Rozważania transferowe (dyskusja)

Uważam że pozbycie się diaza może nam wyjść na dobre, ale zdecydowanie w pierwszej kolejności jest kilku panów.
Bardzo ważne w kontekście tego co będziemy robić jest czy salah zostanie. Jeśli tak to wtedy myślę że można pozbyć się diaza za kwotę w okolicach 60+ m. Jeśli nie to będziemy musieli sprowadzić kogoś za salaha. Wtedy mimo wszystko wolałbym aby Diaz który jest dobrym piłkarzem jednak został bo jednka gwarantuje on pewien poziom.

W mojej ocenie pierwszy do odstrzału jest jota, nunez i doak.

Nie wiadomo też o co tak naprawdę chodzi z chiesa. Jaki jest jego poziom i czy ma tu wql przyszłość. Patrząc na minuty niespecjalnie

Jak patrzycie na statystyki goli i asyst piłkarzy w La Liga, to weźcie poprawkę na to, jak to wygląda wśród wszystkich zawodników.

Vinicius 21 meczów, 10 goli, 5 asyst
Rodrygo 24m, 6g, 5a
Yamal 24m, 5g, 11a

W zeszłym sezonie Vincius miał 15 goli i 5 asyst, Rodrygo 10 goli i 5 asyst, Yamal 5 goli i 5 asyst.

Te liczby nie wyglądają zachwycająco. Liczbowo w ostatnich dwóch sezonach Mbuemo czy Bowen wyglądają pewniej.

Nico Williams na tle reszty wcale nie wygląda źle. Nie bez powodu jest powoływany do kadry Hiszpanii i był podstawowym zawodnikiem na wygranym przez nich Euro.

1 polubienie

Ale jest lepszym piłkarzem od Diaza i to o wiele. Wyobraź sobie jakich kolegów ma w Bilbao i jak tam jest ograniczany, a na jaki poziom może wejść tutaj.

wyobrażam sobei, że Bilbao jest 4 w lidze.
Ale nie ogladam, wiec nie wiem, pytanie jest takie czy on wraca do obrony, czy bysmy grali w 10 a z Salahem to w 9?

Na moje to bardziej Diaz chce się stąd zawinąć niż my go pozbyć

2 polubienia

Nie ma szans żebyśmy pozbyli się i Joty i Darwina. Urugwajczyk pewnie odejdzie a Portugalczyk zostanie jako rezerwowy. Gdyby odeszli dwaj to powstanie spora dziura którą ciężko będzie zapełnić zważywszy że FSG nie lubi wydawać dużo pieniędzy.

Co rusz słyszymy, że ktoś chce się stąd zawijać. Niby są jak rodzina, a tu może się okazać, że jedyny, który naprawdę chce tu grać to Eliott :laughing:

4 polubienia

Jurgen zawsze po meczu dziękował kibicom, był drajw , była atmosfera i wspólnota z Anfield

City by nie puściło, to teraz lecimy na około z Atletico? Cwane.
Powiem szczerze, że w City podobał mi się bardzo, ale przy Erlingu nie pograłby nikt za dużo. Nawet jak jest pod formą. Pytanie jedno - możemy przestać marzyć? Atletico go nie puści, w ploty że chcą Nuneza też nie uwierzę. Poza tym Liverpool nie da tyle, ile by trzeba było nawet gdyby chcieli siąść do rozmów. To temat obecnie na 120mln euro spokojnie. Gracz wybitny, ale póki nie zobaczę oficjalki, to będę zdania, że on czy Isak tu nie wylądują. Może ktoś niewiele gorszy i wyciągnięty z kapelusza poza spojrzeniem wszystkich, pełne zaskoczenie, ale na pewno nie w tej okolicy cenowej. Nie rób więc panie nadziei, proszę. Nie chcę tego, po prostu to będzie boleć potem, bo Julian Alvarez jest genialny. Wykończenie, spryt, drybling, nie jest typowym egzekutorem, ale nie dlatego, że nie potrafi, tylko to po prostu świetnie pracujący dla zespołu gracz. Kto był taki i potrafił świetnie obsłużyć nasze skrzydła? Tak, zgadliście - Firmino zespajał lewe i prawe skrzydło w jedną, genialną machinę do strzelania goli. Alvarez jest w tym zapewne odrobinę gorszy jeśli o aspekt podania chodzi, ale za to od siebie doda sporo bramek więcej od Brazylijczyka.

5 polubień

Teksty typu “obserwujemy”, “mamy na radarze” czy “interesujemy się” to po prostu zasłona dymna, że niby fsg coś robi. Za kogoś takiego jak Alvarez czy Isak trzeba dodać około jak nie więcej niż 100 mln. Do tego dochodzą braki na pozostałych pozycjach.

1 polubienie

Deal Alvarez za Nuneza z dopłatą to byłoby mistrzostwo. Ciekawe czy byłby zainteresowany grą w koszulce Radar FC.

4 polubienia

Darwin kosztował 80+ ,i to był ostatni Mega Transfer FSG,mamy marną Akademię piłkarska, ,teraz zaczną inwestować w rozwój wspaniałej przyszłości LFC)

Zestawiłem swoje marzenia transferowe z rzeczywistością i stawiam, że:

• zrealizujemy cztery transfery: LO, ŚO, PN i ŚN;
  • przy nieuniknionych odejściach, konieczności łatania dziur na tych pozycjach i nowym życiu Gravenbercha i Endo (który i tak, co absurdalne, nie dostaje zbyt wielu minut nawet w meczach ze słabszymi rywalami) klub niestety uzna, że kupno ŚPD nie jest aż tak istotne;
  • odejdą Tsimikas, TAA, Salah, Nunez, Kelleher, Morton, Chiesa;
  • ze względu na wywindowane ceny graczy z Premier League, przyjdzie z niej max. jeden grajek i oby to był Kerkez;
  • pozostałe transfery będą z Niemiec/Holandii/Portugalii bo to dla władz LFC sprawdzony i stosunkowo tani rynek.

W powyższych okolicznościach nie obraziłbym się na takie transfery: LO: Kerkez, ŚO: Inacio/Schlotterbeck, PN: Trincão ŚN: Openda.

O tak :smiley: chociaż przydałby się w dalszym ciągu jakiś typowy goleador myślę. (i już się nie kłóćmy bo nie ma o co kruszyć kopie :wink: )

3 polubienia

Jak już widzę słowo radar… :yawning_face:

Umówmy się, ale klubu nie stać na pakiet Isak oraz Alvarez, bo obaj to obecnie ponad 200 milionów. Pewnie pójdziemy po jakąś ekonomiczną opcje typu David i może Ekitiké z Frankfurtu.

Mądrze i z perspektywą :slightly_smiling_face: FranekDolas myśli jak Zarząd LFC

Nie wiem czy to ironia, ale to prawda. Obaj są perspektywiczni, a będą kosztować ułamek tego co Isak i Alvarez.

1 polubienie

Rozumiem defetyzm, bądź inaczej realizm, lecz ja jestem dziwnie optymistyczny (okaże się czy jednak naiwny :D) w stosunku do letniego okienka transferowego.

Mam poczucie, że FSG liczyło się już dawno z potrzebną przebudową, dlatego z wyprzedzeniem najpierw chcieli sprzedać klub, a następnie szukali inwestorów. To są biznesmeni, którzy są świadomi, aby powtórzyć sukces w lidze + ugrać więcej w lm trzeba zainwestować money. Inaczej o zyskach w kolejnych sezonach mogą zapomnieć.

Wobec obecnych braków i potrzebnych zmian, włączając w to nieuniknione odejście TAA oraz moim zdaniem Salaha (jeśli była jakaś szansa na jego pozostanie to imo przekreślił ją w dwumeczu z psg).
Nie wyobrażam sobie, abyśmy nie podpisali nowego kontraktu z Virgilem. Jeśli do tego by doszło to tracimy kapitana i dwóch vicekapitanów. Szatnia mogłaby tego nie unieść w przyszłym sezonie.

Wg mnie przebudowa jest konieczna, dlatego pozbędziemy się: Kellehera (25 mln), Gomeza (30 mln), Tsimikasa (20 mln), TAA, Mortona (20 mln), Salaha, Chiesy (20 mln), Nuneza (50 mln), Koumasa (10 mln) i Diaza (50 mln) = 225 mln

Przy tylu zawodnikach odchodzących niestety moim zdaniem nie ma szans na wydanie na jednego Isaka ponad 100 mln.

Imo przyjdą:

• Mammardashvili wiadomo
  • Kerkez 40 mln
  • Huijsen/Ghuei 50 mln
  • Geertriuda/Gaaei 30-40 mln
  • Wharton/Stiller 40-50 mln
  • Cherki 30 mln (OL ma kłopoty finansowe)
  • Paixao 40 mln
  • Delap/Pedro/Cunha 50-60 mln
    Ok. 310 mln
    Do tego zostaje Doak, Bajcetić na wypożyczenie.
    Czyli niecałe 100 mln właściciele musieliby dołożyć i mają przebudowę małym kosztem xd

Oczywiście trudno sobie wyobrazić naszą ofensywę bez Salaha i zastanawiam się czy ten Isak nie będzie brany pod uwagę na poważnie, w obliczu takich zmian w ofensywie i utraty medialnej gwiazdy. Jednak od lat mamy w ofensywie dużą postać (Torres, Suarez, Salah).

Mam zagwostkę odnośnie statusu Homegrown. Przy pozbyciu się TAA i Gomeza tracimy dwóch. Może ktoś mądrzejszy wyjaśnić jak to w liczbach wygląda i ilu ewentualnie Anglików potrzebujemy?