Mniej więcej tak bym chciał, aby wyglądały nasze 2 najbliższe okienka (zimowe + letnie). Potrzebujemy nowej 6 oraz przebudowy lewej strony defensywy. Skupiłem się głównie na tych 2 aspektach, ale również trochę w kwestii ofensywy.
Myślę, że jeśli Darwin nie poprawi się w tym sezonie, będziemy szukać za niego zastępstwa. Joao Pedro wydaje się super opcją. Gyökeres również byłby dobrą alternatywą, no i oczywiście Isak, ale on byłby potwornie kosztowny. Kvaratskhelia byłby moim zdaniem idealny do systemu Slota, więc również go uwzględniłem. Przy transferze Gruzina, któryś z lewoskrzydłowych musiałby odejść, więc postawiłem na Gakpo, który jest gorszy od Lucho.
Na DMa widziałbym kogoś z dwójki Varela/Zubimendi. Obaj byliby świetni i kosztowaliby podobne pieniądze. Mimo fiaska w próbie sprowadzenia Hiszpana na Anfield tego lata, myślę, że jest spora szansa na powodzenie w przyszłych okienkach. Sociedad zrobiło mega zamieszanie w próbach zatrzymania go w klubie, a wciąż nie podpisał kontraktu na lepszych warunkach. Myślę, że po tym cyrku, który odwalili, wcale może nie chcieć podpisać nowej umowy. To wzmocniłoby naszą pozycję i tym razem poszłoby dużo gładziej. Dodatkowo widziałbym jakiegoś młodego zawodnika o wysokim potencjale, który odciążyłby podstawową 6. Soungoutou Magassa czy Lucas Gourna-Douath to fajne opcje wpisujące się w te założenia.
Na pozycję lewego obrońcy widziałbym Lukebę + Dorgu. Mielibyśmy wtedy zarówno jakość, jak i odpowiednią głębię. Branthwaite/Hincapié/Inácio/Hato to alternatywy. Marzeniem byłby Bastoni, tylko pytanie czy chciałby odejść z Włoch.
Nie podałem żadnego nazwiska na środek obrony, ale jeśli Gomez odszedłby z klubu, potrzebowalibyśmy kogoś na tę pozycję. Jest dużo ciekawych zawodników. Scalvini, Diomande, Cristhian Mosquera itd. Oczywiście to byłby dodatkowy wydatek.
Ceny dałem orientacyjne. Myślę, że moglibyśmy dostać nawet więcej za niektórych naszych zawodników.
IN
Lukeba 60M
Zubimendi/Varela 50M
Dorgu 25M
Magassa 20M
Joao Pedro 60-70M
Kvara 90-100M
CB ???
∑ = 305-325M (nie uwzględniony nowy CB)
OUT
Kelleher 25M
Gomez 35M
Robertson 15-20M
Tsimikas 15M
Morton 20M
Endo 15M
Gakpo 50M
Nunez 60M
∑ = 235-240M
Netto = - (65-90M) (nie uwzględniony nowy CB)
Wtedy kadra wyglądałaby następująco:
---------------Alisson--------------
Trent–Konate–Virgil–Lukeba
—Zubi/Varela—Mac Allister–
----Salah----Szobo----Kvara—
----------------Pedro---------------
Ławka: Mamardashvili, Jaros, Bradley, Quansah, Gomez???, Dorgu, Magassa, Jones, Bajcetic, Gravenberch, Elliott, Diaz, Chiesa, Jota
Idąc pozycjami.
GK: Alisson - Mamardashvili - Jaros
RB: Trent - Bradley
CB: Virgil - Konate - Quansah - Gomez lub nowy obrońca
LB: Lukeba - Dorgu
DM: Zubimendi/Varela - Magassa
CM: Mac Allister - Jones - Gravenberch - Bajcetic
AM: Szoboszlai - Elliott
RW: Salah - Chiesa
LW: Kvaratskhelia - Diaz
ST: Pedro - Jota
Oczywiście są to pozycje podstawowe. Wielu z tych piłkarzy jest w stanie zagrać na kilku pozycjach, co jeszcze bardziej podnosi głębię składu oraz możliwości rotacji i odpoczynku dla piłkarzy. Nie uwzględniłem graczy z akademii, który również będą pukać do składu. Założyłem też, że Salah, Virgil oraz Trent przedłużą umowy.