Rozważania transferowe (dyskusja)

Ekspertem nie jestem, ale tak na zdrowy rozum to zobaczyli że Liverpool jest mocno napalony i doją jak się da. Może gdy klub wykazał zainteresowanie innym piłkarzem na tę pozycję to Bayer by tak pewny swego nie był. Moim zdaniem zostało to źle rozegrane, aaaaale co ja tam wiem :slight_smile:
Miłej niedzieli

Zastanawia mnie jedno - przecież od poczęcia Liverpool wiedział mniej więcej ile chce dostać Bayer za Wirtza. Skoro wzięli udział w wyścigu o niego, przekonali go wyprzedzając Bayern i City - to byli skłonni zapłacić tą sumę. A teraz składamy 3 oferty i każda odrzucona. Są duże rozbieżności. Naprawdę jeśli ten transfer upadnie to się ośmieszymy. Kolejny raz się okaże że nie potrafimy dopiąć wielkiego transferu.

1 polubienie

Real tez sie osmieszyl 2 lata nie mogac sprowadzic Mbappe?. Wez czasem sie zastanow co piszesz. Wirtz to wielki talent, ale pieniadze juz chore. To bedzie drugi transfer po Neymarze?

2 polubienia

Niby wielkie pieniądze, ale my Cou do Barcy za takie same, jak nie większe sprzedawaliśmy 7 lat temu.
Moim zdaniem już się za dużo szumu zrobiło, żeby się wycofać, szczególnie, że z każdego dużego transferu się wycofywaliśmy w ostatnich latach. Dlatego pewnie nawet żeby zaznaczyć pozycję w świecie futbolu wśród elity, to ten transfer dopniemy.
Sam zawodnik 22 lata ledwo i już jest na poziomie elitarnym, więc zawsze będzie można go spieniężyć za 2-3 lata jeśli jeszcze się poprawi, albo po prostu dzięki niemu zdobyć kilka pucharów.
To raczej transfer, który sportowo, marketingowo, wizerunkowo i biznesowo zgadza się.
Szczególnie, że Frimponga wzięliśmy po taniości( w sumie za sprzedaz Trenta i Caju) i mamy jeszcze paru zawodników do spieniężenia( Nunez, Tsimikas, Chiesa?Elliott?, ?Jota?, ?Diaz?), a na dobrą sprawę od końca 23 roku to jesteśmy na plusie, jeśli chodzi o transfery.
Jeśli chodzi co dalej z naszym okienkiem, to poza Kerkezem, to myślę, że reszta transferów będzie uzależniona od sprzedaży. Prawdopodobnie jeszcze będziemy szukać jakiegoś snajpera, bo sprzedamy Darwina i może Diogo, a jeśli Flo będzie brany pod uwagę jako 9, to z pewnością dodatkowo będziemy potrzebować jakieś alternatywy, stąd uważam, że niekoniecznie będziemy chcieli się wykosztować na snajpera.
Dodatkowo jak sprzedamy Diaza to pewnie jeszcze sięgniemy po skrzydłowego.
Dodatkowo też niepewna jest przyszłość Quansaha i Ibou, odejście któregoś z nich od razu tworzy wakat wśród stoperów.

1 polubienie

Częściowo się ośmieszył. To nie było poważne. W ogóle te długoletnie zabiegi Realu o Mbappe i odwrotnie - to było dziwne. My wielokrotnie nie potrafiliśmy zamknąć transferu więc potencjalne fiasko z Wirtzem to będzie duża porażka

Steele wrzucił info jakoby Bayer oczekuje ~118mln funtów i z taka propozycją mamy wrócić. Dogadywane są też zmienne. Więc być może dorzucimy w zmiennych te 5 mln. Zobaczymy.

3 polubienia

Jestem tego samego zdania…skoro Aptekarze tyle sobie życzyli za niego to było pewne,że nie zejdą z ceny,nie mam pojęcia po co te podchody i obawiam się,że może się skończyć fiaskiem a obym mylił sie

Za daleko ten transfer poszedł dlatego nie ośmieszymy się i dorzucimy 10 mln. Plus jest taki, że od dawna nie robiliśmy transakcji z tak medialnym nazwiskiem jakim jest Florian Wirtz. no może Thiago ale to byl schyłek piłkarza Z drugiej strony niech inne drużyny wiedzą, że nie jesteśmy dziadamy i jak trzeba to sięgamy głęboko do portfela. O ile się nie mylę to rozwój i potencjał zawodnika był obserwowawny przez scouting od 3 lat. W kwotę wchodzi wiek zawodnika, potencjał. Nie jesteśmy klubem z długami możemy powydawać byle mądrze ufam FSG i Edwardsowi . To nie Darwin który miał jeden dobry sezon.

1 polubienie

Teraz doczytałem że Wirtz miał zerwane więzadła pare lat temu, i dodatkowo w tym sezonie też miał z nimi jakieś problemy.

Ogromne ryzyko płacić za niego taką sumę, ofensywnych pomocników akurat na rynku mnogo, nie wiem co sie tak akurat na niego uparli

Wirtz miał zerwane więzadło krzyżowe parę lat temu. W tym sezonie miał problem z innym więzadłem, bodajże w kostce. Biorąc pod uwagę jego młody wiek, to raczej nie ma co demonyzować tej jego kontuzji sprzed paru lat.

7 polubień

może z tej okazji sypną nam coś za nuneza

2 polubienia

Wiadomo że kazdy jest mądrzy po fakcie i tez bylem entuzjastyczny do tego transferu, ale smiesznie sie czyta stare forum znając przyszłość

2 polubienia

𝗜𝗡𝗙𝗢:

@Plettigoal

@SkySportDE

: “I expect the medical for Florian Wirtz to take place in the next days. As we expect a full agreement between Leverkusen and #LFC in the next 1-2-3 days. I am sure we can report about a done deal in the next week.”

6 polubień

Kluczowe słowo "expect " mam nadzieje, że zarząd sprosta czynnością które zaczął 2 tygodnie temu.

1 polubienie

Dokładając do tego wejście i jego debiut z bramką w meczu o tarcze to już wydawało się, że to będzie to. Darwin to jest idealny przykład tego jak ważna jest psychika w piłce nożnej. Umiejętności to on ma, waleczny jest, poklepać z drugim też umie. Jednak niestety głową nie dojeżdża. Ale kto mógł wiedzieć? Nie zawsze wszystko jest takie łatwe do oszacowania.
Co do Wirtza. Sam nie jestem zwolennikiem wydawania takich kwot na 1 człowieka. Bo za to moglibyśmy mieć 2 z wybijajacym już potencjałem. Z drugiej strony, na Van dijka wyłożyliśmy krocie, na Alliego tak samo i to pozwoliło nam wejść na poziom mistrzowski. Skoro mamy w sakiewce kasę? Albo inaczej, wiemy, że ze sprzedaży zarobimy tyle, że możemy pozwolić sobie na takie transfery? To czemu nie. Wirtz ma ten plus, że wie co to znaczy gra pod presją, zdobywał już najważniejsze puchary, grał w finale europejskiego pucharu, w kadrze jest jedną z pierwszych postaci do gry w wyjściowym składzie. Od 2 lat regularnie stanowił o grze Leverkusen. Co przyniesie przyszłość nigdy nie wiemy.
Ja się tylko obawiam, że oczekiwania wobec niego będą tak wysokie jak kwota transferowa… I po słabszych meczach będzie jechany, bo kwota taka a Cherki był za grosze.

I kolejna rzecz, mega zastanawia mnie czy pójdziemy po nowego napastnika po Nunezie, czy zostaniemy z Jota i Wirtzem jeżeli to dopniemy jako opcjami i ewentualnie pozostanie Diaz z nami.
Jeżeli Diaz i Nunez odejdzie, to stawiam, że skupimy się na napastniku a na lewej będziemy grać Gakpo i może kupimy młodszego zmiennika do niego. Ewentualnie jeszcze Szobo, który mógłby grać takiego lewego schodzącego.

Ja też uważałem że Darwin na bardzo duży potencjał i jest warty wielkich pieniędzy. Wielu ekspertów też tak uważało. A że nie wypalił ten transfer? Zdarza się, jest ryzyko którego nie da się uniknąć. Wiele klubów utopiło ogromne sumy na nieudane zakupy… Co do Wirtza. Te 120-130 mln to suma którą warto zapłacić. Więcej to już naprawdę horrendalne pieniądze. Ale to jest zawodnik o potencjale Kevina de Bruyne. Facet który na dekadę może być gwiazdą światowej piłki i dać nam sporo trofeów. Ryzyko warte podjęcia

2 polubienia

Ten użytkownik to był dobry dzban :smiley: teraz chyba pisze tu dalej pod innym nickiem (pewnie kajojek albo ktoś taki).

O tym Wirtzie to tak piszą od paru tygodni, że deal już prawie klepnięty. A ja aż tak pewny bym nie był.

A co do Darwina, to on po prostu nie pasuje do Liverpoolu Slota. O ile za czasów Kloppa dochodził często do sytuacji (i koncertowo je marnował) i robił dużo szumu, tak u Arne Darwin był w większości spotkań bezproduktywny, a pod koniec sezonu stracił całkowicie miejsce w składzie co jest jasnym sygnałem, że Holender nie widzi go w swoim ustawieniu.

1 polubienie

Tamten nie robił takich błędów. Kajojek jest analfabetą.

1 polubienie

Nie jest to takie dalekie od prawdy, Rice to jeden z czołowych zawodników Premier League. Czi awortz jest lepszy okaże się jak zacznie grać w Liverpoolu

1 polubienie

Rice przez cała karierę miał jeden wybitny mecz. I tylko z niego będzie znany (tak ten z Realem).

Nie twierdze że nie jest zajebisty. Ale Wirtz jest od wielkich rzeczy, to zawodnik na ZP, inna liga, inny sufit.

2 polubienia