Reprezentacja Polski

A Nawałka kiedy odnosił sukcesy przed przejęciem reprezentacji ?

Brzęczek żadnych sukcesów nie miał. To był najbardziej poroniony pomysł w historii naszej repry.

Chodzi mi właśnie o sukcesy z reprezentacją, a nie z klubem. Selekcjonera rozlicza się z sukcesów z reprą, nieważne co było wcześniej.

No to jakie Nawałka miał sukcesy z reprą przed jej objęciem ? No własnie, żadnych.

Zrównanie Michniewicza i Brzęczka to tak jakbym zrównał Kloppa i Hasenhüttla xD. Michniewicz to jedyny Polski trener, który mógłby prowadzić jakiegoś średniaka zagranicznego. Jeżeli chodzi o Legię to tutaj pojawiły się problemy interpersonalne, które w kadrze raczej się nie pojawią (pokłócił się z obcokrajowcami).

Say what?? Jak miał mieć wyniki z reprezentacją przed jej objęciem jak jej nie prowadził? Czytasz co piszesz??

1 polubienie

Cała ta historia z zatrudnianiem nowego motorniczego naszej kadry niczym z kiepskiego serialu. Czy my naprawdę tak nisko upadliśmy?
Za miesiąc baraże, czas ucieka, a my tracimy ponad miesiąc na wybranie nowego trenera.
Mnie nasza kadra mało interesuje, ale rozumiem, że kibice mogą się irytować, niepokoić ciągłym vacatem.

To dlaczego skazujesz Michniewicza od razu na porażkę ? Skoro On też nigdy nie prowadził dorosłej reprezentacji ?

Czytam co piszę, ale zadaję te pytania, żeby Ci coś pokazać :slight_smile:

Przytoczyłeś jego osiągnięcia z klubem, ja napisałem, że to było dawno. Napisałem również, że dla mnie to taka kiepska wersja al’a Brzęczek. Jeśli osiągnie jakiś sukces to super, jeśli nie, wcale się nie zdziwię, że zostanie zwolniony szybciej niż został zatrudniony.

Michniewicz może i sobie być, jak to ująłeś, ‘większym nazwiskiem trenerskim’ na terenie Polski i wśród osób regularnie śledzących Ekstraklasę. To jest Twój argument przemawiający za tym, że jest on lepszym kandydatem? Rozpoznawalność nazwiska? Pytam się, bo nie rozwinąłeś w żaden sposób swojej wypowiedzi. Tak, jak w większości swoich postów zresztą.

To, że Michniewicz w ostatnim czasie wygrał ligę z Legię w żaden sposób nie przekonuje mnie do tego, że nagle wskakując do Reprezentacji na dwa (a może tylko na jeden) bardzo ważne mecze międzynarodowe, bez żadnego wcześniejszego doświadczenia na tym poziomie, poradzi sobie i zakwalifikuje nas do MŚ. Nie można zapominać, że to powinien być cel nadrzędny przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu nowego selekcjonera. Nawet jeśli miałoby to oznaczać, że zatrudnimy kogoś tylko na spotkania marcowe. A takim właśnie najlepszym tymczasowym wyborem (z polskich trenerów rzecz jasna) byłby dla mnie Nawałka, bo nie wiem, czy chciałbym go na dłużej.

Nie mogę nie wziąć pod uwagę tego, że Nawałka pracował z reprezentacją i zna wielu naszych piłkarzy i tym samym mógłby ich szybciej zaadoptować do swojego pomysłu na grę, bo czasu jest bardzo mało. Ponadto, i przede wszystkim, pokazał na Euro 2016, że taktycznie jest w stanie wydobyć z kadry naprawdę wiele. Dlatego też uważam, że w meczu z Rosją z Nawałką na ławce mielibyśmy większe szanse.

Warsztatu trenerskiego Michniewicza nie znam, bo nie oglądam meczów Ekstraklasy, ale nie będę spodziewał się cudów, jak go zatrudnimy. Będzie miał za to u mnie czyste konto. Tak, jak każdy nowy trener. Obawiam się jednak, że presja pokonania Rosji, a później Czechów lub Szwecji może go szybciej przerosnąć niż takiego Nawałkę.

Jeśli natomiast chodzi o trenera długoterminowego, to zdecydowanie wolałbym po meczach marcowych (bez względu na ich wyniki) kogoś z zagranicy ze świeżym podejściem oraz innym warsztatem trenerskim i myślą szkoleniową od naszych polskich doświadczonych w Ekstraklasie trenerów. W sumie szkoda, że Sousa okazał się niehonorowym gościem, bo pomysł na grę kadry miał bardzo ciekawy.

Michniewicz ma za sobą pracę z reprezentacją młodzieżową, zresztą trochę jak Sousa zostawił ten zespół w połowie drogi żeby objąć klub (Legię).
Jednak Nawalka zna zawodników znacznie lepiej, co biorąc pod uwagę krotki czas do pierwszego meczu ma spore znaczenie.
Ogólnie cała ta historia z wyborem i Kuleszą trochę jak z podwórka - trzech dzieciaków nie może się dogadać, który ma być szefem piaskownicy.

1 polubienie

Z wysoce idacym prawdopodobienstwem taktyka pana Czeslawa.M na baraze bedzie bardzo prosta:murujemy,stawiamy autobus w polu karnym a z przodu mily Bog(czytaj Lewy) moze cos da.
Na Rosje moze to przez przypadek wystarczy ale na Czechow badz raczej Szwedow to smiem watpic.

Pragne tylko przypomniec,ze podczas naszych ME w kategorii U-21 dokladnie tak gral zespol tego “telefonisty”.Z Wlochami to obrona Czestochowy cudem dala niezasluzone zwyciestwo 1:0 ale Hiszpanie rozjechali ich jak walec.

W zwiazku z tym niczego dobrego po tej repce nie oczekuje.Ponadto myslalem juz,ze Boniek to byl prezes/nieudacznik ale mister Kulesza juz na wstepie chyba go nawet przebil.

Jestem ciekawy jaka dla Ciebie była by idealna opcja??? Nawałka? Przeciez on od kilku lat futbol oglada z kanapy, i też nie zagwarantowal by Ci że bysmy przeszli te baraże… niema w tej chwili takiego kandydata który zapewnił by nam odrazu poprawę gry zespołu. Moim zdaniem żeby wygrać te baraże trzeba będzie grac defensywnie.Wolę brzydką wygraną , niż pięknie grajaca reprezentację która przegrywa naprzyklad 3:2 jak na Euro ze Szwecją.

Moim zdaniem też Nawałka w tej sytuacji byłby słusznym wyborem, chętnie jednak odszczekam te słowa jeśli awansują na mundial. Osobiście już dawno założyłem się, że przewalimy już z Ruskimi, dawno straciłem wiarę w tą drużynę. Prędzej uwierzę, że skoczkowie zdobędą złoto w drużynie na Olimpiadzie niż Polska awansuje na mistrzostwa. Z drugiej strony jeden kumpel mi pisał, że bardzo się cieszy z wybory Czesława, a ja szczerze nigdy nie przyglądałem się jego pracy. A nuż ma rację :wink:

Juz pisalem,ze moim zdaniem to powinien byc czlowiek zza granicy,nieskazony tzw polska mysla szkoleniowa.
Ponadto taki ktos powinien dostac kontrakt do konca eliminacji ale do… ME czyli do konca roku 2023+przedluzenie w razie awansu na wystep w europejskim czempionacie.

Najbardziej irytuje mnie ta krotkowzrocznosc,myslenie tu i teraz a tej kadrze potrzebna jest stabilizacja,przede wszystkim na pozycji selekcjonera.
Mnie to w ogole smieszy to zakladanie z gory przez “ekspertow”,ze my zagramy 2 spotkania w tych barazach.Nie! narazie to mamy jedno stracie przed soba i nic wiecej.

Zreszta dzisiaj pojawily sie artykuly,ze pan Czesio to bedzie tylko na ten/te mecz/e czyli co potem znowu szukamy nowego trenera?
PARANOJA!

Z Nawałką czy Sousa na 100% przegralibyśmy baraże. Michniewicz to zadaniowiec, może nie będziemy grali pięknie, ale szanse na mundial zdecydowanie zwiększą się.

Trzeba przyznać że kulesza zrobił niezły cyrk, ten gość się nadaje ale do organizowana kapeli na wesele a nie do prowadzenia pzpn, mam wrażenie, że jego celem jest wręcz jak największy szum medialny na temat jego osoby. Co do trenera, przede wszystkim jest potrzebny na najlbliższe mecze one są najważniejsze, Nawałka byłby idealny, zna piłkarzy ma z nimi dobry kontakt, ma doswiadczenie i sukcesy w prowadzeniu kadry więc czas kóry by potrzebował na ogarnięcie sytuacji byłby najkrótszy. Tymczasem przyjdzie Czesław 711 Michniewicz, abstrahując już od jego korupcyjnej przeszłości, bo zatrudnianie kogoś takiego to po prostu kompromitacja polskiej piłki, ale nigdy nie uważałem go za jakiegoś dobrego trenera. Bardzo sympatyczny gość, napewno atmosfera w szatni będzie dobra ale to raczej trener na Zagłebie Lubin albo Śląsk Wrocław czyli ligowego średniaka a nie na kadrę. Typowy trener do karuzeli ekstraklasowej porobi rok w klubie, wylot i następny klub.

Idealny do mierzenia głębokości szafek Rosjan.

Kadra się mocno zmieniła od 2018 roku, więc argument, że zna piłkarzy z dupy.
Szczególnie z Klichem ma dobry kontakt.
Jego ostatni sukces był 6 lat temu, a zawdzięcza go świetnej formie kilku grajków. Na mundialu już takiego farta z formą piłkarzy nie miał i zobaczyliśmy jego fachowość.

Epizod w Lechu i te wszystkie dziwne historie pokazały, że nie jest to człowiek zbytnio zdrowy psychicznie.
Kulesza na szczęście ma więcej oleju w głowie niż spece z LFC.pl

3 polubienia

Jaki inny polski trener dałby radę wygrać z Leicester, Spartakiem, wygrać dwumecz ze Spartą i o włos przegrać dwumecz z Dinamo, (które sezon temu ograło w dwumeczu tottenham)? I to z miernymi piłkarzami legły?
To akurat jest bardzo naturalne, że były trener młodzieżowy polski obejmuje kadrę seniorów. Tak robi większość poważnych reprezentacji. Szczerze wolałbym kogoś zagranicznego, ale z Polski to jest najlepsza opcja. Jeżeli ktoś woli Nawałkę to chyba nie śledził polskiej piłki 5 lat…

1 polubienie

Nikomu nie przeszkadzało do tej pory ze Michniewicz mial taka przeszłość. Kompromitacja byloby ściągnięcie z powrotem starego dziadka na emeryturze od jakichs 5 lat. Ze Czesia wybrano to raczej logiczne, bo z pośród polskich kandydatów jest zwyczajnie najlepszy - z powodzeniem prowadzil Reprezentację u-21 i Legie z którą wszedl do LE i troszeczkę namieszali. A Nawalka? Gosc w Lechu zawalil na całej linii…

Michniewiczowi nigdy nie udowodniono udziału w korupcji. Prokuratura NIGDY nie postawiła mu ani jednego zarzutu związanego z udziałem w niej. Nie mam pojęcia, czemu miałaby to być kompromitacja dla polskiej piłki…