Optymalny/podstawowy skład

Moje marzenie na “10”, ale niestety dla nas nie do wyjęcia ;(

1 polubienie

Wydaje się bardziej bramkostrzelny niż szobo. W tym sezonie tak zobaczymy jak bd dalej toczyła się karierą Anglika

Ty lepiej zobacz sobie jakie xG niewykorzystanych sytuacji ma Nunez chociażby. Wykorzystuje pewnie z 1 na 10 dogodnych sytuacji, Diaz który nie potrafi zabrac się za piłkę w ostatniej tercji i Salah który gra przez pół sezonu.

Arnold już od miesięcy stracił na znaczeniu w zakresie kreacji. Slot zmienił jego rolę, jest bardziej klasycznym bocznym obrońcą/wahadłem niż rozgrywającym jak za Kloppa.

Od kreowania są pomocnicy, a teraz mamy ich na odpowiednim poziomie i to oni holują i dostarczają piłkę.

Nam potrzeba ludzi którzy wykorzystują szanse i wykańczają to co reszta wypracuje. Czyli brakuje topowej 9 i lewego napastnika na poziomie.

Jezeli brakuję, tak jak piszesz skuteczności, to trzeba kreować jeszcze więcej okazji, tego nie oszukasz.

To jest pokrętna logika, bo dostarczanie większej ilości dobrych piłek nie wiąże się z większą ilością bramek mając takich baranów w składzie jak Nunez i Diaz. Trzeba wymienić ofensywę.

Generalnie pozycja napastnika u nas w tym sezonie chyba gorsza niż lewa obrona.

Jeżeli uda się tam zakupić cracka plus poszerzyć skład będziemy dużo mocniejsi

Oczywiście ze tak.
Obsadzenie tych dwóch pozycji (ST, LW) nowymi zawodnikami typu Ekitikie, Gitens-Barcola nam daje zupełnie inny wymiar.
Wymiana może być całkowicie zafundowana z outcoming Nunez, Diaz, co mi sie podoba.

Zostanie zakup LB. Tutaj Kerkez wydaję sie właściwym wyborem. Powiedźmy fundusze z Kellehera+doplata. (20m)

Pomocnik, czy już CAM czy CDM. (Jedziemy na turne do Japonii co może oznaczać kieruniek wyboru konkretniej pozycji w pomocy). (40m)

Środkowy obrońca, tutaj mogą być fundusze z Gomeza, Tsimikasa plus dopłata. (20m)

Co mogą być wzmocnenia na 4 pozycję za około £80m z własnej kieszeni.
Czy na to nas stać? Czas okaże.

Gittens to uboga wersja Sancho, nie wart połowy kasy która za niego chcą. Barcola zajebisty, ale bardziej mi sie podoba ten Doue, on bedzie w przyszlosci na poziomie Mbappe. Niesamowity grajek. A ma 19 lat…

Ekitike moze byc naprawde dobrym napastnikiem, szkoda ze nie potrafilismy go oczywiscie sciagnac gdy kosztowal grosze przed transferem do PSG, chciano za niego zaledwie 28 milionow euro z Reims, bylismy niby zainteresowani ale oczywiscie jak zwykle…

Jak wymienimy Diaza i Nuneza na POWAZNYCH grajkow, to bedziemy mieli dream team. Pomoc ogarnia, ma ogromny potencjal i mozliwosci, tylko wszystko blokuje slaba ofensywa. No nie moze byc tak ze tylko Salah potrafi utrzymac dobra forme przez kilka meczow z rzedu a reszta odpali raz na 5-6 spotkan (w przypadku Diaza to raz na 10-15 spotkan)

Mnie też gittens nie przekonuje, ale ciężko teraz o topowe jednostki na tą pozycję. Pewnie wirtz będzie dostępny ale po za naszym zasięgiem. Może real zrezygnuje z rodrygo albo on już bd miał dość być prawoskrzydłowy, ale to też nie ta półka. Williams ma słabiutki sezon liczbowo i naprawdę ciężko wierzyć że to odpowiednia opcja. W pl nikt nie grał lepiej niż Diaz. Barcola nie zostanie sprzedany bo to jest właśnie siła PSG że każdy z 4 graczy wchodzi i nie obniża poziomu, a to ciągle młody gracz.

Dlatego myślę że skończymy na simmonsie który jest bardzo podobny do wirtz i będzie sporo tańszy. Ewentualnie totalnie budżetowa opcja w postaci cherkiego który też będzie mógł zagrać na amf. To bd bardzo tani gracza i technicznie genialny, ale są problemy u niego dyscyplinarne. Jednak talent kosmos

Ja bym nie narzekał na Simonsa bo gość ma wysoki sufit, ale raczej nie damy za niego tyle hajsu. Był jednym z najwiekszych talentów La Masii w swoim roczniku. No ale problemem cena, 110 milionow wg pewnych szacunków… Uważam, że w czystym potencjale nie odbiega znacząco od Wirtza czy Bellinghama.

Mówi się o 70-80. Chyba, że liczysz z pensją za kilkuletni kontrakt :joy:

Lipsk go wykupił za 80? Poprawcie mnie jeśli się mylę… także stówkę może kosztować, bo pewnie by chcieli coś zarobić

Bardzo się z tobą nie zgadzam. To dobry zawdonik, ale dla mnie wirtz czy Belli to inna półka. Z resztą dla mnie JB to 8 i robienie z niego 10 bd mu szkodziło. Ciekawi mnie też cherki bo będzie bardzo tani.

W takiej kwocie i to pewnie na 30 rat 0% życzyłby sobie klub o nazwie Monitoring FC, ale Lipsk może sobie żądać ponad 100 milionów, a i tak ktoś go wykupi. Szczególnie że za niewiele mniejszą kwotę go wykupili z PSG. Dodatkowo nie znamy kosztów wypożyczenia które się wiązały przed permanentnym transferem do niemieckiego klubu.

To dobry zawdonik, ale dla mnie wirtz czy Belli to inna półka

To bardzo dobry zawodnik, bo “dobry” to może być jakiś Ademola Lookman. Topowy grajek wykształcony w Barcelonie. Może na ten moment Wirtz i Bellingham są zauważalnie lepsi, ale sufit ma na podobnym poziomie, tak uważam.

Nie uważam, by Bellinghamowi zaszkodziło przeniesienie na 10, jeśli był w zeszłym sezonie tak skuteczny że niejedna topowa 9 by mu zazdrościła statystyk.

Ale co w nim takiego topowego? 21 lat z PSG pogoniony bo był za krótki. W Lipsku na 5800m i 2 lata ma 39 g/a na pozycji skrzydłowego czyli co 149m. Wynik niezły ale bez szału. Dla porównania szobo który często grywał ciut głębiej miał wynik na poziomie 139m.
Oczywiście może on wie ciut później rozwinąć. Zobaczymy. Na ten moment uważam że nie ta półka.

I według transfmarkt dołączył on za 50m do Lipska

Choćby technika i elegancja na poziomie topowym. Obecnie z tych dostępnych to obok Wirtza najlepsza 10 jaką można w tej chwili kupić. Zeszły sezon wyborny, w tym słabiej ale i tak daje radę. Bellingham często grywał wyżej w BVB, miał podobne statystyki do Simonsa w Lipsku, a nawet bym powiedział że w żadnym sezoniew BVB nie zbliżył się do takich statystyk jakie Holender wykręcił w poprzednim sezonie w samej Bundeslidze. A więc to nie jest tak, że Simons wypada słabiutko. Obok Wirtza może tak.

Simons nie jest skrzydłowym, on grywa przede wszystkim jako 10 na środku. Też grywa na obu bokach, przez co jest bardzo uniwersalny, ale dalej to pomocnik, nie napastnik.

Przed transferem permanentnym do Lipska był też wypożyczony tam z opcją wykupu. Biorąc pod uwagę nieznane koszty związane z samym wypożyczeniem (zazwyczaj są dodatkowe opłaty, niewielkie kwoty odstępnego za samo wypożyczenie) to transfer wyszedł na pewno więcej niż 50 milionów, poza tym do tego też nawiązywałem, że jeśli oni kupili go za 50 milionów, to nie oddadzą swojego kluczowego zawodnika za 20-30 milionów więcej, bo dla Lipska to są grosze. Cena to minimum 100 milionów.

Oczywiście może on wie ciut później rozwinąć

Ciut? Chłopie, KDB w jego wieku to zdaje się, że wąchał ławkę w Chelsea i miał śmieszne włosy. Simons to był najlepszy młodziak w La Masii i Barcelona płakała jak odchodził, sufit ma ogromny i sądzę, że odejdzie do City jak go nie weźmiemy.

No właśnie z kilkoma rzeczami się z tobą zgadzam a z kilkoma nie. Judę grał w Borussi jako 18 latek i głównie na 8 sporadycznie na 10 a i tak miał statystyki w ostatnim sezonie lepsze niż xavi a był 19 latkiem. Simons grywa na lewym skrzydle albo na 10.

I właśnie to jest problemem. Młody holender zeszły sezon miał lepszy niż ten co może świadczyć o stagnacji. I jasne masz rację że na ten moment jest czas na rozwój tylko że ja właśnie nie bardzo widzę żeby on był taki spektakularny. Kdb fizycznie był genialny. Szybki i silny jak na tę pozycję do tego doszło genialne dośrodkowanie i strzał.

Jednak ja uważam za duże prawdopodobieństwo że my jeśli sprzedamy diaza to skończymy właśnie z simonsem albo cherkim

@Spectre masz rację że jeden nie wyklucza drugiego, ale uważam że eliott wyklucza. No i jeśli Lipsk zarzada kwoty którą ty uważasz to również nie ma szans na transfer. Jeśli bd to bliżej 70 to myślę że tak. Cherki gra w piłkę cudownie i z jednej strony bardzo bym go chciał, ale boje się jak jego workrate

Trzymam kciuki za Simonsa, zobaczysz jaka to bestia. Na Wirtza nie licz choć też bym go wolał, ale nie ta para kaloszy. Jesteśmy za mali na takie transfery.

Simons nie wyklucza Cherkiego. Simons jest prawonożny, więc idealnie pasuje do gry na lewej stronie ze względu na lepsze ułożenie nogi. Schodzący napastnicy do środka będą uderzać nogą przeciwległą do pozycji boiska. A Cherki jest obunożny, więc na prawej stronie będzie ok.

2 polubienia

Liverpool nie kupi Simonsa.

Szobo też miał nie kupić.

Kto nowym wicekapitanem po odejściu Arnolda?
  • Szoboszlai
  • Mac Allister
  • Alisson
  • Endo
  • Konate
  • Robertson
  • Salah
  • Gakpo
  • Jones
0 głosujących

Wataru Endo
Wataru Endo