UMARŁ KRÓL NIECH ŻYJE LUD. Vive la République !
Biorąc pod uwagę, że od dzisiaj “wymyślają się na nowo” to każda dluzsza przerwa dobrze im zrobi
Jeśli zostanie też odwołany mecz LM to myślę że najlepsze co mógłby zrobić Jurgen to dać im tydzień wolnego. Niech się zresetują, posiedzą na plaży, pójdą na imprezę, przelecą swoją partnerkę/partnera. Nie myślą o piłce przez kilka dni.
A potem niech grają co 2 dni i marudzenie, że przemęczenie kalendarzem.
Poczatek wrzesnia, a ci maja tydzien wolnego dostawac xd
Anglia była krótko republiką. Oliver Cromwell ogłosił się lordem protektorem republiki ale rządził bardziej zamordystycznie niż wcześniejsi monarchowie. Jego syna obalono i zabito. Od tej pory Anglicy stwierdzili, że monarchia jest lepsza, chociaż władza króla stopniowo słabła aż z czasem pełnił on wyłącznie funkcje reprezentacyjne
Europejskie monarchie:
- Wielka Brytania i Irlandia Północna, Norwegia, Szwecja, Dania, Niderlandy, Belgia, Hiszpania jako Królestwa
- Księstwo Andorry, Księstwo Liechtensteinu oraz Wielkie Księstwo Luksemburga
Jakoś mieszkańcy tych krajów zbytnio nie narzekają na swoich “błękitnokrwistych”
God Save The Queen/King albo inny Grand Duke
I Monaco bym dodał do tego zestawienia.
Oczywiście
Zapomniałem wymienić!
To kwestia dyskusyjna czy “bardziej zamordystycznie” (pewnie zdaniem monarchistów ). A jego syn żył po obaleniu jeszcze 53 lata.
LM jest pod patronem UEFA, nie wiem czy się zgodzą na przekładanie.
Rzekomy kibic Liverpoolu twierdzi że ludzie w Uk nie narzekają na monarchów. To jest właśnie podsumowanie poziomu tego forum w 1 zdaniu.
w pełni popieram. Taka przerwa nie mogła przyjść w lepszym momencie. Porządny reset głowy i ciała, a po przerwie ogień.
Wolałbym tego funta z hakiem wydać na piwo, niż na kogoś całkowicie zbędnego. To trochę jak finansowanie patoli z 500 plusów u nas. I tak, wiem, że część społeczeństwa ma tam wyprane mózgi i jebla na punkcie rodziny królewskiej, ale pozostali pewnie nie chcieliby mieć z nimi nic wspólnego (były już ankiety na ten temat). Że ten relikt jeszcze istnieje to niepojęte, jak nawet mądrze kuczka napisał. I chodzi tu głównie o Angoli, bo Walijczycy czy Szkoci niezbyt kochają Anglików (wbrew temu, co pisał o Fergusonie któryś z użytkowników).
Pewnie, że rządził zamordystycznie. Przecież angielscy możni oferowali mu tron byle zgodził się ograniczyć swoją władzę. Cromwell odmówił. W Anglii od czasów wielkiej karty swobód władza króla słabła. Parlament miał coraz więcej do powiedzenia. A tu przyszedł taki Cromwell i chciał rządzić sam. To się angielskim możnym nie podobało.
Monarchia to prestiż i symbol dawnej wielkości Brytanii. Dlatego nie chcą z niej zrezygnować. Chociaż uważam, że po śmierci królowej zajdą znaczne zmiany. Brytania może się rozpaść. Szkoci już raz zorganizowali referendum dotyczące ogłoszenia całkowitej niepodległości. Dopóki królowa żyła to jakoś się to wszystko trzymało w całości. Bez niej może upaść nie tylko monarchia ale Brytania w ogóle
Tbh nastawienie mieszkańców GB do monarchii wcale nie jest, aż tak złe jak się wydaje- aczkolwiek głównie wśród starszych obywateli. Młodzi mają bardziej negatywne stanowisko:
Młodzi mają to w dupie albo ich to irytuje bo w dużej mierze są potomkami migrantów mających nic lub niewiele wspólnego z Wielką Brytanią i ich tradycją koronowanych głów
Nie chcę tu otwierać dyskusji historycznej, ale mam wrażenie, że patrzysz na ówczesne dzieje Anglii bardzo wąsko. Przypomnij mi tylko dlaczego wybuchła rewolucja angielska (w kontekście twojego przedostatniego zdania).
Bardziej narzekają na komunizm i “rownosc” w jego ujęciu. Bądźmy czerwoni ale nie w tym sensie, bo gorszego ustroju od czerwonej zarazy człowiek nie wymyślił.
Z reszta ta monarchia w GB jest czysto symboliczna. I tak rzadzi tam parlament a na jego czele premier, czyli tak jak wszędzie. U nas Prezydent który tylko podpisuje, a u nich król/królowa. Reprezentuje, ale nie ma największej mocy decyzyjnej.