Rozważania transferowe (dyskusja)

No dobra, to jednak Kerkez nie przyjdzie.

E: jednak przyjdzie, Real bierze Carrerasa.

BREAKING: Alvaro Carreras is joining Real Madrid!

The club is now FINALIZING the signing. @diarioas

Nie ma co reagować na każdą plotkę!! Jak ci dziennikarze mierzą to czy flo jest bliżej Bayernu czy nad? W Leverkusen im mówią? Pewnie Bayern który zobaczył że wirtz nas odwiedzał zaczyna panikować i robi nagonkę. To samo z lewym obrońca. Potrzebujemy na gwalt. Każdy kto dobrze na tej pozycji jak Ryan grał będzie z nami łączony.

Ja spokojnie czekam, aby to ocenić bo w klubie obiecali topowe okienko. Początek wygląda, więcej niż obiecująco

1 polubienie

Co do Kerkeza to przypuszczam że cisza spowodowana jest trwającym jeszcze sezonem. Po ostatniej kolejce jeśli ma do nas trafić to temat ruszy.

2 polubienia

Po co nam Nouri? Żeby znowu plakac w trakcie PNA? Dajmy sobie spokoj z Afryką

7 polubień

Czyli odpalisz jakiegoś topowego gracza bo raz na 2 lata nie ma go od miesiąca do 2?

Yhym. Ryan zagrał świetny sezon jest najlepszym technicznie lewym obrońca, a do tego w tym sezonie świetny w obronie. Osobiście wolę kerkeza bo młodszy, ale to nie tak że można chłopaka skreślać. Jest jeszcze hato. Pewnie najtańszy, z największym znakiem zapytania, ale być może z największym potencjałem.
Kogo z tej trójki nie wybierzemy będę zadowolony. Dlatego myślę że akurat na tej pozycji w tym roku obrodziło i nie ma się co martwić.

1 polubienie

Tak, a kto pyta?
Jak masz wybor miedzy zakupem Europejczyka ktory nie ma PNA, a Afrykańczyka przez ktorego nieobecnosc juz NIE RAZ stracilismy sezon to lepiej tego pierwszego.

A skad wiesz czy w ogole kupimy kogos z tej trojki? A moze kupimy kolejnego noł nejma jak Tsimikas zeby podtrzymac sztucznie Robertsona w pierwszym skladzie…

1 polubienie

A może temat Kerkeza upadł, bo klub będzie szukał klasycznego lewego obrońcy lub lewonożnego stopera, który w fazie ataku będzie tworzył trzyosobowy blok obronny? Frimpong jest piłkarzem na wskroś ofensywnym i posiadanie piłkarza o podobnej charakterystyce na lewej stronie stworzy nam piękne, szerokie autostrady na bokach.

Dlatego kierunek może być nieoczywisty. Np. Hincape, Lukeba czy Hato.

@Spectre ten sezon pokazał ile sił kosztowało Gravena niańczenie Arnolda i łatanie po nim dziur. Fajnie to wygląda w teorii, ale w praktyce jest to okupione większym zmęczeniem zawodników. Przerabialiśmy to za Kloppa, a Slot wyraźnie stawia na techniczny środek pola i mniej ofensywne boki obrony.

Robertson w obecnym sezonie często zostawał z tyłu i tworzył trzyosobowy blok. Dlatego pojawiła się myśl, że Slot może będzie chciał iść w tym kierunku.

2 polubienia

Grać na cofnietym, podwojnym pivocie i mozna brac Kerkeza czy innego ofensywnego grajka na bok. Balans na lewej stronie jest tak samo istotny jak na prawej. Mac i Graven jako cofnieci rozgrywajacy w pierwszej tercji, gdy bedzie faza ataku powinni przechodzic tez do bocznych stref i dziur nie bedzie.

Tak, gram w FM,a xD

Dlatego przychodzi Frimpong, który wydaje się być jeszcze bardziej ofensywny niż Arnold. Nikt tu nie wie jakie są plany co do taktyki czy transferów więc nie ma co się mądrzyć.

Temat Kerkeza też chyba nie upadł. Jest dopiero połowa maja. Osobiście nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem transferu Węgra. Cena moim zdaniem mocno zawyżona jak za lewego obrońcę i uważam, że Edwardsy sa w stanie znaleźć kogoś równie dobrego za mniejszy hajs, a zaoszczędzone £ przeznaczyć na wzmocnienie ofensywy.

Wolałbym Wirtza + jakiegoś no name’a na LO (transfer ala Robertson) niż Kerkeza + jakiegoś taniego napastnika/skrzydlowego/10

4 polubienia

Kazdy by wolal Wirtza i jakiegos tanszego LO. Ale taki Hato czy Nouri to kwota podobna do Kerkeza, w tylko te nazwiska pasuja do poziomu Liverpoolu.

Tez nie oszukujmy sie ale te 40 milionow dzis to nie jest jakas kwota z kosmosu.

Zdecydowanie. 40 mln w tych czasach nie robi wrażenia. Ja się zastanawiam czy Frimpong to jest dobry pomysł. Tzn. jest to dobry zawodnik ale grający jako wahadłowy. Nie wiem jak on sobie poradzi jako klasyczny prawy obrońca. Może lepiej byłoby kupić Vandersona z Monaco… Holender dużo da z przodu ale też możemy mieć dużą dziurę w obronie.

3x nie. Puchar szamana co 2 lata…

Oglądając mecze Wisienek miałem wrażenie, że Kerkez potrafi się teleportować, bo co był w ataku, to zaraz atakował przeciwnika na swojej połowie. Casus naszego Robbo w prime time.
Oczywiście to JESZCZE nie jest 1:1 i raczej nigdy w sferze ofensywnej nie będzie, ale predyspozycje ma.
Ait Nouri właśnie wydaje mi się DUŻO bardziej ofensywnym graczem, większość meczów w sezonie rozegrał jako wahadłowy/lewy pomocnik, a nie obrońca.

Oczywiście przyznam, Ait Nouri na boisku wygląda na ten moment lepiej od Kerkeza, ale pamiętajmy, że jest ponad 2 lata starszy. Gdybyśmy grali na wahadłowych, to przełknąłbym ten puchar szamana i wolał Algierczyka, ale jeśli mamy mieć 4osobowy blok obronny, to Kerkez IMO będzie lepszym wyborem.

Poczekajmy, zobaczymy. Może Liverpool przejdzie na podwójnego pivota i poszukamy do Gravena typowego DMa w pomocy, a Liverpool zacznie bardziej atakować bokami niżeli środkiem. Tylko to kosztowałoby raczej Szobo miejsce w składzie, bo Alexisa nie wygryzie, więc on zająłby jego miejsce, a Graven zostałby na podwójnym pivocie (lub on pozostanie jako ten bardziej defensywny i np. dlatego jest plan na ściągnięcie Stillera).

Możemy się tak przerzucać nazwiskami do woli. Całe zeszłe okienko było tu kilka osób które były totalnie przekonane że slot grał w feye z 1 bocznym obrońca który zostawiła jak stoper i napewno do nas przyjdzie hincapie lub lukeba. Nic takiego nie miało miejsca i choć faktycznie robbo często zostawał to raczej bardziej z powodu swoich braków w tej materii.

Każdy wolalby aby hughes wyciągnął no name za 8m i żeby on grał jak Carlos +maldini. O to ciężko. 40m patrząc na to że 9 lat temu Guardiola płacił w jedno okienko po 60za mendy i walkera poprawiając 35 za Danilo nie brzmi jak olbrzymia cena za chłopaka który już się wyróżnia na tle ligi a ma 22 i stale progresuje. Moim zdaniem to jest nasz cel, a patrząc że real odpuścił nie ma godnego rywala.

Mam nadzieję że nie. Osobiście nie znoszę formacji z 3 obrońcami i wahadłowymi. U nas to nie ma sensu bo nie mamy ledwie dwóch dobrych stoperów - więc jak grać trójką z tyłu i gdzie rezerwowi…

1 polubienie

Nie wiadomo jak sobie poradzi, ale skoro Trent sobie radził człapiąc, to Frimpong biegając chyba też sobie poradzi, no i powinno to rozwiązać problem piłek za obrone, bo dogoni kogoś, tak jak to zawsze kontry kasował Walker.

z tego względu nie poszliśmy po Amorima. Też nie lubie tej formacji, bo to masz jeszcze zazwyczaj dwóch defensywnych pomocników, więc tak naprawdę masz w druzynie 7 defensywnych i 3 ofensywnych graczy.

Frimpong nie koniecznie jest uzupelnieniem PO może chcą sprowadzić kogoś na zmienika dla MO

U nas wahadła nie mają sensu bo musielibyśmy wyjąc jednego gościa z przodu kosztem obrońcy. Specyfika naszej kadry chyba nas w tym graniu ogranicza bo mamy za duzo mln z przodu :smiley:

No ja mam nadzieję, że plan Slota na Frimponga to nasz Walker z Liverpoolu. Co prawda już w Tottenhamie Walker był PO i nauczył się sztuki bronienia i ustawienia tak, by nie zostawiać za sobą hektarów wolnego miejsca (bo bądź co badź jak masz taką szybkość i drybling jak Walker, to wielu graczy olewałoby paplanie trenera, tylko szukałoby gry z przodu, a on potrafił się powstrzymywać) i będąc szczerym Trent swoją techniką sprawił, że o tym tak nie myślałem, ale marzył mi się taki zawodnik w Liverpoolu. Druga jednak kwestia, że fizycznie Frimpong to lata świetlne za Walkerem, bo on poza szybkością to był fizycznie bestią (porównajcie jego kark z takim Trentem :joy: ), więc Frimpong będzie musiał sporo nadrobić na siłowni :smiley:

Ja tylko napisałem, kiedy sens miałoby ściąganie takich zawodników. Wiem, że na ten moment nawet nie mielibyśmy porządnej trójki z tyłu, a co dopiero jeszcze ze dwóch na ławkę MINIMUM. Jedyny plus to byłby brak problemu ze środkiem pola :joy:

Wątpię. Po prostu Frimpong będzie mógł grać i na RB i RW, pewnie w zimę przy pucharze szamana zobaczymy Frimponga i Bradleya na jednej stronie, ale docelowo to Frimpong będzie naszym PO prawdopodobnie (ale Bradley niech walczy, bo to że w mojej opinii Holender wyrwie pozycję w skłądzie nie znaczy, że młody formą i treningiem nie może chcieć z nim konkurować).

Chyba ze tak . Ali - VVD , Konate , Bradley- Frimpong , Kerkez - Gravenberch, Mac Allister , Szobo. Salah - Diaz/Gapko . W takim wypadku Salah musialby zmniec pozycje na napastnika. Pytanie czy bedziemy teraz uczyc starego psa nowych sztuczek.

Jest to na pewno uzupełnienie planu taktycznego że w momencie gdy nam nie idzie wpuścimy Holendra który mam przeczucie świetnie zgra się z Mo

1 polubienie