Reprezentacja Polski

Bardzo słabe i nieprofesjonalne podejście tego trenera do swojego zawodu, pracy jako takiego. Powinien uciąć spekulacje za pośrednictwem rzecznika prasowego, “tak, mam dużo ofert z klubów i reprezentacji ale skupiam się na barażach”. A teraz co, kto będzie chciał się podjąć roli trenera, baraże są trudne i wlaściwie jest to taki koń trojański, wsadzenie kogoś na konia kto nie umie jeździć. Ale może się uda.
Wiem, że to trener Bońka ale co Zibiego to teraz obchodzi, z funkcji prezesa PZPN nie odejdzie (bo już nim nie jest), moze jedynie przeprosić.
Bardzo kiepsko to wyszło, jestem tylko ciekaw co takiego Brazylijczycy w nim zobaczyli, że ma zbawić ich klub.

Jeśli i specjalnie podkreślę to słowo jest prawdą,że Sousa będzie musiał zapłacić za zerwanie kontraktu zaledwie 300 tys złotych to Boniek,którego i tak mam za nieudacznika, jest zwykłym idiotą niepotrafiącym ze swoimi doradcami prawnymi napisać umowy chroniącej interesy PZPN czyli polskiej piłki.

Nie zgadzam się z opiniami Kolegów: nam nie są potrzebni “strażacy” typu Michniewicz czy zgrana karta Adaś “nie cofamy autobusu” Nawałka tylko ktoś na dłużej i najlepiej nie Polak.
Niech PZPN,mający wystarczająco dużo zasobów pieniężnych,nie będzie sknerą i na przykładzie “Zołzy” zaprzestanie wybierać półśrodki.

1 polubienie

To teraz czas na jakieś dobrego, polskiego misia który będzie za pan brat z dziennikarzami. Tu skladzik szepnie, tam do hotelu zaprosi i taki trener będzie w mediach git malina. Ja repre skreslilem po turnieju w Rosji gdzie dałem się oszukać Nawałce i jego kadrze, a ostatnie Euro tylko utwierdzilo mnie w mojej decyzji. Szkoda na nich nerwów.

7 polubień

Tylko Czerczesow. Tyle że przy jego metodach co druga gwiazdeczka odpadnie w przedbiegach ale może to wyjedzie reprezentacji na zdrowie!

@edit - właśnie zobaczyłem, że rozpoczął pracę z Ferencwarosem.

Tylko że on już nie jest dostępny. Nawałka już był i po turnieju w Rosji niechętnie patrzę na możliwość powrotu tego pana. Michniewicz fajny taki koleżka, ale czy da radę z pierwszą reprezentacją? Nie mam pojęcia. Teraz pytanie kogo prezes miałby zatrudnić z zagranicy, jakie ma kontakty kogo zna z kim się dogada i ile jest w stanie zapłacić.

Michniewicz bylby swietnym wyborem. Gosc z dużym doświadczeniem w niższych szczeblach reprezentacji, robil wyniki ponad możliwości czy to druzyny u-21 czy ostatnio w Legii. Umie wiele wykrzesać z zawodnikow. Zamiast wypalonego Nawalki wolalbym postawic na Michniewicza.

A co myślicie o Papszunie z Rakowa ;p ?

Papszun? A co on osiągnął?
Tu musi przyjść facet z jajami, w stylu Czerczesowa (niestety, za późno) albo trener z osiągnięciami, który pokaże naszym gwiazdom kto tu rządzi.
Inaczej będzie jak za Jurka czy Sousy, gdzie zawodnicy gwiazdorzyli albo sobie wybierali mecze w których chcą albo nie chcą grać.

1 polubienie

Nikt z Polski, Nawałka miał już swoje 5 minut, Michniewicz… jak sobie przypomnę kilka jego meczy np. z Hiszpanią w U21 aż mi ciarki po plecach przechodzą, oglądanie takiej piłki to masochizm kingkong, polski Mourinho :rofl: popierdółka jakaś, a nie Mourinho, zresztą Mourinho to też już od dawna jest popierdółka, nie widzę na polskim podwórku trenera dla Lewandowskiego czy Zielińskiego, to musi być ktoś z zagranicy i to z nazwiskiem, ale nie widzę takiego niestety, jesteśmy w czarnej dupie, bo jak jest Kulesza to możemy się spodziewać Probierza czy Hajty, a to byłby koniec polskej piłki reprezentacyjnej…

Lubie go i uważam, że dobrze dla niego jeśli zostanie jeszcze w piłce klubowej. Moim zdaniem reprezentacja to nie jest dobre miejsce dla trenerów z niewielkim doświadczeniem na najwyższym szczeblu - selekcjoner to powinien być ktoś kto już “z nie jednego pieca chleb jadł”. Kadra to zbiór różnych zawodników, z różnych lig, grających różnymi systemami i dobrze jeśli selekcjoner ma nieco większe doświadczenie, żeby wiedział mniej więcej co z czym jak działa. On nie będzie tych chłopaków trenował, tylko raczej selekcjonował, więc selekcjoner jest trochę takim DJ-em pilkarzy - musi ułożyć drużynę z elementów różnych systemów tak, żeby do siebie pasowały.

A że w Polsce ma do dyspozycji jeden Long Play z największymi hitami, 2-3 solidne płyty, kilka obiecujących albumów ale nie z mainstreamu, a reszta to jakieś zdarte koperty wytłoczone jeszcze przez Pronit, to imprezy pilkarskie wyglądaja jak wyglądają w naszym wykonaniu i raczej czołówka trenerska nie będzie się pchać do pracy z naszą kadrą :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Michniewicz robil dobre wyniki a że miał slabe druzyny to inna sprawa. Jak na skład który posiadało u-21 wygrali z Belgia i Włochami. Z Legia zrobil mistrza i wszedl z futryna do LE od razu na starcie wygrywając ze Spartakiem i Leicester. Ja bym go zatrudnił bo spośród wszystkich tych “speców” od polskiej trenerki Michniewicza można nazwać “trenerem”.

Gral tym co mial, ale wyniki mial naprawdę dobre. Nie oszukujmy się ale ani w -u-21 ani w Legii nie miał dobrego materiału piłkarskiego. W reprezentacji by juz nie mógł narzekać ze ma cienkich grajków wszak ma wielu zawodnikow cenionych w topowych ligach i wielu prosperujących.

1 polubienie

A co było po/między meczami ze Spartakiem i Lester? To był totalny żen, bolały paznokcie, a nawet włosy od samego patrzenia. Nie rozumiem tej podniety Michniewiczem, lubię go ale jako trener mnie nie przekonał.
To już prędzej bym zaryzykował z Magierą, jeśli w ogóle miałbym kogoś z Polski wybrać, ale ogólnie jestem na NIE, zresztą on teraz Śląsk prowadzi i to dość słabo wygląda, więc tym bardziej NIE.
Mi się marzy ktoś pokroju Lagerbacka lub Hiddinka tyle że to są starsi Panowie więc najlepiej ktoś, świeższy, młodszy, a z takich wszyscy zajęci.

City rozgląda się za trenerem na wypadek, gdyby Guardiola zdecydował się przyjąć ofertę z PZPN.
A tak na poważnie - jesteśmy w takiej sytuacji, ze możemy wybierać spośród trenerów których nikt nie chciał zatrudnić w poważnym klubie i pozostają bez pracy albo pracują gdzieś na peryferiach futbolu, wzglednie trenera na lub tuż przed emeryturą, czyli coś jak Sousa. Nikt z topu trenerskiego nie rzuci się na posadę selekcjonera naszej reprezentacji.
Alternatywą jest rodzima myśl szkoleniowa, wśród której nie widać nikogo kto dawałby nadzieję na większe lub mniejsze sukcesy, więc pozostaje na zasadzie selekcji negatywnej chyba tylko Michniewicz.

No niestety…, jak sobie pomyślę o Kuleszy, Probierzu i Tomaszu H. to już faktycznie lepiej Michniewicz, z przodu wyglądamy dobrze, z tyłu do dupy, może on by ten tył choć na chwilę jakoś ogarnął (choć Bednarek i Glik to tez nie są giganci gry obronnej, zwykłe przecinaki , a zmienników za bardzo nie widać).

O ludu, jeżeli to tylko 300 tys. to ja nie wiem.

Byłem zaskoczony tymi wszystkimi doniesieniami o tym, że Sousa chce odejść, a dzisiaj jestem już tylko bardzo zniesmaczony. Do tego stopnia, że nawet nie mam zbytnio ochoty się wypowiadać. Naprawdę nie spodziewałem się, że Sousa mógłby zrobić nam coś takiego tuż przed samymi barażami w zasadzie pozbawiając nas najmocniejszego atutu, który dawał nadzieję, że Polska przez te baraże się przepchnie, czyli jego myśli szkoleniowej i tego, jak poukładał zespół, który zdaje się w stu procentach zaufał jego metodom i zaakceptował plan na ‘sukces’. A awans na Euro to byłby spory sukces jak na nasze możliwości.

Było parę dobrych meczów pod jego wodzą, więc tym bardziej mi szkoda. Bardzo nieprofesjonalne zachowanie i tym samym utrata mojego szacunku.

Jeśli natomiast chodzi o nowych selekcjonerów, to wydaje mi się, że zostaliśmy z ręką w nocniku i nie ważne który z naszych rodaków przejmie kadrę - bo na selekcjonera z zagranicy, tak jak większość tutaj, nawet nie liczę - to mam wrażenie, że będzie to duży regres dla reprezentacji.

Michniewicz to dla mnie prawie no name, ponieważ wiem o nim tyle, co z mediów. Polskiej ligi nie oglądam, a meczów Legii w LE pod jego wodzą też nie widziałem. Więc subiektywnie, jako kibic, większe zaufanie na starcie miałbym do Nawałki. Myślę, że defensywnie poukładałby ten zespół lepiej niż radził sobie z tym Sousa. Pytanie tylko, czy z przodu gralibyśmy równie atrakcyjny futbol? Prawdopodobnie nie, ale na baraże sprawdzony Nawałka wydaje się najrozsądniejszym i najbezpieczniejszym wyborem.

Zobaczymy co Kulesza wykombinuje, ale nie spodziewam się wiele po tym gościu. Mam wręcz dziwne wrażenie, że odejście Sousy jest mu nawet na rękę, a cała ta medialna otoczka na temat tego, jak to on się nie zgodził na odejście Sousy jest niczym innym, niż zagrywką pod publiczkę.

Panowie bądźmy poważni!
Ktoś jako przykład “dobrej” pracy Czesia.M dał mecz U-21 z Włochami na imprezie mistrzowskiej.Czy Kolega widział to spotkanie?
Przecież to była obrona Częstochowy,Wembley 2.0,więcej szczęścia niż rozumu a nie jakiś dobry występ.

Nie!dla polskiej myśli szkoleniowej-absudarlne pojęcie to w ogóle jest.

Guus Hiddink to wcale niezła idea.Mega doświadczony a taki jest nam właśnie potrzebny i pewnie jakiś astronomicznych kwot by nie zażadał a ponadto PZPN stać.
Co z tego,że ma 75 lat czy to jest problem?

Kulesza miej “cojones” i zatrudnij kogoś kto tą grupę ustawi do pionu i skończy sie z “nie gram z Madziarami bo jestem zmęczony” a w bramce gra kumpel kapitana a nie najlepszy polski golkiper.
Liczę na Ciebie :smiley:

1 polubienie

Co do Cześka nie mogę się zgodzić z tobą, jest to człowiek potrafiący rozpracować przeciwnika a taki nam trener teraz potrzebny, jedynie na baraże i później szukać kogoś do budowy zespołu, potrzebujemy zadaniowca na chwile który rozłoży przeciwnika na części pierwsze.
Hiddink również bardzo dobra opcja ale uważam ze po za zasięgiem finansowym

1 polubienie

Wiem jak wyglądało spotkanie z Włochami. Teraz zobacz na ówczesny skład Włochów i nasz. Widzisz roznice? Wręcz gigantyczna? Chiesa wtedy gral z nami. Czego oczekiwałeś? Inni by polegli i przesrali 5:0 a nasi obronili Częstochowę i nawet udało im się wygrać. Wyniki bronią Cześka. Zrobil wyniki ponad stan i nikt temu nie zaprzeczy.

Nikt nie zatrudni Hiddika, patrzmy realnie. A realny dla PZPN jest Michniewicz a nie Hiddiki, Spaletti czy inni. Oni musieliby chcieć poza tym PZPN musiałby ich miec w planach a widząc upodobania Kuleszy - zatrudnia Polaka. A więc z Polakow najlepszy bylby Michniewicz.

Dokladnie @poprzerwie

Nie liczy się styl a wyniki. Czesiek nigdy nie miał dobrego zespołu w którym moglby, a wręcz powinien nauczyc ich ładnej i efektownej gry. On prowadzil ostatnio glownie zgraje nieudaczników albo slabiakow a jednak zrobil super wyniki. Wygral z Włochami, Belgia, Leicester i Spartakiem. Jego druzyny dobrze działały, a nie jego wina ze w Legii co niektórym zawodnikom zaczęło odwalać i powstały “grupy bankietowe” które zamiast wspierać menedżera i prowadzić się profesjonalnie - zaczeli chlać, bawić się i im palma odbiła po paru wygranych w europejskich pucharach. Stracil wtedy szatnie. W reprezentacji mialby samych profejsonalistow nie chlejusów i myślę że przy dobrej współpracy bylyby dobre wyniki. Czesiek to nie dyletant, jest zdolny na tyle by “coś” pokazać. Spośród całej zgrai tych kandydatów to tylko Michniewicz cos pokazal w ostatnich latach. Żaden Magiera, wypalony Nawalka i przereklamowany Probierz. Z Polakow to tylko Czesiek.

1 polubienie

Przeraża mnie, że niektórzy chcieliby powrotu Nawałki i nie wyjeżdżajcie mi tu z barażami bo myśmy się w ten weekend z nich wyjebali. Po co mamy jechać do Kataru mając u steru wodza z Rosji 2018? Wolałbym przegrać baraże i budować coś na następne EURO niż teraz ratować się panem szaliczkiem.

1 polubienie