Rozważania transferowe (dyskusja)

Typie, wymieniam gości, którzy mają potencjał na poziomie Salaha. Oczywiste, że teraz nie ma na rynku piłkarza gotowego do zastąpienia Mo.

Więc wysrałeś się bez powodu.

1 polubienie

Panowie spokojnie.

Kubo i ten z PSV według mnie solidniacy co najwyżej. Quenda ciekawy grajek. 17 lat, potencjał może mieć olbrzymi. Ale na dzisiaj nie wiadomo np. czy nie rozwinie się bardziej Doak bo to dopiero jego początki kariery.

1 polubienie

Wisienki dopinają transfer lewego obrońcy. Może dla nas to dobry sygnał. Kerkez potrzebny od zaraz. Nastpeca Salaha aktualnie gra w Bayernie. Olise daje większą pewność ze ten ciężar udźwignie. Niestety znów sie spóźniliśmy

Jasne że mają potencjał, ale czy uważasz za dobry pomysł kupno młodego zawodnika który na dziś jest cieniutki za najlepszego RW w historii ligi?

Na ten moment nie ma takiego gracza jak Mo. Trzeba było by kupić kogoś i rozłożyć strzelanie bramek na całą trójek. Wtedy ktoś grający na rw pomagał by w pressingu. Przy dobrym transferze myślę że byłoby to do osiągnięcia. Jednak byłoby to piekielnie trudno. Mo to geniusz

Co innego strata vvd. Tej jakości nie da się rozłożyć. Dodatkowo vvd robi wszystko. Gra w powietrzu? Najlepszy na świecie. Gra 1na 1? Chyba nie muszę pisać. Gra wysunięta linia? Już nie ta szybkość co kiedyś ale wyborny. Linia cofnięta? No problem. Długi krosik? 20 lat temu pirlo takich nie dawal.
Do tego lider pełną gębą. Ikona. Napastnicy już w tunele wiedzą jak będzie ciężko.
Jestem naprawdę zaszczycony mogąc oglądać artystę defensywy.

Do tego obaj panowie mają zdrowie jak konie.

2 polubienia

Problem to może być kreatywność po stracie Trenta i Salaha… Oni przez lata mieli multum asyst. A gole? Mbeumo jak się nie połamie zakręci się pewnie koło 20 goli w lidze. Salah oprócz sezonu 17-18 w lidze zawsze strzelał między 18 a 23 gole. Mbeumo to na ten moment jedyna sensowna opcja jeśli chcemy goli i poziomu na teraz i to na tej samej pozycji co Salah + Ograny w lidze, a nie kot w worku. Wymienić Nuneza na Cunhe/Pedro którzy umią podać i są mega kreatywni + Mbeumo i rzeczywiście te gole mogą się ładnie rozkładać. Do tego Diaz i Gakpo zaczeli strzelać.
Salah to zarówno goleador jak i asystent. 1/1 się nie znajdzie nikt - na jego poziomie obecnym z tego sezonu w Anglii to był jedynie Cristiano i Suarez. Jest szansa to dobrze rozegrać jesli Mo odejdzie, tylko musi przyjść ktoś za niego + ktoś za Nuneza ala Firmino. Trudne ale możliwe. Są w Anglii tacy gracze, a nam transfery ligowe wychodzą wybitnie. Byle nie żadne koty w workach z innych lig w tak ważnych kwestiach.

Gorzej z Van Dajkiem. Nie dość, że jest topem we wszystkim to jest liderem. Mourinho mówił niedawno, że lidera nie można stworzyć, nie można się tego nauczyć, trzeba nim po prostu być i się takim urodzić.

3 polubienia

A widziałeś Pepa prowadzącego jakiś klub który nie jest najmocniejszy finansowo w swojej lidze?Bo ja chętnie bym zobaczył jak sobie radzi tylko na podstawie swojej wiedzy taktycznej, motywowania… z dobrymi ale nie wybitnymi piłkarzami. Bez wątpienia to dobry trener ale było wielu lepszych.

10 polubień

A masz lepszy pomysł, jeśli Mo odejdzie? Na rynku prawoskrzydłowy jest posucha. Więc albo kupujemy młodego z potencjałem, albo trzeba będzie inaczej ustawiać ofensywę.

Padł argument o rozszyfrowaniu taktyki, więc taktyki się trzymajmy, a nie tego jakie prowadził kluby. Niejednokrotnie pisałem, że Guardiola nigdy nie został poważnie zweryfikowany, bo nigdy nie musiał budować od podstaw. Nie zmienia to faktu, że wszędzie gdzie poszedł, starał się wpajać bliźniaczą (jeśli nie tę samą) taktykę i najczęściej zbierał największe ligowe żniwa.

Inna sprawa, że Barcelona od Realu mocniejsza finansowo nie była i dzisiaj zbierają pokłosie grania na kredyt.

1 polubienie

Barcelona nie była mocniejsza finansowo ale i tak chyba więcej wydawała. Odnośnie Słota oczywiście trzeba poczekać. Ale czy będzie miał odpowiednią kadrę w przyszłym sezonie to już czas pokaże.

Ja bym jednak wolał, żeby skupiono się na przedłużeniu z Salahem zamiast dawać jakieś lukratywne oferty Trentowi. Trenta już teraz potrafi zastąpić Bradley, a jest jeszcze młody i będzie tylko lepszy. Za Salaha porównywalnego zastępstwa nie widzę nie tylko w Liverpoolu, ale i całej Europie.

No chyba, że uda się zatrzymać obu, wtedy nie będę narzekał :wink:

2 polubienia

Świetnie widać, że nie mamy jak zmontować sensownie zmiany w środku, jeśli Ryan gra słabszy mecz, a takowy w 2giej połowie zagrał Holender.
Świetnie widać, że potrzebujemy wzmocnień na bokach obrony, o ile z Trentem zobaczymy jak sytuacja się potoczy, bo dzisiaj zagrał katastrofalnie i ciekaw jestem ile w tym tego, że już zadecydował czy po prostu wjechała mu na psychę cała sytuacja, ale na lewej obronie ile poczekamy na wzmocnienia? Planowane wzmocnienie w lato, ale my teraz walczymy o mistrza, do lata może zabraknąć.
O Nunezie nie chcę nic pisać, bo zostało na tym forum wystarczająco napisane. Z niego piłkarza na Liverpool nie będzie. Sprzedać i szukać nowych opcji. Wybacz Darwin, ale nie mogę już nic pozytywnego w Twojej obronie napisać.

Ano tak. No ale przecież nie trzeba wydawać pieniądze, by uzyskiwać wyniki. Ma to poniekąd połączenie z tematem, bo jak byk łączy się z dyskusją nt transferów i ilości wydanych pieniędzy (ale nie łączy się stricte z tym, co pisałeś, bo nie trzeba tu wydawać co okienko 200mln, tu brakuje regularności i przewidywalności którą widzą nawet niedzielni kibice nauczeni tym, co działo się w przeszłości).
Brakuje LO, brakuje napastnika, brakuje DM, który może grać albo zamiast albo obok Ryana (dlatego Zubimendi mnie tu leży najbardziej i będę jak wół o nim pisać, bo nawet klub go sprecyzował jako idealny zawodnik do pomocy dla Nas i jedynie szkoda, że nie udało się go przekonać do transferu do Nas), bo takich meczów jak dzisiaj może być więcej, Gravenberch gra niemal wszystko, gdy wynik jest stykowy, to nie ma szans by zszedł, a my pamiętajmy zazwyczaj gramy i robimy wynik w 2 połowie; brakuje oczywiście CB, bo ino wyzdrowiał i od razu wszedł do składu Ibou i miejmy nadzieję, że taka harówka jak dzisiaj nie odbije się w przyszłości na jego mięśniach zaraz po wyleczeniu się.

6 polubień

Przyznam, że nie byłem do końca przekonany o konieczności transferu na LO, i ciągle miałem nadzieję, że Any się w końcu obudzi z jakiegoś letargu. Ale te ostatnie kilka spotkań, sprokurowane karne, krycie na radar i zero korzyści w ofensywie, skłoniły mnie do uwierzenia, że chyba faktycznie potrzebna jest zmiana podstawowego LO i jest to potrzeba pilniejsza nawet niż “zapasowy” DM.

P.S. To niewłaściwy dział na takie rozważania. Przejdźmy do wątku transferowego.

1 polubienie

Nie ma co czekać, tu trzeba juz działać

19 polubień

Błagam chociaż ściągnijmy tego LO, przy tym co mamy Kerkez jest marzeniem
i wywalmy kurva tego Nuneza, jak nie z klubu to chociaż do rezerw bo patrzeć się na niego nie da

2 polubienia

A mnie zaatakowałeś ostatnio jak napisałem o LO i DP xd. W perspektywie zima/lato mile widziany LO, SO, DP i ktoś za Nuneza. Nie wiem po co zwlekać z LO jak Robo kompromituje się mecz w mecz, a my i tak musimy wykonać ten ruch. Dlaczego nie wykonać go teraz? W lecie szykują się inne problemy… Graven z Mackiem też muszą mieć w środku kogoś kręcącego się koło ich poziomu w perspektywie 50/60 meczów w sezonie. Slot tam gdzie może to się rotacji nie boi. Nie mówie, że to ma być ktoś za 70 mln, ale jakiego nowego Bruno z Francji/Niemiec mógłby Edwards wynalezc. Złego Kloppa już nie ma który mu zablokuje transfery, bo ma Milnera, więc do dzieła hihi :stuck_out_tongue:

Nad SO tez potrzeba się poważnie zastanowić, Quansah jest za słaby narazie i za młody na SO, a Gomez powinien być góra traktowany jako 4 i zapchajdziura. Nic nie da się budować i opierać planów na tym piłkarzu. Szkoda, bo ogarniał na LO i w tym sezonie ale cóż - wyszło jak zawsze z nim.

1 polubienie

Gomez jest spokojnie 3 do grania. Kwestia co zrobić z Quansahem, bo na 4 nie przyjdzie żaden kozak.

FAbian Schar kończy się kontrakt - to jest przykład. Poszukać wśród darmowych zawodników chętnego, Matip potrafił pełnić rolę rezerwowego, a kiedy trzeba było, bo nie było nikogo innego, to grał i nie schodził poniżej któregoś poziomu. Niestety te nieszczęsne kontuzje…

Dawać tego kerkeza w styczniu bo na Robertsona nie moge patrzec co on gra

2 polubienia

Liverpool wysłucha ofert za Nuneza już zimą.

8 polubień