Premier League 2024/2025

City to musi się postarać o piąte miejsce. Za nimi Nottingham i Newcastle z meczem zapasu. W sumie to każda z tych drużyn jeśli chce się załapać na top 5 musi punktować do końca, bo Chelsea jeszcze jest w grze, ale oni to chyba się sami wyeliminują.

City złapało taka formę, że prędzej właśnie przewidywałbym, że wyprzedzą Arsenal, niż wypadną poza top 4. Do tego mają rywali, co już o nic nie grają.
To tylko świadczy o tym, że nie tyle jesteśmy słabym mistrzem, co po prostu byliśmy nieporównywalnie równiejsi/lepsi od reszty stawki. Bo City z największym kryzysem od dekady, zaliczając m.in. 4 porażki z rzędu w lidze, nadal się liczy w walce o wicemistrza.

@everlast ale to świadczy o konurencji, oni mają równiejszą. Gdzie ja napisałem, że my jesteśmy słabym mistrzem :smiley: ?
Po prostu ciekawsze, bardziej emocjonujące są do oglądania walki do samego końca, niż właśnie spora przewaga, dlatego ciekawsza będzie walka w Seria A i La Liga niż u nas. Stąd pojawiają się głosy o słabym mistrzu itp. Bo po prostu skoro już jest praktycznie przesądzone, to ludzie się nie emocjonują :smiley:

@everlast nie świaczy to o tym, że my jesteśmy słabi, ale mamy konurencję, co nie gra równo - o to mi chodziło

Nic mnie nie obchodzi kto będzie drugi, kto trzeci etc. Na sercu mam jedynie żeby Newcastle zostało zr*chane w dupe pod koniec sezonu, żeby nie postawili zaporowych wymagań za Isaka

1 polubienie

a Barca co ledwo wygrywa też będzie jest słabym mistrzem?
@Loku64 w tym cytacie co zacytowałem :smiley:

Skoro możemy być “najszybszym” mistrzem w Europie już w niedziele i oby tak było to jak można mówić o słabym mistrzu ? Właśnie tym pokazujemy, że nie mamy sobie równych. Wiem, że pojawiały się opinie, że graliśmy brzydko, że przepychane mecze itd i dlatego się nas określa jako słaby mistrz, a nie dominator jak kiedyś City. Ale nie można umniejszać naszej drużynie. Liga jest wyrównana, o czym świadczy walka o top 5, a że mistrz odjechał i nie dał się dogonić to tylko chwalić.

A dla mnie jest ciekawie jak LFC wygrywa tytul a czy z przewaga 1 wiecej strzelonego gola czy tez 15 punktami to mi wisi :crazy_face:

Jeszcze za wcześnie żeby mówić o mistrzostwie a tym bardziej o tym czy słaby czy nie. Jeśli w maju będzie >90pkt, to będzie to normalny mistrz, punktowo pewien standard który obowiązuje w Anglii od dobrych kilku lat. Wszystko poniżej tego to rzeczywiscie można określić jako mistrz w stylu dawnego United czy Leicester.

Niestety, słaby czy nie - te głosy głównie wynikają z tego że w tym roku praktycznie wszystkie drużyny grają jako tako - Liverpool głównie dzięki jesieni utrzymuje przewagę(na razie). City się posypało, Arsenal jest jak zawsze sobą a Chelsea chyba potrzebuje jeszcze z 400mld na wzmocnienia.

na co nam połamaniec za ponad 100 baniek?

PSG nas uprzedziło :wink:

Nie przypominam sobie żeby United określano mianem słabych mistrzów kiedy przepychali mecze za SAFa po 1-0, 2-1, w dużo mniej konkurencyjnej lidze. Ta teza o słabym mistrzu jest tak odklejona i tak się nie trzyma kupy, że nijak nie można jej obronić. To po prostu krzyk frustracji kibiców innych drużyn.

Wtedy internet raczkowal :wink:(za “memnited” ) i ta frustracja jezeli byla nie rozlewala sie tak szeroko.
A bol dupy kibicow innych druzyn…oni do lekarza po masc a my mozemy to miec…no wlasnie :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Ino LFC :red_circle: :muscle:

[quote=“Flymf, post:5140, topic:4936”]
Liverpool głównie dzięki jesieni utrzymuje przewagę

Bzdura! niepoparta liczbami a oto one:

• “runda jesienna” z uwzglednieniem przelozonego meczu z Evertonem to 46 pkt i bilans 14/4/1
  • “runda wiosenna” jak narazie to 33 oczka i bilans 10/3/1 a wiec mozemy miec taki sam jak w pierwszych 19 grach a moze i lepiej (gorzej) :red_circle: :muscle:

I jeszcze z takiej strony to przedstawie: po 19 grach mielismy nad drugim Arsenalem 7 pkt przewagi a teraz nad analogicznie pozycja number two…City co prawda tylko 3 ale mecz mniej wiec moze byc w niedziele 6 a wiec to samo praktycznie.

I jak juz robie za statystyka :joy:
Tabela po rozegraniu 1 polowy to:

|1|Arsenal FC |33|17|12|4| 29:11 63 pkt
|2Manchester City |34|16|11|7I 37:22 59 pkt
|3|Liverpool FC |33|16|9|8| 33:16 57 pkt
|4|Newcastle United|33|16|7|10I 35:22 55 pkt
|5|Nottingham Forest|33|13|14|6| 27:16 53 pkt

Tabela 2 czesci gry to:

|1| Liverpool FC |33|22|9|2| 42:15 75 pkt !!!
|2I Manchester City |34|15|11|8| 29:21 56 pkt
|3| Arsenal FC |33|14|12|7| 32:16 54 pkt
|4| Nottingham Forest |33|16|5|12| 26:23 53 pkt
|5| Chelsea FC |33|14|10|9| 31:20 52 pkt

Deklasujemy rywali w drugich polowach :red_circle: :muscle:

2 polubienia

Chiesa potrzebuje jednego występu do końca sezonu, aby otrzymać medal za mistrzostwo. Do tej pory uzbierał 4, a wymagany jest udział w przynajmniej 5 spotkaniach. Zlituje się nad nim Slot?

Zagra i to nie w jednym. Tylko jak przypieczętujemy mistrza

1 polubienie

Mam nadzieję że Arsenal choć raz stanie na wysokości zadania i dzisiaj nie przegra. Wolałbym, jak i większość kibiców mieć tą satysfakcję z 20 mistrzostwa po ostatnim gwizdku w niedzielę!

2 polubienia

z tego co kojarzę to klub dostanie kilka medali dodatkowych

Klub dostaje 40 medali, warunek jest, że każdy zawodnik co miał co najmniej 5 występów dostaje medal. Pozostałe medale klub może rozdysponować jak chce - trenerzy, działacze itp.

U nas na ten moment 21 zawodników ma zaliczone 5+ występów, poza Chiesa, który ma 4, to jeszcze po 1 występie mają Danns i Jaros.

@FranekDolas bo klub może sobie pozostałe medale rozdysponować jak chce (na zawodników pozostałych także), czyli jak zostaje kilkanaście to pewnie na kilka się łapią zawodnicy co zaliczyli tylko jakiś epizod. 5 występów daje medal “z urzędu”.

1 polubienie

Przecież jesienią mieliśmy jakieś 4-6 punktów przewagi nad Arsenalem.
Od początku lutego dołożyliśmy kolejne 6-8 punktów wzgledem armatek…
Przez caly sezon pinktujemy bardzo równo, chyba raz mieliśmy serię z 2-3 meczami bez wygranej, ostatnie 10/15/20 meczów zawsze na czele Liverpool, jedynie ostatnie 5 meczów ma lepsze Wolves i ManC :wink:

Liverpool będzie normalnym mistrzem Anglii, biorąc pod uwagę dystans do wicemistrza to nawet jednym z najlepszych.

5 polubień

Elliott dostał medal za dwa występy i łącznie 7 minut.

Klub dostaje 40 medali i każdy kto zagrał co najmniej 5 meczy automatycznie dostaje medal, reszta zostaje rozdzielona wg uznania klubu i w taki sposób Elliott otrzymał medal

2 polubienia

sterling w wyjściowej 11-stce. to nas znacznie przybliża do mistrzostwa

5 polubień