Najlepsza kara zastosowana przez kibicow bylby pusty stadion w W-wie podczas pierwszego meczu eliminacyjnego do MS 2026 a ten odbedzie sie juz w…marcu ( 17-25).
Ale nie! Grazynki i Marki (prosze o odstosunkowanie sie od Januszy ) oczywiscie wypelnia arene w calosci a czesc z nich ciagle jeszcze bedzie bajdurzyc o “nic sie nie stalo”
Moze wtedy ta ekipa Probierza oraz on sam zrozumieliby cokolwiek chociaz moja wiara w poziom ich inteligencji zdaje sie byc wysoce naiwna
Tej kadrze brakuje ambicji i jaj. To jest podstawowy problem. Traktują kadrę jako miejsce dobrej zabawy na nasz koszt a nie dumy i skupienia na osiągnięciu celu.
Ja cały czas przed oczami mam sytuację z meczu z Mołdawią w Kiszyniowie, gdzie Zielu traci piłkę i stoi. Pada bramka a on na środku boiska macha łapami. W tej kadrze nawet nie było komu go opier***dolić! Tam brakuje takiego Hajty, Świerczewskiego, Kałużnego, Glika, Grosika czy Krychy. Ludzi, którzy potrafią ustawić do pionu gwiazdeczki.
Ale o czym my mówimy jak kapitan kadry w trakcie zgrupowania ma możliwość robienia swoich biznesów przy okazji pobytu w Warszawie…
Moje zdanie jest takie, że trzeba zrobić krótkie cięcie i pożegnać “gwiazdeczki” i kółko wzajemnej adoracji. MIałem nadzieję, że emerytura Szczeny sprawi, że i nasz biało-czerwony Cristiano powie pass ale chyba trzeba to zrobić za niego. Wiele sobie obiecywałem po Zielińskim, który w meczach bez Robercika dawał radę pod Probierzem ale ostatnie wydarzenia i wypowiedzi pokazują, że to człowiek z zerową ambicją sportową.
Skupić się na młodych graczach jak Urbański, Kozłowski, Zalewski. Wprowadzić zasadę “Zero kasy” za grę w kadrze i robić selekcję nie tylko na podstawie sportowej ale przede wszystkiej mentalnej. Jak nie jesteś gotów poświęcić zdrowia dla gry z orzełkiem - wypad.
I szczerze, po tym jak widzę grę i wypowiedzi Bułki, to chcę w kadrze Grabarę. Ba - dałbym mu opaskę i misję zrobienia porządku w kadrze. On się w język nie gryzie. I chyba tego potrzeba.
Co do sztabu szkoleniowego to ja nie jestem zdziwiony. Probierz to klakier Kuleszy, pijak i beztalencie trenerskie. Pomijając, że to Sousa odszedł widząc szambo PZPN, to człowieka o takim podejściu potrzebujemy (przy zmienie piłkarzy).
Tam było widać jakąś filozofię, metodykę, pomysł na kadrę i przede wszystkim progres. U Probierza jest chaos.
TM chyba liczy wygrane mecze towarzyskie z Turcją, Łotwą i Ukrainą. Fakty są takie, że Probierz w meczach o punkty wygrywał tylko z Estonią, Wyspami Owczymi i na fuksie ze Szkotami. Katastrofa
Santos w meczach o punkty wygrał z: Wyspami Owczymi i Albanią. W towarzyskich meczach wygrał z Niemcami. Trenował znacznie krócej niż Probierz
Mówcie co chcecie, ale dla mnie nie miało sensu zwalnianie Brzęczka, a później zwalnianie Michniewicza. Wyniki były przyzwoite (podkreślam, nie świetne, nie rewelacyjne, ale przyzwoite). Żaden z nich nie dysponuje nowoczesną myślą taktyczną, więc stylu może nie było, ale dla fajnego stylu, to ja mogę sobie pooglądać Liverpool. Teraz miał być polski Guardiola, no i mamy…
Uważam, że selekcjonera reprezentacji można zwolnić, gdy ma się kogoś naprawdę lepszego na jego miejsce. A nie, że weźmy zagranicznego, na pewno będzie lepiej, albo weźmy koleżkę po znajomości i będzie fajnie.
Jednym z większych problemów Brzeczka był to, że Lewy go olewał i czasami publicznie podwazal go jako trenera. Czesiek miał przeszłość mafiozy do tego jeszcze ta afera z premiami. Cały PZPN to ściek. Tu nawet jak by był poziom piłkarski to za chwilę wybije jakieś szambo typu alkohol albo kolesie od Kuleszy jako vipy na repie. Teraz podczas braku Lewandowskiego, Zieliński tłumaczy się że poleciał z językiem na brodzie po foto z Ronaldo. I luz niech się tłumaczy tylko widać po tych wszystkich wywiadach, że rola kapitana i lidera tej reprezentacji go przygniata i on jest za mało jajeczny na taką rolę.
Zgadzam się. Tylko jesteś sobie w stanie wyobrazić sytuację jak Brzeczek nie powłuje albo sadza na trybunach Lewandowskiego bo ten mu pyszczy albo podważa jego rolę? Armia polskich nosaczy specjalistów by go na taczce wywiozła bo on jest nietykalny. Dla niektórych jest bogiem i szokiem jest, że ta reprezentacja nie zdobywa medali skoro w składzie jest super napastnik o charakterystyce 9. Ch&j tam, że jest uzależniony od podań ale jest super napastnikiem sukcesy powinny być. Więc jakikolwiek trener by się tu pojawił choćby był to Klopp, Guardiola czy Carletto i mał czelność posadzić Lewego byłby wyniesiony na widłach przez wspaniały naród. To też jest pewnego rodzaju patologia bo hipotetycznie jakby nastał jakiś selekcjoner, który chciałby zbudować reprezentacje totalnie od podstaw i jego głównym pomysłem na grę była by cofnięta, harująca 9, gość skupiony na pressowaniu i rozgrywaniu to miejsce dla rl9 ciężko było by znaleźć. A każdy kto prowadzi polską reprezentację musi zacząć ustawiać skład od Robercika bo to jest jak amen w pacierzu. Później efekty są takie jak wczoraj czyli zabrakło Lewego i nie dali rady nawet zremisować ze Szkotami.
A nie wywieźli? Ten sam Lewandowski właśnie swoimi ilestam sekundami milczenia sprawił, że w swetrze publicznej wszyscy zaczęli jechać po Brzeczki i de facto zwolnił Brzeczka. Tak właśnie jest jak pozwolisz ogonowi merdac psem…
Potem znów zwolnił Michniewicza, którego zwolnienie było wg mnie błędem. Większym błędem od jego zwolnienia było tylko jego zatrudnienie, które jest skandalem i tylko pokazuje jako szacunek do Kadry narodowej mają władzę PZPN.
Lewy jest bezsprzecznie zawodnikiem o największym talencie, jednak w kadrze nie pokazuje nawet pół swojego talentu. I tak samo bezsprzecznie nie ma za krzty elementu charyzmy i pierwiastka lidera.
Wszystko wymusza, zaczynając od opaski kapitańskiej, przez specjalne traktowanie, po wybieranie selekcjonera.
Co do kwestii taktycznych to właśnie to przywiązanie do Robercikw wiąże nam ręce.
Czepiasz sie, ze kadra jest mocno przecietna, ale to nie wina trenera i zmiana nic nie da. Szkoda tylko, ze ten obecny trener nie znalazlbym angażu w bodaj ŻADNYM z klubów, w jakim grają nasi reprezentacji. xD Ten typ mialby problem dostac robote w średniaku z Ekstraklasy, a trenuje reprezentacje. Polska chyba nigdy (a na pewno nie za mojego 34 letniego zycia) nie miala porządnego trenera. Natomiast Probierz to jest na pewno jeden z najgorszych wynalazkow.
Zresztą to jest znamienne nie tylko dla Probierza - wystarczy spojrzec gdzie są nasi poprzedni trenerzy. Santos to dziadzia na emeryturze, Sousa dopisal kolejne 3 krotkie przygody w gownoklubach (jak to Sousa, potrenuje 3 miesiace i leci dalej bo talentu za grosz chlop nie ma), Czesiek tuła sie gdzieś tam po Bliskim Wschodzie osiagając nic i jedzie tylko na tym, ze byl trenerem repki bo jest za slaby nawet na sredniaka Eklapy, Juruś nie poradzil sobie w Wiśle, a teraz to nie wiem kim on jest, chyba zdał sobie sprawe, ze nikim wiec tez porzucil kariere trenerską (bo jw. nikt by go nie chcial nawet w sredniaku Eklapy). Takze zatrudniajac takich gosci nie rozumiem skad zdziwienie, ze osiagamy takie wyniki, a nie inne. Nie rozumiem tez dlaczego Lewy, Zielu, Zalewski czy nawet nie wiem jakis paź typu Slisz mialby szanowac takiego trenera. xD Przeciez psychologicznie zaakceptowanie takich nieudacznikow jest po prostu bardzo trudne, dokladnie tak samo dziala to w firmach.
A druga sprawa - my nigdy nie gralismy “defensywnie”. Jezeli nawiazujesz do tego co uprawial Michniewicz to nazywajmy rzeczy po imieniu - gralismy po prostu ch$#wo i to nie mialo nic wspolnego z “gra defensywną”.
Obawiam sie, ze Liverpool w kalendarzu na ten sezon nie ma zespolow na poziomie Reprezentacji Polski. Chyba, ze w FA Cup jakis trzecioligowiec zaliczy sensacyjną serie awansów.
Najlepszego trenera… w jakim sensie? W takim, ze po prostu nie przeszkadzał? Na poziom pilkarzy z tamtej kadry Euro 2016 to stoi blizej porażki niz sukcesu. I to byl jedyny “sukces” Adasia.
(a tak poza tym, z resztą posta to sie zgadzam xD)
Kierunek i cele minimum to powinna być ogólna poprawa jakości i sposobu gry, a nie wyniki same w sobie. Wyniki są tylko pochodną dobrej gry i jak chwile (nawet dłuższą) ich nie ma to nic się nie stanie. Tutaj trzeba kogoś kto będzie w stanie wyciągać z przeciętnych graczy ich 120%, a nie jak przez ostatnie 30 lat ludzi, którzy wyciągają z graczy 70% (włącznie z Nawałką). Wtedy wyniki przyjdą. Michniewiczowy “Defensywny styl” i “brzydko ale skutecznie” nie są żadną alternatywą, a jakiekolwiek sukcesy (cokolwiek by tym mianem okrasić) wydarzyły sie co najwyżej pomimo tej gównianej gry, a nie dzięki niej.
ps.
Probierz od Wrzesnia 2023 uzyl bodaj najwiekszej liczby unikatowych pilkarzy w Repce z posrod wszystkich ekip z Europy. Budujemy, rotujemy. xD
ps.2
To co kubafc21 tu wypisuje to nawet nie zasluguje do odnoszenia sie do poszczegolnych glupot bo jest tego tyle, ze by z tydzien zajelo wyjasnianie, ze to nie najlepsi pilkarze sa winni slabej gry, ze to trener decyduje kto ma grac czy o tym, ze “dawanie z wontroby” i “hehe czymanie za morde” to zadne umiejetnosci. xD
Nie żebym bronił tych patałachów-reprezentantów, ale ta gadka miałaby sens gdyby to Polska wygrywała 1:0, a później Szkoci wbili by nam dwie bramki. W tym jedną w doliczonym czasie. W innym przypadku, zwłaszcza tym który miał miejsce, nie ma.
Z koszyka pierwszego ciekawie by było zagrać z inną ekipą, niż te na które wpadaliśmy w ostatnich latach. Na przykład ze Szwajcarią nie graliśmy od 1/8 ME 2016 (link), a z Danią od el. MŚ 2018 (link).
Do tego Finlandia, Wyspy Owcze i Gibraltar i walczymy o 2. miejsce.