Rozważania transferowe (dyskusja)

Dziwią mnie wpisy, że nie potrzebujemy wzmocnień.
OK, zima to raczej czas na uzupełnienie składu i sprowadzenie zawodników do szerokiej kadry, niż przecinaka do pierwszego skladu, jak w ostatnich latach Diaz czy Gakpo. Virgil to był wyjątek, ciężko zawodnika o takim poziomie zgarnąć w środku sezonu.
Pierwszy skład mamy naprawdę mocarny (poza LO), ale brakuje nam co najmniej dwóch graczy na wiadome pozycje - DM, który odciąży Gravena, przy okazji dając podobny sposób gry oraz obrońca, najlepiej typowy LO który docelowo zluzuje Robbo.

Jeśli uda się sprowadzić Zubimendiego i Kerkeza, to będą to bardzo dobre ruchy klubu. Hiszpan to klasowa 6, a o takich trudno nawet latem. Węgier może na lata zająć miejsce na lewej stronie.
Dwa trudne transfery, ale jeśli to się uda to czapki z głów.

Zgadzam się w 100%, że przy założeniu podpisania kontraktów z Mo, Virgilem i Trentem to właśnie pozycja lewego obrońcy i defensywnego pomocnika powinny zostać wzmocnione w najbliższym okienku transferowym. Z podanych przez Ciebie zawodników wydaje się, że przy naszym realnym zainteresowaniu to transfer Kerkeza jest możliwy do przeprowadzenia o ile ,wisienki" nie przywalą za niego jakiejś ceny z kosmosu. Co do Zubiego to jego zachowanie w lecie, a także niedawne wypowiedzi w mediach nie napawają raczej optymistycznie na przyszłość i wydaje mi się, że musimy szukać tutaj jakichś alternatyw, bo ewentualna kontuzja lub przemęczenie Gravena może być dla Nas katastrofalne w skutkach. W lecie natomiast według mnie powinniśmy się wzmocnić na pozycjach środkowego obrońcy i środkowego napastnika. W kwestii obrońcy to powinien być to naprawdę klasowy stoper. Para VVD + Ibou jest w złożeniu dobrego zdrowia i formy tych zawodników może być uznawana na chwilę obecną za najlepszą parę stoperów na świecie, ale VVD swojego pesela już nie oszuka i jego atrybuty motoryczne będą powoli spadać, natomiast wiadomo, że Ibou pod kątem zdrowia nie jest człowiekiem z tytanu. Tu według mnie nie ma miejsca na transfer jakiegoś utalentowanego 18-20 latka na przyuczenie, ani zawodnika przeciętnego, który w założeniu ma być jedynie zmiennikiem i grywać tylko w mniej ważnych meczach. Tu powinien przyjść stoper, który realnie włączy się do rywalizacji o pierwszy skład i grając w nim nie będziemy czuli spadku jakości i wtedy możemy z honorami pożegnać Gomeza, jeżeli jego marzenie o etatowej grze w pierwszym składzie będzie dalej aktualne. Jeżeli chodzi o środek ataku to wiadomo jak wygląda ,zdrowie" Joty, natomiast mnie jako jednego z obrońców Nuneza nasz Urugwajczyk niestety przekonał ostatecznie w tym sezonie, że mówiąc kolokwialnie ,nic z tego nie będzie". Ciężko mi uwierzyć w realną możliwość transferu Isaaka, o ile Newcastle znowu nie wpadnie w problemy z finansowym Fair Play, a nie bardzo widzę teraz jakieś klasowe alternatywy, dlatego zastanawiam się ewentualnie nad opcją przekwalifikowania na środek Diaza na stałe i poszukaniem za niego zawodnika na lewy atak do konkurencji dla Gakpo. Tak czy inaczej w Naszej obecnej sytuacji przy założeniu podpisania kontraktów z Mo, VVD i Trentem to przeprowadzenie w najbliższych dwóch okienkach tych czterech transferów ( załóżmy tutaj odejście Robbo lub Kostasa, Gomeza, Endo i Nuneza, + Kellehera gdy w lecie przyjdzie Mama ) i Nasza kadra wyglądałaby na kompletną i gotową do walki o trofea przez najbliższe kilka lat. Do wydania pewnie ok 150-200 mln funtów minus środki otrzymane za sprzedaż w/w zawodników. Informacje wypływające z klubu sugerują, że w naszej ,kasie" jest hajs, i że nie mamy problemów z wymogami finansowego Fair Play, ale czy przy polityce transferowej FSG te cztery transfery są możliwe to mam tutaj niestety pewne wątpliwości… Bo zawsze można powiedzieć, że przecież mamy dwóch lewych obrońców, Gomez dobrze sobie radzi jak wchodzi do pierwszego składu, Grav gra rewelacyjnie i itak nie wpuści nikogo do składu, a na końcówki meczów i puchary krajowe zluzuje go Endo + mamy Mortona i do klubu wróci Bajcetić, a Nunez dużo biega i pomaga drużynie w pressingu to w sumie można mu dać CZWARTY sezon na aklimatyzację…). Ja mam zamiar w kwestii podejścia do Naszych transferów zastosować swoją starą i sprawdzoną taktykę tzn. na nic się nie nastawiam i jeżeli coś się wydarzy to wtedy jestem mile zaskoczony, bo dla mnie jest to jedyna rozsądna taktyka gdy nsze transfery zależą od FSG ;).

Pany a co byście powoedzieli na wporzyczenie Olmo z Barcelony :laughing: Nie gra w Barcelonie bo nie mogą go zarejestrować masakra a szkoda trochę go bo dobry grajek :grin:

Nie zarejestrowany?
Dani Olmo w Barcelonie w LL w tym sezonie:

Nie wiem, czy to gracz do nas, niech siedzi w wymarzonej Katalonii.

Znam odpowiedź na tą zagwozdkę. Nie uda się :wink:

Najlepsze jest to, że jeb*te pismaki, ciągle piszą o planach transferowych Barcelony… za co niby mają kupować nowych graczy?

Jedyny sensowny gracz możliwy do wyjęcia i pożyteczny dla nas to Frankie De Jong. Tylko, że mu tam ładnie przeorali tą kostkę. Chłop przed tą obecną kontuzją miał ją kontuzjowaną już dwa razy jeśli dobrze kojarzę. Czyżby zbyt szybkie przyśpieszanie go do gry w przypadku wcześniejszych urazów?

1 polubienie

Juz go tam nie chcą po prostu.

360 000 tygodniówki :man_facepalming: Chłopak zarabiałby więcej, niż legenda klubu - Salah.

Nie, nie, nie.

@CzerwonyBartek to nadal za dużo. 150 000 to maks, biorąc też pod uwagę jego zdrowie i fakt, że u nas byłby głównie rezerwowym.

Niemniej, przedstawiłeś kolejna ciekawą opcję do uzupełnienia składu.

A kto by mu tyle dał u nas? To że idiota (albo oszust) Bartonelu tyle mu dał, to nie wiem czy oprócz PSG lub United znalazłby drugich takich frajerów. Chłop albo zejdzie z tygodniówki, albo przesiedzi w Barcelonie do końca kontraktu. Nie ma szans, że w normalnie zarządzanym klubie dostanie więcej jak 200/250.

1 polubienie

Sprawa jest moim zdaniem prosta, jeżeli nie zrobimy wzmocnień zimą to będzie to znak, że klub ponownie chce wygrać trofea przy najmniejszym swoim wkładzie z podejściem JAKOŚ TO BĘDZIE

Potem znowu zabraknie tych paru punktów w meczach gdzie przydałby się dobry zmiennik dla Gravena czy w obronie…

2 polubienia

Obawiam się że tak jak napisało athletic transfery raczej na lato. Teksty o tym że w zimie ciężko kupić wkładam między bajki. Wiadomo że mnóstwo jest takich zawodników, ale jest też wielu graczy świetnych którzy grają w zespołach bez większego celu i idzie dobić targ. Taki kerkez gra w bou. Oni już nie spadną. Puchary też im nie grożą. Myślę że szło by się dogadać. Wiadomo że potencjalny gracz potrzebował by trochę czasu na aklimatyzację i zgranie, ale nikt tu nie mówi o pierwszym składzie a raczej graczach którzy najpierw musieli by zluzować pdst. Lb i dmf to potrzeby na już. Możemy tam rotować ale jest to nie tylko strata na jakości,ale i na brakach rotacji w innych sektorach. Nasza dobra gra opiera się na zdrowiu i formie 23 letniego gravena. Który prawdopodobnie nie miał w swojej karierze jeszcze tak wymagającego sezonu. To duże ryzyko a chłopak w kwietniu może oddychać rękawami. Myślę że kupno dmf o podobnej charakterystyce nawet stricte na ławkę byłoby planem minimum na zimę. Lb możemy dociągnąć do lata (choć lepiej byłoby kupić go już)

Co do napastnika. Chyba każdy stracił już nadzieję że Darwin ogarnie. Sprzedać po prostu za 40m+. W jego miejsc w lecie widziałbym joa Pedro (ciągle rozwojowy podobny stylem do bobiego ograny w Anglii) lub Davida(kontrakt w ręce, reguralny, uniwersalny pakiet umiejętności, a nie kółek jak EH)

Jeśli ich wybierze, to znaczy że nasze zainteresowanie nim było tylko medialne jak większością nazwisk zresztą

2 polubienia

Wisienki rozgrywają póki co świetny sezon i mają szansę nawet na LE. Wątpię, że będą się chcieli osłabiać zimą.

Żadna klasowa 6 nie będzie grzać ławki. Ryan rozegra 80-90% pozostałych spotkań. Albo kupujemy półśrodek zimą, albo czekamy do lata na konkretne wzmocnienie.

Podobno West Bromwich Albion chciałoby Heitingę na swojego menedżera,ciekawe jak to się skończy.

Chyba że ktoś go połamie albo mięsień mu wysiądzie przez intensywność rozgrywek i ilość minut, na to tak mała szansa wcale nie jest

1 polubienie

Ja tam uważam że zespół który gra prawie 60 meczy w sezonie powinienem mieć klasowego pomocnika do rotacji. To już nawet nie o kontuzje chodzi. Ale taki Zubimendi może rotować zarówno Gravenbercha i Mac Allistera. Albo Argentyńczyk może zagrać wyżej w którymś meczu i wtedy ma ławce wyląduje Szobo. Ten terminarz jest bardzo mocno napięty, mecze są praktycznie cały czas co 3 dni. Trzeba dawać odpoczywać zawodnikom. Nawet jeśli któryś nie złapie urazu to będą na tyle zmęczeni że ich forma spadnie.

4 polubienia

Ale Zubimendi prawdopodobnie, że się nigdzie ruszać nie chce do końca sezonu.

@everlast

Módlmy się o to aby w czerwcu Pearce mógł naskrobać gówno artykuł o tym jak to podejście FSG okazało się słuszne a ich szachy 6D nie wzmacniania składu, doprowadziło nas do mistrzostwa (zamiast gówno artykułu o tym jak to 2 miejsce jest zapowiedzią wspaniałych czasów pod łysym puchatkiem)

1 polubienie

No to jakiegos innego pomocnika na poziomie. Albo chociaz srodkowego obrońce. Jak nikogo znowu nie kupimy to będzie żałosne.

1 polubienie

Niech wreszcie ściągną jakieś lewego obrońcę, przecież tak się nie da grać. Kolejny mecz z kolei kiedy LO zawala w taki sposób, już się nie chce nawet tego komentować, bo do jest w zasadzie już stały motyw.