Rozważania transferowe (dyskusja)

Tylko nie trzeba wchodzić w skrajność, by widzieć, że totalnie do tej pory nie wykorzystywaliśmy naszych sukcesów i po wygrywaniu LM czy PL nie szliśmy do przodu uzupełniając skład o kolejne mocne trybiki.
Cały czas głosiłem, że wg mnie nasza taktyka to zdobywać spokojnie Top4, a pojedyncze zdobywane puchary to wypadkowa tego, że przeciwnicy mogą być w danym sezonie dużo słabsi oraz fakt, że mamy u sterów Kloppa, który nie dość, że wyciąga z zawodników ich maximum, to potrafi za małe pieniądze przyciągać zawodników, którymi nie interesują się topowe drużyny jak City czy Real.
Obecnie można się czuć dziwnie, bo ZAPOWIADA się mocno efektywne, a nie tylko efektowne pod względem plotek lato, ale dalej - póki nasze targety nie pokażą się na ogłoszeniu w naszej koszulce, to możemy się tylko jarać, ale nie ma co jeszcze oceniać. Jeśli zaraz po Frimpongu przyszedłby Kerkez, to byłoby bardzo obiecujące wystartowanie z okienkiem, ale dalej moim najważniejszym punktem będzie napadzior, a pomoc, obrona to miłe dodatki, mimo że też bardzo potrzebne.

1 polubienie

Jak nie podpisze kontraktu to bez żalu sprzedać. Elliott sam musi zdecydować czy chce zostać, czy poszukać nowego klubu, bo u Slota kariery raczej nie zrobi.

@ManiacK uważam, że Elliott nie zasługuje na siłowe wypychanie z klubu nawet za dobre pieniądze. Sam najbardziej jestem przekonany do wypożyczenia gdzieś i po kolejnym sezonie ocenić czy to ma nadal sens.

Jakie sam zdecydować? Czemu mamy tracić na spadku jego wartości, gdy kolejny sezon będzie jedynie rezerwowym i to prawdopodobnie znowu nie tym pierwszym jako 12 zawodnik kadry. Póki możemy na nim zarobić spore pieniądze, które mogą nam między innymi sfinansować Cherkiego i jeszcze sporo zostanie, to nie wiem na co czekać.
Chwała Elliotowi za oddanie, ale nie każdy piłkarz będąc wiernym fanem Liverpoolu może się w tym klubie spełnić. Niestety taka jest brutalna prawda.

1 polubienie

Dokładnie. Dobry przykład bycia kibicem i graczem - Rickie Lamber :upside_down_face: nie porównuje go do Harveya jeśli chodzi o umiejętności, ale podobna alegoria.

Oczywiście, że domaganie się od zarządu większych ambicji i systematycznego wzmacniania składu nie jest skrajnością. Mówię tylko o tym, że są tacy co tylko krytykują (zarząd, FSG, Henrego, Hughesa, Edwardsa) i jest też Radbug, który wjeżdża na białym koniu gdy klub zrobi coś co każdy klub powinien po prostu robić (nowy kontrakt dla najlepszych zawodników na swoich pozycjach na świecie czy zakup prawego obrońcy po tym jak poprzedni podstawowy odszedł z klubu) i krzyczy HA, znowu miałem rację a wy się nie znacie. Wiadomo, że kilka okienek zostało przespanych czy zawalonych po prostu, jakie FSG jest to wiadomo i już temat chyba został na tym forum wyczerpany ale to okienko zapowiada się naprawdę dobrze i po prostu trzeba się tym cieszyć a nie wykorzystywać każdą okazję do udowadniania, że to moja jest racja a njie wasza.

4 polubienia

To okienko zapowiada się naprawdę dobrze. Tylko że to powinien być standard a nie wyjątek. Skoro odszedł Trent to sprowadzamy zastępstwo, skoro Andy gra coraz słabiej - kupujemy nowego zawodnika. I tak to powinno zawsze wyglądać. FSG po prostu robi co należy. Ale nie można zapomnieć jak w pomocy grał coraz gorszy Henderson, na ławce czy raczej w gabinecie lekarskim siedzieli Keita i Ox, Milner już bardzo zaawansowany wiekowo - w końcu Klopp zaczął wystawić Bajcetićia. Dlatego wypadliśmy z top4. Mam nadzieję że ta sytuacja już się nigdy nie powtórzy a nasi włodarze nauczyli się na tamtych błędach

1 polubienie

Hendo był tragiczny. Ależ on mnie irytował na boisku.

🚨⚠️ Liverpool obawia się, że Ibrahima Konate podąży drogą Trenta Alexandra-Arnolda i także przejdzie do Realu Madryt.

ℹ️ Daily Mai

Po raz kolejny pojawiają się informacje o odejściu Konate do Realu po sezonie, jako wolny zawodnik. Osobiście spróbowałbym pójść drogą ultimatum, tj. nowy kontrakt do lipca, albo sprzedaż jeszcze w te wakacje i poszukanie wartościowego zawodnika do 1 składu. Finansowo też powinniśmy na tym lepiej wyjść.

5 polubień

Jakby miał zamiar tak to przeciągać i powiedzieć przed końcem kolejnego sezonu, że on to jednak odchodzi to niech sobie odpoczywa na ławie. Uwielbiam gościa, ale jak chce odejść to niech da też zarobić klubowi by mógł sprowadzić kogoś na jego miejsce.

Też byłbym za sprzedażą, ale siłą go nie wypchniemy jak się ujebie na ten Real. Będzie chciał zostać to zostanie a grać nim będziemy musieli

2 polubienia

Panowie, co do Kerkeza… czuję, że jak go klepniemy to będziemy na niego turbo narzekać bo prezentuje się on bardzo słabo, nawet na tle tak słabego w tym sezonie Robertsona.

Obronne statystyki ma lepsze niż Robbo.

Na siłę Konate nie sprzedamy, jeśli nie będzie chciał. Jeśli się zafiksował na prześcieradła to przecież nie zmieni teraz klubu na inny, bo po co miałby to robić?

Tutaj też nie wygląda to za ciekawie:D

ale że ma słabsze dośrodkowania? co z tego, że Andy ma 60% jak z tego mamy 1 asystę i to w ostatnim meczu, który był juz o nic. i co tam jeszcze jest słabsze, podania? za to ma przeniesienia piłki wiecej. Ma lepszy % wygranych pojedynków więc w czym masz problem?
My jak zauważyłes teraz nie gramy na milion wrzutek, więc nam asystujący boczny obronca nie jest potrzebny, ważne żeby lepiej bronił i pomagał skrzydłowemu, a Kerkez jest szybki i jednoczesnie ma siłę biegać.

znowu to samo pytanie, do której statystyki się odnosisz?

Nie kupujemy nowego Robertsona ani nowego Trenta. To sa inni zawodnicy. Maja swoje inne zalety i inne braki, Frimpong w przeciwienstwie do Trenta potrafi biegac. Trent w przeciwienstwie do Frimponga rzuci takie ciasteczko, badz kropnie z daleka, ze klekajcie narody. To samo tyczy sie drugiej strony. Kerkez i Robertson graja troche inaczej. Tu juz wszystko w rekach Slota i reszty sztabu by wykorzystac ich jak najlepiej. Gra bokami obrony sie u nas zmieni. Mniej rozegrania do Trenta i szukania super podania za linie obrony, a wiecej rozegrania w stylu Salah > obieganie przez Frimponga i szukanie wystawki. Gdybam, ale jestem pewien, że będziemy grać lekko inaczej niż w tym sezonie… i to bardzo dobrze. Niech uczą sie nas na nowo.

3 polubienia

Że progresywne podanie u obu leżą. Według statystyk są praktycznie wykastrowani pod kątem kreatywności. Jedynie wrzutki mają do zaoferowania, a wrzutki te mają słaby % celności (chyba to procent celności)

Co to bronienia Frimpogna - według tych wykresów gość prawie nie broni tylko goni do przodu.

no ale progresywne przenoszenie piłki jest wysokie, więc to może kwestia taktyki? że nie podają a biegną z piłką? Wyobrazasz sobie Trenta biorącego piłkę na 20-30 metrze i biegnącego z nią kolejne 30m? Jeszcze Andy tak robił

ale on gra na wahadle i ma 3 obroncow za sobą i jeszcze dwóch defensywnych pomocników.

no może jak juz ktoś tu pisał to Salah będzie schodzić wiecej na 10 i robić za tego rozgrywającego a Frimpong za skrzydłowego. Taka zamianka Trenta na Salaha - tylko trochę wyżej ustawionego, wtedy Szobo może będzie bardziej 8 a nie 10.

Frimpong Kerkez i Hato i obrona obstawiona.

Tsimikas,Gomez ,Kelleher Aut.

Cherk lub Wirtz. Wolałbym Wirtza no ale jak będzie Cherk tez będzie bajka

Do tego napadzior obstawiam kogos z nich Sesko ,Ekitike, isak,Alvarez

Niuniez endo, chiesa aut

Okienko na 10 jeśli Wirtz będzie :sweat_smile:

Przecież na te wykresy to tak z przymrużeniem oka trzeba patrzeć, bo to jak wyglądają zależy w pewnej mierze od reszty drużyny i od taktyki.

2 polubienia

A propos takich wykresów. Pamiętam jak kupowaliśmy Charliego Adama w 2011 roku. I jakiś dziennikarz zamieścił podobne wykresy które miały przekonać że Szkot to drugi Xabi Alonso… Także ja mam bardzo duży dystans do takich analiz

2 polubienia