Miodzio te nasze kluby!
Wszystkie 4 w 3 rundzie eliminacji po “ogoleniu ogórków”.
Tak się, tak się bawi… Polska
Było 10 możliwych punktów meczowch do zdobycia-nasi wywalczyli… 9,5!
Miodzio te nasze kluby!
Wszystkie 4 w 3 rundzie eliminacji po “ogoleniu ogórków”.
Tak się, tak się bawi… Polska
Było 10 możliwych punktów meczowch do zdobycia-nasi wywalczyli… 9,5!
Mam wrażenie, że pierwszy raz od nie pamiętam nawet kiedy, Legia trafiła z wyborem trenera. Odkąd zwolnili Berga i później Czerczesowa, przez większość czasu decyzje dotyczące zatrudnianych trenerów były absurdalne.
Pamiętam, że podobała mi się gra Rumunii na Euro 2024, którą prowadził Iordanescu i żałowałem, że czemu my tak nie możemy, że przecież mamy dużo lepszych piłkarzy i więcej indywidualności, że właśnie ktoś taki mógłby zostać selekcjonerem naszej reprezentacji. Legia go wzięła i chyba na razie nie żałuje. Jak na tak krótki czas pracy i brak transferów do pierwszej jedenastki to postęp jest wyraźny, dobrze się to ogląda. Odgruzował kilku nieoczywistych i skreślonych piłkarzy, odstawił tego pokracznego Hiszpana w krótkich portkach, który sabotował im ofensywę. Jak zdążą się jeszcze wzmocnić kimś konkretnym to może być z tego faza ligowa LE a nie LKE.
Brawa też dla Jagiellonii, w której Siemieniec buduje drużynę praktycznie od nowa. O jej awans obawiałem się najbardziej z powodu wielkich zmian jakie zaszły tam latem, że na początku mogą wyglądać słabo, ale wygląda na to, że znowu się tam to ładnie ułoży i dyrektor sportowy trafił z transferami.
To był tylko i aż Banik Ostrawa i nie piał był tak nad tą Legią bo głupio sprokurowany karny w końcówce mógł doprowadzić do dogrywki i ew karnych jak i sama końcówka też mocno nerwowa, bodaj Skurin w samem końcówce powinien domknąć ten mecz i nie byłoby nerwówa. Nie zapominajmy że Banik to trafił do pucharów po bdb ub sezonie gdzie z reguły od lat trójka eksportowa naszych sąsiadów to Slavia Sparta i Pilzno a Legia w PL to najbogatszy klub i to że od czterech lat nie może zdobyć mistrzostwa to tylko świadczy o złym zarządzaniu w klubie i złych wyborach właściciela odnośnie trenerów. Jaka jest Legia silna przekonamy się w kolejnych fazach eliminacji bo przejście Banika przynajmniej moim zdaniem powinno być bardziej wyraźne i zdecydowane a takie nie było.
Nie oglądałem meczów naszych pucharowiczów, jakoś mi umknęły te eliminacje pucharowe.
Ale skoro polskie kkuby w komplecie odprawiają rywali z kwitkiem to znaczy, że coś się zaczyna dziać. Poprzedni sezon - ćwierćfinał LKE (dwa kluby!), teraz eliminacje jak na razie bez strat…
Z reguły na tym etapie mieliśmy połowę drużyn za burtą, a byly czasy gdy na dokładkę mistrz Luksemburga sprawiał baty Legii czy inne podobne historie.
Nie wiem czy to efekt progresu poziomu ekstraklasy (nie oglądam), ale od lat coraz więcej klubów rowna w górę, zamiast w dół i stawia na naprawdę dobre zarządzanie zespołem.
Wszystkie zespoły udźwignęły presję faworyta, i za to brawa
Ciekaw jestem jak zaprezentują się kiedy przeciwnik będzie na podobnym poziomie, bądź teoretycznie wyższym od naszych krajowych reprezentantów.
Rywale w 3 rundzie nie są już w moim przekonaniu “ogórkami”
Lech zagra z Crveną Zvezdą a Legia stoczy pojedynek z cypryjską Larnaką a tam w niesamowitym upale łatwo nie ma.
Natomiast Jagiellonia zmierzy się z duńskim Silkeborgiem a Raków ma za rywala Maccabi.
Najtrudniejsze zadanie czeka Kolejorz, który co najwyżej "spadnie do LE, a pozostałe 3 drużyny moim zdaniem powinny zameldować się rundę dalej
Teraz Widzew jest najbogatszym klubem w Polszy.
Liczy się budżet klubu, a nie to ile właściciel ma na rachunku.
No i patrzac na transfery to Widzew wydal.wiecej w to lato niz Legia. I to sciagaja konkretne nazwiska.
Poza tym Legia jest najbardziej zadluzonym klubem w kraju i owszem, z najwiekszymi wydatkami jesli chodzi o pensje itp, stad ten budzet.
Narazie wyglądał swietnie. Dobre warunki fizyczne, pewny siebie, nie robi glupich błedów, niezle wyprowadza pilke, czyta gre. Ma sporo dobrych interwencji. Ogolnie nie gral zbyt dużo za Feio, teraz sezon dopiero sie zaczyna. Szkoda, że Legia pewnie połasi sie na jakies 6 mln bo za rok, spokojnie mysle , ze kolo 10 mogloby sie zakrecic.
Kolejny co sie odbije od zachodu. W tej Legii to jacyś sabotażyści pracują. Po co go teraz oddawać? Ani to nie jest jakaś super kasa, ani kierunek.
Legia jest w głębokiej finansowej dupie (to żadna tajemnica), nie są w stanie tego odrzucić i Roma ma tego świadomość, dlatego rzuca taki ochłap. Gdyby nie to, że pod względem kasy stoją pod ścianą, to pewnie tak łatwo by go nie oddali.
Jest naprawdę dobry. Już parę lat oglądam polską ligę i takiego młodego polskiego środkowego obrońcy nie widziałem. Może Bednarek w Lechu i Walukiewicz w Pogoni byli blisko, ale w tym przypadku wszystko wskazuje na to, że mamy do czynienia z czymś więcej.
Chłopak jest wysoki, ale bardzo sprawny i gibki, szybki, dobrze broni, dobrze gra w powietrzu, popełnia mało błędów i jest obunożny, dobrze radzi sobie z presją, dźwiga mecze w pucharach, nie łapie kontuzji. Trudno mi u niego dostrzec jakieś wady od strony piłkarskiej, może jest trochę za chudy i słabszy fizycznie, ale z drugiej strony nawet taki siłacz jak Ishak nie miał z nim łatwo w pojedynkach fizycznych.
Mam nadzieje, że w Romie mają na niego jakiś pomysł. Dadzą mu grać i zaufają lub od razu wypożyczą żeby mógł cały czas grać i jego rozwój nie wyhamował.
Jeżeli wydają 3 miliony euro na kolejnego napastnika to chyba nie jest tak źle. Nie są w na tyle złej sytuacji ze muszą go teraz sprzedawać, mają realną szansę awansować do LE, z resztą zarobili bardzo dużo w zeszłym sezonie.
No ja za te 3 miliony euro wydane na tego zawodnika to ręki bym sobie uciąć nie dał. Może po jakichś dziesiątkach bonusów, jeśli one się zrealizują. Z tego co widziałem i czytałem oraz ostatnio zobaczyłem to nie wiem, co on w sobie takiego ma żeby tyle (jak na polskie warunki) kosztować. Wysoki, wolny drewniak.
Legia ma ogromne koszty utrzymania, szczególnie płac pożerających blisko połowę rocznych przychodów + gigantyczne zadłużenie, którego obsługa też sporo kosztuje. W poprzednim sezonie jeszcze zaszaleli z transferami wydając masę pieniędzy w większości na wątpliwej jakości zawodników. Poza tym Rajoviciem, sprowadzili starego Słoweńca co spadł do Serie C i Recę, którego Lech wypluł po testach medycznych. Teraz jeszcze połasili się na średnią ofertę za jednego z najlepszych zawodników i największy talent. To nie wygląda na postępowania klubu, który miałby spokój w finansach.
Dobranoc !
To Kolejorz lać Serbów, kumpli swołoczy
Jak spisze się IsHak
No to szybko Crvena Zvezda utemperowała Lecha
Niestety Lech sie stara ale jednak widac tą jakość w Crvenie i to ze Ci goście jednak widzieli powazna piłke. No ale Lech z takim zaangazowaniem to robi eklape na miękko. Szkoda ze nasze kluby spinaja sie tylko 3 razy do roku
Edit: no i pieknie zasłużył Lech na tą bramkę
Lech od straty gola dominującą drużyną!
Piękna bramka IsHaka, Isak lepiej by nie strzelił
Trzeba komplementować Poznaniaków za pierwszą połowę.
Weszli w mecz źle ale potem potrafili się z tego wykaraskać i zaprezentować ciekawy futbol.
2:1 byłoby znakomitym rezultatem
Lech lepszy co tu mowic, powinni dzis wygrac.