O co kaman z taka akurat przewaga punktowa ?
Co się dziwisz jak tu na drugi poziom rozgrywkowy sprzedaje się ponad 50 tysięcy biletów, Ruch -Wisła
I niestety Kopenhaga przeszła dalej mimo gry na wyjeździe i porażki w pierwszym spotkaniu - Niemcy mnie zawiedli
Ale nic to! Walka o 15 pozycję dla trwa.
I Jaga, jest awans i są kolejne punkty do Rankingu UEFA
Szwajcaria juz na wyciagniecie reki-strata zaledwie 0,225 pkt
Tak w ogole to uwazam,ze z naszym potencjalem,zapleczem itd to powinnismy byc w top 10 Rankingu UEFA.Aktualnie wyprzedzaja nas jeszcze takie kraje jak Grecja,Norwegia,Szkocja czy Austria albo co gorsza Czechy
W sumie wszystko pieknie,ladnie,sa prespektywy tylko o jednym malutkim elemencie ukladanki zapomnialem futbolowa jakosc naszych kopaczy eeee pilkarzy
Jaga z Cercle Brügge a Legia z Molde - oba nasze kluby mogą awansować dalej
Potem będzie już bardzo ciężko bo prawdopodobnie Betis i Chelsea.
Dawać nasi
Akurat z tym się nie zgodzę. Oba zespoły z Pragi, Sparta i Slavia, oraz Viktoria Pilzno to drużyny lepsze od naszych topowoych zespołów moim zdaniem. Reszta ich ligi może jest słabsza ale te trzy zespoły nie.
Czesi regularnie punktuja a u nas dopiero pierwszy raz mamy dwie druzyny w fazie grupowej. Taki Lech ostatnio tez wysypal sie na Spartaku Trnava. Zreszta co chwile jakas nasza druzyna z roznymi asami odpada.
Albo graja w pucharach jakies wynalazki, dla ktorych puchary to pocalunek smierci
Jak pierwszy raz? W zeszlym sezonie byl Rakow i Legia. W sezonie 2015/2016 byla Legia i Lech.
Jak Lech sie wysypie z taką Spartą Trnawa to jeszcze mozna zrozumiec, ale jak Liverpool wysypuje sie z drugo-ligowcem w FA to juz pojac nie moge xD
No dobra u mnie jest 4 w nocy to sie nie skupilem. Drugi raz. Bo 10 lat temu to jak wiesz nie zalicza sie do rankingu.
Co nie zmienia faktu, ze wlasnie dopoki nie bedziemy miec regularnie conajmniej dwoch druzyn to nie podskoczymy.
Bo jak gra polski Liverpool ze zgodowiczem to jest w stanie zmobilizować kilkadziesiąt tysięcy kibiców…
Nie deprecjonuję Czechów bo naturalnie macie rację, że oni ostatnimi laty byli lepsi od nas.
Chodzi o to, że taka sytuacja mnie po prostu boli, uwiera
Już kiedyś pisałem, że mi z “wojakami Szwejkami” tak ogólnie to nie po drodze ale nie będę tego tutaj rozwijał.
Przecież Czesi od lat mieli regularnie zespoły w LM i LE, nawet Slavia chyba do ćwierćfinału doszła. My się cieszyliśmy, jak Legia czy Lech weszli do fazy grupowej LM/LE, a dla nich to było coś oczywistego.
Slavia od sezonu 2007/08 co rok gra w fazie grupowej LM/LM.
Sparta ostatnich 5 sezonów cztery razy co najmniej w fazie grupowej.
Viktoria Pilzno ostatnich dziesięć lat w większości co najmniej faza grupowa.
Ino
Jest nieźle!
Legia zdołała się podnieść w 2 połowie i zachowała szansę na awans a Jaga! no miodzio i olbrzymia wręcz nie do zmarnowania okazja aby zagrać w ćwierćfinale europejskich rozgrywek
Brawo my
I juz na 16 miejscu w Rankingu UEFA!
Wyprzedzilismy Szwajcarie poniewaz Lugano przegralo i zblizylismy sie do Danii,ktorej przedstawiciel czyli Kopenhaga ulegla Chelsea.
To teraz w nastepnym tygodniu niech potomkowie Hamleta przegraja w Anglii a my zgarnijmy 2 pkt meczowe ( 0,500 do Rankingu) i stanie sie historyczna rzecz! w sezonie 26/27 bedziemy mieli 5 druzyn w europejskich pucharach.
Pod warunkiem,ze i Helweci odpadna i nie beda wiecej punktowac
EDIT: jeszcze jedna statystyka podkreslajaca jak bardzo dobry wystep zaserwowali nam dotychczas przedstawiciele Ekstraligi w Europie.
Chodzi o ilosc druzyn w 1/8 finalu czyli kto skad sposrod 48
I tak po 6 maja Anglicy i Hiszpanie
Po 4 Wlosi,Niemcy i Holendrzy
3 to Francuzi
I wreszcie po 2 Portugalia,Belgia,Norwegia,Grecja i tak,tak ! my
To jestesmy w czolowce eee tam co jo godom w blank scislej czolowce
Brawo my !
Ale powiem wam, jak tak patrzę na występu Polskich drużyn w Europie to Liga Konferencji była strzałem w 10. W końcu słabe drużyny ze słabych lig mają swoje rozgrywki międzynarodowe.
Znaczy sie stara Liga Europy byla na poziomie obecnej LKE. Przeciez jak Legia dobijala 2 czy 3 razy do cwiercfinalow gdzie odpadala glownie z Ajaxem to miala podobnej klasy druzyny co dzisiejsze ekipy.
Z tym jest latwiej jedynie z awansem, bo jak odpadniesz z eliminacji LM, to spadasz do LE albo LKE, jak przegrasz w eliminacjach do LE to spadasz do LKE. Wiec masz wiekszy margines bledu by zagrac na jesieni
No i pięknie, Jaga wprawdzie przegrywa 0:2, ale dzięki 3 bramkowej zaliczce z własnego boiska, awansowała do ćwierćfinału LKE.
co z tego jak Lugano tez wygrało mecz,a Jaga gra z Betisem wiec raczej nic nie ugra
EDIT a to sorki nie chcialo mi sie sprawdzac, a wydawało mi się, że to Szwajcaria była przed nami.
Lugano wygralo ale odpadlo, a Szwajcaria byla za nami, Legia wygrywa 1:0 w regulaminowym czasie, wiec przeskakujemy Danię, bo Kopenhaga tez przegrala i odpadła. Czyli mamy juz bankowe 15 miejsce zdaje się.
No Jaga prędzej ugra jakiś remis/wygraną u siebie aniżeli Legia z Chelsea, ale… cuda się zdarzają, kto wie ;D dodatkowe 2x zwycięstwa/remisy do rankingu nie zaszkodzą.
No oby tylko Legia teraz utrzymała te 2:0 lub dobiła wyżej dla spokoju.
btw. te 15 miejsce to zacznie obowiązywać w kolejnym sezonie czy kiedy dostaniemy 2xLM?
wydaje mi się , że dopiero po kolejnym sezonie,
Miejsca dla federacji zostały rozdzielone poprzez współczynnik ligowy UEFA z sezonu 2022/2023 W edycji 2024/2025 Ligi Mistrzów biorą udział 81 zespołów
czyli 26/27 by wychodziło.
Brawo Legia i Jaga. Świetnie mieć oba zespoły w ćwierćfinale