Mohamed Salah

Nie wiem czy co niektórzy nie zauważyli ale tych bardzo ważnych meczy, które mają zaważyć o naszym być albo nie być w LM to my już graliśmy parę i w każdym jest taka sama kicha. Co wy myślicie, że Slot na ostatni mecz sezonu chce ich specjalnie przygotować? W 38 kolejce nagle będzie wiedział jak być dobrym trenerem? To nie ma żadnego znaczenia czy napisał tego posta teraz czy po meczu czy nawet jakby to zrobił przed meczem z AV. No jedynie była by taka różnica że niektórzy by nie mówili, że to skandaliczne tak przed meczem tylko by mówili, że tchórz takie rzeczy po meczu czemu wcześniej nic nie powiedział.

6 polubień

Wiesz a może gdyby nie slot to już w zeszłym sezonie Mo nie zrobił takiego sezonu? Sam zresztą Salah bardzo chwalił wpływ trenera na swoja grę.

I dodam tylko że nikt tu slota nie broni bo każdy wie że dał ciała i to pewnie nie tylko w tym na co moim zdaniem trafnie wskazujesz.

No ale powiedz mi jakim on kozłem ofiarnym jest? Wystarczy wejść na temat poświęcony każdemu po za aliemu i szobo żeby zobaczyć jak dużo krytyki otrzymują również inni. Każdy w tym sezonie jest krytykowany. Problem polega na tym że salaha nie wolno bo zaraz kilka osób pisze że robi się z niego kozła ofiarnego. A np równie beznadziejnego Gakpo to już można jechać do spodu.

I kolejna rzecz to od dłuższego czasu się już tu nawet nie krytykowało jakoś Salaha. Mimo że grywał słabiej. Dopiero po swojej wypowiedzi w której to właśnie on wskazuje palcem “hej kibice to on jest winny. To slot i sztab nie chcą żebyśmy grali ofensywnie”

1 polubienie

To nie jest tak, że nie wolno. Jasne, że inni też nic nie grają i Salaha sam krytykowałem. Jednak jeśli chodzi o bycie kozłem ofiarnym to mam na myśli to jak ludzie wieszali na nim psy, jak twierdzili, że wystarczy go zdjąć i wszystko ruszy, że to jego obecność na boisku i jego ego są problemem. I tak jeśli chodzi o to drugie to czasem bylo problemem jednak czy z nim czy bez niego wyglądaliśmy beznadziejnie.

Zgadza się. Moja opinia jest jednak taka, że ma rację z tym co mówi bo to jest głos szatni a on jedyny ma jaja wziąć na siebie odpowiedzialność. Odchodzi więc jego już to nie będzie dotyczyło ale może takimi słowami zwróci uwagę na to by zarząd nie pudrował trupa i nie psuł kariery zawodnikom, którzy jeszcze pare lat kontraktu tutaj mają. Slot może cisnąć po zawodnikach, kwestionować ich jakość czy wbijać szpile w czołową postać więc czemu nie vice wersa. Były trener też z tego co pamiętam jakieś szpile dostał więc dla mnie Salah takimi słowami nie narusza jakiejś świętości.

Szkoda, że to się tak kończy i ten ostatni sezon Robbo, Salaha i pewnie kogoś jeszcze będzie wspominany jako tak fatalny pod każdym względem.

A co do argumentów timingu to totalnie tego nie kupuję. Bo tak jak wyżej napisano ta drużyna już mentalnie leży i posty Salaha nic nie zmienią w podejściu. Liczę jedynie, że część z chłopaków będzie chciała własnie zagrać dobrze dla Salaha i w tym syfie wykrzesa w sobie jakiś ułamek motywacji.Ale na pewno nie dla Slota bo wątpie by tam ktoś chciał dla niego walczyć, może poza Gakpo czy VVD.

1 polubienie

Ja już na forum opisywałem najbardziej prawdopodobny przebieg tego co wydarzyło się z całym zespołem pod kątem fizycznym natomiast twoją tezę skomentuję, bo jest ciekawa. Uważam, że superkompensacja po zluzowaniu obciążeń dała Salahowi, a także całemu zespołowi zysk punktowy w okresie sierpień 2024-luty 2025. Na Kloppowych obciążeniach myślę, że zespół zdobyłby w tamtym czasie trochkę mniej punktów, ale chodzi o wartość rzędu kilku punktów. Gdzieś na przełomie lutego i marca korzyści z superkompensacji się skończyły. Od tego czasu całość wyglądała gorzej niż wyglądałaby z wysokimi obciążeniami. Bilans netto całego sezonu? Prawdopodobnie na jakiś drobny plus jakbym miał strzelić bez głębszej analizy (bo trochę oczywiście kojarzę) różnego rodzaju liczb. Ale po prostu okres do końca lutego zawierał z 2 razy więcej kolejek niż marzec-maj. Ten sezon wiadomo, dużo poniżej oczekiwanego punktowania z wysokimi obciążeniami.

Na pewno błędów jest więcej. Bardzo nie podoba mi się komunikacja Slota, nie podobają mi się jego pomysły na mecz. Od dawna mam problemy z zarządzaniem kadrą przez Holendra, w tym w szczególności w trakcie spotkań . Mam wrażenie, że zwalnianie gry jest w naszym przypadku celowe. Ja pisałem w tematach różnych piłkarzy, by ich nie skreślać po tym sezonie. Ja nie jestem w stanie ocenić tego czy ktoś jest po drugiej stronie rzeki czy nie po tym, jak widzę, że cały zespół fizycznie dziaduje. A tak niestety jest. Czy pomysły Slota działałyby gdyby wstawić tutaj naszych piłkarzy z topową formą fizyczną? Na pewno byłoby lepiej punktowo, gra nie byłaby jakoś wielce porywająca. Byłby to jednak bardziej stonowany futbol niż bardzo ofensywna gra. Bardziej Arteta niż Klopp, ale gdzie byśmy byli w tabeli ciężko powiedzieć.

1 polubienie

a wiesz, że na tym forum jak ktoś nie ma liczb, to jest słaby bo nie ma liczb. Jak ma liczby to jest słaby, bo w innych aspektach gry blado wypada.
To w koncu kiedy te liczby są ważne a kiedy nie?
Do tego co Ty porównujesz Viniego do Mo, skoro jeden tam siedzi i bedzie siedziec i rozwalac szatnie a drugi własnie sie zwija. Do tego jakos sporo piłkarzy go poparło lajkiem
No i apropos szacunku to nadal nazwiska naszych piłkarzy piszesz z małej.

Mo zawsze będzie robił liczby. Ogólnie większość sezonu grał cienko, ale cienko na jego standardy to dla przeciętnego ligowego piłkarza “wow”. Ja utrzymuję, że w Serie A (Inter? Napoli?) czy La Lidze (Atleti?) dalej by był czołowym zawodnikiem. W większości drużyn PL też, ale wiadomo, że do rywali nie pójdzie.

A odpowiadając na pytanie, to w lidze Semenyo pozamiatał (16g+4a), Bowen był niezły (8+10), a Mbuemo i Saka podobne staty w kanadyjce przy większej liczbie minut.

W ogóle dlaczego uważacie że Salah podpalił szatnie. Skoro jedynie co zrobił to podpalił Slota, duża ilość piłkarzy dała temu aprobatę. I zapewne wiedzieli o tym wpisie wcześniej być może sami się też do niego przyczynili.

11 polubień

bo to takie modne w tym sezonie jest jechać po Salahu, bo ma najgorszy sezon od dekady, to jest łatwym celem.

na to nikt nie patrzy, bo napewno teraz są niesnaski w szatni a wcześniej to pewnie nie było w takim razie, skoro część druzyny myśli jak Salah.

1 polubienie

Jak zadałem to pytanie to zostałem bez odpowiedzi także spodziewaj się ze tez jej nie dostaniesz xd

Ehh to powiem tak. Slot na świetne liczby bo mistrzostwo i piąte miejsce to całkiem dobry wynik. Jednak jak widzisz jak to wygląda to rzygać się chce. To samo z Mo. Liczby jako tako, ale biorąc pod uwagę cały sezon gra słabiutko i tyle.

A myślisz że w konflikcie z Xabim tylko Vini był przeciw? Ok. Przekonałes mnie. Salah skoro strzelał dla nas gole to może sobie mówić co chce i jechać z trenerem. Myślę że trzeba go/ich zapytać też jakiego chcą następnego

Bo myślę że piłkarze powinni się skupić na tym żeby wygrać najbliższe spotkanie, choć może będę mieć szczęście i city za nas to zrobi. Myślę że skoro skrytykował pracę sztabu całego to raczej na treningach i w trakcie przygotowania do meczu atmosferka może być średnia.

@Drzewiec odpowiadam praktycznie na każdą opinie i staram się argumentować. Wybacz, musiałem pominąć

1 polubienie

czyli nie odpowiedziales, bo sie zapytałem kiedy są ważne liczby a kiedy ważne jest jak gra zawodnik, bo tutaj jednych sie czepia o brak liczb a tych co mają liczby o słabą grę.

ale powiedz mi gdzie on konkretnie pojechal z trenerem tak personalnie? w tym, że napisał, że Liverpool powinien atakowac i przeciwnicy powinni sie go bać?

o klasie pisze czlowiek, który wyprzedaje pamiątki, bo mu sie opatrzyły

Legenda tego klubu, ściągnięta do Liverpoolu przez najlepszego trenera w historii tego klubu.

Taka jest moja opinia. Mowa oczywiście o Stevie Nicolu, który uważa, że publikowanie takiego wpisu to brak klasy.

Salah napisał po prostu, że drużyna gra słabo, że Liverpool powinien być drużyną ofensywną, grającą heavy-metalowy futbol i zdobywać trofea. W sumie to chyba nie spotkałem się z taką sytuacją, by którykolwiek piłkarz robił wpisy w internecie, w których pisze, że jego drużyna gra słabo - przynajmniej nic sobie nie przypominam. To trochę populizm ze strony Salaha, bo wiadomo, że przez cały sezon gramy słabo i brzydko. Nawiązując do heavy-metalu, nawiązuje do Jurgena Kloppa, więc przez ten pryzmat możemy traktować ten wpis jako wymierzony w Slota.

Jednak trzeba też zwrócić uwagę, że heavy-metal polegał na tym, że cała drużyna atakuje i cała drużyna się broni, tymczasem Salah nie chciał uczestniczyć w obowiązkach obronnych i w dużej mierze Slot zdjął z niego ten ciężar, za co był bardzo chwalony przez Salaha i jego agenta, który rozpływał się nad Holendrem, pisząc, że ten jest “Excellent at his job”.

Salah tym wpisem gra pod siebie, kolejny raz wykorzystuje rozgłos i media, by postawić się w lepszym świetle lub coś uzyskać. Tak było, gdy walczył o swój kontrakt, gdy Slot odstawił go od jedenastki i tak jest teraz. Prawda jest taka, że jak piłkarzom nie podoba się praca Slota, to mogą zgłosić do niego uwagi, np. że potrzebują bardziej intensywnych treningów. Że nie chcą wolnego, by ruszyć do Rzymu i wstawiać fotki na Instagrama, ale chcą dodatkowych sesji. Swoje zastrzeżenia mogą też skierować bezpośrednio do Richarda Hughesa.

Nie wiem, czy takie publiczne oświadczenia są potrzebne. Oczywiście to co napisał, było prawdą. W sumie cały świat widzi, że gramy słabo. Widzę, że wielu kibicom się to podoba, bo sporo osób jest tak wściekła, że wolałaby Slota zastąpić kimkolwiek, nawet duuuuuużo słabszymi trenerami od Holendra.

@everlast i co z tego, że sprzedaje pamiątki, medale? Ma czekać, aż złodzieje się włamią mu do domu, jak Dudkowi i ukradną?

Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza niszczą i gdzie złodzieje włamują się, i kradną. Gromadźcie sobie skarby w niebie, gdzie ani mól, ani rdza nie niszczą i gdzie złodzieje nie włamują się, i nie kradną. Bo gdzie jest twój skarb, tam będzie i serce twoje.

3 polubienia

Wydaje mi się że odpowiedziałem, ale ok. Uważam że nie ma takiego punktu w którym mówi ok on ma już takie liczby że gra super. Jeśli spojrzysz lub pamiętasz już w zeszłym sezonie pisałem że choć Mo ma genialne liczby to nie gra często super. I np bardzo broniłem Diaza który wykonywał mnóstwo mniej widocznej i wdzięcznej roboty. Dzięki takim graczom jak Diaz Doku czy Saka których liczby nie pozwalają cała drużyna ma łatwiej. Ich łatwość w dryblingu oraz umiejętność wbiegania za plecy zupełnie zmienię to jak rywale bronią. Więc odpowiedź brzmi że trzeba oglądać mecze. Salaha w tym sezonie 90% obrońców nakrywa czapka. Przegrywa pojedynki, nie jest w stanie uciec za plecy nawet jak jest przestrzeń przez co każdy LO może grać wyżej, nie pomaga w obronie. Jasne kilka goli ma kilka jest z rzutów karnych. W efekcie mamy gracza po prostu słabego/przeciętnego w skali sezonu. I to bez wspominania jaka primadonna się stał( kiedy slot próbując ratować sezon zaczął bez MS ten od razu się w mediach spłakał) i jak duża pensje pobiera bo wtedy ta ocena byłaby jeszcze niższa

On pisze to głównie do kibiców lfc. A my znamy kontekst całej sprawy. Że Slot zawodzi i większość kibiców ma go dość. Każdy też wie że odeszliśmy trochę od futbolu Jurgena na rzecz większej kontroli. Pisząc że chce z powrotem HM i że muszą wrócić standardy patrząc na cały kontekst sprawy i ich konflikt trzeba być durniem żeby uważać że nie jest to atak w Slota/sztab.

Można by się z jakąś częścią zgodzić, gdyby nie to, że Salah… Nigdy nie grał w obronie. To nie jest tak, ze Slot go zwolnił z obowiązków. On go po prostu nimi nie obciążył tak jak wcześniej Klopp go nimi nie obciążał.

O dziwo w ostatnich 5 latach najbardziej defensywnym sezonem Salaha był sezon 22/23. Więc tak jak mówię, brak włączania się w grę defensywną to nie jest wymysł Slota. Salah zawsze tak grał.

1 polubienie

oj tam nie znasz sie, w tym sezonie w ogole nie wraca i przez to tracimy bramki.
@Kajojojek13 a tak swoja droga to jakby to Salah napisał 1 lipca będąc juz wolnym zawodnikiem to wtedy byłoby ok, czy nadal by się stawiał ponad klub a to nie jest Salah FC?

Jako wolny zawodnik ma prawo pisać co sobie chce.

Wql ja uważam że Salah ma pełne prawo opowiedzieć jak to wyglądało z jego perspektyw. Jednak kiedy jest na to czas i miejsce. Ja uważam że zawsze najważniejsza powinna być drużyna, a mam wrażenie że dla Mo nie zawsze jest/była i tyle. Po sezonie, po odejściu czy w trakcie sezonu, ale za zamknięta kurtyna, w gabinetach powinnien on jako jeden z liderów wypowiadać się jak najbardziej.

Wiesz dla mnie on nie musi mówić na 5 dni przed ważnym meczem ze Slot daje ciała bo my kibice wiemy jak jest.

2 polubienia

Chciałbym by więcej było u nas takich piłkarzy dla których drużyna nie jest najważniejsza dla piłkarza który Zanotował 122 asysty i zdobył 257. Dajcie mi Samych Salahow w ataku.

W sumie Salah mi trochę przypomina Gerrarda. Gerrard też miał gigantyczne ego. Podważał decyzję trenerów. Odszedł bo Rodgers mu powiedział że da go na ławę.

A może właśnie musi. I zależy mu na tym klubie bardziej niż ci się wydaje. Dlatego to napisał. Przy całej fali dziennikarzy piszących o bezpiecznej pozycji Slota wie, że jego trzeba się pozbyć bo po sezonie zaraz temat wygaśnie i bardzo łatwo sie o tym zapomni.

I cały czas uważam że ten wpis może i poszedł od Salaha to idzie od dużej części drużyny.

9 polubień

Ale co ma jedno wspólnego z drugim. To świadczy o tym że Mo przez lata był fantastyczny sportowo. Czy ktoś to wql podważa? I powinnien na tym zaprzestać. Czy serio uważasz że w listopadzie czy październiku poleciał do mediów i płakał o tym że jest kozłem ofiarnym bo 3 razy siadł na ławce dla dobra drużyny? Czy trener po jego 30 słabym meczu nie miał prawa czegoś spróbować zmienić? Czy myślał o dobru zespołu kiedy atakował Klopa podczas zmiany w meczu z west hamem?

W jaki sposób Steve podważał decyzję trenerów? Uczciwe nie pamiętam już.

Inna skala. Gerrard wielokrotnie był sadzany prze Brendana na ławce, a mimo to nie chodził po mediach i nie płakał. I tak odszedł bo czuł że ten go posadzi. I co w tym złego? Zrobił to z klasą. Nikt przecież nie oczekuje żeby Salah był zadowolony z siedzenia na ławce, ba ja szanuje u takich graczy ambicje że się na to nie godzą, ale jest różnica odejść z klasą, a caly rok latać po mediach i płakać lub dyskredytować trenera (jaki by on nie był).

No powiem że po takich wpisach to ja się nie dziwię że piłkarze robią sobie co chcą. Oni są od grania. Salah natlukl dla nas mnóstwo goli. Bo od tego jest!! Dostał za to mnóstwo kasy. Za co raz lepszą grę dostawał co raz więcej. I w pełni zasłużenie. Jest nasza legenda. Jednak nie pracuje na funkcji dyrektora sportowego! A co jeśli nasz zarząd już np od miesiąca negocjuje z kandydatem, ale chcę to maksymalnie ukryć? Powtórzę pozwolenie piłkarza na wywieranie presji, na decydowanie kto może nas trenować, a kto nie to droga w bardzo złym kierunku. I tu nie chodzi o Slota bo jego pożegnać chcemy wszyscy tu chodzi o anomalie na którą się pozwala.

Ps. Był już taki zespół gdzie z przodu grały 3 Salahy. Nazywał się PSG z Mbappe, Neymarem i Messim. Cóż jak wiemy nie wyszło to najlepiej

1 polubienie

Salah w tym sezonie głupimi komentarzami mocno zaszkodził swojemu wizerunkowi. Ten komentarz o graniu i robieniu z siebie ofiary ustawił go w pozycji gdzie łatwo zarzucić mu duże ego i brak obiektywizmu. Wiadomo że jest w jakiś sposób skonfliktowany z Slotem. Łatwo tą wypowiedź obrócić przeciwko niemu i trochę w tym racji będzie. Naprawdę mógł poczekać parę dni i dziękując wszystkim o tym wspomnieć. Ponadto jeżeli takie są odczucia szatni to musi być kolektywnie złożone oświadczenie. Nie jest to czas na takie żegnanie się z klubem i kręcenie afery. Mo zawsze miał własne zdanie i jak mu było coś nie na rękę to okazywał to nawet w stosunku do Kloppa, któremu bardzo dużo zawdzięczał. Wrzucałem tutaj post o Dembele, który w półfinale LM zostaje zmieniony i akceptuję taką decyzję wspiera zespół. Francuz znając swoje zdrowie potrafił zaakceptować, że dzięki takim rotacjom będzie w lepszej dyspozycji i być może to przedłuży mu karierę. Egipcjanin w pewnym momencie powinien zmienić nastawienie i bardzie słuchać trenerów.

1 polubienie

Moim zdaniem jego wcześniejsze komentarze rzeczywiście były niepotrzebne i mogły bardziej zaszkodzić niż pomóc. Natomiast ta ostatnia wypowiedź była bardzo trafna. Pokazał, że dostrzega kierunek, w którym ten klub zmierza. Być może wie więcej niż my, dlatego zdecydował się na taki krok. Osobiście jestem mu wdzięczny za ten komentarz.

3 polubienia