Optymalny/podstawowy skład

Czyli wnioskując z tego co powiedział Klopp jednak będziemy grać ustawieniem 4231 tak jak wspomniałem jakiś czas temu.

Alisson

Trent - Konate - Van Dijk - Robertson

Mac Allister - ???Lavia???

Salah - Szobo - Diaz

Nunez

Trent grający nadal rolę pomocnika w fazie budowania akcji. Pięknie to wygląda.

Jestem za, szczególnie że nasza pomoc znacznie zmieniła środek ciężkości z Betonowej w stronę kreatywnej bardziej. Tylko właśnie pytanie kto jeszcze przyjdzie, ale nie chciałbym by Szobo czy Mac byli ogarniczani bardzo w grze.

No to jak tam na Chelsea forumowicze? Z dostępnym Caicedo byłoby zdecydowanie łatwiej, a tak trzeba będzie pewnie zagrać z Thiago, Maćkiem i Bajceticem w środku pola.

Co myślicie?

Stety niestety, ale ja nie widzę żadnych szans na to by zagrali Hiszpanie, wyjdzie Jones -Szobo-Allister. To raczej dość jasne.

Sobo i Mac Alister to raczej pewniacy, jako 3 pomocnik zagra Jones ewentualnie cofnięty Gakpo.

Chociaż jakbyśmy już dzisiaj ogarnęli testy i wjedzie oficjalka to nie zdziwiło by mnie gdyby do składu wskoczył Ekwadorczyk.

Na mecz z Chelsea zagrałbym Caicedo Mac Jones ale to pewnie nierealne.

Problem w środku ‘byłby’ w razie przyjścia Caicedo przede wszystkim z jego zdrowiem. On uciągnąłby grę zapewne z każdą parą, którą by mu rzucił Jurgen (nawet Jones/Thiago-Elliot, choć tu fizyczności mocno by brakowało). Niestety jak widać po rozważaniach i wszelkich informacjach z twittera i innych źródeł - transfer upadł, możemy sobie czekać na Bajceticia na DM, bo Święci też pewnie teraz nie odpuszczą, a wręcz podwyższą wycenę i bujaj się panie Jurgen z tym, co masz, bo lepiej nie będzie (obym nie miał racji, ale no nie wygląda to najlepiej niestety).

Mój kombol laika podpowiada mi, że skład personalny naszej kadry powinien nas skierować w stronę grania 3ma obrońcami. Trent z roku na rok coraz mniej wygoda jak obrońca a coraz bardziej jak prawy pomocnik który w obronie grać nie chce. Robertson jest stary a pocieszny Grek słaby. Na ŚO też wybitnego wyboru u nas nie ma natomiast natomiast wydaje mi się, że łatwiej jest znaleść ŚO który dobrze rozgrywa niż ultraofensywnych obrońców w stylu Robbo i Trenta.

Ja już porzuciłem nadzieję na zmianę ustawienia przez Niemca :joy: .
Od początku przygody na Anfield gra 4:3:3 i będzie tak grał do końca kontraktu. ( wiadomo nie w 100% meczów ) Możemy mieć i jednego obrońcę, a założę się, Nunez będzie grał na skrzydle , Gakpo/Bajcetic na śo czy inne wariacje.
Podobno jak do nas przychodzi nowy zawodnik to rzucamy kostką na której pozycji będzie grał w Liverpoolu. :stuck_out_tongue::stuck_out_tongue:

Na Newcastle chciałbym Gomeza na PO a do Pomocy przesunąć TAA.

TAA DOMINIK I MAK.

Taki środek bym chciał :grin:

A ktory z nich bylby na DM?

Najlepszy środek na Newcastle to:

Szobo
Mac-Thiago

Jeśli Thiago nie będzie gotowy to Endo w jego miejsce.

Wygląda na to, że transferów już nie będzie. Można więc zastanowić się nad optymalnym ustawieniem na ten sezon.

Zakładając, że wszyscy są zdrowi, to nasz trzon powinien wyglądać następująco:

Alisson
TAA-VVD-Konate-Robertson
Thiago
Szobo, Mac Allister
Salah, Gakpo, Diaz

Na Newcastle środek pola prawdopodobnie wyglądać będzie tak: Endo, Mac, Szobo. Thiago, Jones i Bajcetic dopiero wracają do zdrowia, więc ciężko ich oczekiwać od początku.

Nasz drugi garnitur na papierze nie wygląda fatalnie. Problemem dalej pozostaje dziurawa obrona (środek i brak alternatywy na prawej stronie) oraz brak klasowego defensywnego pomocnika.

Kelleher
Bradley, Gomez, Matip, Tsimikas
Endo/Bajcetic
Jones, Elliott
Doak, Darwin, Jota

W idealnym świecie mielibyśmy jeszcze Frimponga, Doucoure i Bastoni, no ale trzeba coś ulepić z tego co mamy.

Zdecydowanie jestem zdania, że ktoś jeszcze może się pojawić nowy w zepsole ale nie spodziewałbym się fajerwerków.

Jeśli miałbym wystawić pierwszą jedenastkę to moim zdaniem będzie to cos takiego

Alisson
TAA - Konate - VVD - Robbo
\ \ Bajcetic/Endo
Szoboszlai - Macca
Salah - Gakpo - Diaz

Ławka przy zdrowych zawodnikach głównie będzie opierać się na
Kelleherze (który moze jeszcze opuścic nasze szeregi)
Matip
Tsimikas
Thiago
Elliott
Jones
Jota
Nunez

Ludzie co wy macie z tym TAA na PO ? No kurde wolałbym tam usadzic Gomeza niż TAA. Przez te glupie ustawienie tracimy bramki glupio. Środek pola powinnien być TAA, MAK, DOMI.

I kto wtedy będzie na DM? Obawiam się że taki środek = autostrada dla przeciwnika w naszym środku.

Autostrada jest teraz.

Mam wrażenie, że duża swoboda Trenta w grze do przodu jest w pewnym sensie problemem, ponieważ gra z hybrydowym TAA oznacza dziurę w defensywie, a z kolei wystawienie go w pomocy jako 8 sprawia, że ktoś z dwójki Szobo/Mac siądzie na ławkę. Wariant z Trentem jako 6 wg mnie zupełnie odpada, bo TAA nie jest DM.
W reprezentacji Anglii ma to szansę wyglądać lepiej, bo Gareth ma solidnych obrońców, świetnego DM (Rice) i wówczas Trent może swobodnie zająć się grą do przodu. U nas brakuje solidnej defensywy na ekstrawagancje z Trentem. Gdybyśmy mieli klasowego DM i kolejnego stopera do pierwszego składu można ustawiać Trenta w roli hybrydowej, ale niestety Endo nie wydaje się być takim graczem.

Na Newcastle spodziewać się dość tradycyjnego dla nas ustawienia i chyba bliskiego optymalnemu na razie, zakładając, że Wataru potrenuje w zespołem i ogarnie taktykę Jurgena:
Alisson
Trent - Ibu - VvD - Andy
Endo
Mac - Szobo
Diaz - Gakpo - Salah

2 polubienia

Okienko transferowe zamknięte więc można pokusić się o predykcje podstawowej XI.
Ja widzę na ten moment dwie opcje.
A - będziemy grali jak dotychczas klasycznym 4-3-3
BR: Allison (Kelleher)
PO: TAA (Bradley?) - PŚO: Konate (MAtip) - LŚO: VVD (Gomez) - LO: Robertson (Tsimikas)
ŚPD: Endo (Thiago/Bajcetić) - PŚP: Szaboszalai (Elliot, Gravenberch) - LŚP: MacAllister (Jones)
LS: Diaz (Jota) - Darwin (Gakpo) - Salah (Doak?)

B - 4-2-3-1
Gdzie w pomocy pewnie będzie grał Thiago/Gravenberch i MacAllister, a przed nibi Szabo.

Reasumując okienko transferowe to z pewnością wzmocniliśmy się. Czy wypełniliśmy wszystkie luki w drużynie? Moim zdaniem nie.
Atak pozostał bez zmian i jest bardzo silny. Jedynym mankamentem można uznać brak klasowego zmiennika za Salaha. Trzeba liczyć, że Doak albo Elliot w tym sezonie będą już wywierali swój mocny wkład w grę drużyny ma pozycji prawego skrzydłowego.
Pomoc moim zdaniem została znacznie wzmocniona i odmłodzona. Z drużyny odeszli wiecznie kontuzjowani i słabi (Ox i Naby), starzy i coraz słabsi (Hendo i Milner) oraz kiepski w ostatnim sezonie Fabinho (choć on mógł jeszcze coś pokazać). Odeszło 5 graczy z czego dwóch nie prezentowało żadnej wartości, Milner był tylko rezerwowym i to raczej odległym. Natomiast Hendo i Fab częściej irytowali niż zasługiwali na pochwały. Zamiana Hendo na Szabo to jak przeskok z Fiata Punto na S-Klasse. MacAllister piłkarsko jest o wiele lepszy niż Fab (a gdyby Fab utrzymał formę z zeszłego sezono to nawet jak DP nie byłby lepszy niż Alexis). Gravenberch to duży potencjał, a Endo może być użytecznym zadaniowcem. Do tego kiedyś szansę musi dostawać Bajcetić.
Obrona podobnie jak atak pozostała bez zmian, a w zeszłym sezonie nie imponowała. Tak naprawdę jeden dobry transfer do tej formacji podniósłby ocenę tego okienka z takiego 5 lub 6/10 do takiego 8/10 (dołożenie klasowego DP to byłoby idealne okienko). Na prawej obronie Trent nie ma solidnego zmiennika chyba, że za takiego uznać Gomez. To tworzy natomiast problem braku 3/4 środkowego obrońcy. Oddzielny problem to to, że 3/4 naszych ŚO nie grzeszy końskim zdrowiem.

Podsumowując obecny stan Naszej kadry.
BRAMKA - Jakość 10/10, Głębia 10/10 Nasz nr 1 to światowy top, Kelleher to świetny zmiennik - powinien dostać zwoje szanse w LE.
OBRONA - Jakość 7/10, Głębia 4/10. Dobrze i jakościowo zabezpieczona jest tylko LO. TAA wciąż potrafi dać dużo w ofensywie, jednak gra w defensywie znów woła o pomstę do nieba. Do tego brak rezerwowego PO. Na środku obrony też po ostatnim sezonie ciężko szukać prawdziwej opoki. Liczbowo niby jest okej, ale co do zdrowia i jakości to jest tylko tak sobie.
POMOC - Jakość 9/10, Głębia 9/10. Do drużyny przyszło dwóch cracków. Thiago to też klasowy gracz jeśli jest zdrowy. Elliot, Curtis, Gravenberch i Bajcietić mają papiery, żeby wskoczyć na bardzo wysoki poziom. Jakościowo wyglądamy bardzo mocno. Być może przydałby się ktoś mocniejszy w destrukcji, ale da się to moim zdaniem fajnie poukładać. Ilościowo mamy kim rotować. Jestem bardzo zadowolony ze stanu w tej formacji.
ATAK - jakość 9/10, Głębia 8/10. Podstawa wygląda bardzo mocno i mamy kim rotować, a jedyny problem to nieprzekonujący zmiennicy Salaha, ale Mo lubi grać dużo i ma końskie zdrowie, więc miejmy nadzieję, że będzie dobrze.

Ogólnie rzecz biorąc jest więc dobrze i mamy szansę powalczyć o trofea, ale pod warunkiem poprawy w grze naszych obrońców oraz tego, że TAA, Konate i VVD ominą kontuzje. Bo brak tam klasowych zmienników.

Okienko oceniam na takie 6/10 pozytywnie, ale z niedosytem bo naprawdę niewiele było potrzeba, aby mieć kompletną kadrę.

@Kolumbjajo
Tak jak napisałem, Konate i VVD to duet ba takie 8/10. Problem jest taki, że Konate jest kruchy, a zmiennicy wcale pod tym względem nie lepsi, a do tego jakościowo nieprzekonujący. Obawiam się, że zlanie tematu wzmocnień w tej formacji może Nas dużo kosztować, jeśli zabraknie Nam szczęścia.

2 polubienia

Mała poprawka, Konate to będziemy grali z doskoku jak akurat będzie miał chwilę bez urazu