Mohamed Salah

Salah jest w słabej formie. Wszyscy to widzą i nie ma co zakłamywać rzeczywistości. Ale nie on jeden. Większość zespołu wygląda po prostu mizernie wręcz katastrofalnie. Jeśli jeden z liderów jest bez formy to można mieć do niego pretensje. Ale jeśli bez formy są praktycznie wszyscy - to jest wina trenera.

8 polubień

Carragher od dawna ma problem z Mo. W tej jego ćwiczonej przed lustrem mowie niby sam przyznaje, że nigdy “nie skrytykował Salaha pod kątem gry na boisku” (bo oczywiście do tego momentu nie dało się go w zasadzie skrytykować jak co sezon kręcił rekordy), ale jakie to ma znaczenie?

Oczywiście łatwo jest teraz wypomnieć Salahowi kwestie przedłużających się negocjacji kontraktowych, łatwo jest zgnoić go odnośnie jego wypowiedzi, ale w sumie… to jest wszystko co na niego ma.

Carragher w ramach medialnego show cynicznie i w pośpiechu gra kartą “małomiasteczkową” popularną wśród części kibiców Liverpoolu. Całe 8 lat katorżniczej pracy Kloppa żeby zrobić z nas zespół na mentalnym poziomie Realu idzie się walić, bo “my wolimy być oblężoną twierdzą”, a nasze gwiazdy, nasze ikony, to tylko “rozkapryszeni egoiści”.

Przypominam, że to właśnie Mo Salah i jego liczby sprawiły, że mamy nowe pokolenie kibiców Liverpoolu na całym świecie. To w jego koszulkach po dziś dzień widzę dzieciaki biegające po szkolnych boiskach.

Ale to nie ma znaczenia, bo Liverpool to jest cierpienie, to jest mistyka, to jest kult mentalnej biedy i trwania w niej. Nie wiem jakie procesy zachodzą w głowach hejterów Salaha (choć się domyślam, ale groziłby mi tutaj ban), ale to nie jest rok 2005 czy 2010, gdzie wszystko było prostsze. Żyjemy w 2025 roku, świat poszedł naprzód, Liverpool też, a niektórzy dalej tkwią w mentalności “poradzimy sobie bez Torresa/Suareza/Salaha”. Może i w ciągu paru sezonów tak, ale czy nie warto wyciągać wnioski z przeszłości i nie popełniać znów tych samych błędów?

14 polubień

Wspaniałe, dla mnie jesteś prawdziwym Slotem, który wygrał wtedy Premier League.

Od kilku tygodni mam wrażenie, że klub, nie Slot, chce odpalić (spieniężyć) Salacha. To w sumie dobry pomysł. Szybkość stracił już dawno, teraz wyraźnie siadło mu przyśpieszenie na krótkich odcinkach, dryblingu nie ma, zespołowo już nie gra. W sumie to jego transfer tej zimy lub latem jest jak najbardziej uzasadniony punktu widzenia klubu. Nie wierzę w jego powrót do formy w PL. Może jeszcze pograć w usa lub u arabów na dobrym poziomie i robić tam za gwiazdę ligi, więc to się chyba dzieje.

Czyli prawie od połowy dotychczasowego sezonu ? Kiedy co dopiero dostał kontrakt na dwa lata na “niewielką” sumę ? Szybko by go chcieli opchnąć usprawiedliwiając się zanikiem jego szybkości i innych piłkarskich umiejętności. Ale chyba by musieli spojrzeć także na innych i być może ich też sprzedać.

Carra bardzo ładnie wyjaśnił Salaha. Szczególnie ten fragment jest wart przytoczenia:

Za każdym razem, gdy Mo wychodzi do dziennikarzy, co zdarzyło mu się może 4 razy w ciągu ostatnich 8 lat, jest to dokładnie zaplanowana akcja z jego agentem, aby wyrządzić jak największe szkody klubowi i przy okazji wzmocnić swoją pozycję w medialnym szumie.

Mam nadzieję, że mecz z Brighton będzie pożegnaniem, w styczniu sprzedamy Salaha i oczyścimy atmosferę w klubie.

2 polubienia

Tylko że inni są młodsi i mogą odżyć a Salah jest juz po drugiej stronie rzeki. Dodatkowo gra na skrzydle gdzie się bazuje na szybkości i dryblingu

3 polubienia

Nie zamierzam bronić ani Salaha, ani tym bardziej Slota, jednak kilka rzeczy pasowałoby wyprostować, bo za chwilę z Salaha zrobi się tu męczennika, którego tyran Slot ciemięży.

Carragher kilka tygodni temu już mówił otwarcie, że Salaha nie ma. Ujął to dosłownie “his legs are gone”. I to nie jest coś bezpodstawnego, bo od marca z Salaha zostało tylko nazwisko na koszulce. Nie ma już dryblingu, ani przyspieszenia, ani chęci, by wziąć na siebie ciężar gry. Naprawdę nie wiem jak można pisać, że do Salaha oprócz sprawy kontraktu i tego wywiadu nie ma się do czego przyczepić.

Ostatnie 8 lat idzie się walić w tym momencie nie przez Carraghera, a głównie przez Slota i to, jak wygląda ten zespół. Ale czy przez te 8 lat nie było tu Salaha? Gdzie jest teraz jego mental jako jednego z liderów drużyny? Dlaczego nie weźmie w szatni ludzi za pysk? Podobnie Van Dijk czy Robertson. Co chwila widzę wywiady, gdzie ci dwaj mówią, jak to trzeba ciężko pracować i się poprawić. To się pytam, gdzie są jakieś chęci do tego, by coś miało iść ku lepszemu? Czy nie ma w tym choć cienia prawdy, że Salah z Van Dijkiem ugrali dla siebie, co mieli do ugrania i teraz już nic nie muszą? Jak chcemy rozmawiać o mentalu, to zapytajmy najpierw tych, którzy byli mentalnymi potworami, gdzie teraz jest ich mental, który zbudował w nich Klopp? Van Dijk i Salah to tłuste koty.

Salah jako elitarny piłkarz powstał tu, na Anfield, pod okiem Kloppa, a na sukcesy pracowała cała drużyna. To, że grał na tym fortepianie, umożliwili mu ci, którzy ten fortepian pod nim dźwigali. Salah nie przyszedł tu i nie wydostał Liverpoolu z bagna. Był jednym z autorów tego sukcesu, ale nie głównym architektem, nie zrobił tego w pojedynkę. Patrząc dziś na ostatnią dekadę można powiedzieć, że Liverpool potrzebował go tak samo jak on Liverpoolu, by stać się tym, kim jest dzisiaj.

Ładnie, podniośle napisane, ale o jakich błędach piszesz? To nie jest tak, że chcą sprzedać prime Salaha. Ten Salah jest już na końcu swojej drogi. Nie warto patrzeć dalej niż kilka sezonów, skoro za 4 lata i tak nie będzie tu Salaha i nie przez politykę klubu rodem z czasów Gilletta&Hicksa, tylko naturalną koleją rzeczy, bo facet z końcem sezonu skończy 34 lata. Gdzie tu błędy?

3 polubienia

Van Dijka także powinni rozważać w kwestii sprzedaży ? Wiek podobny, zjazd formy, nie jest to skała, konrtakt na taki sam okres.

VVD gra na ośrodku obrony, tam się mniej biega i na innych rzeczach bazuje. można grać na wysokim poziomie w jego wieku jeszcze

1 polubienie

Ooo proszę nie sądziłem że tak tu na forum dyskusja upadnie. Ludzie już nawet z indykalii Robak godne źródło.

Zarząd napewno dał 2 letni kontrakt żeby po pół roku sprzedac gościa co lądował po 30 goli.

Boże co za bzdury. Sprzedaż torresa to majstersztyk. Facet już był cieniem. Problemem było fatalne wydanie tych pieniędzy. Z suarezem nie zdobyliśmy mistrzostwa. Po jego sprzedaży już tak. Dlaczego? Bo okazuje się że żaden grajek nam nie dał sukcesów tylko zrobił to genialny trener w postaci Jurgena.

I nie wiem ale wydaje mi się że poradzimy sobie bez napastnika (tak należy go określać bo nie wraca na własną połowę o czym sam mówił) który ma w grudniu 4 gole i zarabia 450k tyg.

Pełna racja. A masz kogoś kto uważa inaczej? Tylko jacys zaślepieni fani salaha próbują wmówić że tu się go uważa za główny problem. Nigdy nim nie był. Po prostu gra słabo od marca to siadł. Jak praktycznie cała reszta. I nagle zrobiło się poruszenie obrońców salaha że taki gracz mimo takiej gry nie może siąść

1 polubienie

Tylko właśnie Robertson w wywiadzie przejechał się po taktyce Slota. Szobo powiedział, że nawet nie wie który Liverpool jest w tabeli. No i wyszedł Salah na pełnej. Tylko Robertson i Szobo to nie Salaha, szczególnie Robertson dlatego jego wypowiedzi się rozmyły, a był pierwszy.

W takim razie trzeba “pogratulować” rządzącym klubem że dali mu 400k tygodniowo.

Być może taki był plan już w momencie podpisywania kontraktu (przypomnę, Salach był już na 90% poza klubem), a za jego transfer może wpaść ładna sumka. I jeszcze jedno, klub nie musi usprawiedliwiać sowich działań, a już na pewno nie musi tego konsultować z kibicami.

Gdybym miał zgadywać, powiedziałbym, że sprawa była dogadana tak: kontrakt na dwa lata, solidna podwyżka, po roku gry (i pobiciu kilku rekordów :slight_smile: ), klub go spienięża (jak wiadomo byli i są chętni na niego), Salach dostaje kolejną podwyżkę (x2 lub x4). Sytuacja Win - Win. Tylko, że Slot sadza go na ławce, ego wybucha i następuje wylew (wepchnęli mnie pod autobus).

Po pierwsze to real i Barca od dawna się o niego nie biją jeśli kiedykolwiek biły. Po drugie nie musisz być kurą żeby mieć zdanie na temat jajka.

Po trzecie proszę tu masz pewnego gościa. Coś tam w życiu powygrywał i właściwie cały świat chciał go ściągnąć. On się nie może pewnie wypowiadać bo jest rudy xd i też ma pewnie problem z salahem.

Ale możesz wrzucić tą wypowiedź jak to niby się przejechał?

Hahah no szobo nie patrzy w tabele bo go to boli że mieliśmy się bic o mistrza a jesteśmy w środku. A co to ma do niby straty szatni przez słota po za tym że słabo gramy?

Ali się wypowiedział co myśli szatnia na temat slota

Więc prosze dowody A nie jakieś symulacje czy indykalii

Co nie zmienia faktu że Arne out jak się wyniki nie poprawia.

3 polubienia

Każdy może się wypowiadać XD ale to typowa wypowiedź Scholesa. GPT wygeneruj mi… On połowę piłkarzy z United wywala z klubu XD

Literalnie wyżej XD ci inny użytkownik to wklejał XD.

Jak Roy był trenerem to też było “pełne” wsparcie. A potem sabotowali go na boisku, a Carra go potem w mediach wyśmiewał XD.

To nie do końca tak. Robertson odniósł się do taktyki, Szoboszlai wypowiedź kompletnie bez kontekstu, a Salah odniósł się wyłącznie do swojej sytuacji. Nie do sytuacji zespołu, nie do taktyki, nie do zmian jakie by widział, czy co powinno się zrobić. Wyłącznie “ja, mnie, dla mnie”. I o to jest cały szum, że Salah w obliczu kryzysu drużyny nadal patrzy egocentrycznie i nie boli go to, co się z drużyną dzieje, tylko to, że kolejny mecz siedzi na ławce i że jego agent Sherlock Holmes wywęszył spisek ze sprzedażą.

4 polubienia

Gdyby chcieli go sprzedać jak mówisz po utracie piłkarskich umiejętności (notabene w ciagu pół roku) mogli by zostać zasypani pytaniami dziennikarzy “a dlaczego teraz ? dlaczego tak dużo mu daliście, a teraz jesteście stratni na kasie” itd. Teraz sytuacja jest z goła inna i łatwiejsza. Salah się stawia to go sprzedajemy i jesteśmy czyści, można powiedzieć “nie było żadnego planu wcześniejszej sprzedaży”. Salah na bank był rozważany jako potencjalny zastrzyk kasy po sezonie, miał go pewnie dograć, pobić rekordy, podnieść puchar, tak pewnie wiele osób myślało kiedy podpisywali papiery. A później oddać do Arabii zapewne. Jednak geniusz na ławce miał trochę inny plan, sam nie wie jaki.

Czyli Robertson najbardziej uderzył w trenera.
I że to są 3 różne wypowiedzi, pokazuje jak ta szatnia jest rozwalona i Slota już dawno powinno nie być w klubie XD a tu niektórzy piszą, że jak nie poprawi wyników to powinien polecieć. Slot ma o 1 punkt więcej niż Hodgson, tylko Hodgson nie dostał 500 milionów na transfery.

3 polubienia

Co to za porównanie? Oni 6miesiecy temu zdobyli z nim dopiero 2 mistrzostwo w tym wieku!

Ty to porównujesz do chłopa który w 2-3 miesiące z ekipy walczącej o lm zrobił z nas ekipę środka tabeli.

Czyli sprawa prosta. Jak mówi salah że slot stracił szatnie to mówi prawdę.

Jak Alison mówi że wierzy w trenera to kłamie.

A indykalii to nowy romano albo melissa xd

4 polubienia

No takie, że jeden dostał transfery na największą kwotę w historii futbolu, a drugi Paula Koncheskyiego ze swoją starą.

No Slot z mistrza teraz zrobił z nas ekipę na środek tabeli.

Są po prostu różni ludzie, jedni powiedzą głośno co myślą, a niektórzy będą silić się na kurtuazję. Ja nie mówię, że Alisson* nie kłamie, ale bardzo rzadko zdarza się, że piłkarze publicznie nie popierają trenera i wchodza w nim w konflikt.

To już sobie sam dopisujesz. By ci pasowało do narracji.

1 polubienie