Reprezentacja Polski

Przerażające że jakikolwiek Polak (?) chciałby porażki naszej drużyny narodowej w barażach o awans na mundial. Dla mnie na baraże trenerem może zostać choćby Hajto, a awansować możemy wygrywając dwa razy po 1-0 strzelając gola dupą i jajami w 95 minucie meczu.

Bądźmy szczerzy, to ostatnia poważna szansa na fajny turniej dla takich piłkarzy jak Glik, Lewy, Krycha czy nawet Szczęsny. Następców, oprócz bramkarza, nie widać.

E: Na Euro zabrakło nam praktycznie 1 gola w dowolnym spotkaniu by przejść dalej, także tego… Mecz z Hiszpanią był jednym z najlepszych naszej kadry jaki widziałem od 10 lat, a przynajmniej od meczu z Niemcami wygranym 2-0. “Spalenie i obsianie na nowo” w przypadku Kuleszy oznacza wybór Polaka, kolegi, na selekcjonera. Pewnie i tak na 90% będzie to Michniewicz, bo nie widzę nikogo lepszego z Polski, zresztą jak to będzie Polak to i tak będzie wszystko jedno. Natomiast na baraże nie będzie on jeszcze gotowy. Nawałka mógłby je rozegrać z marszu, bo on można powiedzieć, że “zrobił sobie jedynie przerwę” a nie będzie musiał zaczynać z reprezentacją od 0.

1 polubienie

Ale po co oni mają jechać na ten fajny turniej skoro na ostatnim Euro i MŚ nie pokazali ani umiejętności ani nawet ducha walki? Tą ziemie trzeba spalić i obsiać na nowo. Mam nadzieje, że ktokolwiek tym PZPN teraz zarządza myśli perspektywicznie.

1 polubienie

Nie,nie,nie! Będę tutaj totalną opozycją :rofl:

Po pierwsze to oczywiście wiem kim grali Włosi na ME U-21 co nie zmienia faktu obrony Częstochowy jako taktyki.

Po drugie to mecz z Leicester gdzie w 2 połowie znów tylko defensywa i liczenie na cud albo popularna “gra na udo…”

Co daje nam po trzecie wielkie prawdopodobieństwo takiego wariantu w spotkaniu z Rosją a więc grania “autobusem”, z przodu pomoże miły Bóg…eee Lewy a tak w ogóle to dociągnijmy do karnych.
Nie! Czesiu to fatalna opcja.

Wiąże się to z po czwarte:Panowie no,zmiłujcie się i przestańcie z tą typowo polską krótkowzrocznością.Nam nie jest potrzebny ktoś tylko na baraże lecz selekcjoner,który dostanie kontrakt już teraz do końca eliminacji ME z opcją bycia nim na samym czempionacie w razie czego.My pilnie musimy mieć stabilizację na tym stanowisku,kogoś kto przekona Roberta do dalszej gry w kadrze co najmniej do roku 2024.

I to daje mi ostatecznie punkt piąty.Zibi tak chwalił się wielką kasą w PZPN to niech szkatułka się otworzy i da nam fachowca.
Weźmy tego przykładowego Hiddinka-niech zarobi i z 5 mln € na rok.
Gwarantuje Wam,że on w 3-4 tygodnie ze swoim sztabem będzie miał repkę rozpracowaną na czynniki proste i da więcej tej kadrze niż “polskie wymysły”.

Tu potrzeba odwagi a nie kunktatorstwa i myślenia na krótką metę.

PS granie na zero z tyłu w ramach strategii Czesia z tą kadrą nie wyjdzie bo na bramce jest ten nieszczęśnik (nie)Szczęsny i choćby dlatego Michniewicz się nie nadaje na to stanowisko.

1 polubienie

Chyba każdy normalny kibic zdaje sobie sprawę, ze polscy trenerzy to dno absolutne. Ale chyba nie sądzisz, ze jakikolwiek nawet ŚREDNI trener z zagranicy skusi się na pracę na tym ugorze zwanym polska kadrą? Boniek, postać znana, z wpływami i kontaktami we Włoszech, decydując się na prawdziwą ostatecznosć i zwolnienie trenera, który zapewnił awans i wywiązał się z kontraktu, jedyne na co go było stać to był ten portugalski karierowicz - trener którego wywalano co roku z kolejnych klubów, który nie radził sobie w Ligue 1 z Bordeaux i bez większych sukcesów. Teraz tego prawdziwego fachowca zza granicy, miałby załatwić nam leśny dziadek nie znający żadnego języka obcego? Nie po to Czarek wygrywał wybory, zeby teraz dzielić się uczciwie zyskami z jakimś “nie swoim” selekcjonerem z którym nawet sobie nie pogada “na spokojnie” po meczu przy śledziku i wódeczce bo nie umie.

Aktualne pytanie to nie jaki trener będzie najlepszy dla Polski, ale jaki polski trener nie będzie najgorszy dla kadry.

3 polubienia

Nie wiem czy my jesteśmy bardziej krowkowzroczni, czy Ty oderwany od rzeczywistości (z całym szacunkiem) :smiley: . Każdy widzi czym jest PZPN od lat i czemu oni nie lubią obcokrajowców ani “zachodniej pilki” :blush:

I tak zatrudnimy Polaka, więc najlepszy z Polakow bylby Michniewicz koniec kropka. A zaden trener z Polski nie gra pięknej pilki, ale przynajmniej za Cześka bylaby walka i jakies przygotowanie taktyczne zamiast totalnego chaosu. Nie ściągniemy obcokrajowca i tyle. Jaki Hiddink? Ludzie kochani nikt go pewnie nawet nie bierze pod uwagę, ale zawsze możesz napisać meila do PZPN ze swoimi sugestiami, może ktoś rozpatrzy :sweat_smile:

Z reszta nie wiemy jak będzie chciał grac Czesiek majac por sobą takich zawodnikow jak Lewy, Moder, Zieliński, Linetty, Bereszynski, Cash itp itd. Myślę że moglby tutaj wykazać się znacznie bardziej jak w ogórkowej Legii i w ogórkowej u-21.

2 polubienia

Oczywiście masz rację co do zaściankowych,leśnych dziadków zwanych PZPN.
Może rzeczywiście włączyła mi się tutaj taka hurraoptymistyczna,ślepa wiara w to,że Kulesza chce dobrze dla naszej piłki w ogóle a w szczególności dla reprezentacji.

Dlatego zakładam wariant na tak czyli uwzględniający nasze dobro a nie zwiąkowe interesy-magia Świąt pewnie jeszcze mnie trzyma :grinning_face_with_smiling_eyes:

A co do argumentu,że nikt z zagranicy do nas nie przyjdzie bo nie chce wejść na minę.Kwestia wyceny ile ta “mission impossible” jest warta.Jak wiadomo pieniądz czyni cuda.

ynwa19 akurat dobrze pisał, co chwila czytałem ile to PZPN nie zarobił na danym meczu czy w danym roku, że jest na plusie, dużo przeznacza na futbol młodzieżowy. Nie wiem czy Hiddink chciałby podjąć się takiego zadania, pewnie stawiał by twarde warunki i nie dał sobie w kaszę dmuchać.
Poza tym Biedronka czy inny sponsor na pewno też by sypnął jeszcze kasą. O ile oczywiście teraz sponsorzy nie wycofają się, zależy jak są skonstruowane umowy i jakich mają prawników.

Co do odszkodowania płaconego z kieszeni Sousy- nowy klub da mu “premię” 300 tys. i po sprawie. Poza tym, ma tam tyle zarabiać, że będzie go stać. Swoją drogą, odkąd zacząłem interesować się piłką, nie pamiętam takiego cyrku, tylko w Polsce to jest możliwe żeby trener reprezentacji przed barażami, wielkim turniejem szedł do innej pracy, a wcześniej tak zapewniał o swojej lojalności. Ciekawe co piszą o tym na świecie.

Co do trenera to faworytem jest pewnie Michniewicz, dużo kasy nie weźmie, trochę reprezentacyjną piłkę zna (ostatnio myślałem, że musi chyba żałować decyzji objęcia Legii i odejścia z reprezentacji). Nie wróżę dobrze tej kadrze, zbiór indywidualności, przekonanie jacy to nie jesteśmy silni, a niestety liga rosyjska też dawno już nam odjechała.

Czesław “711” Michniewicz nowym selekcjonerem. Opinie?

Nie interesuje mnie jakakolwiek piłka reprezentacyjna, jak dla mnie nie ma ona sensu. Ale dodam swoje grosze, Michniewicz to najgorsza opcja jaka mogła przytrafić się tej reprezentacji.

Najkrócej jak można🤦‍♂️

Dodatkowo taka persona jak Michniewicz w normalnym kraju nigdy nie objąłby żadnego klubu czy tez reprezentacji. Gość na swoich plecach niesie bagaż ustawionych meczów.

Jestem ciekaw czy Stanowski równie będzie bronił porządku jak w przypadku gali mma organizowanej przez mafie. Selekcjonerem reprezentacji został mafioza.

Taka persona nie może reprezentować kraju jako trener na arenie międzynarodowej. Smród będzie ciągnął się za kadrą bardzo długo. Na całe szczęście jest mi to całkowicie obojętne.

1 polubienie

Dla mnie pomyłka, oglądałem mecze jego młodzieżówki i to nie był najlepiej spędzony czas, jeden mecz na 5 był ok, reszta to obrona Częstochowy, to było dla mnie bardzo traumatyczne przeżycie. Legia też jak dla mnie słabiusio chociaż Legioniści o dziwo uważają inaczej.

A taka persona jak Ty, na normalnych forach, już dawno byłaby zbanowana.

Na całe szczęście przez moje decyzje piłkarze nie popadają w alkoholizm i nie zostają narkomanami. W przypadku osób, które uczestniczyły w procedurze ustawiania spotkań już tak.

Jak możesz porównywać mafię piłkarską która ustawiała mecze do gangsterów, którzy zabijali, łamali kości, gwałcili, szantażowali, torturowali itp. itd. “Ty się chłopie zastanów”

SEB aka @Abes , jesteś na tym forum od X lat. Nikt nie bierze na poważnie tego co tu piszesz. Ty nawet źródeł nigdy nie podajesz. Kręcisz tutaj jakieś swoje teorie. Jeździłeś po FSG od 2 lat, wymyślając “spiski”, że odprowadzają hajs z miejsca A na miejsce B, a dziś “sypałeś głowę popiołem” na forum (w innym wątku). Ty jesteś stanem umysłu i tyle. Ubzdurasz sobie coś w tej główce albo poczytasz jakieś durne wpisy na FB i myślisz, że jesteś jakimś kozakiem

1 polubienie

To całe przedstawienie związane z wybieraniem nowego selekcjonera przez Kuleszę, to jeden wielki cyrk.

Najpierw Adamka vs Michniewicz, niby przewaga Michniewicza, później jednak Adamka faworytem, następnie jakieś plotki o Fabio Canavarro, żeby później dowiedzieć się, że Shevchenko jest poważnym kandydatem. A na koniec wracamy do Nawałki, gdzie wszystko niby dogadane, żeby w ostatnich chwili wyskoczyć z informacją, że jednak Michniewicz, o czym w PZPN-ie nikt nie wiedział (a czy sam Pan Kulesza wiedział? :unamused: ), co zdają się potwierdzać informacje sugerujące, że kontrakt został wysłany (pewnie w pośpiechu) do Michniewicza z adresem Adama Nawałki. :man_facepalming: No sorry, ale to tego wszystkiego nie można podchodzić poważnie.

Mam wrażenie, że gdyby Boniek dalej był na stanowisku, to by tu szybciej selekcjonera ogarnął i nie byłoby takiego pajacowania w mediach o tym, co się dzieje i jaki bałagan panuje w PZPN-ie.

Osobiście preferowałbym Nawałkę. Michniewicz to dla mnie no name.

2 polubienia

A kim jest Adam Nawałka? Michniewicz to napewno większe nazwisko trenerskie.

Jeśli ktoś nie zna ekstraklasy, to na pewno Nawałka mówi więcej niż Michniewicz.

Nawałka doszedł z Polską do 1/4 ME i awansował na MŚ 2018. I tyle w sumie (@EDIT Nie no zdobył raz mistrza, z Wisłą w 2001.)

Michniewicz jako trener wygrał 2x mistrzostwo Polski, Puchar Polski, 2x Superpuchar. Z Polską U21 awansował na ME i awansował z Legią do fazy grupowej LE.

Te sukcesy odnosił 15 lat temu, w tym roku jedynie Ległe poprowadził do mistrzostwa i LE, ale później Legła i tak się staczała. Moim zdaniem będzie po prostu kolejnym Brzeczkiem, który lada chwila pożegna się z reprezentacją.

1 polubienie