no brakuje nam CB i to każdy widzi, wiec to jest tak oczywiste, że nie wiem czego Ty oczekujesz jak do sierpnia nie kupimy, że nikt tego nie skomentuje?
takie, że trzeba kupic CB
no brakuje nam CB i to każdy widzi, wiec to jest tak oczywiste, że nie wiem czego Ty oczekujesz jak do sierpnia nie kupimy, że nikt tego nie skomentuje?
takie, że trzeba kupic CB
Nawet dwóch jeżeli odejdzie Konate
Sam Diaz jest grzeczny i cichutki to jego agent wymyśla: “A mój klient jest smutny”. Za to Konate ma jakieś chore wymagania bo chce też coś bliżej 300 tys, klub chciał dać połowę tego, czyli 2x więcej niż ma teraz.
A ja coś napisałem o Wirtzie? Taki gość jak wirtz z tak długim kontraktem rozumiem że bierze 200k ale Chiesa 150k? Konate chce 200k gdzie często ma kontuzje i bez Van Dijka we Francji nie wygląda tak świetnie. U nas nie jest źle bo jak zobaczyłem że w Arsenalu Partey zarzadal 200 tysiecy to sie roześmiałem haha
Chiesa to fakt porażka, już wolałbym dać Diazowi taką tygodniówkę, ale Włoch lada chwila odejdzie z powrotem na Półwysep Apeniński, obojętnie czy to będzie Napoli czy Roma.
Te same co zwykle. Od X lat grana jest ta sama zdarta płyta. Zresztą zobacz sam:
A DM? Już nie brakuje nam DM? Przecież przed poprzednim sezonem też KAŻDY TO WIDZIAŁ i każdy wie, że właśnie przez to przegraliśmy o włos mistrzostwo z Arsenalem.
A nie, czekaj…
Brakuje, bo dosłownie przed chwilą sprzedaliśmy jednego CB do Bayeru. Zastępstwo 1 do 1 jest już przygotowywane i to tylko kwestia czasu.
brakuje, ale że uzupełnilismy 3 inne pozycje bardzo dobrymi graczami i nie mamy miejsca na non HG to chwilowo ta pozycja musi poczekac.
no i jak będzie do sierpnia to nikt na to okienko nie będzie narzekac, mimo braku rezerwowego DM. Bo budzet nie jest z gumy a duzo wydalismy na inne wzmocnienia. Do tego dzieki Wirtzowi to mozemy czasem przesunac Alexisa na DM i sobie Graven odpocznie.
Efekt komina płacowego w postaci kontraktów Mo i VvD.
Żeby nam się to czkawka nie odbiło…
U nas nie ma komina płacowego, kontrakty dla Mo i Virgila to dla nich nagroda za lata topowej pracy dla klubu i na boisku i poza nią.
Każdy kto będzie się chciał zbliżyć do tych kwot, będzie musiał pokazać dokładnie to samo, wyjatków z tak wysokimi kontraktami nie będzie. My nie dajemy wysokich kontraktów zawodnikom, którzy do nas przychodzą (wyjątkiem Wirtz z wiadomych przyczyn, ale i tak dostał mniej od tej dwójki), staramy się to trzymać w widełkach.
Dlatego jeśli pojawi się zawodnik, który powie, że chciałby dostać to samo, a nie będzie prezentował tak wysokiego poziomu to najpewniej zostanie odesłany z kwitkiem do nowego klubu.
Pisałem już parę miesięcy temu, że Diaz na bank będzie chciał nowy kontrakt, bo jest to dla niego idealny moment kariery, żeby zarobić jak najwięcej i dlatego odejdzie.
Ani my nie będziemy chcieli być na tym stratni, ani on sam.
Odejdzie Diaz to wtedy jest sens kupić tego Fofanę. Ale dalej będzie problem z prawą stroną i potencjalnym następcą Salaha.
Może by tak wykupić Diblinga teraz i go wypożyczyć do dobrego klubu na ogrywanie się.
Dzięki, że to napisałeś, bo miałem napisać coś podobnego i zaoszczędziłeś mi czasu <3
Liverpool moim zdaniem ma świetny sytem wynagrodzeń. Podstawa jest “niska” w porównaniu do klubów o podobym statusie, ale podobno bonusy za osiągnięcia drużynowe i indywidaulane są bardzo korzystne dla zawodników. Dodatkowo tacy zawodnicy jak Salah i van DIjk którzy od przez 7/8 lat grali na najwyższym poziomie dostają bajeczne kontrakty, też jest fajnym syngałem dla innych. Graj, staraj się a zostaniesz doceniony. Kto by nie chciał pracować w takiej firmie.
Też warto pamiętać, dlaczego taki Diaz ma wg źródłeł 55k a Chiesa czy Gravenberch 140/150k. To wynika w dużej mierze z pensji w poprzednim klubie. Dodatkowo kwota za transfer pewnie też ma zanczenie.
Wątpię…
Raczej koledzy wiedzą kto jest najlepszy w klubie już sporo czasu i to po prostu premia lojalnościowa.
Prędzej to efekt nowych nabytków i ich tygodniówek.
Jak taki Diaz widzi, że Chiesa który ledwo przyszedł do klubu ma 150k, nowe nabytki każdy powyżej 100 k to naturalne, że będzie chciał podobnie.
Liverpool na tle konkurencji i tak płaci słabo, więc ja tam do Konate czy Diaza o to problemu nie mam.
Tak samo w drugą stronę nie mam problemu, że w klubie starają się trzymać jak możliwie najniższe płace, bo można na tym oszczędzać, a ciężko ściągać nowych piłkarzy oferując im niekonkurencyjne tygodniówki.
I tak u nas są ludzie z łbem na karku jak się patrzy ile zarabiają średniacy w Chelsea czy United , nie mówiąc o Arsenalu i plackach jak Havertz czy Jesus.
Fajnie jakby się udało opylić Diaza na kogoś wszechstronniejszego, ale na ten moment to jednak lepiej skupić się wymianie kogoś z dwójki Jota/Nunez na podstawową 9.
A moim zdaniem idealnie byłoby zatrzymać diaza jeszcze na jeden sezon i za rok sprzedać go za 70m do Arabii. W tym roku mamy spore przemeblowanie. Dodatkowo napastnicy jakich szukamy są horrendalnie drodzy. Zostawienie świetnego i zgranego z systemem diaza jest korzystne. Może zagrać na dwóch pozycjach i jeśli kupilibyśmy kogoś młodego na skrzydło to dostalby taki gracz rok na adaptację z małą rola za salaha i gakpo. Natomiast za rok zakup napadziora i mielibyśmy już ogarniętego skrzydłowego, a Diaz mógłby odejść. W tym wieku i przy jego zdrowie nie powinniśmy się obawiać zniżki formy. Nie można też wykluczyć że salah jeszcze przedłuży kontrakt bo facet tak bardzo o SB dba że ja go nie skreślę
Diaz chce do Barcelony, a Barcelona najchętniej wzięłaby go za darmo. Nie ma sensu napalać się na jakieś oferty z Arabii jak on tam nie chce iść.
Teraz nie chce, ale za rok może chcieć. Może zagra słabszy sezon i będzie chciał lecieć pierwszym samolotem
Idealnie tak, ale przykład Darwina pokazuje, że chcieć sprzedać kogoś do Arabii to sobie można tylko życzyć.
Diaz wyląduje imho w Hiszpanii w następnym kroku kariery
To naturalne że zawodnik woli do Barcy niż do jakiego al cos tam. Barca pójdzie po Williamsa.
Jeśli im się uda to zamknie się mu ten kierunek. W wieku 30 lat będzie miał też mniej opcji i może przychylniej popatrzeć na ofertę z Arabii.
Lub jeśli zagra kolejny dobry/świetny sezon my będziemy mogli rozważyć przedłużenie kontraktu. Lepszych opcji niż lfc nie powinnien mieć jeśli Barca dopnie Williamsa.
Oczywiście istnieje pewne ryzyko że stracimy go za dwa lata za darmo, ale daje nam to dwa lata na ogarnięcie zastępstwa. W tym okienku wydaje mi się że jest sporo zmian i warto utrzymać szkielet. Jeśli kupilibyśmy jeszcze napadziora i uzupełnienie na cb to w następne lata możemy dużo mniej wymieniać bo kadra ma genialna mieszankę młodości z doświadczeniem.
I najważniejsze. Diaza nie za bardzo jest jak sprzedać bo on do Arabii nie chce, a Barca daje tak mało że nie warto sprzedawać.
Jest też za dobry i za lojalny żebyśmy próbowali wypychać go na siłę. Także myślę że najlepiej spróbować go opchnac za rok
Nikt nam nie da za Diaza 70 milionów gdy będzie miał rok umowy i 29 lat. Niestety, no chyba że w FM. TO jest ostatni moment by wyciągnąć za niego dobry hajs, tylko pytanie czy on sam zechce iść do Arabii po fiasku z Barceloną, bo tam zarobi krocie i będzie miał upragniony złoty kontrakt czy woli sportowo jeszcze coś osiągnąć tutaj i liczyć się ze słabymi pieniędzmi. Jak dla mnie sytuacja win-win. Odejdzie to przyjdzie Fofana i będzie się zmieniać z Gakpo, który może jeszcze dużo zaoferować, jeśli Diaz zostanie to będziemy mieli dwóch naprawdę dobrych skrzydłowych na zmianę, ale wtedy Fofana nie przyjdzie.