Rozważania transferowe (dyskusja)

Mi raczej chodziło, że z tej puli piłkarzy śmiało można uzbierać kupkę pieniędzy.
Wiadomo, że w jedno okienko nie pozbędziemy się 3 atakujących piłkarzy, bo to oznaczałoby przynajmniej kolejne dwa transfery In.

Po prostu mamy zawodników w składzie z których można uzbierać na wzmocnienia bez jakieś wielkiej straty jakości całego zespołu.

Jeśli kupimy Wirtza za 100+mln to nie po to, żeby upychać go tam gdzie mamy wakaty, tylko żeby wokół niego i Salaha budować całą ofensywę.

2 polubienia

Slot jak i sam Wirtz juz wiedza gdzie on bedzie grac. I to z pewnoscia nie bedzie skrzydlo, a jego preferowana 10. Koniec. Potrzebujemy 9 z krwi i kosci, i to takiej ktora jest warta swojej ceny, a nie wydawania chorych 100mln za jeden okej sezon. Zadnego rzucania Gakpo po 9 skoro sam mowil, ze tam nie gra tak dobrze jak na lewym skrzydle. Darwin pewnie wylatuje, skoro juz grzeje ławe… moze do Betisu niech idzie odbudowac sie z Antonym :laughing: (mimo wszystko szkoda, ja mam do niego jakas dziwna sympatie). TLDR: zadnego Wirtza na skrzydlo. On jest SPO.

Ej a może my przejdziemy na grę na 4 pomocników? Diamond jak za czasów wybitnego wizjonera Rodgersa

Tylko, że wtedy na DM przdałby się jakiś wymiatacz/analny rozdupcator/ dzik wpuszczony w porzeczki/ reinkarnacja Xabiego Alonso skrzyżowana z Marszczerano

Wtedy Salah i Gakpo byliby delikatnie przesunięci do środka a boki obrony fruwałyby jak podupcone.

Panie Ferdku ja nie wiem.

2 polubienia

Nie jest Gakpo za wolny na taka formacje? Nie wazne, sprawdzilem dane, byl szybszy nawet niz Salah :upside_down_face:

od biedy jest Endo, który w fazie ataku może podchodzić pod stoperów, jeśłi boki obrony/wahadła będą sobie latać, ale to takie pewnie gdybanie mocno :smiley:

@walus93 w sumie tez jest opcja, bo nawet kilkukrotnie na stoperze na chwile ladowal Graven. Tylko dziwny bylby zespół bez skrzydłowych :smiley:

Graven na defensywnym i Szobo w jego miejsce na 8 , i gra muzyka :wink:

1 polubienie

Proszę tak wygląda jego heat mapa.
W Leverkusen grali najczęściej systemem 5-2-2-1
W tym systemie wirtz był ustawiony jako jedna z 2 10 niby. W praktyce zajmował on miejsce przy skrzydle. U nas Coutinho czyli rasowa 10 też zajmował pozycję na skrzydle. Tak jak np manę. Jednak ich rolę były zupełnie inne. Cou był bocznym rozgrywającym a manę rasowym skrzydłowym.

Oczywiście że wirtz może też grać na 10 i że we wszystkich transfmarketach jego pozycja to niby 10 jednak my gramy w innym ustawieniu i heatmapa jasno sugeruje że u nas bardziej pasuje na skrzydło jego poruszanie się. Jestem ciekaw jaki ma na niego plan slot.

Imo @walus93 @Loku64 ani Szobo ani zwłaszcza Endo nie są na tyle jakościowi aby być starterami skoro faktycznie mamy robić jakąś mega rewolucje w tym roku. Ławka z Szobo i Diazem wyglądałaby lepiej niż dobrze.

1 polubienie

Mi to bardziej wyglada na 3-4-2-1 plus Wirtz robi z LSPO i wspiera Grimaldo przy akcjach ofensywnych i rozegraniu. Stad pokrywanie lewej strony i zejscia do srodka. Warto zauwazyc, ze jakby byl skrzydlowym to pokrywalby wtedy dalsze obszary przy granicy pola karnego i linii koncowej a tu tego brak. Schodzil do srodka. Skutek grania z wahadlowym i drugim SPO. U nas skrzydlowego z niego pewnie robic nie beda, a dadza go do srodka by rozgrywal do kazdego.

przecież tu juz od dawna jest to poruszane @Spectre nawet przytoczył FM, że Wirtz nie jest skrzydłowym, tylko bocznym rozgrywającym.

2 polubienia

OK, ale to mapa z B04, gdzie grają wahadłowi, napastnik i dwie 10 przed nim.
U nas na skrzydłach będą Salah z Gakpo/Diazem i pewnie Wirtz za nimi na środku. Możliwe, że będzie schodził bardziej lewą stronę, ale na pewno nie zostanie ustawiony zamiast Gakpo czy Diaza.
KdB też ma heatmapę z przesileniem na boku boiska.

2 polubienia

I dlatego,Florian bedzie ustawiony w srodku a ze bedzie schodzil na boki to juz inna sprawa.
W sumie mogloby to wygladac mniej wiecej tak:

Graven na 6 a przed nimi ciut wyzej Macca
Dalej po lewej Lucho/Gapcio,w srodku Wirtz,po prawej wiadomo Mo
Wysuniety przed Niemca napadzior czyli Diogo albo nowy

Tak mi sie to uklada i tutaj Sobo zostaje poza podstawowa 11 :grimacing:

Myślę, że Szobo może zastąpić na boisku i MacAlistera i Wirtza więc minut mu z pewnością nie zabraknie. Zwłaszcza, że naszą bolączką był zajechany Gravenberch. Ciekawe czy Bajcetic wróci do łask jako zmiennik Gravena czy go sprzedamy.

Tylko żeby się ten transfer nie wysypał jak Zubimendi rok temu

2 polubienia

Wysłali ofertę i cisza :cold_face: ale tak wiem, wiem, że to chwile musi potrwać

1 polubienie

Poczekajcie do oficjalki żeby to się źle nie zestarzało.

Wczorajsze zdarzenie na paradzie tez na pewno trochę opóźni jakiekolwiek informacje o transferach i inne radosne newsy. Trzeba czekać cierpliwie i tyle. Klub na pewno działa i sprawy mają się dobrze.

1 polubienie

Dokładnie mam takie samo zdanie. I moim zdaniem będzie on ustawiany na lewym skrzydle w roli bocznego rozgrywającego. Z salahem ustawionym wyzej jako skrzydłowy napastnik i z prawdopodobnie kerkezem mocno go obiegającym.

Ja sądzę, że Slot nie zdejmie Szobo na ławkę z powodu przyjścia Florianka.

6 polubień