Rozważania transferowe (dyskusja)

Sesko za Darwina? Co myślicie?

1 polubienie

Nie chcę oceniać samego Sesko, bo nie śledzę jego gry, ale zwyczajnie nie rozumiem tego ciągłego forsowania dryblasów, skoro historia pokazuje, że tacy zawodnicy najczęściej okazują się totalnymi niewypałami w naszej taktyce i szybkiej grze kombinacyjnej z przodu. Nunez, Benteke, Carroll. Są małe wyjątki, jak Crouch, ale nawet taki zawodnik nie był u nas żadnym gamechangerem. Liczby pokazują, że dużo lepiej sprawdzają się u nas zwinni, techniczni napastnicy jak Suarez, Owen, Jota, Firmino. Wiem, że fajnie być wszechstronnym i posiadać wyższego napastnika, aby mieć alternatywy, ale mimo wszystko nie kontraktowałbym zawodnika o takiej charakterystyce.

Do tego Suarez, Torres czy Firmino nie byli wcale niscy. Myślę, że spokojnie można celować w napastnika 180+ który oferuje nieporównywalnie więcej od Nuneza.

Szukając Napastnika dla nas myślę że idealnym wyborem byłby Cunha, taka cofnięta dziewiątka Bobby vol2.

No w sumie ciekawa sprawa, bo np. Liverpool mógłby się wymienić z Lipskiem za Nuneza plus dopłata ze strony Liverpoolu. To jest opcja do rozważenia na pewno.

Chyba, że jednak sprzedajemy tego Jote, a zostawiamy Nuneza i liczymy, że odpali.

A i jeszcze jedno. Na stronie przeczytałem, że Sesko chce grać w wymarzonej Premier League, ale odrzucił ofertę United. To wskazuje na wysoką inteligencję.

Sesko to ciekawa opcja, ale jakoś nie jestem przekonany do wysokich kloców na 9.

Czwarty sezon na odpalenie? Wolne żarty. Nunez jest do sprzedania po sezonie, dla dobra klubu. Jota powinien zostać jako joker.

1 polubienie

Jeśli chodzi o napastników RB Lipsk to jednak Openda jest lepszy. Sesko mnie zupełnie nie przekonuje. Zresztą - szczerze wątpię że kupimy nowego napastnika. Prawdopodobnie trzeba będzie kupić następcę Trenta. Na lewą obronę też potrzebujemy wzmocnienia bo forma Robertsona totalnie siadła. No i trzeba kupić kolejnego dobrego pomocnika bo mamy tutaj zdecydowanie za małą konkurencję. To na napastnika kasy z pewnością nie będzie

1 polubienie

Openda to kocik. Jestem wielkim fanem Belga. Ale to byłaby kwota zbliżona do tej ile daliśmy za Nuneza IMO.

1 polubienie

A z drugiej strony, kto potrzebuję dziewiątki?

Kto byłby w stanie latem wrzucić coś za Darwina.
Myślę ze tylko La Liga wchodzi w grę ze względu na “zdolności” językowe ww.

Może Barcelona będzie aż tak zdesperowana. Chociaż plotki są o Rashfordzie, więc chyba jest. Do tego za rok Jamal będzie mogl myśleć o odejściu za darmo. Lewy też powoli będzie się kończyć.

Chociaż oni zamiast myśleć o transferach niech lepiej szukają miejsca do grania w piłkę

Nawiązując do plotek ze strony głównej wyszukałem sobie troszkę informacji na temat Sesko. Składanki goli i asyst są mało miarodajne więc z chęcią wszedłem w film zatytułowany 50 ostatnich strzałów i… powiedziałbym, że moc Darwina jest w nim silna.

I found Benjamin Sesko last 50 shots….

Normalnie jakbym widział Darwina. Toczka w toczkę :smile:

Gdyby Darwin miał takie wykończenie to byłbym szczęśliwy. Trudno mi coś pisać o grze Sesko, ale tego filmiku wynika, że wykończenie ma kilka razy lepsze, niż Nunez. Mam jednak nadzieję, że to zasłona i bierzemy Opende w lato(albo Davida).

Jeśli to faktycznie 50 ostatnich strzałów to rewelacja, przecież z tego było ze 20 goli.
Zróbcie kompilację ostatnich 50 strzałów Salaha, ile z tego wyjdzie goli?
Wiadomo, że żaden piłkarz nie ma 100% skuteczności, będą i rewelacyjne gole i spektakularne pudła.
Za mało go oglądałem w meczach aby mieć pewność, że się nadaje lub nie, ale technikę użytkową i wykończenie ma o niebo lepsze od Darwina.

1 polubienie

Koledze chyba chodziło bardziej o to że Sesko, podobnie jak Darwin ma tylko dwa tryby: rakieta albo kopnięcie się w czoło

1 polubienie

Dla porównania podobna kompilacja z naszym Darwinkiem :rofl:

No mniej więcej tak to wyglądało, serią cudownych bramek na początku a potem brutalne kopanie się po czole. A to jest kompilacja z zeszłego sezonu. W obecnym podobno idzie mu gorzej. Wgl inspiracją do poszukania składanki wszelkich strzałów były głosy na głównej, że gość ma również problemy ze skutecznością oraz przewalił mecz z Realem.

Darwin jest do wymiany ale jaranie się każdym możliwym znanym nazwiskiem jest bez sensu.

Dokładnie 13

Edit. Generalnie to co sprawia, że nie narzekałbym na transfer Sesko to fakt, że jest młody. Ma czas podciągnąć swoje deficyty. Nunez już nie bardzo. Liczenie, że jeszcze odpali wydaje się być życzeniowe.
Ja jednak bym wolał jakby u nas pojawił się ktoś bardziej uniwersalnego jak Marmoush albo kogoś w stylu Firmino jak Wirtz. Powiedzmy, że wierzę jednak w nasz nowy pion sportowy (po części stary) i nie będę marudził na zapas.

Spokojnie Panie Bartku. W Lipsku jest jeszcze Openda i to nim najpierw się zainteresujemy jeżeli będziemy szukać napastnika. Sesko to tylko jedna z opcji.

1 polubienie

4 polubienia

To była by petarda. Świetny gracz, bardzo uniwersalny. To było by naprawdę coś.