salah w ramadan nie gra gorzej niż poza ramadanem. Natomiast wiemy też, że piłkarze dbają o każdy najmniejszy detal, a tu przewagę ma picie równomierne przez cały dzień i tak samo z jedzeniem.
Wygraliśmy final z arsenalem 11-1 a wy gadacie, ze oni tera silni smiechu warte.
Ps. czy my szkolimy jasnych bramkarzy tylko? Where Czokoloko bramkarz ala Onana lub Mendy
To tez nieprawda w zupełności. Czarni ludzie szybciej dorastają. I w tej samej grupie wiekowej białych i czarnychh masz kolosalna różnice w gabarytach.
Bez porównania, po komunikacie Jürgena dalej mam traumę, Salahowi po prostu dziękuję za dobre wspomnienia i życzę powodzenia, wszyscy się spodziewaliśmy, że odejdzie po tym sezonie lub następnym