Obstawiam jeszcze Dyche z Nottingham, NES z West Hamu i wydaje mi się, że na razie Farke uratowały na chwilę te dwa remisy z nami i Manchesterem United.
Statystyki trzeba umieć czytać.
Patrząc na ich stan goli i XG wynika jedno - nie mają zawodnika, który by te wykreowane akcje kończył. Cunha, Mbuemo czy przede wszystkim Sesko gdy gra marnują od groma sytuacji, świetnych sytuacji. To samo przecież w CP, gdzie jakby wstawić za Matetę napastnika, który potrafiłby te akcje wykańczać, to walczyliby o Top5 spokojnie.
I to się przekłada, bo o ile w xGC nie mają jakiejś niesamowicie słabej statystyki na tle ligi, to pokazuje m.in. fakt posiadania słabego bramkarza, bo gole stracone są powyżej tej statystyki (dopuszczają m.in. do dużej liczby klarownych sytuacji, które mimo wysokiego xG często kończą się golem, a to zawsze 1>x, gdzie x=>0,99 (a zazwyczaj jednak na poziomie 0,2-0,4).
Poza tym te statystyki trzeba łączyć z wieloma innymi, by móc wysnuwać daleko idące wnioski, jak choćby xThreat.
Bruno to mózg, bez którego akurat ta drużyna zginie, ale gdy gra, to ich gra wygląda dużo lepiej niż obecnie. Brakuje tam całkowicie kreatywności, bo przy kontuzji Mounta niemal całą grę do przodu na siebie próbuje brać Cunha, co przekłada się na łatwiejszą obronę przeciwko nim.
No ale akurat obronę ma słabą. Z przodu dużo lepiej wyglądają.
Wiesz tylko to najgorzej prowadzona ekipa ostatnich nastu lat. Ja nie wiem czy warto brać z nich przykład.
Nie. Ty wybierasz sobie część wypowiedzi która pasuje ci do teorii. Klopp zapisał genialna kartę w historii Mainz. Tak spadł z ligi bo zrobił wynik ponad stan jakim był awans. Rok później znowu awansował aby na stałe zagości w bundeslidze i był tam bodajże 7 lat i jest legenda. Maresce wyrzucili po 14 kompromitujących się meczach. Tym bardziej prac w Chelsea Leicester nie była spektakularna. Tak awans z lisami zrobił, ale miał najmocniejsza ekipę a pod koniec strasznie meczyki bule i z kilkunastu pkt zrobiło się kilka.
Z kolei w Chelsea fajne 2 trofea, ale już w lidze brak rozwoju a pamiętajmy to od 4 lat bardzo młoda ekipa która z roku na rok powinna być mocniejsza bo jednak młodzieży a jest tam jej mnóstwo łatwiej o rozwój.
Przede wszystkim ze względu na Frimponga i Kerkeza ten Amorim nie byłby skrajnie złym pomysłem. United w tym sezonie grało nawet fajna ofensywą piłkę, w oczekiwanych bramkach to był chyba najlepszy klub w Anglii. Oczywiście jest mało prawdopodobne, żeby trener ex mułów przyszedł do nas, ale nie takie historie się zdarzały
Mhm, czyli ja wybieram sobie części wypowiedzi pasujące do teorii ale to Ty wybrałeś sobie okres początkowy Maresci w rozbitej po spadku Parmie i uznałeś, że w sumie okres w Leicester i Chelsea to tak średnio bo tu tylko awansował ale miał najlepszą drużynę, a tu wygrał 2 puchary ale w sumie co tam, przecież nie rozwija młodzieży. Ja uważam, że w Chelsea skład jest na miejsca 4-8 i to właśnie prezentuje faktyczny stan tabeli, a co do młodzieży, to nie wiem, co masz na myśli, patrząc na to, że pod jego wodzą topowy sezon zagrał Palmer, a Enzo jest aktualnie pośród najlepszych środkowych ligi.
Tak świetny pomysł żeby najgorszy trener w historii MU był zbawcą Liverpoolu. Ludzie czy wy czasem czytacie co piszecie?
To może być jedna z najgorszych rzeczy jaką przeczytałem na tym forum od jakiegoś czasu xD
Gratulacje.
Poziom desperacji i frustracji Slotem już chyba sięgnął zenitu u Ciebie ![]()
Swoją drogą, Farke chyba jeszcze przed rozpoczęciem sezonu miał być zwolniony, właściciele chyba czekali na wymówkę, a tu pół sezonu minęło a Leeds mimo niskiej lokaty wygląda na drużynę która ma realne szanse się utrzymać co nie jest łatwe w ostatnich latach dla beniaminków.
MU coraz bardziej idzie na dno a właściwie to zakopuje się głębiej bo na dnie to już jest od paru lat.
Wszyscy hejterzy FSG powinni się przyjrzeć na United i uświadomić sobie jakie mamy szczęście
w porównaniu do naszych największych rywali
Ale to tak nie działa, to że gdzieś indziej jest gównianie, to nie możemy się porównywać tylko wyciągać własne wnioski.
Ja powiem, Ten sezon jeszcze nie jest stracone. Mamy czwarte miejsce i bardzo duża stratę natomiast Arsenal będzie pod coraz większą presją. Ciągle gramy w fa cup oraz Lidze mistrzów. Ten sezon ciągle może być jednym z najlepszych. Tutaj natomiast wszystko zależy od zarządu zarządu. Potrzebne są szybkie zmiany jeżeli chcemy coś zmienić. Jeśli nie chcą zwolnić Slota to powinny się pojawić zdecydowany zmiany w jego sztabie trenerskim. I tak jak już wielokrotnie mówiliśmy jeden najlepiej dwa transfery
Najlepsze jest to, że Amorim i Maresca dostali tytuł menadżera miesiąca w lidze kolejno w październiku i listopadzie, czyli dwa ostatnie, bo za grudzień jeszcze nie wybrano ![]()
![]()
![]()
![]()
Rio Ferdinand mówi, że Arteta - choć nigdy tego otwarcie nie przyzna - rozważyłby pracę w Man United. ![]()
“Unai Emery would be someone who would absolutely jump at the chance,” Ferdinand said on his Rio Ferdinand Presents YouTube channel.
"Pep Guardiola’s the only manager in the league who I think would sit there and go, ‘I’m content where I am, I’m happy where I am, and I don’t need it’.
“He’s never gonna say it, he would never say it out loud. But I’m telling you, Mikel Arteta would sit there [and consider it].”
Źródło: beIN Sports
W tym samym artykule jest wzmianka, że na pozycję managera United jest rozważany Gareth Southgate. O matko! Niech go biorą i staczają się na zupełne dno! Trzymam mocno kciuki za Garetha!!
Oliver Glasner and Gareth Southgate are reportedly the frontrunners for the permanent United job, with the former’s Crystal Palace contract running out at the end of the 2025-26 season.
No bo tam wyłożył się spektakularnie skoro tak szybko mu podziekowano. Choć przyznam że bardzo głęboko się w to nie wczytywałem.
Masz rację trochę źle to ująłem. Uważam obie pracę za ok. List były najmocniejsza ekipa i on to dowiózł za to na pewno plusik. Natomiast w Chelsea nie widzę wyniku spektakularnego. Z kolei w ekipie Chelsea jeśli chodzi o rozgrywki ligowe w pierwszym sezonie to też był to wynik jaki miał poprzednik więc ok. Z kolei KMŚ to on wygrała jeden ciężko mecz z PSG które miało chyba najwięcej meczów na świecie w nogach. Więc ciężko mi to strasznie cenić.
Z kolei jeśli chodzi o młodzież to mimo że ma on najbardziej napakowana ekipę jeśli chodzi o talent chyba na świecie to kogo on rozwinął? Endo który został kupiony za 110m już 3 lata temu będąc gwiazda na mistrzostwach? Czy caicedo który również został kupiony za 110m i trzyma poziom z B&A? Palmer błysnął już przy pochetino
Myślę że każdy inteligentny by rozważył pracę w United. Popracować chwile, zostać wywalonym, dostać wielomilionową odprawę wartą prawie cały kontrakt. Profit, a że z gówna nic tam nie ulepisz, to nie ma presji XD
Dlaczego burdel? Moim zdaniem to totalna kompromitacja trenera. Facet z takimi wynikami
Nie może sobie ot tak zmieniac zasad kontraktu i krytykować szefów. United już raz dało władze trenerowi.
Kompromitacja na każdej płaszczyźnie portugalskiego magika. A zarządowi można zarzucić po prostu po raz kolejny zły wybór trenera i tyle
Ty też się przywiązałeś do Excela? Tylko ślepy nie zauważyłby poprawy gry United. Skoro coś mu obiecali na początku to niech się z tego wywiązują. Amorim pokazał, że ma jaja i nie da sobą pomiatać. Większość kibiców United uznaje dzisiejsze zwolnienie za debilna decyzję, a nawet zawodnicy całkiem inaczej żegnają Rubena. On zaczął powoli sprzątać ten wieloletni syf, ale z takim zarządem nie ma szans nic ugrać. Jeszcze niedawno zapewniali go o pełnym wsparciu.
To nie nasze problemy, ale zwyczajnie po ludzku szkoda Amorima. Wydymali go bez mydła.