Mi teź obojętne czy Lech czy Raków ale zgadzam się Raków fatalnie się ogląda jak Lech potrafił rozbić Niepołomice 8-1 czy Legię 5-2 to Raków meczy flaka jak z Lechem Legią wygrywa mądrością boiskową tak ze słabszymi którzy wyszli murarką i zasiekami bieda a to jak dali sobie wyrwać wygraną z Puszczą to kaplica. I ja można było kalkulować porażki z Pogonią w Szczecinie czy stratę pkt-u z Jagą to reszta meczy mocno wymęczona. W Europie to nie przejdzie i moim zdaniem lepiej że Lech zagra w eliminacjach do LM bo w Raków nie wierzę.
Ostatnio jak Rakow gral w eliminacjach do LM, bedac w szoku po odejsciu Papszuna i bez Iviego Lopeza doszli do BARAŻY i powalczyli do konca z Kopenhaga o awans.
Tymczasem Lech po sciagnieciu Wan Der Broma dostal wpier.dol od Bach Bach Karabach 5:2…juz w drugiej rundzie eliminacji.
A mnie podoba się jakie drużyny z Ekstraklasy zagrają w eliminacjach europejskich pucharów.
Jest wielokrotnie tutaj przeze mnie poruszana stabilizacja a nie co sezon 2-3 zespoły niespodzianki, które potem szybko odpadają.
Gratki dla Kolejorza za tytuł mistrza Polski
Bzdura, przeciez Lech od lat ma swoją strategię, że nawet kosztem wyniku 2 wychowanków musi grać, promuje ich i sprzedaje, dostarcza kadrowiczów reprezentacji (inna sprawa jaką oni robią indywidualną karierę za granicą) a środki reinwestuje w klub, wydając najwiecej na akademię chyba coś ostatnio 20 mln zł rocznie i sprowadzając coraz lepszych i droższych zawodników a przy okazji zdobyli mistrzostwa i co jakiś czas mają udane występy w europie. Raków to głownie Papszun, klub bez akademii, z mocno średnim skautingiem. Tak Świerczewski
“mógłby zainwestować” ale jakos sprzedali Crnaca do Norwich i standardowo jak to w ostatnich latach ściagneli szrot. To już bardziej od Rakowa wolę Legię a Jagę.
Top 4 jest mocne do pucharow. Kazdy ma juz jakis wspolczynnik zbudowany, pytanie jakie ruchy transferowe beda.
Tak i to w tym właśnie sezonie w lidze Biedronki czyli Konferencji doszli do ćwierćfinału i mocno stracha napędzili Violi bo na wyjedzie szykowała się dogrywka i za mocno uwierzyli w siebie i za rok wpierdol od przeciętnych Słowaków w 1 rundzie i out. Dla mnie to najlepsze na teraz polskie drużyny chcę zobaczyć te nowe gwiazdy w Pogonii i Widzewie jak ich milionerzy kupili
Grubo biorac pod uwage ze Lech przez wiele lat nie potrafil znalezc odpowiedniego bramkarza i napastnika na poziomie. Rakow z tym problemu nie ma.
Bzdura. Chociażby Trelowski, dziś podstawowy bramkarz Rakowa jest wychowankiem Rakowa. Poza tym on stopniowo inwestuje w akademie, bo nie wiem czy wiesz, ale Świerczewski budowal ten klub od zera, tworzy mu historie krok po kroku.
Sciagneli Brunesa, ktory jest lepszy od jakiegokolwiek napastnika Lecha, Ameyawa i Mosóra ktorzy sie wyrozniali w polskiej lidze i są POLAKAMI, sciagneli Adriano ktory i tak odpali bo jest niezly, brakuje tylko liczb.
I kazdy z nich byl tanszy od tych co sciaga Lech. Leszek wydal rekordowe 1,8 miliona na Irańczyka ktory przez rok mial zerwane wiezadla u nich…
O to to. Lech jest strasznie niestabilnym zespolem, niby maja wszystko by zdominowac lige na lata, a oni zdobywaja mistrzostwo raz na 7 lat, dla mnie to porazka. Dlatego nie zdziwie sie jak ta druzyna calkowicie sie zmieni i przestanie grac juz w letnich eliminacjach.
A Ishaku to slyszałeś? W Rakowie przez kilka lat nie potrafili kupic napastnika na poziomie ośmieszając sie lekko, grającymi Piaseckim czy Musiolikiem. Teraz fajnie trafili z Brunesem najpierw go muszą wykupic, Ameyaw to już chyba pól roku nie widzialem, a Mosór to gra tyle to nic. Trelowski to nieliczny wyjątek. Takich zawodników jak Racovitan, Sorescu, Otieno, Yeboah, Diaz, Barath ehh szrot. Ale dzieki swietnej defensywie promują bramkarzy i obrońców. Niemniej Świerczewski robi świetną robotę, to nie tak że atakuje Raków, niech grają w pucharach bo nie ośmieszają ligi jak druzyny ktore przypadkowo trafią do pucharów, i oby wiecej takich ludzi jak on czy Dobrzycki, zobaczymy co bedzie z Pogonią z nowym wlascicielem.
Ale to jest efekt taktyki jaka prowadzil Papszun. I kasy ktora klub inwestowal stopniowo a nie na hura. Dlatego gral Musiolik, Piasecki czy ten Łotysz juz nie pamietam nazwiska.
Ishak jest dobrym napastnikiem, ale Brunesa uwazam za lepszego.
Racovitan jest akurat zajebistym obronca na poziom Ekstraklasy oczywiscie. A Yeboah poszedl do Wloch i przynajmniej cos gra, bo Marchwinski przed zerwaniem wiezadel nie gral nawet ogonow, trener na niego wgl nie stawial, taki byl zajebisty.
Mysle ze kazdy z tych zawodnikow ktorych wypisales, odgrywalby w Lechu wazna role jesli w Lechu gral taki Kvekveshiri, Sobiech, Ba Loua czy inny Czerwinski.
To pierwszy raz od początków mojego kibicowania Liverpoolowi i Lechowi (2009), gdy oba kluby w tym samym sezonie zdobywają mistrzostwo, piękna sprawa.
Jaki by to nie był poziom ligi, bo jest gdzieś w czeluściach europejskiej piłki to jest ona szalenie wyrównana i nie sposób postawić mistrza czy spadkowiczów. Przykład Śląsk Wrocław
Nie jesteśmy w czeluściach tylko już na 14 miejscu w Rankingu UEFA
U nas w lidze bodaj od czasów Wisły Cupiała nie licząc Legii nikt kto zdobył tytuł nie potrafił go obronić!!! a wygrywał Lech Jaga Piast Raków. Inna sprawa to pogodzenie gry w naszej lidze i europejskich pucharach już w początkach sezonu za wąską kadra i słaba kadra jak Legia sobie z tym radzi to z resztą jest różnie vide Śląsk Lechia Pogoń Takie czeskie kluby od lat potrafią coś ugrać i mają takie 3 wizytowe Slavia Sparta Pilzno a Czesi na dziś to nie mają jakiś wielkich gwiazd jak kiedyś Berger Skuhravy Latal Nedved Rociski i inni czołowe kluby Europy ale od 20 lat byli 12 razy w LM ileś razy faza grupowa LE i wychodzą grają dalej. U nas w lidze to problem z ludźmi którzy rządzą mi bardzo podoba się Paweł Wojtala z wielkopolski ma wizję wzorce a rządzi beton ala Kulesza a im nizej tym gorzej podobnie syf mamy w piłce dziecięcej i to idzie dalej.
Bo w Polsce jest mentalność żeby zarobić póki gorące. Jedynie Raków nie wyprzedał się latem, a wzmacniał, zostawili wszystkie największe gwiazdy zespołu, a jedynie ubili zajebisty interes w postaci Crnaca. Dlatego ich za to szanuję, to jedyny klub który nie musi i nie chce sprzedawać.
14 miejsce cię satysfakcjonuje? Bo mnie nie.
Raków się nie wyprzedaje z jednego głównego powodu, ich zawodnikow zwyczajnie nikt nie chce kupić. Mają generalnie dosyc stary skład, każdy z zawodników z innej parafii. Ich siłą nie jest klasa poszczegolnych zawodników a zespoł, taktyka, świetny trener. Najbardziej chodliwi są pilkarze mlodzi, tacy ktorzy mogą sie rozwinąć, Raków nie ma zbyt wielu takich w skladzie z potencjalem sprzedażowym obecnie Trelowski w przyszlosci pewnie Brunes. Świetnie trafili z Crnacem. . Mają młodego Mosóra a zagrał 11 spotkan w calym sezonie.Yeboah w Rakowie sie nie sprawdzil dlatego odszedl. Ten caly znakomity Racovitan to 4 sezon rozgrywa, a mial 1 w ktorym grał regularnie az w koncu teraz odejdzie za darmo.
Chłopie o czym ty do diaska mówisz. Zainteresowanie Berggrenem czy Koczerginem było spore. Tudor to najlepsze prawe wahadło w lidze, juz nie wspominając ze taki Mosór kilka miesięcy wcześniej byl na ostatniej prostej do Molde.
Yeboah był dobym zawodnikiem, ale odwaliła mu sodówa, nie przychodził na treningi, robił szopkę jak w Liverpoolu pewien Brazylijczyk i odszedł, a i tak klub na nim zarobił.
Co do reszty się nie wypowiem bo ile zdań tyle opinii.
Faktem jest że jak nie muszą to nie sprzedają. A nie muszą bo mają hajs
To nie są opinie tylko fakty. Koczergin jest żalosnie słaby, Berggren z kolei jest naprawde dobry i trzyma caly środek pola, kwestia jest taka, że za tego typu graczy nie dostaniesz duzej kasy. Za Tudora kojarze byly oferty, Iviego nie sprzedali dając dobry kontrakt ale to ogolnie nieliczne wyjątki. No kiepsko z tym potencjalem sprzedażowym. Ale to jest nic w porównaniu z partactwem w Jadze, gdzie Skrzypczak ma klauzule odejscia za bodaj 750 tysiecy euro po tym jak oddali za bezcen Wdowika i Marczuka. Lech, Legia jednak sprzedawają za porządne stawki graczy. Kompletnie nie mialem zamiaru sie wdawac w dyskusje ale wyszlo inaczej
Z tym, że Raków ma hajs to też bym się nie zagalopowywał, Crnac im sie trafil i uratował im budżet.
https://czestochowa.naszemiasto.pl/rakow-czestochowa-ma-spore-dlugi-i-probuje-podniesc/ar/c2-9235175
To jak to jest w końcu, Lech w el. LM (2. runda?), Raków i Jagiellonia w LKE (też jakieś eliminacje?), Legia (zdobywca Pucharu Polski w LE, też eliminacje?). Ciężko mi się połapać w tych przepisach teraz, jak Lech przegra w eliminacjach LM, Legia w LE, to “spada” do którejś rundy el. niższego rangą pucharu?
Kulesza na gali ekstraklasy dał popisową przemowę. Jakiś zagubiony, nieogarnięty i jeszcze wręczył nagrodę za sezon 2004/2005 bo mu się lata poj***y. Szkoda, że nie ma rywala w wyborach PZPN.