Rozumiem defetyzm, bądź inaczej realizm, lecz ja jestem dziwnie optymistyczny (okaże się czy jednak naiwny :D) w stosunku do letniego okienka transferowego.
Mam poczucie, że FSG liczyło się już dawno z potrzebną przebudową, dlatego z wyprzedzeniem najpierw chcieli sprzedać klub, a następnie szukali inwestorów. To są biznesmeni, którzy są świadomi, aby powtórzyć sukces w lidze + ugrać więcej w lm trzeba zainwestować money. Inaczej o zyskach w kolejnych sezonach mogą zapomnieć.
Wobec obecnych braków i potrzebnych zmian, włączając w to nieuniknione odejście TAA oraz moim zdaniem Salaha (jeśli była jakaś szansa na jego pozostanie to imo przekreślił ją w dwumeczu z psg).
Nie wyobrażam sobie, abyśmy nie podpisali nowego kontraktu z Virgilem. Jeśli do tego by doszło to tracimy kapitana i dwóch vicekapitanów. Szatnia mogłaby tego nie unieść w przyszłym sezonie.
Wg mnie przebudowa jest konieczna, dlatego pozbędziemy się: Kellehera (25 mln), Gomeza (30 mln), Tsimikasa (20 mln), TAA, Mortona (20 mln), Salaha, Chiesy (20 mln), Nuneza (50 mln), Koumasa (10 mln) i Diaza (50 mln) = 225 mln
Przy tylu zawodnikach odchodzących niestety moim zdaniem nie ma szans na wydanie na jednego Isaka ponad 100 mln.
Imo przyjdą:
- Mammardashvili wiadomo
- Kerkez 40 mln
- Huijsen/Ghuei 50 mln
- Geertriuda/Gaaei 30-40 mln
- Wharton/Stiller 40-50 mln
- Cherki 30 mln (OL ma kłopoty finansowe)
- Paixao 40 mln
- Delap/Pedro/Cunha 50-60 mln
Ok. 310 mln
Do tego zostaje Doak, Bajcetić na wypożyczenie.
Czyli niecałe 100 mln właściciele musieliby dołożyć i mają przebudowę małym kosztem xd
Oczywiście trudno sobie wyobrazić naszą ofensywę bez Salaha i zastanawiam się czy ten Isak nie będzie brany pod uwagę na poważnie, w obliczu takich zmian w ofensywie i utraty medialnej gwiazdy. Jednak od lat mamy w ofensywie dużą postać (Torres, Suarez, Salah).
Mam zagwostkę odnośnie statusu Homegrown. Przy pozbyciu się TAA i Gomeza tracimy dwóch. Może ktoś mądrzejszy wyjaśnić jak to w liczbach wygląda i ilu ewentualnie Anglików potrzebujemy?