Tak w ogóle wraz z meczami Ruchu w Kotle Czarownic wiecie, ile miejsc będzie oddane do użytku dla kibiców gości?
Się dzieje w 2 lidze
Moja Polonia
aktualnie na barażowym miejscu
Co prawda finansowo i sportowo to jeszcze nie ten czas aby awansować ligę wyżej ale po latach tułaczki w niższych klasach pięknie widzieć taki obrazek
Polonia bytomska królową całego Śląska
Jak tam Panowie i Panie przemyślenia odnośnie naszej ekstraklapy? Jaga czy Śląsk? Ogólnie Jagiellonia gra fajną piłkę, fajnie się to ogląda. 73 bramki strzelone jak na naszą ligę robi wrażenie. Śląsk z kolei po świetnej pierwszej części sezonu drugą miał fatalną. Reszta drużyn się w walce o mistrza nie liczy ale w pucharach jednak chyba zagra Legia.
Wystarczy dodać jako ciekawostkę, że w poprzednim sezonie Jaga i Śląsk cudem uniknęli spadku, Śląsk był na ostatnim miejscu gwarantującym pozostanie w eklapie a Jagiellonia na przedostatnim
No Jaga chyba zdecydowanie najbardziej zasłużyła na tego mistrza. Wydaje mi się też, że mają teoretycznie łatwiejszy terminarz niż Śląsk - chociaż Ektraklasa to jest taki roguelike, że nie do końca wiadomo, który rywal jest tym łatwiejszym, a który trudniejszym. Obawiam się tylko, że niestety odbiją się od europejskiej piłki, tak często jest z tymi niespodziewanymi mistrzami. Zresztą z tytułem mistrza w tym sezonie jest jakaś dziwna historia, no ewidentnie nikt go nie chciał. Lech popełnił olbrzymi błąd pozbywając się van den Broma, bo wygląda na to, że wystarczyła odrobina trenerskich umiejętności, żeby walczyć o tytuł do samego końca. Szkoda, że Rumak nawet tej odrobiny nie oferował.
Swoją drogą, byłem wczoraj na Kolejorzu i była to chyba najsmutniejsza wizyta na Bułgarskiej jakiej doświadczyłem - a doświadczenie mam całkiem całkiem, bo np. miałem karnet podczas sezonu gdzie był ten milczący protest, co kibice z Kotła ubierali się na czarno i nie dopingowali. Wracając do meritum: strasznie się to oglądało. Kartoniada na bocznej trybunie, wielki napis “WSTYD”. Wrzucenie rac na murawę i wreszcie wygwizdanie piłkarzy Lecha wychodzących na drugą połowę - ja karnet kupuję raz na jakiś czas, ale mój przyjaciel od ponad 20 lat chodzi na Kolejorza regularnie (ale nie do kotła) i mówił, że nie przypomina sobie sytuacji, żeby na Bułgarskiej wygwizdano piłkarzy wychodzących na drugą połowę. Nędznie to wygląda w Poznaniu.
Lecha mocno dojechał ten sam rak, który toczy całą Polską piłkę nożną: znajomości, niekompetencje, krótkowzroczność. Wiem, że mamy kilku ciekawych zawodników w Europie, ale jeśli braki w kadrze będziemy uzupełniać piłkarzami z naszej ligi, to zanosi się na szybki eurowpie*dol w czerwcu i do chaty. Tym bardziej w sytuacji, kiedy najsłabszy Lech od czasów przejęcia klubu przez Rutkowskich na 3 kolejki przed końcem sezonu ciągle jest w walce o mistrzostwo. Czasami myślę, że rzeczywiście zaoranie tej ligi to nie byłby taki zły pomysł.
A tymczasem moja ukochana Polonia Bytom stoi przed szansą gry w barażach o 1 ligę ponieważ aktualnie zajmujemy 6 pozycję uprawniającą do tego a w ostatniej kolejce zagramy u siebie z Lechem II.
Wiosnę mieliśmy kapitalną, jesteśmy najlepszą drużyną w lidze!
Awans byłby może trochę przedwczesny ze względu na możliwości finansowe ale co tam:
1 Liga,1 Liga Polonia !!!
Przed nami ostatnia kolejka w ekstraklapie, wstawiam ankietę z ciekawości żeby poznać Wasze zdanie odnośnie tego, kto wygra tą niezwykle wyrównaną ligę (duże prawdopodobieństwo że mistrz będzie wygrany bilansem bramkowym)
Najprawdopodobniejszy scenariusz to przegrana Śląska z Rakowem i Jagiellonii z Wartą Wiele osób też pisze, że będzie słaby mistrz i kompromitacja. Ale przecież zawsze był słaby i zawsze była mniejsza lub większa kompromitacja. Skoro Legia czy Lech nie potrafili wyprzedzić ww drużyn to znaczy że są jeszcze słabsi, koniec kropka.
Akurat Jagiellonię z pucharów wspominam dobrze, jako jedyny polski zespół wyelminowali ekipę z Portugalii oraz z Genk czy tam Gent pokazali się na prawdę bardzo dobrze podczas ostatniej swojej przygody europejskiej więc niech zgarniają tego mistrza bo obiektywnie grają najlepszą piłkę (a przynajmniej próbują grać kreatywnie i kombinacyjnie jak na nasze polskie warunki wychodzi nieźle)
Mistrzem Polski zostanie:
- Jagiellonia Białystok
- Śląsk Wrocław
Osobiście uważam także, że dla polskiej piłki byłoby lepiej gdybyśmy jak wiele lig w Europie mieli 4-5 zespołową czołówkę, która z każdym sezonem budowałaby coraz to silniejsze drużyny.
Przez krótką chwilę wydawało mi się, że taki zalążek owej grupy tworzą Legia, Lech i Raków ale ten sezon brutalnie to zweryfikował!
Też tak uważam. Mamy słabą ligę bo nie ma powtarzalności. Przez to, że co roku inne kluby grają w europejskich pucharach nie budują one współczynników co pozwoliło by nam na trafianie na teoretycznie słabsze kluby w eliminacjach i potem w grupach. Może jakimś cudem będziemy mieli dwa kluby na jesień - uważam że jest to minimum aby utrzymać obecne miejsce w rankingu. A potem można atakować to mityczne 15 miejsce. Ale musi się wykrystalizować ta 4-ka która co roku odjedzie reszcie stawki. Albo chcemy mieć emocje w lidze, gdzie każdy może zaskoczyć, albo wyższy poziom.
Mamy słabą ligę bo nie ma powtarzalności. Nie ma powtarzalności bo mamy słabą ligę.
I tak to się kręci
Chociaż Legia i tak podkupuje co lepszych piłkarzy jak ktoś się wykreuje w innej ekipie, jak sezon temu np Gual + przy swoim budżecie powinni dominować tą ligę a jak jest każdy widzi.
Budzet to ma Lech i to oni powinni byc takim Dinamem Zagrzeb albo Salzburgiem polskiej ligi. Legia to pół-bankrut, splacaja ogromne zadluzenie.
Łysy a jednak swój chłop
Jestem kibolem i do dziś nie rozumiem decyzji o zwolnieniu Johna van den Broma a tym bardziej o zatrudnieniu Rumaka.
Niels Frederiksen mnie nie przekonuje ale życzył bym sobie by jakiś trener w końcu dostał kredyt zaufania i zachował posadę nawet w czasie jakiegoś kryzysu. Nie da się zbudować drużyny według wizji danego trenera ot tak. Sami dobrze o tym wiemy bo za Kloppa na pierwsze trofeum czekaliśmy kilka lat stopniowo robiąc kroki w dobrym kierunku.
W ekstraklasie niestety prezesi/zarządy są w gorącej wodzie kąpani i podejmują decyzje zbyt gwałtownie.
Brom był 1.5 roku a wyniki byly słabe jak na taką drużynę jak Lech. Zatrudnienie Rumaka to rzeczywiscie jakies nieporozumienie, ale największym to jest chyba Rząsa.
Moim zdaniem to za szybko pozbyli sie Bjelicy.
Ja jestem kibicem Wisły, czyli o “pierdolniku” w klubie wiem pewnie wszystko ale zatrudnienie Rumaka to jest tak niepojęte że szok. Myślę że jakby został de Brom to podium minimum a jeszcze dziś bylibyście w walce o mistrza
Lech niestety niesamowicie sfrajerzył zatrudniając Rumaka a później tkwiąc w tym błędzie do końca, gdy jeszcze była szansa choćby na 3 miejsce. W ogóle to będzie najsłabszy punktowo mistrz w europie i w historii ekstraklasy, odkąd przyznają 3 pkt za zwycięstwo. Niesamowite jest to, co zrobiła Lechia w ciągu ostatniego roku, ściągnęli kilkunastu nowych zawodników głównie młodych i z buta weszli do ekstraklasy wystarczyło zatrudnić odpowiednich ludzi w klubie, wszedł jako własciciel fundusz z emiratów arabskich, nowy prezes (pomijam jego powiązania), wzięli jakiegoś gościa od transferów z champioship i stał się cud, za grosze skompletowali młodą kadrę i awansowali. Może to będzie wzór dla innych klubów, żeby postawić na młodych graczy i profesjonalne zarządzanie. A większość klubów ekstraklasy od 30 lat brodzi w gównie (może poza Lechem czy Legią), wiele z nich dotowane z pieniędzy podatników, przynoszą straty, i ciągle sowicie opłacają podstarzałych zawodników z 3 ligi hiszpańskiej czy kopaczy z przeróżnych krajów i jeszcze niektórzy się oburzają że 1 młodzieżowca w składzie muszą wystawiać.
Panowie, polska liga kawy popierdolone. Ja ani nie rozumiem zwolnienia trenerów w Lechu ani w Legii. Ale najbardziej nie rozumiem całej tej ligi:
- nie wiem jak to możliwe, że drużyny ktoreaja nieporównywalnie wyższe budżety, grają w Europie - Legia, Lech oraz po części Raków i Pogon - nie odjeżdżają reszcie stawki na kilka długości
- drużyny nie mają za grosz powtarzalności - drużyny broniące się przed spadkiem po roku walczą o mistrzostwo by w kolejnym roku ładować w środku stawki…
Polskie kluby są tak ujowo zarządzane, że chyba nawet Chelsea ma lepsze władze.
Polityka odnośnie trenerów, polityka transferowa leżą i kwiczą. Znajdźcie mi jeden transfer za duże pieniądze do ligi, który się spłacił sportowo… Rudnevs?
Ale to co dziś robią kibice na Lechu to jest majstersztyk
Lech duma Poznania na odchodne jeszcze Warte spuścili z ligi Kibice Jagi opierd**lili całą siatkę z bramek, dobrze że murawy do domu nie wzięli, ekstraklasa nigdy nie przestanie zaskakiwac.
Fakt faktem zdobyć tak marną liczbę punktów to jest porażka. Mimo wszystko gratulacje dla Jagiellonii, nie mówię, że zasłużyli ale koleżanka z mężem na pewno się cieszą