Mohamed Salah

Skoro już tak źle oceniamy jego grę wczoraj i odskakujacą piłkę i brak zaangażowania w ataku i wykreowania czegoś.

Na tym chyba skończę dyskusje.

Jak Mane stracił na dynamice to Klopp dał go na 9, żeby zamaskować jego braki i wykorzystać bardziej to co dalej miał Sadio, w tamtym sezonie Diaz też większość goli strzelił grając jako napastnik. Być może Salaha też trzeba było rok temu przesunąć na środek i korzystać z niego już tylko jako napastnika. Pojedynkowanie się z bocznymi obrońcami, którzy najcześciej są zwinni i szybcy to już może za dużo dla 33 letniego Salaha. Ronaldo i Messi też z wiekiem zajęli miejsce na ataku bo jednak latanie szeroko przy lini kosztuje więcej sił. Nie wiem, może to by wypaliło może to dało by jakieś efekty. Teoretycznie nie mamy nic do stracenia i w sumie można tylko zyskać. Saudowie chętniej zapłacą za piłkarza z nazwiskiem niż tylko za nazwisko.

2 polubienia

Przyspawanie do linii bocznej nie służy. Może są inne opcje ? Pomysły ?

Mój pomysł to ławka rezerwowych

2 polubienia

Jestem za, trzeba ogrywać Frimponga.

Niesamowite :sweat_smile: . … . . … .

Mój pomysł to sprzedaż do Arabów.

@Kijoraptor powinni po poprzednim sezonie, krótko po przedłużeniu kontraktu.

1 polubienie

Kurcze tylko czemu jeszcze go nie sprzedali ? Powinni już dawno to zrobić.

Kolejny mecz, kolejny raz poruszenie na forum grą Salaha.

Były to dobre zawody w jego wykonaniu? Nie.
Były to tragiczne zawody? Nie.
Czy cały zespół gra fatalnie? Tak.
Czy zespół w ogóle ma pomysł na grę? Nie.
Czy to dlatego, że nagle piłkarze zapomnieli jak się biega i kopie? Nie.
Czy to przez bezsensowne założenia taktyczne i fatalnie prowadzone treningi? Bardzo możliwe.
Czy to Salah każe tak zarządzać zespołem? Wątpię.
Czy gdyby za Salaha u tego konkretnego trenera grał Olise to czy by wyglądało to dużo lepiej? Wątpię.

Rozumiem, że jak ktoś ciągnął ten wagon z węglem przez tyle lat, że jak ma status niemal boski oraz bajoński kontrakt to można stawiać wobec niego wielkie wymagania. Ale Slot i Messiego po dwóch sezonach sprowadziłby do roli sędziego liniowego. Tam w grze całego zespołu nie ma wcale pomysłu. Nie ma mechanizmów, które Klopp wypracowywał przez lata. Nie ma charakteru. Nie ma nic. Jest tylko smutek.

3 polubienia

Ogólnie nie ma co się zesrywać na forme Salaha. Tak naprawdę jest cały szereg czynników dlaczego Mo gra słabo i za większość trudno go winić tak naprawdę. Oczekiwania są giga wysokie bo Salah rok temu wspiął się na swoje wyżyny - a przy tym miał mega szczęście i większe wsparcie kolegów. No i jakiekolwiek przygotowanie motoryczne jeszcze… przynajmniej do połowy sezonu. Jeżeli się mówi, że wicemistrzostwo dla Brendao wygrał Suarez (46 G+A) to co powiedziec o Mo z poprzedniego sezonu (57 G+A)? No i takie oczekiwania były na sezon 25/26. Niestety:

• Pesel - Mo się starzeje. Już rok temu bywało to widoczne, nie ma już tej samej dynamiki, powoli nie nadaje się na skrzydło, a betonogłowy nie spróbuje niczego zmienić i tak
  • Brak wsparcia TAA - ostatnie lata Mo grał z najlepszym prawym obrońcą w historii tego klubu, z jednym z najlepszych jakich w ogóle świat widział. Teraz wsparcie po swojej stronie ma od losowych gości: od środkowego pomocnika, przez skrzydłowego, po głębokiego rezerwowego środkowego obrońce, który nie umie grać w piłke
  • Brak jakiejkolwiek taktyki - nie oszukujmy się. Nie ma u nas schematów, bramki i wygrane to indywidualne przebłyski poszczególnych zawodników (w tym czasami Mo), ale w tym nie ma schematów i kontroli. Są po prostu wielkie oczekiwania od Salaha

Czy Salah mógłby grać lepiej? Na pewno, jeszcze z rok-dwa pewnie tak biorąc pod uwagę jego etyke pracy. Czy to byłby taki poziom jak rok temu? Nie sądze, że to jest możliwe, po prostu się starzeje. Na pewno mógłby być nadal bardzo solidnym wsparciem, zresztą nawet z tą Galatą mimo słabego meczu to był jeden z niewielu (albo i jedyny) człowiek, który cokolwiek potrafił wykreować - to jest przerażające.

Ostudziłbym oczekiwania co do Salaha.

1 polubienie

Ale jak mamy zmniejszyć oczekiwania? Gość podpisał kosmiczny kontrakt a gra tragicznie. To chyba normalne, że ludzie oczekują chociaż przyzwoitego poziomu.

Inni piłkarze i trener też zawodzą ale to Salah jest największą gwiazdą drużyny. Przynajmniej w teorii. Dlatego takie wymagania

Poza tym nie wmówicie mi że winą trenera jest jego ogromna niedokładność i nieumiejętność przyjęcia pilki. Po prostu stał się kwadratowy

1 polubienie

Nikt nie przewidział takiego zjazdu

Dlatego nie mamy zastępstwa i obudziliśmy się z ręką w nocniku

Salah najprawdopodobniej w lato wyjedzie do arabii bo w Europie to juz nie ma czego szukać poza liverpoolem nie ma żadnego topowego w którym by grał

Zabrzmi to brutalnie ale myślę że on nawet w takiej galacie mając za rywali sane czy barisa nie grał by

Bronienie Salaha to jak bronienie płaskiej Ziemi. Widać kto jest w stanie się ośmieszyć dla ideologii. Poza tym nie wiem czy wiecie, ale mamy już zawodnika, który pod względem statusu, oczekiwań i doświadczenia jest na równi z Salahem. Formacja w której gra jeszcze bardziej się kompromituje w tym sezonie. Pytanie czy Van Dijk też wygląda jak parodia obrońcy czy mimo schyłku swojej kariery indywidualnymi umiejętnościami potrafi utrzymać akceptowalny poziom?

Kwiecień 2025:

I tak to się żyje na tej wsi.

1 polubienie

A Ty dostajesz podwyżkę na wyrost czy zapracowaleś na nią ? Znowu pojawia się temat pieniędzy i przez ten pryzmat ocena zawodnika.

A jeśli nie on to kto na skrzydle ? Taką mamy sytuację kadrową i zabezpieczoną pozycję.

1 polubienie

Zapracowałem ale to znaczy że po podwyżce mam pracować trzy razy gorzej?

Frimpong za niego na skrzydle. To bardzo proste

Frimpong ….ok. To tyle w temacie.

Tak bo chociaż potrafi grać 1vs1. Powiedz mi co Salah potrafi w tym sezonie?

Dograć do partnerów, którzy nie potrafią wykończyć akcji na przykład.

I co z tego, że Frimpong minie rywala, jak potem nie wie co zrobić ? Nie ma strzału, nie ma zejścia, to obrońca grający na wahadle.

To, że od czasu do czasu grał na skrzydle, nie znaczy, że będzie z niego skrzydłowy. To tak jak powiedzieć, że Szobo to prawy obrońca.

Ja nie mówię, że to etatowy skrzydłowy. Po prostu wolę gościa który zapierdala po całej długości boiska i umie grać 1vs1 niż Salaha któremu wyjdzie jedna piłka w meczu a 3/4 to straty